OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 28 črc 2017, 07:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ZX80 sedy obraz
PříspěvekNapsal: 27 dub 2017, 14:42 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 527
Bydliště: Praha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 127 times
Nostalcomp píše:
A takto jsem to tedy řešil u jiného ZX81 s Ulou, která již BP generuje:

Schéma: http://www.nostalcomp.cz/pdfka/zx81_video.pdf

Foto (ve skutečnosti to bylo hezčí, fotka je mizerná, foceno večer): http://www.nostalcomp.cz/fotecky/navnady/navnada25.jpg

Mě bylo nějak proti srsti rvát něco do báze bipolárního tranzistoru bez odporu (byť ten asi na výstupu z té Uly je), jak uvádějí zdroje na netu. A když jsem to nakonec přeci jen vyzkoušel, obraz byl přepálený.

Obě zapojení jsem odzkoušel k naprosté spokojenosti, ale za tiskové chyby neručím:-)


Měl jsem s tím, co si pamatuju, stejný problém - nechutně přepálený obraz. Při experimentování jsem skončil u toho, že jsem dal do báze dvě diody v sérii a 1k odpor na zem. Výsledek je taky v pohodě...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX80 sedy obraz
PříspěvekNapsal: 30 dub 2017, 21:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1726
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 120 times
Nostalcomp píše:
Já pořád nějak nechápu, proč by to zapojení z Martinova odkazu mělo nějak posouvat řádky. Časování řádku (jeho délka) je dána signálem Sync. Data a jejich pozice na řádku je dána signálem Video. Oba signály procházejí tím doplňkem bez úprav a jsou pouze pasivně sloučeny pomocí odporů. Ke změně jejich průběhu a časování nedochází. Jediné, co ten doplněk udělá je to, že vezme signál Sync, prodlouží ho a výsledný nový signál (BackPorch) pak přitáhne výstup na úroveň černé (0,3V),
přičemž se to projeví až po skončení synchropulsu, protože ten to "přetlačí" k nule. Původní signály jsou ale nedotčeny a při neaktivitě BackPorch se ten nový signál díky té diodě ve výsledném videu vůbec neprojevuje. Pokud tedy dochází k nějakému posunu vybraných řádků, musí být tento posun už v původním videu a musí se projevovat i bezu tohoto doplňku.
Obnova bílé složky tak maximálně docílí toho, že je na to líp vidět:-)


Povedz to mojim TV ;-)

Ako som zistil zalezi od toho ako dlho trva M1 pri zaciatku vykreslovania prveho riadku. (Posledny cas kedy CPU robi nieco "uzitocne")

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX80 sedy obraz
PříspěvekNapsal: 30 dub 2017, 21:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1726
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 120 times
Nostalcomp píše:
Jinak to zapojení https://zz-indigo.mavipet.sk/?p=1675 považuju za naprostou šílenost. Vůbec nechápu, co je to za módu cpát do těchto převodníků stabilizátory 3.3V. Pikantní je, že ve schématu je uveden 75L05, který má "něco" stabilizovat z 5V:-) O těch dvou trimrech škoda mluvit. Celkově je to zapojení odporné a jestli se tím ten pokémon živí, tak je u mě schopnější kšeftman, než prodejci životních pojistek a obchodníci s deštěm v jednom:-) Z principu prostě nechápu, proč musí rozebrat relativně kvalitní HOTOVÝ videosignál, který z Uly vychází. Jediné, co je potřeba, je ve vhodném okamžiku stáhnout úroveň na černou (BackPorch - pokud chybí) a snížit napěťové úrovně.


No neviem ci je to sialenost ale mne to funguje a pripada mi to dost pekne riesenie. A IMAO radovo mensia sialenost ako to z tymi 7474 a M1 signalom.

Vysvetlenie:
1.) je tam CMOS to znamena ze vstupy reaguju na 2/3 VCC ako logicku jednotu. A tie trimre vstupni signal stahuju na uroven kedy sa to preklapa.
2.) Keby to neslo na 3.3V tak tie urovne nie je mozne nastavit. (sync/biela/cierna)
3.) Relativne kvalitny signal sa rozobera preto aby sa vedel vytvorit relativne kvalitnejsi.

Ad hodnotenia pokemona. No na predavanie blbosti a polo-roboty pre oldcomp komunitu su tu iny "specialisti"

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz