OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 20 zář 2018, 21:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 02 úno 2014, 17:16 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7371
Bydliště: Praha
Has thanked: 908 times
Been thanked: 851 times
Protože se mi evidentně začal sypat systémový disk v Amize, rozhodl jsem se ho vyměnit. Vrazil druhý disk (120GB), v OS3.9 nastartoval HDToolBox, inicializoval, rozdělil na 5 oddílů (4x8GB, 1x ccc73GB) SFS/00, zapsal změny, restartoval. Bo už nemám nikde distribuci SFS, nějaký sfsformat jsem vynechal (stejně je v DOCce napsáno, že se dá naformátovat i normálně) a zkusil provést formát přes normální tool. To se nějak nepovedlo, tak jsem se na to vyprdnul a nastartoval OS4. Tam už formát proběhl OK, zběžná kontrola v MediaToolBox potvrdila, že jsou oddíly stále SFS/00, nakopíroval jsem všechny soubory ze starého disku, restartoval. No... A tady je problém. Přestože oddíly pod OS4 normálně fungují, pod OS3.9 se hlásí jako nenaformátované. A protože starý disk se už začne sekat po pár minutách provozu, tak šance na restart celého procesu jsou mizivé. Co teď?

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 úno 2014, 17:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1823
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 291 times
Been thanked: 274 times
Prvni partice nema mit vic nez 4gb.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 úno 2014, 19:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1259
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 162 times
Copak prvni (to hlavne, pokud je to IDE disk, coz asi je), ale musi se pouzit novejsi scsi.device, protoze pokud to presahuje 4GB, tak se adresuje nejaka nahodna oblast, ktera je "zbytek po deleni 4GB". Proto to v OS4 vypada OK, ale s puvodnim kickstartem 3.1 se to chova chybne a pri pokusu neco zapsat se to zapise jinde, pokud to prekracuje 4GB.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 úno 2014, 21:19 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7371
Bydliště: Praha
Has thanked: 908 times
Been thanked: 851 times
Aha... Tak já myslel, že je to u SFS fuk... No tak já jí zmenšim a uvidíme :-) Disk je IDE a scsi.device patchuju samozřejmě poslední.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 úno 2014, 22:46 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1823
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 291 times
Been thanked: 274 times
PFS to resi, jine filesystemy ne.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 úno 2014, 09:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1259
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 162 times
misticjoe píše:
Aha... Tak já myslel, že je to u SFS fuk...


Ja nedavno taky a resil jsem podobne mysteriozni veci jake popisujes, ale pak mi to nastesti doslo. Ty limity jsou totiz na dvou mistech (a nevim jestli 2 nebo 4GB). Jednak je to vec ovladace disku (nejaky.device), ktery neumi adresovat vice nez (asi tech) 4GB a pak i vlastnost filesystemu (FFS ma tusim 2GB), kde je to vlastne stejny problem. Oboje zpusobuje fatalni vec, ze se prepisuje disk nekde jinde, protoze preteka nedostatecne dimenzovany ukazatel (takze se neustale zapisuje na zacatek disku a mrvis data).

PFS pouziva vlastni ovladac disku, proto je mu to jedno. Taky nefunguje uplne s kazdym exotickym hardwarem. Ja mam osobne radsi SFS, protoze je to citelne jak z MOSu tak z OS4, kde pro PFS myslim ovladace nejsou a to mi vadi. Nicmene SFS mi na A1200 nekolikrat zpusobil chybu a musel jsem ten disk znovu formatovat (bylo to citelne, jen na ten oddil neslo definitivne zapisovat), takze jsem to opustil, ale na A4000 pouzivam vsude SFS. Nakonec si ale myslim, ze to nebyl problem SFS, ale nejakeho jineho problemu te A1200.

Tohle je asi jeden z pripadu, kdy by se vyplatila patchnuta ROMka. V A4000 to neresim, protoze pouzivam jen SCSI disky pres cybppc.device, ale i tady je treba si dat pozor na filesystem.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 úno 2014, 10:09 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1823
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 291 times
Been thanked: 274 times
V tomhle případě by patchnutá romka přímo zpřístupnila 128GB disky.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 bře 2014, 20:47 
Offline
Stydlín

Registrován: 11 bře 2014, 20:32
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Citace:
a pak i vlastnost filesystemu (FFS ma tusim 2GB)

pro FFS byl 2 GB limit na maximalni velikost souboru, co se tyce partitionu tak to bylo kuli 32-bitovemu adresovani 4 GB pro max velikost oddilu.

souhlasim ze PFS by pravdepodobne byla lepsi volba co se vykonu tyce


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 bře 2014, 23:13 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7371
Bydliště: Praha
Has thanked: 908 times
Been thanked: 851 times
Pořád je to v háji. Už nevím, co s tím. Zkoušel jsem SFS, i jiné (starší) verze. Pak FFS2, který mám v RDB taky kvůli OS4 a pořád nic. První oddíl už vidím a můžu s ním pracovat (má 1.8GB), ale jakýkoliv další pod OS3.9 nenaformátuju, ať má jakoukoliv velikost (i 100MB). Je to nějaké divné. PFS moc používat nechci, zatím jsem se k němu neprohrabal. Rád bych zůstal u SFS nebo FFS2, ale přestože na 40Gb disku tyhle FS pracují bez problémů, na tomhle 128Gb je to průser. Bohužel nic podobného po ruce nemám - mám nějaké bezcenné 8Gb disky a pak už jen 320Gb a výš...

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 bře 2014, 00:37 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7371
Bydliště: Praha
Has thanked: 908 times
Been thanked: 851 times
Tak jsem nainstaloval nakonec i PFS3 a pořád stejné. První oddíl je vidět, se zbytkem neudělám vůbec nic. Prdim na to. Seženu si menší disk...

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 bře 2014, 07:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1259
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 162 times
Kdyz to shrnu... Pod OS4 to vypda ok, ale jak prebootujes do 3.9, tak to nefunguje dobre?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 bře 2014, 11:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7371
Bydliště: Praha
Has thanked: 908 times
Been thanked: 851 times
Přesně. Ještě se podívám, jestli neni přecijen někde novější scsi.device pro os3.9.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 bře 2014, 19:30 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7371
Bydliště: Praha
Has thanked: 908 times
Been thanked: 851 times
Tak jsem nakonec na Mrafovi vyžebral jednu 80GB westernku a když jsem uklízel 120ku, tak jsem zjistil, že mám také 80GB disk :-) Ale přísahám, že předtím mezi těmi ostatními disky nebyl. S ní už šlape vše, jak má. Takže asi 120GB disk není dobrý nápad, protože jsem opravdu novější scsi device nenašel.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz