OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 13 lis 2019, 19:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 24 zář 2015, 13:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
Jak to vypada jsem uz popisoval drive (nahore), je tam fotka z osciloskopu. Ale rEVERz i hynek me spravne upozornovali na to, ze na tom osciloskopu nemusim presne videt co tam opravdu je a maji asi pravdu.

Jinak ten IC16 s vystupem 8 (hned nad tim), ten funguje dobre se stejnym signalem, tomu to je jedno.

Integrace mam LS, ale jako IC11 a IC18 jsem zkusmo dal i S nebo HCT a chovalo se to stejne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 24 zář 2015, 14:21 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2496
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 148 times
Doda píše:
Jak to vypada jsem uz popisoval drive (nahore), je tam fotka z osciloskopu.

Tam je průběh za kondem a ten je špatně, před kondem by měly být hrany přes 2V amplitudy a ty se musejí tím kondem přenést. Taky by jsi mohl zvětšit ten kond.

Kontrolní otázka: Na co je tam ta derivace R2C9 u hodin videošiftru, když ten funguje na hranu ?
Tam ta stejná kombinace RC funguje ok, ale patrně by tam nebusela vůbec být.

470R se používalo pro TTL logiku aby tam byla log. 0, s LS tam může být klidně víc.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 24 zář 2015, 14:50 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1552
Bydliště: Praha
Has thanked: 225 times
Been thanked: 303 times
Mě se zdá že prostě LS už není LS jak bývavalo ;-)
Asi by stálo za to zjistit co je na vstupech v klidu(tuším že je tam pull_up a dioda) apod. Jiného výrobce...

Třeba v práci jsme měli nepříjemný problémy s HCT165 od Onsemi. Vše podle katalogu ok.
No a po výměně za TI či NXP vše ok.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 24 zář 2015, 15:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
danhard píše:
Doda píše:
Jak to vypada jsem uz popisoval drive (nahore), je tam fotka z osciloskopu.

Tam je průběh za kondem a ten je špatně, před kondem by měly být hrany přes 2V amplitudy a ty se musejí tím kondem přenést. Taky by jsi mohl zvětšit ten kond.

Kontrolní otázka: Na co je tam ta derivace R2C9 u hodin videošiftru, když ten funguje na hranu ?
Tam ta stejná kombinace RC funguje ok, ale patrně by tam nebusela vůbec být.

470R se používalo pro TTL logiku aby tam byla log. 0, s LS tam může být klidně víc.



Spatne je, to jsem taky psal, ale je asi pravda, ze jsem nemusel namerit co tam je skutecne a mozna je to jen matouci.

Odpoved na kontrolni otazku neznam, ale jak jsem napsal, stejny signal s IC16 (3-vstupovy NAND) funguje a stimhle 74LS00 ne. Navic tech replik je tady vic a zda se, ze to takhle blblo jenom me, tezko rict s cim presne to souvisi.


Naposledy upravil Doda dne 24 zář 2015, 15:12, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 24 zář 2015, 15:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
rEVERz píše:
Mě se zdá že prostě LS už není LS jak bývavalo ;-)
Asi by stálo za to zjistit co je na vstupech v klidu(tuším že je tam pull_up a dioda) apod. Jiného výrobce...

Třeba v práci jsme měli nepříjemný problémy s HCT165 od Onsemi. Vše podle katalogu ok.
No a po výměně za TI či NXP vše ok.


Zkousel jsem jine vyrobce, ale chovalo se to stejne, asi je ta uplne konkretni pricina v necem jinem nez tech hradlech, co se na tom primo podileji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 24 zář 2015, 16:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 19:10
Příspěvky: 1225
Bydliště: Kurim
Has thanked: 453 times
Been thanked: 348 times
Ja bych kouknul, co mam na mem ZX80, ale nepodivam se na to driv nez o vikendu. Prozatim zkontroluj, ze mas spravne soucastky na spravnych mistech a nemas nekde maly cinovy mustek mezi spoji, to se na desce bez masky stane relativne snadno nebo treba jinou hodnotu kondiku, odporu apod.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 24 zář 2015, 17:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
Me uz to ted funguje dobre. I kdyz ta presna pricina je trochu zahada, tak to asi necham byt. Tyhle zarizeni byly vytvoreny na limitu unosnosti, tak se neni co divit, ze kazde funguje trochu jinak. To je stejne jako ty odpory u klavesnice (co jsi resil), nebo podivne svisle carky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 04 lis 2019, 12:00 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 kvě 2017, 11:58
Příspěvky: 572
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 45 times
Been thanked: 84 times
Zkousel uz někdo z vas tisknout dekl na ZX80 ?

Obrázek

Jestli ctu správně, tak ten model je zverejnen zde?:
https://www.thingiverse.com/thing:1880449

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz