OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 20.01.2021, 01:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 20.12.2020, 13:36 
Offline
Nemluva

Registrován: 20.11.2020, 14:47
Příspěvky: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Přeji všem hezký den.

Povedlo se mi získat Macintosh Plus (rok výroby asi 1988), který má zabudovanou 800kb disketovou jednotku. Mám k tomu ale jen spouštěcí disketu a pak ještě jednu, na které jsou šachy - dobré, ale omrzí :-).
Mám zkušenosti s nahráváním disket na Atari a Commodore, ale na Macintosh to podle informací na internetu není tak jednoduché. Veškerá mnou nalezená videa se týkají 1,44 disket a emulátorů.

Uměl by mi prosím někdo nahrát pár 800kB disket? Nechci to samozřejmě zadarmo. Tady bych ocenil vaše zkušenosti - dají se požít 720 kB diskety? Jaký má mít soubor formát? Atd.

Pokud to dobře chápu, je potřeba mít novější počítač od Applu, ale ne moc nový, zkrátka takový, který má ještě disketovou mechaniku... Do takového počítače by mělo jít nahrát obraz 800kB diskety na 1,44MB disketě a pak ho převést na 800kB disketu.

Nebo jsou nějaké jiné možnosti?

Děkuji moc,

Adam


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.12.2020, 14:46 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 951
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 193 times
Pod Windows připojení DD disketovek pro Macintosh umožňoval Catweasel, ale už se nevyrábí.

Řešením by byla i opačná možnost - místo reálné disketovky (třeba na externí konektor) připojit emulátor Floppy-Emu
https://www.bigmessowires.com/floppy-emu/
Na něj se pak nahrávají normální image disket.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.12.2020, 16:48 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 310
Has thanked: 141 times
Been thanked: 108 times
Čistě teoreticky by to mohla umět Amiga. Protože na ní existuje software CrossMac který umožňoval čtení i zápis FD. Možná umí i formátovat diskety pro MacOS. Já to nikdy nezkoušel, tak pouze házím nápad :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.12.2020, 18:25 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3894
Has thanked: 175 times
Been thanked: 294 times
Mel by to umet kterejkoliv bezovej (beige) Mac. Nezkousel jsem to, ale mam jich hromadu. Pokud to nespecha, muzeme se po svatcich domluvit a ja to nejak prubnu.
Novejsi Macy umi cist PC diskety, ale ten tvuj asi ne. Ja to mam vyzkousene na Centrisu 650 (MC68040), a predpokladam, ze takove ty bezne jako LC by to taky mely zvladnout.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.12.2020, 21:07 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9288
Bydliště: Praha
Has thanked: 1387 times
Been thanked: 1095 times
Přesně. Amiga to jistí.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.12.2020, 13:12 
Offline
Nemluva

Registrován: 20.11.2020, 14:47
Příspěvky: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Děkuji všem za komentáře. Amigu zrovna nemám. Nějakej Mac z poloviny 90. let bude na to asi nejlepší.
Pro Kubika: Děkuji, ozvu se po svátcích. Předpokládám, že soubory s příponou .SIT to umí zpracovat. Našel jsem i jiné, ale ty budou asi na emulátory...

Další možnost by byla, že někdo má podobný počítač jako já a byl by ochoten zkopírovat programy/hry, které na něj má.

Přeji všem hezké svátky.

Adam


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.12.2020, 14:38 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 951
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 193 times
Na rozbalení .SIT je potřeba Stuffit Expander.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.12.2020, 15:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9288
Bydliště: Praha
Has thanked: 1387 times
Been thanked: 1095 times
A hádám, že v tom SITu stejně nebude image diskety. Na Macu jsem vlastně nikdy nebootoval z diskety (krom emulátoru). Ani nevím, zda nemusí mít nějaký bootblock a minimální Finder. Nebo to jde jako na Amize? Nabootovat rovnou program/hru?

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.12.2020, 17:37 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 951
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 193 times
V SITu může být image diskety - img.sit. nebo smi.sit (smi je self mounting image, mountuje se samo od systému 7.0.1, img je image pro DiskCopy).
Macintosh neumí bootovat jinak, než přes Finder - i když chce jeden použít alternativní OS, třeba A/UX, BeOS nebo Linux, bootuje nejdřív do Finderu a až z něj pak bootuje vlastní OS.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz