OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 13.04.2024, 13:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 179 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 15.02.2014, 23:57 
Offline
Prvnička

Registrován: 15.02.2014, 23:49
Příspěvky: 15
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Ahoj,
prosím, je možné někde si objednat plošňák. Už dloooooho jsem nic nemaloval a neleptal.
Díky
Vackóň


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.10.2014, 09:56 
Offline
Radil

Registrován: 08.10.2013, 18:00
Příspěvky: 296
Has thanked: 12 times
Been thanked: 228 times
Zdravím po delší době, jak jsem se rozjel s hromadným osazováním unikaret, tak jsem udělal i pár emulátorů, a zbylo mi tu několik osazených STMZ800 8-) . Spočítal jsem náklady, cením si je na 1050Kč/ks (tak jak jsou na obrázku, aktualizované nejnovějším firmwarem a v krabiččce, stačí dodat jen mini-USB napájecí zdroj). Najde se někdo, kdo by se jich ujal ? (jsou hodný, moc neřerou, stačí jim 5Voltů a už se těší na nového páníčka) ;)


Přílohy:
STMZ800_volne.jpg
STMZ800_volne.jpg [ 59.62 KiB | Zobrazeno 12110 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.10.2014, 10:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10117
Bydliště: Praha
Has thanked: 1956 times
Been thanked: 1520 times
Já bych jednu určitě vzal - byla by k tomu i, cituji: "microSD kartu se strukturou jako pro Unikartu (zaváděcí soubory, MZF soubory a DSK obrazy disket)"? Abych to zapojil a rovnou mohl fungovat? Samozřejmě za příplatek, tomu rozumím.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.10.2014, 13:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 09.10.2013, 19:04
Příspěvky: 1403
Has thanked: 130 times
Been thanked: 71 times
Obsah karty nájdeš na fóre, ale ak by niekto dal dokopy nejaký slušný obraz so všetkým, tak by som bol rád, ak by ten obraz hodil sem, rád by som si ho stiahol. Ten obraz, čo je tu na fóre je len taký čajový odvar.

V každom prípade, nobomi si stojí za slovom a je maximálne ochotný, dá sa s ním dohodnúť, dokonca mi aj sám napísal, že má vyrobené emulátory, takže aj týmto spôsobom posielam veľké ĎAKUJEM.

Aby som upresnil, emulátor mám už doma.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2014, 19:29 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10117
Bydliště: Praha
Has thanked: 1956 times
Been thanked: 1520 times
Velké díky nobomimu za STMZ800 vč. nahrané SDkarty a praktické ukázky! Ani jsem nevěděl, že umí i PMD :-)

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2014, 23:05 
Ja zoberiem 2ks STMZ800... Ak sa da.


Nahoru
  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2014, 02:19 
Offline
Radil

Registrován: 08.10.2013, 18:00
Příspěvky: 296
Has thanked: 12 times
Been thanked: 228 times
Zdarec, bohužel emulátory byly udané hned. Ale objednám plošňáky do zásoby, když se pak sejde pár zájemců, tak klidně zase várku udělám. Případné zápisy na čekací listinu do SZ :-)

Teď k těm šťastnějším, kteří už mají emulátor déle, pokud ještě nemáte nejnovější firmware 0.12, tak je ke stažení zde. Je tam pár drobností, jako podpora kombo USB/PS2 klávesnic, které vyžadují aktivní komunikaci, nějaké opravy v emulaci instrukčního souboru i8080 (PMD85), oprava mapování videopaměti Sharpa v MZ700 módu (už konečně běží spouštění MZF souborů > 47,5kB), dále pak při resetu (klávesa F12) zůstává emulace stejného počítače (nevrací se do Sharpa), pro přechod na emulaci Sharpa z jiného stroje se dá přes S+F12, případně J+F12 (s japonskou znakovou sadou), jinak vše při starém podle popisu zde. Kdo má kousek z poslední série (mnou osazený a oživený), už tento firmware má.

Připravil jsem na četné žádosti demo balík s ukázkou obsahu uSD karty pro všechny emulované stroje. Takže krom věcí pro Sharpa je tam i manager pro ZX a nějaké ty Z80 a SNA soubory, které se dají spustit a běží v emulaci 48k nebo 128k Spectra (všechny se pouští ale z managera v emulaci 48k) nebo příklad emulace PMD85 s namountovanými 4 disketami v PMD32 (se systémem Mikros a programem CD). Ke stažení zde. Pokud někomu nestačí, tak co se týče Sharpa může sosat zde. Kdo zná dobré zdroje, kde sosat snapshoty pro ZX a obrazy disket pro PMD, ať dá prosím vědět.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2014, 12:49 
Mňa by zaujímal ten PMD. Je v pláne v budúcnosti implementovať aj emuláciu Philips SAA1099?


Nahoru
  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2014, 14:32 
Offline
Radil

Registrován: 08.10.2013, 18:00
Příspěvky: 296
Has thanked: 12 times
Been thanked: 228 times
Matej píše:
Mňa by zaujímal ten PMD. Je v pláne v budúcnosti implementovať aj emuláciu Philips SAA1099?

Což o to, plány by byly, ale tohle má zatím hodně nízkou prioritu, zatím je to někde ve škatulce "až jednou".

Ale emulátor už pro PMD85 jeden hudební interface umí a to Musica, aspoň pro potřeby tohoto programu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2014, 22:41 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 286
Has thanked: 161 times
Been thanked: 116 times
Když zapnu elmulátor tak mi Sharp na úvodní obr napíše SRAM: error check sum. Co mám špatně, dělalo mi to už u firmware verze 8. A i když jsem dnes aktualizoval na fw. 12 pořád to hlásí. Jinak se zdá že vše funguje jak má....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.11.2014, 00:55 
Offline
Radil

Registrován: 08.10.2013, 18:00
Příspěvky: 296
Has thanked: 12 times
Been thanked: 228 times
mmartinka píše:
Když zapnu elmulátor tak mi Sharp na úvodní obr napíše SRAM: error check sum. Co mám špatně, dělalo mi to už u firmware verze 8. A i když jsem dnes aktualizoval na fw. 12 pořád to hlásí. Jinak se zdá že vše funguje jak má....

Jó to akorát znamená, že ramdisk neobsahuje spustitelný program, to píše i skutečný Sharp. Pokud je to pouze estetický problém, pomůže smazat nebo přejmenovat soubor /unicard/ramdisc.dat na uSD kartě, emulace ramdisku se tím vypne.

Podrobněji: IPL Monitor (sharpácká ROMka) se pokusí nejdřív bootovat z FD, když není FD, tak z ramdisku (SRAM), když ten není, tak z QD. Problém je v tom, že přítomnost ramdisku pozná, tak z něj zkusí nabootovat, když tam program nenajde, tak se zastaví s touhle chybou a už nepokračuje v bootovaní QD a čeká na klávesu Q. Když se z karty odstraní soubor /unicard/ramdisc.dat, tak se ramdisk nedekuje a bootovaní dál pokračuje QD (pokud ani ten není, tak se v nabídce objeví jen kazeta).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.11.2014, 15:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 09.10.2013, 19:04
Příspěvky: 1403
Has thanked: 130 times
Been thanked: 71 times
nobomi píše:
Je tam pár drobností, jako podpora kombo USB/PS2 klávesnic, které vyžadují aktivní komunikaci,

Znamená to, že kúpim konvertor z USB na PS/2, PS/2 časť zapojím do emulátora a do USB časti USB klávesnicu? Ak áno, tak posielam palec hore.

A poprosím o zvýšenie priority pre CMT (Spectristi budú chcieť asi tiež potom podporu kazety, čiže o to viac roboty to bude). Ja chápem, že s emuláciou je plno roboty (sám mám problémy so svojím emulátorom), takže budem trpezlivo čakať. V každom prípade, je to vydarený kúsok. Spotreba takmer žiadna, s otcom sme sa smiali, že originál žerie 20 W a táto krpatá náhrada žerie 1 W. Tomu sa hovorí pokrok. :-)

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.11.2014, 16:38 
Offline
Radil

Registrován: 08.10.2013, 18:00
Příspěvky: 296
Has thanked: 12 times
Been thanked: 228 times
Milsa píše:
nobomi píše:
Je tam pár drobností, jako podpora kombo USB/PS2 klávesnic, které vyžadují aktivní komunikaci,

Znamená to, že kúpim konvertor z USB na PS/2, PS/2 časť zapojím do emulátora a do USB časti USB klávesnicu? Ak áno, tak posielam palec hore.
Záleží na klávesnici.

Jsou USB klávesnice, které se už prodávají s redukcí USB/PS2, ty by měly chodit všechny.
Pak je skupina klávesnic, které jsou nativně USB, určitě sem patří bezdrátové a další novinky jako herní klávesnice a spousty dalších po právu označovaných USB, ty fungovat nebudou.
Pak je ale docela velká skupina klávesnic, které jsou USB, ale po doplnění redukcí USB/PS2 a připojení k PS/2 se buď přímo přepnou do PS/2 a rovnou posílají kódy kláves nebo pro potvrzení, že nejsou na USB ale PS/2, se přepnou až dostanou od hostitele nějaký platný příkaz (to jsou ty, co přibyly posledním firmwarem). Oba typy už by měly s emulátorem chodit, ale těžko se informace o tom dohledává, výrobci málokdy kompatibilitu s PS/2 uvádějí (a chápu je, těžko se pak zaručuje 100% funkčnost na čistě PS/2 zařízeních, natož takových obskurnostech jako STMZ800 :lol: ). A nepatří sem jenom nějaké letité kousky z počátků USB klávesnic, jak by člověk myslel, třeba AMEITEC AM-K2001 mi s redukcí v pohodě funguje (měl jsem ji na ByteFestu). Chce to prostě zkusit.

Akorát bacha, nedá se na to spolehnout, pokud ve specifikaci výrobce kompatibilitu s PS/2 neuvádí, tak to, že dneska koupená klávesnice funguje, neznamená, že ten samý typ naskladněný za měsíc bude taky PS/2 podporovat, výrobce klidně vymění čipset klávesnice, když ten bez PS/2 bude o dva centy levnější.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.11.2014, 21:55 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 286
Has thanked: 161 times
Been thanked: 116 times
nobomi píše:
mmartinka píše:
Když zapnu elmulátor tak mi Sharp na úvodní obr napíše SRAM: error check sum. Co mám špatně, dělalo mi to už u firmware verze 8. A i když jsem dnes aktualizoval na fw. 12 pořád to hlásí. Jinak se zdá že vše funguje jak má....

Jó to akorát znamená, že ramdisk neobsahuje spustitelný program, to píše i skutečný Sharp. Pokud je to pouze estetický problém, pomůže smazat nebo přejmenovat soubor /unicard/ramdisc.dat na uSD kartě, emulace ramdisku se tím vypne.

Podrobněji: IPL Monitor (sharpácká ROMka) se pokusí nejdřív bootovat z FD, když není FD, tak z ramdisku (SRAM), když ten není, tak z QD. Problém je v tom, že přítomnost ramdisku pozná, tak z něj zkusí nabootovat, když tam program nenajde, tak se zastaví s touhle chybou a už nepokračuje v bootovaní QD a čeká na klávesu Q. Když se z karty odstraní soubor /unicard/ramdisc.dat, tak se ramdisk nedekuje a bootovaní dál pokračuje QD (pokud ani ten není, tak se v nabídce objeví jen kazeta).


Děkuji za objasnění...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.12.2014, 16:24 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 427
Has thanked: 31 times
Been thanked: 101 times
nobomi píše:
Pak je ale docela velká skupina klávesnic, které jsou USB, ale po doplnění redukcí USB/PS2 a připojení k PS/2 se buď přímo přepnou do PS/2 a rovnou posílají kódy kláves nebo pro potvrzení, že nejsou na USB ale PS/2, se přepnou až dostanou od hostitele nějaký platný příkaz (to jsou ty, co přibyly posledním firmwarem). Oba typy už by měly s emulátorem chodit, ale těžko se informace o tom dohledává, výrobci málokdy kompatibilitu s PS/2 uvádějí (a chápu je, těžko se pak zaručuje 100% funkčnost na čistě PS/2 zařízeních, natož takových obskurnostech jako STMZ800 :lol: ). A nepatří sem jenom nějaké letité kousky z počátků USB klávesnic, jak by člověk myslel, třeba AMEITEC AM-K2001 mi s redukcí v pohodě funguje (měl jsem ji na ByteFestu). Chce to prostě zkusit.

Tenhle problém taky řeším.
Co konkrétního jim musím poslat aby se přeply na PS/2?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 179 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz