OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 11 pro 2018, 14:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2016, 21:40 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 436
Has thanked: 380 times
Been thanked: 198 times
Už delší čas přemýšlím, že bych si udělal počítač pro emulaci oldcompů, ale schází mi dostatek inspirace. Chtěl bych tedy tímto požádat ty z vás, kteří v tom mají jasno, aby popsali svoje řešení. Myslím, že by to mohla být zajímavá přehlídka.

Ideálně zkuste popsat:

- Jaké je vaše zaměření (ZX81, ZX Spectrum, Commodore, Atari, …)
- Jaký jste zvolili hardware (PC, Notebook, Raspberry, procesor, paměť, zvukovka, …)
- Jaké máte speciální periferie (monitor, joystick, jehličková tiskárna, floppy, …)
- Jaký operační systém (Windows XX, Linux, DOS, multiboot, …)
- Jaký sw používáte pro emulaci (eightyone, dosbox, virtualbox, …)

Fotka počítače nebo pracoviště se cení :-)

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 08:10 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2238
Has thanked: 83 times
Been thanked: 319 times
Já emuluju jen jednu platformu, a to je Acorn RiscPC. Na ten používám Raspberry Pi 2 + RISC OS Open, který na něm chodí jak víno... :ac:
Ostatní platformy mám jako reálné stroje. 8-)

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 20:01 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 436
Has thanked: 380 times
Been thanked: 198 times
Tak to vypadá, že na oldcompu moc simulantů není... :?

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 20:36 
Online
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7592
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
A co bych rád slyšel? Na většinu compů (99,9%) ti bude stačit nějaký kompaktní DELL s C2D a 2GB RAM + Windows XP. A ano - hodně nás zde emulátory nepoužívá a jede na reálných strojích.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 21:03 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 06 srp 2013, 09:49
Příspěvky: 217
Bydliště: Praha
Has thanked: 182 times
Been thanked: 57 times
U mě na ploše to vypadá takhle:
Příloha:
plocha.png
plocha.png [ 129.42 KiB | Zobrazeno 5660 krát ]

Je to už docela starý noťas s Windows Vista. Jinak mám STMZ800.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 21:10 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1608
Has thanked: 1017 times
Been thanked: 281 times
První emulátor ZX Spectra jsem měl na C64/128.

Další až ve WIN95SR2 a WIN98, kde jsem dal před X128 a Realspecem přednost fantasticky okennímu ZX32.
Následovalo pobláznění do čehokoliv, co běželo v přepínatelných oknech, včetně cca 20 nehotových emulátorů různých Gameboyů. Ikon emulátorů a pomocných utilit jsem měl přes čtyři obrazovky, počínaje zapomenutými osmibitovými exoty.

Dnes už na to nemám čas, preferuji emulátory, které se nemusejí instalovat (výjimkou je LnxSpectrum který po síťové instalaci vyřezávám do off-line balíku), držím je v přenosném tvaru na samostatném disku pomocí Portable Start Menu. Okýnek a myši jsem se už nabažil, tak většinu spouštím skrze Famulus.

Nových emulačních věcí je dnes tolik, že zkouším jen všechny přírustky pro C64 a ZXS. U C128, Plus4, Sharpa a pár dalších pracuju jen s jedním emulem, více použitelných pro ně stejně většinou není. Pro PP-01 jsem zatím použitelý emul nenašel... Naopak pro SAMíka mám cca 15 samostatných konfigurací s 5 různými verzemi Simcoupé, pozůstatek z doby betatestingu (autor je ale bohužel applista, takže začal věci zjednodušovat a schovávat funkce, což mne už nebaví).

V poslední době více zkouším emuly v Linuxu Mint XFCE na mini-ITX s cpu 1,5 GHz. Překvapivě v tom běží svižně i okenní emulátory pod Wine (to platí právě jen pro XFCE verzi, u jiných Mintů s forky Gnome montoval Wine nějaký magor nebo geek...).

PS: Ještě k těm strojům - v obýváku Thinkpad R61, na stole několik mini-itx s Mintem a Win7. V práci Dell XPS 13, na čemž je ale polovina věcí nestabilních z důvodu Win10 (ZXSpin?) nebo z důvodu velkého rozlišení 3200x1800, škálovatelnost (úpravu velikosti ikon a menu) spousta programů nezvládne (kupř. i ruský Xpeccy). Těch 8GB RAM a 256GB SSD ale spíše čekají na virtualbox.org. Nic ale nemůže překonat Nintendo DS Lite se skvělým :speccy: ZXDS.


Naposledy upravil SCjoe dne 31 kvě 2016, 21:48, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 21:41 
Online
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7592
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
Já jedu 3200x1600, čili rozlišením to nebude. Spíš ty Win10 :mrblue: :P :lol: :neener:

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 21:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1608
Has thanked: 1017 times
Been thanked: 281 times
misticjoe píše:
Spíš ty Win10

No, nevím, mám asi málo práv a zkušeností donutit je rozumně přepnout na 1600x900....

Ještě bych rád všem, kteří oscilují mezi Spinem a EightyOne,
doporučil SpecEmu - ke stažení např. zde: http://wiki.oldcomp.cz/index.php?title= ... ro_Windows


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 02 čer 2016, 14:02 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 06 srp 2013, 09:49
Příspěvky: 217
Bydliště: Praha
Has thanked: 182 times
Been thanked: 57 times
SCjoe píše:
Ještě bych rád všem, kteří oscilují mezi Spinem a EightyOne,
doporučil SpecEmu

Vyzkouším snad tento víkend.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 03 čer 2016, 09:50 
Cojaviem CoreDuo a 2GB ram Ti staci...
Resp. RPi 3 za 40Euro...


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 03 čer 2016, 10:06 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1834
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
Emuluju co mi přijde pod ruku. Pokud se budem bavit o emulaci PPC strojů, tak tam je každý nárůst výkonu znatelný, tj. jedná se o WinUAE a případně Bochs...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 02 črc 2016, 09:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1834
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
berk píše:
Už delší čas přemýšlím, že bych si udělal počítač pro emulaci oldcompů...


Jde o to, co myslíš tím "počítačem pro emulaci". Jsou dvě cesty - hardwarová a softwarová.
Můžeš například sestavit PCčko a napsat pro wokna nebo DOS software, například hru, která bude fungovat úplně stejně jako tvoje oblíbená hra na ZX-80. Software bude úplně odlišný, ale výsledek se bude tvářit stejně jako původní vzor (vzorová oblíbená hra). To je ta softwarová cesta. Nebo je druhá cesta (hardwarová), pracně smontovat hardware, "black-box", který bude fungovat sejně jako Z-80 a poběží na něm původní software, tvoje oblíbená hra.

Anebo můžeš udělat kompromis, přidělat k PCčku krabičku pro připojení například zvukového obvodu, který v PCčku není a oblíbenou hru napsat pro MS-DOS v PCčku.

Celé to je o kompromisu, kolik času a peněz do toho chceč vrazit.

Ne vždycky tohle jde. Čím složitější systém chceš emulovat, tím více problémů. Například emulace HP 9830A https://www.google.cz/search?q=hp+9830a ... jlUyh2M%3A byl docela problém, ale parta lidí v Německu a jinde na tom před časem několik let dělala a zvládli to. Výsledek je ke stažení zde:
https://sourceforge.net/projects/hp9800e/
popis zde
http://hp9800e.sourceforge.net/

Existuje spousta softwarových emulátorů HP kalkulaček: http://www.hpcalc.org/hp49/pc/emulators/

nikdo se nenamáhal dělat hardwarový emulátor takovýchto kalkulaček, protože se to nevyplatí.

Avšak emulátor HP 9825 http://www.computerasylum.co.uk/calcula ... index.html ještě nikdo nevymyslel. Ani hardwarový, ani softwarový. Je to oříšek.

Podobně také emulace Robotrona R1715 ... stále neexistuje. Paradoxně, hardwarovou napodobeninu R1715 udělat dnes lze.

Svého času HP udělal dvojici PC adaptérů pro ISA sběrnici, které, když se zasunou do PCčka, tak po zapnutí se z PCčka stane HP9000/216. To je také způsob emulace, zčásti hardwarová, zčásti softwarová.

Až budeš řešit jaký emulátor, tak si v prvé řadě rozmysli, k čemu ten emulátor bude ve finále sloužit. A podle toho se rozhodni, jakou cestou se vydáš.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 02 črc 2016, 10:40 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 436
Has thanked: 380 times
Been thanked: 198 times
Citace:
Jde o to, co myslíš tím "počítačem pro emulaci". Jsou dvě cesty - hardwarová a softwarová.


Jde mi spíš o softwarovou emulaci. Ale díky za zajímavý a inspirativní příspěvek.

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 02 črc 2016, 10:42 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 488
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
no. otazne je hlavne to, ci ma dany HW urcity fanklub, resp. urcity kult following.
ak nie, tak to nikto programovat/emulovat nebude.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 02 črc 2016, 10:55 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 488
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
co sa tyka sucasneho noveho HW, tak by malo vyhovovat z hladiska vykonu prakticky cokolvek.
pamatam si, ze 8bity sa dali spolahlivo emulovat (v DOSe) uz na 486/pentiu 1.
16bity (a ich cipy) uz boli o dost narocnejsie.
zaujimavy pre mna by bol celkovo custom / upraveny HW, nejake custom projekty, napr. itxPC zabudovany do case z 8/16bitu a podobne :-)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz