OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 22 črc 2018, 07:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Pravidla fóra


Hlašte, prosím, neaktivní témata. Po uskutečnění transakce napište krátké hodnocení k uživateli. Jeden uživatel = jedno hodnotící téma.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2018, 22:20 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 17:29
Příspěvky: 997
Bydliště: Milovice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 153 times
Aha tak môže byť IRF840 ?

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2018, 22:43 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 136
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 1 time
Been thanked: 25 times
Už ho máš vonku? Vieš ho odmerať? MOSFET sa meria ľahko: zvyčajne zvyknú byť skratované všetky výstupy, vtedy je zlý. Stačí odmerať diódovým testom, ak je v skrate, je to jasné. Ešte potom pozri Z1 či nieje tiež v skrate. Ale nezdá sa mi to, keby bol MOSFET v skrate, to by prepálilo aj R14, čo by následne už v skrate nebolo nič. Iba ak by nestihlo, lebo poistka je rýchlejšia. V každom prípade je tam mnoho vecí, ktoré môžu prepalovať poistku, vidím tam kopu kondenzátorov, z ktorých môže byť nejaký prerazený. Tiež napríklad zvykne vyschnúť ten veľký kondenzátor na 400V, alebo mu odhnije nožička. To následne odpáli MOSFET, a niekedy aj riadiaci IO. Ak je odpálený R10, je v háji aj IO.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2018, 08:00 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2342
Has thanked: 111 times
Been thanked: 146 times
Zkusil bych jit pekne od zacatku - jestli jsou na vstupu nejake ty X nebo Y nebo jak se to jmenuje kondenzatory, potom zkontrolovat mustek, vstupni kondenzator - i kdyz zatim jsem jeste nenarazil na spatnej, kupodivu ve vsech zdrojich byly jako nove - a az potom se babrat s MOSFETem.
Mas neco, cim bys zmeril ten kondezator? Cinani prodavaji asi po sedmi eurech takovy ty univerzalni testery soucastek, umi to (orientacne) merit i ESR apod...

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2018, 08:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1803
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
Jenže ten MOSFET je nejpravděpodobnější :)
Na druhém místě usměrňovací můstek.
X kond je metalizovaná folie, ten se neprorazí, ale ztrácí kapacitu.
Elektrolyt kondenzátor se také neprorazí, ale zvedne se mu svodový proud, přehřeje se a vybouchne :lol:

Pokud se prorazil MOSFET, tak většinou odejde ještě odpor v emitoru, ochranná zenerka v gate, tlumicí odpor v gate a řídící obvod.

MOSFET můžeš změřit i zaletovanej, většinou zkrat všech vývodů navzájem.

Novej se tam dá, až když se zkontroluje ten ostatní materiál a aspoň napájení a výstup řídícího brouka bez osazeného MOSFETU.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 02 čer 2018, 11:36 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 17:29
Příspěvky: 997
Bydliště: Milovice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 153 times
Mosfet vymenený - bežalo to 20s, ani som nestačil zmerať/podľa otáčok ventilátora správne napätie, potom prehorela poistka -> urobím recap.
Tomu prvému výmena vyhladzovacieho C na riadiaci obvod nepomohla.

Mám len multimeter takže vymením kapacity.

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 02 čer 2018, 11:46 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1803
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
Takhle se spínaný zdroje neopravujou :roll:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 02 čer 2018, 12:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1423
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 93 times
Shony píše:
Mosfet vymenený - bežalo to 20s, .... Mám len multimeter takže vymením kapacity.


to není nejlepší nápad. Jak chceš opravit spínaný zdroj , když máš jen multimetr?

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 02 čer 2018, 13:11 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 136
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 1 time
Been thanked: 25 times
Na opravu spínaných zdrojov potrebujem vždy len multimeter. Všetko sa meria pri vypnutom zdroji! Niekedy ešte na rýchle odskúšanie diód a kondenzátorov použijem takú malú skúšačku: 9V baterka+odpor+LED (pri teste diód svieti/nesvieti, pri teste kondíkov zasvieti podľa nabíjania kapacity).
Ten vyletovaný MOSFET bol dobrý, alebo prerazený? A čo ostatné súčiastky okolo ako som písal? A hlavne pozor na studené spoje, niekedy ich ani nieje vidieť.
P.S. metóda "vymením jednu súčiastku a zapnem" sa tu aplikovať nedá. Zvyčajne ich je vadných viac naraz, a treba ich vymeniť všetky, inak po výmene jednej sa táto znova prepáli.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 02 čer 2018, 14:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 17:29
Příspěvky: 997
Bydliště: Milovice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 153 times
:lol: :lol: :lol: Hlavne, že sa bavíte :lol: :lol: :lol:

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 02 čer 2018, 18:51 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 21:32
Příspěvky: 117
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 33 times
Možná by tu měla padnout i nějaká upozornění ohledně zbytkových nábojů v kondenzátorech, např. že by se měl nejdříve vybít vstupní filtrační kondenzátor (kdyby nefungoval správně vybíjecí odpor - někdy jsem už dostal kopanec od zástrčky) nebo že měření ohmetrem může být ovlivněné zbytkovým napětím, které může v krajním případě i zničit multimetr? ... Spíš jako dotaz, nemám v tom moc praktických zkušeností. :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 02 čer 2018, 20:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 136
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 1 time
Been thanked: 25 times
No pokiaľ ho kopne ten hlavný filtračný elit, tak má aspoň istotu, že je dobrý. :lol:
A pokiaľ má niekto multimeter, mal by s ním vedieť aj merať. Lekcie merania multimetrom tu snáď dávať nebudem.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 02 čer 2018, 21:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1423
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 93 times
PotPalo píše:
Na opravu spínaných zdrojov potrebujem vždy len multimeter. Všetko sa meria pri vypnutom zdroji! ...


Při vypnutom zdroji toho zrovna moc nenaměříš. Takže vlastně nepotřebuješ ani ten multimetr... Stačí pájka a vyměníš všechny součástky a to by v tom čert byl, aby to nezačlo zase fungovat, co? :suicide:

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 02 čer 2018, 21:58 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1803
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
Takhle opravuje spínané zdroje jenom idiot :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava spínaného zdroja
PříspěvekNapsal: 02 čer 2018, 22:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 136
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 1 time
Been thanked: 25 times
Ako že toho moc nenameriam? Odmeriam napríklad všetky odpory, diódy, mosfety, tranzistory, čiastočne aj kondenzátory. Keď je po ruke schéma, rovno si odškrtávam čo som meral a bolo dobré. Dá sa napríklad odmerať aj odpor výstupných častí, pri meraní je vidieť ako sa nabíjajú kondenzátory, prípadne či je výstup v skrate, alebo niečím preťažovaný (Ohmov zákon napovie). Nepriame meranie asi nikomu nič nehovorí, že? Až sa po takomto meraní zdá byť všetko v poriadku, zapne sa zdroj a prípadne meria pod napätím. Ak mám skratovaný MOSFET a v háji poistku, asi budem ťažko niečo merať pod napätím, že?
Keby to malo aspoň PFC, nech to nieje tak moc jednoduché... :D

Minule som sa s jedným dohodol na oprave zdroja z LCD monitoru. Doniesol iba zdroj, za 15 minút som to mal opravené, pomerané, preletované studené spoje, vymenené spálené tranzistory a poistku... (kondenzátory som nemenil žiadne) Odskúšal to až on doma v monitore, fungovalo to. Načo furt treba elektriku, to si neviete predstaviť podľa zapojenia a merania čo to má robiť? :D Šikovnému stačí aj obyčajný multimeter. (prosím len žiadnu polemiku o ESR a podobne)

Ale chápem, pokiaľ dotyčný nemá ani základné znalosti z elektrotechniky, ani z merania, nech to radšej prenechá niekomu skúsenejšiemu skôr, než [ho] to dorazí úplne.

Vzhľadom na to, že sme sa zatiaľ nedozvedeli nič o nameraných hodnotách, tak asi nemá cenu pokračovať. Meniť súčiastky naslepo je fakt hlúposť.

(ak som niekde namiesto napätie napísal prúd, tak sorry, stane sa...)

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz