OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 15 lis 2018, 07:39

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 2colors
PříspěvekNapsal: 12 čer 2013, 13:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1115
Has thanked: 240 times
Been thanked: 229 times
Tak nevim jestli to má patřit do téhle sekce, ale jaké znáte/máte programy (příkazy pro CLI), které čistí a zvětšují volnou RAM na maximum na holé (s 512K rozšířením) A500? Vím o 2colors, který uvolní RAM asi 50kB tím, že přepne výstup jen do dvou barev. Něco jinýho je?

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 12 čer 2013, 21:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7527
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
No tam už toho o moc nevytáhneš. Ano, 2colors a jemu podobné umí něco uvolnit tím, že použijí 1bpp a seříznou obrazovku. Ale on Kick 1.3 moc nežere (narozdíl třeba od 2.04 a výš), odpojit externí fdd trochu pomůže taky.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 17 čer 2013, 20:56 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:21
Příspěvky: 246
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times
A nemáš jednodušší dát do a500 2MB rozšíření místo 512K ? Pak nemusíš řešit žádné programy na čištění paměti :shrug:

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 17 čer 2013, 21:15 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7527
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Hm, ono je otázkou, proč by chtěl na 512+512 uvolňovat víc paměti, když s 1.3 kickem spustí stejně všechno pro 1MB Ram. Jiná věc je, jestli se do Amči narve Kick 2.04 nebo vyšší. Ale tam si člověk u některých her (např. F1GP) nepomůže ani via 1bpp mód. Jediným řešením pak je opravdu sehnat novějšího Agnuse a přidat další ram na 1 nebo 2MB Chip. Případně zkusit štěstí a sehnat 1,8MB Fast kartu.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 19 čer 2013, 21:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1115
Has thanked: 240 times
Been thanked: 229 times
misticjoe píše:
Hm, ono je otázkou, proč by chtěl na 512+512 uvolňovat víc paměti, když s 1.3 kickem spustí stejně všechno pro 1MB Ram. Jiná věc je, jestli se do Amči narve Kick 2.04 nebo vyšší. Ale tam si člověk u některých her (např. F1GP) nepomůže ani via 1bpp mód. Jediným řešením pak je opravdu sehnat novějšího Agnuse a přidat další ram na 1 nebo 2MB Chip. Případně zkusit štěstí a sehnat 1,8MB Fast kartu.


No, ale já chci bez nějakých rozšiřování hardwaru jen dosáhnout nejvíc volné RAM. To, že to v dnešní době jde levně rozšířit ztrácí to kouzlo originality A500 s KS1.2/1.3 a 512+512RAM. A pak tady někdo chytrej napíše rozšiř si RAM.. :) Kvůli pár bajtům.. :D Hmm.. taky názor.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 20 čer 2013, 08:02 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7527
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Otázkou tedy zůstává, proč se snažíš uvolnit těch pár bytů navíc. Kromě přepnutí do 1bpp, odpojení externích mechanik, použití KS1.2/1.3 - už nemáš jak jinak uvolnit další RAM (moná ještě disablovaní bufferů pro DF0).

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 20 čer 2013, 08:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1115
Has thanked: 240 times
Been thanked: 229 times
misticjoe píše:
Otázkou tedy zůstává, proč se snažíš uvolnit těch pár bytů navíc. Kromě přepnutí do 1bpp, odpojení externích mechanik, použití KS1.2/1.3 - už nemáš jak jinak uvolnit další RAM (moná ještě disablovaní bufferů pro DF0).


Jak proč? Prostě protože chci. Zajímá mě to, kolik nejvíc jde uvolnit. A myslel jsem, že tu najdu odpověď, a ne kecy typu proč a kup si RAM.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 20 čer 2013, 08:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1248
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 240 times
Been thanked: 434 times
Většina SW prostě fungovala tak, že po bootnutí disketky ta paměť stačila. Na A600 jsem ve své době zažil to, že jsem v early startupu musel zakázat PCMCIA, abych ušetřil nějakou paměť. Už si ale nevzpomínám, co to bylo za hru nebo demo.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 20 čer 2013, 17:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7527
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Factor6 píše:
Jak proč? Prostě protože chci. Zajímá mě to, kolik nejvíc jde uvolnit. A myslel jsem, že tu najdu odpověď, a ne kecy typu proč a kup si RAM.

Ale odpověď si dostal. Nauč se číst. Pokud je ti volná paměť málo, tak pak jen killni systém ;) :D (tj. 1bpp, odpojit ext mechaniky, mít KS1.3, vypnout buffery u DF0, endcli)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 20 čer 2013, 23:23 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 21:45
Příspěvky: 355
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
Já si nemůžu pomoct, nadpis mi evokuje české demo TuColor: http://www.youtube.com/watch?v=ZRiMDe4mdlU

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 21 čer 2013, 14:37 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7527
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Jo, to mám rád :-) Někde na ťubku jsem ho viděl i v lepší kvalitě.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 21 čer 2013, 15:01 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 21:45
Příspěvky: 355
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
Mám doma grabnutý všechny jejich věci z UAE, ale nějak jsem to ještě nedal na trubku. Každopádně nejlepší to je klasicky na reálu.

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 21 čer 2013, 16:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1115
Has thanked: 240 times
Been thanked: 229 times
misticjoe píše:
Factor6 píše:
Jak proč? Prostě protože chci. Zajímá mě to, kolik nejvíc jde uvolnit. A myslel jsem, že tu najdu odpověď, a ne kecy typu proč a kup si RAM.

Ale odpověď si dostal. Nauč se číst. Pokud je ti volná paměť málo, tak pak jen killni systém ;) :D (tj. 1bpp, odpojit ext mechaniky, mít KS1.3, vypnout buffery u DF0, endcli)


Nojo porád :)

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 22 čer 2013, 11:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7527
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Pozor není ověřeno:
Dřív se ohledně UAE tvrdilo, že existují hry, které se rozeběhnou i bez Kickstartu. Čistě teoreticky, pokud by to bylo možné, právě v tu chvíli máš dostupnou maximálně volnou RAM.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2colors
PříspěvekNapsal: 24 čer 2013, 06:27 
Offline
Prvnička

Registrován: 12 kvě 2013, 18:25
Příspěvky: 13
Bydliště: Praha 5 - Stodůlky
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
misticjoe píše:
Pozor není ověřeno:
Dřív se ohledně UAE tvrdilo, že existují hry, které se rozeběhnou i bez Kickstartu. Čistě teoreticky, pokud by to bylo možné, právě v tu chvíli máš dostupnou maximálně volnou RAM.

Zajímavá úvaha. V reálu by se to dalo aplikovat asi jen na A1000 a A3000?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz