OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 říj 2017, 14:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Oprava zdroje LC II
PříspěvekNapsal: 05 čer 2017, 22:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1553
Has thanked: 67 times
Been thanked: 103 times
Mam par kousku LC II, ktere se snazim opravit, a u jednoho jsem narazil na divny problem se zdrojem. Recapoval jsem ELNA kondenzatory (za Panasonic FC), a vcera bez problemu jel, utahnul i disk a floppy. Dnes jsem ho zapnul znova, a rozsviti se obrazovka, a po par sekundach zase zhasne a ve zdroji to zacne cvakat presne stejne, jako kdyz jsou v haji kondenzatory. Vymenil jsem zbyvajici kondenzatory (krome vstupniho filtrovaciho), ale nic nepomohlo. Co dalsiho bych mel zkusit? Dik!

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava zdroje LC II
PříspěvekNapsal: 07 čer 2017, 13:54 
Offline
Prvnička

Registrován: 17 led 2014, 15:18
Příspěvky: 17
Bydliště: Kyjov
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Pokud jde o cvakání, to je od toho, jak se snaží nahodit měnič, který spíná napětí do trafa. Takže může být něco se zpětnou vazbou ze sekundáru, že to nezreguluje a vypne. Vyměnit opravdu i bezvýznamné kapacity, které se zdají vpořádku. Pokud jsou někde i trochu zahnědlé odpory, vyměnit taky. Mám tu zdroje do LC, mohu poskytnout. Jsou původní bez recapu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava zdroje LC II
PříspěvekNapsal: 07 čer 2017, 18:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1553
Has thanked: 67 times
Been thanked: 103 times
Elektrolyty jsem vymenil vsechny krome vstupniho, ten pujde pro jistotu taky, az mi dojdou nove (Nippon Chemi-Con). Vsechno jsem daval Panasonic FC, jen ten malej pobliz controlleru je nejaky noname, ale zkusim najit neco lepsiho. Nemenil jsem ty oranzove disky na vstupu, ty na to predpokladam nemaji zadny vliv.
Ma cenu zkusit sehnat i nove foliove, co jsou okolo toho controlleru?
Zadny podezrely odpor nevidim, ale zkusim je promerit.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava zdroje LC II
PříspěvekNapsal: 07 čer 2017, 19:44 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 585
Bydliště: Praha
Has thanked: 43 times
Been thanked: 134 times
Foliovy uměj umřít taky - nedávno jsem měl v tlapách receiver s mrtvým zdrojem. Jediná závada byl foliak, který zdegradoval z 22nF na necelý jeden...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava zdroje LC II
PříspěvekNapsal: 07 čer 2017, 20:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1553
Has thanked: 67 times
Been thanked: 103 times
No, zatim jsem misto toho posledniho dal nekolikrat vetsi Panasonic FC, a zda se, ze to pomohlo. Delal filtrovani napajeni pro controler, takze tam by vetsi kapacita nemela vadit. Uvidime, jak dlouho to pojede.
Cvicne jsem odpajel i vystupni diody, a smrdelo to vyteklym elektrolytem. Beru to jako pouceni pro priste - vypajet vsechny kondenzatory a cely zdroj nejdriv vykoupat v isopropylu :)
Jdu na dalsi zdroj, ten je mrtvej uplne...

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava zdroje LC II
PříspěvekNapsal: 09 čer 2017, 07:13 
Offline
Prvnička

Registrován: 17 led 2014, 15:18
Příspěvky: 17
Bydliště: Kyjov
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kubik píše:
No, zatim jsem misto toho posledniho dal nekolikrat vetsi Panasonic FC, a zda se, ze to pomohlo. Delal filtrovani napajeni pro controler, takze tam by vetsi kapacita nemela vadit. Uvidime, jak dlouho to pojede.
Cvicne jsem odpajel i vystupni diody, a smrdelo to vyteklym elektrolytem. Beru to jako pouceni pro priste - vypajet vsechny kondenzatory a cely zdroj nejdriv vykoupat v isopropylu :)
Jdu na dalsi zdroj, ten je mrtvej uplne...



Jsi mi docela nahnal strach, čoveče. Mám v regále čertvíkolik šedivých macků a ty zdroje nebyly zapnuty několik let. Teď abych jeden vybavil novými kapacitami a teprve pak oživoval takové kusy jako 8500 až 9600 towery. Ono je to nenacucané, jak postupně rostly kmitočty PPC CPU, tak poslední mašiny měly 560W zdroj (nekecam). Nuž, uvidíme, jak to tihle surfující chlapci navrhli. ;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava zdroje LC II
PříspěvekNapsal: 09 čer 2017, 07:24 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 187
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 8 times
Ty zdroje mívají přísnou kontrolu při startu, takže sebemenší odchylka to nedovolí spustit. U poctivých zdrojů, třeba stačilo ho nechat běžet pár hodin naprázdno, a pak se chytnul, až se zformovaly kapacity.

_________________
TEMS-49, PMI-80, ZXspectrum+, TI58


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava zdroje LC II
PříspěvekNapsal: 09 čer 2017, 09:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1553
Has thanked: 67 times
Been thanked: 103 times
Dudusko píše:
Jsi mi docela nahnal strach, čoveče. Mám v regále čertvíkolik šedivých macků a ty zdroje nebyly zapnuty několik let. Teď abych jeden vybavil novými kapacitami a teprve pak oživoval takové kusy jako 8500 až 9600 towery. Ono je to nenacucané, jak postupně rostly kmitočty PPC CPU, tak poslední mašiny měly 560W zdroj (nekecam). Nuž, uvidíme, jak to tihle surfující chlapci navrhli. ;-)

Nakup hooodne kondenzatoru. Asi polovina Macku, co mam, je mrtva, a z tech velkych (beige G3, 7100...) nefunguje ani jeden, prestoze jsem je kupoval jako treba "pred xx lety byly fungujici ulozene na pudu". Jedna 630 mi umrela pod rukama, i kdyz pak se zas rozbehla, to same board z 5200...
Jevi se mi to tak, ze v porovnani s PC byly Macy z te doby hodne odflaknute.

BTW: nesetkal ses s problemama se zvukem na LC II? Nemam ani jednu, ktera by nevydavala ruzne pazvuky nebo piskani. Vymenil jsem skoro vsechny elektrolyty okolo zvukoveho cipu, ale na ten spravnej jsem nenarazil, a pak mi dosly kondenzatory :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava zdroje LC II
PříspěvekNapsal: 09 čer 2017, 09:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1553
Has thanked: 67 times
Been thanked: 103 times
microlan píše:
Ty zdroje mívají přísnou kontrolu při startu, takže sebemenší odchylka to nedovolí spustit. U poctivých zdrojů, třeba stačilo ho nechat běžet pár hodin naprázdno, a pak se chytnul, až se zformovaly kapacity.

No, ja mel pocit, ze ten zdroj je naopak velice primitivni, protoze i ja, kterej spinanym zdrojum nerozumi, se dokazu celkem orientovat, a o vetsine soucastek vim, k cemu jsou :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava zdroje LC II
PříspěvekNapsal: 09 čer 2017, 10:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1553
Has thanked: 67 times
Been thanked: 103 times
Dudusko píše:
Mám tu zdroje do LC, mohu poskytnout. Jsou původní bez recapu.

BTW: ty zdroje jsou TDK, Astec nebo neco jineho? Mozna bych vzal nejaky TDK...

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz