OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 23 zář 2018, 03:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: VirtualBox - inštalácia Windows ME
PříspěvekNapsal: 05 pro 2015, 12:33 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Chcel by som nainštalovať Windows ME vo VirtualBoxe, ale pri spustení inštalačného CD dostanem okamžite hlášku o nejakej chybe a virtuálny počítač sa zrúti. Je toho plný internet, ale riešenie som nikde nenašiel. Vedel by mi s tým niekto pomôcť?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 pro 2015, 19:49 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7379
Bydliště: Praha
Has thanked: 909 times
Been thanked: 853 times
MEčka jsou jedny z nejproblémovějších Windows, které se kdy objevily. A to nejen ohledně instalace, ale i používání. Na reálném železe se to dá nějak rozchodit (zkušel jsem na své K6-550 - po třech chybových hláškách a druhé reinstalaci se to rozeběhlo), ale pod virtuální mašinou se mi to nikdy nepovedlo. Nakonec jsem se rozhodl pro instalaci Win98SE "vylepšené" o některé fičury z ME, které se instalují jen nakopírováním souborů z instalačního média MEček. I proklídané win2000 fungují milionkrát lépe.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 pro 2015, 20:03 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Akurát, že mne nejde ani Windows 98 vrátane diskety Windows 98 a Windows ME.

Doplnené: Ale mám už pokrok, aby som upresnil. Problém je v spustení inštalačného CD pokiaľ nie je naformátovaný HDD. Skúsil som totiž naformátovať HDD a potom CD nabehlo. Lenže po skoneční inštalácie bol reštart na inštaláciu zariadení a potom je ešte jeden reštart, aby natiahlo programy do ponúk. Pri tomto poslednom reštarte opäť chyba. Nabehol len núdzový režim a v ňom nič, pretože programy ešte neboli nakopírované v ponukách. Po reštarte počas normálneho štartu si zrejme systém myslel, že je už doinštalovaný a začal vypisovať, že mu chýba SYSTEM.INI. No bodaj by tam bol, keby bol pripravený, lenže ešte ho to nemalo ani kedy vytvoriť. Windows 98 ani nemám chuť inštalovať, lebo tipujem, že to skončí rovnako.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 pro 2015, 11:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7379
Bydliště: Praha
Has thanked: 909 times
Been thanked: 853 times
Již připravený image disku s Winy asi použít nechceš, co?

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 pro 2015, 15:28 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
No tak nakoniec moje pokusy skončili takto: WinME síce spolupracuje s VirtualBoxom, ale inštalácia mi neprešla. Niekedy, ak znovu dostanem chuť, ešte to skúsim. Win98 s VirtualBoxom nespolupracuje vôbec, takže som mal 800x600 (alebo 640x480) a bolo to extrémne pomalé. Sambu akosi nviem rozchodiť vo VB, zdieľané zložky vo Win98 nebežia, takže som to poslal do vymazania. Bolo to v podstate nepoužiteľné. Ak o nejakým pripravených diskoch vieš, tak to môžem skúsiť.

Skúšal som aj DOS a tam bol výsledok takýto: Vo FreeDOSe ešte neviem veľmi robiť, ale podarilo sa mi spustiť Tdeňkov emulátor MZ-800 pre DOS, ale ďaleko som nezašiel. V MS-DOSe ten emulátor išiel ešte horšie.

Chcel som totiž nejaký systém, kde by som občas mohol niečo DOSové spustiť, ale zrejme nepochodím. Asi by som mal začať uvažovať nad lepším frontendom pre DOSBox než D-Fend.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 pro 2015, 15:57 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7379
Bydliště: Praha
Has thanked: 909 times
Been thanked: 853 times
Na ulozto najdeš hafo vdiček i vhdček už s předinstalovanými osy.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 pro 2015, 06:24 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1955
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 215 times
Been thanked: 354 times
Milsa píše:
Chcel som totiž nejaký systém, kde by som občas mohol niečo DOSové spustiť, ale zrejme nepochodím.
Ale to si mal hned na zaciatku napisat. Nahod klasicke WinXP 32bit, to su posledne windowsy ktore este vedia nativne spustat msdosove a Win16 aplikacie. A vo virtualboxe chodia bez problemov (obcas ich tak pouzivam).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 pro 2015, 09:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 245
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
WinME jsou opravdu jen k tomu abys ztratil nervy :-).
Jak pise Busy tak budto XP a nebo jestli chces starsi tak Win98SE s neoficialnim servicepackem .


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 pro 2015, 16:43 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
WinXP DOSové aplikácie spúšťať nevie. Alebo možno s nejakým nastavením. Ale na počítači som mal roky WinXP a bez DOSBoxu som sa nepohol.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 pro 2015, 21:02 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1955
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 215 times
Been thanked: 354 times
Tak to si potom mozno mal XP 64 bit. Ale normalne klasicke 32-bitove XP vedia dosove aplikacie spustat uplne normalne bez problemov. Sam casto pouzivam dosove aplikacie a vsetko (okrem specialit vyuzivajucich virtualne rezimy a priamy pristup na HW) pekne funguje.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 pro 2015, 22:41 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Nie, 64-bitové XP som nevidel, ale iba som počul, že existuje. :-) Čo teda nastaviť v XP, aby som spustil povedzme Dune 2?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 pro 2015, 23:38 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 940
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Jestli zrovna s dunou byly nějaké problémy se mi nevybavuje, ale obecně v XP opravdu většina věcí fungovala.
Popis nastavení a omezení Ntvdm je třeba tady: https://support.microsoft.com/cs-cz/kb/314106 (ale není tam vlastně nic jiného, než napsal Busy jednou větou :) )

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 pro 2015, 18:28 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Ďakujem za informáciu. Tak som sa s tým trochu začal hrať a zistil som, že ono to skutočne funguje. Ale nejde mi zvuk a potom som si spomenul, že kedysi som robil s týmto pokusy na počítači s XP a nechal som to tak práve kvôli tomu zvuku. NTVDM vraj podporuje SB 2.0, ale nech nastavím čokoľvek, tak ten zvuk nejde a nejde. Dokonca ani v hrách s autodetekciou zvukovky.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 pro 2015, 19:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7379
Bydliště: Praha
Has thanked: 909 times
Been thanked: 853 times
Ohledně té zvukovky - možná bude pořád nutné někam zadat SET BLASTER= ...

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 pro 2015, 21:20 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
To je tam defaultne.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz