OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 14.04.2021, 00:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 12.02.2021, 17:24 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 927
Has thanked: 202 times
Been thanked: 28 times
Mám A500/2,5mb, 68030+fpu, 2mb ram, gotek, flashrom 1mb.
Viem ze je EmuTos. Ake ešte sú alternatívne OS pre čo ešte?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 12.02.2021, 18:37 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 984
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 21 times
Been thanked: 207 times
Existuje Amiga-QDOS (též pod názvem QDOS4Amiga) nebo mnohem novější a vylepšená verze QDOS Classic.
Ale bude potřeba hledat, linky, které mám, jsou už mrtvé.
A je potřeba počítat s tím, že to není emulátor QL, ale systém se SuperBasicem přeportovaný pro Amigu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 13.02.2021, 19:58 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.05.2013, 15:52
Příspěvky: 159
Has thanked: 5 times
Been thanked: 36 times
Pak je tady ještě starší Linux Debian a Red Hat. To je spíš pro A1200. Vyžaduje FPU, MMU a trochu víc paměti.

_________________
Amiga 1200 HD, Blizzard 1260/50, 64MB RAM, Sinclair ZX Spectrum 128K +2B, 2GB CF-Ide


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 14.02.2021, 10:44 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 281
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 242 times
Been thanked: 34 times
Neměl by chodit i AROS? Nezkoušel jsem.

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 14.02.2021, 12:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1799
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 208 times
Ja se obavam, ze dustojny alternativni OS pro Amigu neni, pro A500 tim spis. I kdyz vsechno tady zminene nejak zajimave je, tak to ma uziti spis na nejake experimenty.

Arosem se moc nezabyvam, mozna bych mel, ale myslim ze to (68k varianta) chodi pouzitelne jen ve WinUae. Alternativni kickstart je ale snad pouzitelny vsude.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 14.02.2021, 14:16 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2681
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 114 times
Been thanked: 203 times
Asi tak nějak , dle mě je A500 tak na hry, na nějaké solidnější bádání bych zvolil A1200 a nějakou tu turbínu + CF jako disk.
Jinak to je asi jak štourat klackem do ho**na, něco se děje ale, je to k ničemu.
Mám A1200 ze systémem, ale že bych to používal ?
Jako odkojenec WIN, je to pro mě rozdíl asi jako WIN a Linux, něco dělám, ale většinou netuším, co to provede.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 14.02.2021, 17:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 1949
Bydliště: Brno
Has thanked: 529 times
Been thanked: 174 times
Někde jsem četl, že když se dá 220V na správné piny přímo na procák, tak je Amiga schopna utáhnout i Windows 10, ale teď to v rychlostí nemůžu dohledat... :(

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 14.02.2021, 19:02 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:34
Příspěvky: 491
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 314 times
Been thanked: 90 times
Take jsem to cetl. A jeste psali, ze se to musi na pinech drzet naslinenymi prsty :-D.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 14.02.2021, 20:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1889
Has thanked: 101 times
Been thanked: 175 times
Ale jenom levé ruky, pravou se pro maximální stabilní výkon CPU musíte držet topení nebo vodovodu! :angel:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 14.02.2021, 20:21 
Online
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1877
Bydliště: Praha
Has thanked: 293 times
Been thanked: 403 times
To jsou ty moderní procesory, tam je všechno jednodušší. U 8080 musíte přitáhnout 400V kvůli dvoufázovým hodinám...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 16.03.2021, 17:49 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 01.07.2014, 17:05
Příspěvky: 265
Bydliště: Buštěhrad
Has thanked: 18 times
Been thanked: 38 times
Co jste ale mohli zmínit je ShapeShifter nebo iFusion (ano je tam vrstva z WB) ale dostahuje tak 90% výkonu počítače. Můžeš si na tom zahrát pár her nebo použít Word/ClarisWork, které jsou kompatibilní s poledním LiberOffice a hlavně pod SS jde použít web browser s podporou CSS (narozdíl od iBrowse).

_________________

Obrázek ZX Spectrum: Didaktik M, ZX 48k, Černá Gama, Frankenstein 48k, Harlequin 128k v ZX+, Did Kompakt, ZX81
Obrázek Amiga: Amiga 4000D CyberStorm MKIII, Amiga 1200 + Blizzard 1230IV, Amiga 1200T Infinitiv, A600, A500
Obrázek Ostatní: Atari ST 1040FM, Shrap MZ-821, Apple lle, Commodore 64, SGI Indigo2, Sun Ultra 5
Obrázek Apple: G3 BW, G4 PCI, G4 QS, G4 MDD, iMac G3, iBook G3, iBook G4, LC II, LC III, LC 475, Performa 630, PM7300, PM7200, PM8500, Quadra 650, PB 160, PB G3


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 16.03.2021, 19:57 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9213
Bydliště: Praha
Has thanked: 1421 times
Been thanked: 1109 times
To už se bavíme o emulátoru. Ne nativním OS, který spustíš. Nemluvě o tom, že bez GK se tu bavíme o tom, že výpočetně zvládne 90% výkonu. Vykreslování a interlace na A500 je smrtící.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 16.03.2021, 20:41 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 927
Has thanked: 202 times
Been thanked: 28 times
A čo si myslíle o novej grafickej pre A2000/A500. Je to drahé nič menej niekto ju má?
https://shop.mntmn.com/products/zz9000- ... a-preorder
phpBB [video]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 16.03.2021, 21:19 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9213
Bydliště: Praha
Has thanked: 1421 times
Been thanked: 1109 times
To je trochu fór, ne? Na A500 ti stačí Indivision ECS. S patřičnejma driverama funguje i jako GK. A pro A500 má dostačující výkon. Upa nevim, jestli bych to monstrum využil u A4000 68060. Aby to totiž bylo co k čemu, tak to taky musíš stíhat krmit datama. Nemluvě o tom, že ani snad nechci vidět ty výsledky na ZII, když někdo použije FHD rozlišení, bude stahovat z netu a zároveň připíchne USB flashku. Ale chápu, že to primárně v budoucnu bude asi taková ARM turbína, která si sama obslouží Quáka a možna ještě nějakou hru, jestli ji někdo naportuje.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Alternativne OS pre Amigu?
PříspěvekNapsal: 16.03.2021, 21:27 
Offline
Prvnička

Registrován: 11.01.2021, 11:47
Příspěvky: 12
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Tedy to FHD rozlišení je pořádný overkill, ne?
Na videu je v pětistovce turbina s 030 (na 40 nebo 50MHz?). Tohle rozlišení podle mne nemá šanci daty nakrmit ani přetaktovaná 060.
Takže asi v reálu zbytečné. Ale chápu, že lidi nevědí, co s penězi (viz ceny turbokaret) a když musíš, tak musíš :-D


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz