OldComp.cz
http://oldcomp.cz/

řezy 3000
http://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=75&t=6015
Stránka 13

Autor:  danhard [ 26 úno 2018, 21:47 ]
Předmět příspěvku:  řezy 3000

http://www.nostalcomp.cz/aktualne.php

Je zde něco nového ? Jaký materiál si máme připravit ?

Autor:  microlan [ 27 úno 2018, 08:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

Asi tišťák, v první fázi. To zapojení je jasný, jen bude třeba vytvořit mikrokód. Hlavně nezapomenout na nějaký ten backDoor, ať do dostane trochu mediální podporu a zájem veřejnosti :lol:

//Máš těch řezů zbytečnou štangli, nebo si mám koupit někde jinde?

Přílohy:
MH3001.png
MH3001.png [ 108.44 KiB | Zobrazeno 2650 krát ]

Autor:  Nostalcomp [ 27 úno 2018, 10:15 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

Máte štěstí, že jdu právě kolem:)

Zrovna minulý týden jsem si postavil mikroprogramový řadič s MH3001 na řízení "přenašeče kuliček". Je to v podstatě procesor bez ALU (3002). Na mikrokód stačily dvě EPROM, ale pro plnohodnotný procesor budou minimem 3. Šířka mikroinstrukce 24 bitů bude fakt minimum. Skoro by to chtělo 4 (32 bitů). Foto toho řadiče je zatím na titulce: http://nostalcomp.cz/ Mám natočený i video, ale zatím jen s Arduinem jako řadičem. Ten 3001 mikrořadič v akci teprve natočím. Ale důležitý je, že to šlapalo na první dobrou:)

Jinak stránka věnovaná CPU 3000 je zde: http://nostalcomp.cz/cpu3000.php Ještě dnes ráno jsem koukal do papírů na to moje navržený zapojení CPU3000 emulujícího 8080 a vypadá to setsakra dobře:-) Až na jednu drobnost u přerušení. Na to budu muset ještě mrknout. Ale je to složitý. Dost složitý...

Proto jsem se vrátil k myšlence 4-biťáku 3000. Ale poučil jsem se u Claudie-1 a adresaci už bych dělal 12-bitovou. Jenže to zase sežere hafo registrů z 3002. Uvidíme. Každopádně začínám přicházet na to, že řezy AMD řady 2900 byly asi fakt lepší.

Těch obvodů 3000 není třeba kupovat kvanta. Jsou to klasické TTL LS a tudíž v podstatě nezničitelný.

Autor:  microlan [ 27 úno 2018, 11:44 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

Inspirace u nostalcomp-a, potažmo signetics, kde už vzorová aplikace není. naštěstí existují archivní servery, kde jsem to dohledal. Zde k inspiraci

MH3000-8080-emulator

Je tam i tišťák, bohužel jen na překreslení. Taky ty PROMky nejsou z nejlevnějších, to by chtělo to navrhnout pro S571

Autor:  Nostalcomp [ 27 úno 2018, 13:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

Mě se u toho vzorového zapojení od Signeticsu nelíbí, že používají dvě sady řezů 3002 (jedna sada á 4 řezy). Přitom ta druhá sada je tam čistě kvůli jednomu jedinýmu registru, který se do jediné sady už nevejde. Jinak k výpočtům neslouží, to zvládá ta první.

Řez 3002 totiž obsahuje jen 10 univerzálních registrů R0-R9 a pak ještě pracovní T, AC a MAR. Ty se ale nedají použít univerzálně (AC a MAR), nebo je potřebujeme jako pomocný pracovní registr (T). Jenže pro emulaci 8080 potřebujeme minimálně registrů 11 (PCH, PCL, SPH, SPL, A, B, C, D, E, H, L). A to ještě nepočítám PSW, ale u toho mi stejně vychází jako nejlepší mít ho externě. Proto tam dali druhou sadu, aby potřebný registr získali. Já ho navrhuju taky externě v MHB8283:-) Pak bych měl vystačit s jedinou sadou 4x 3002. Ale je fakt hrozně pracný to simulovat.

Jóó, postavit si nějakej obecnej 3000 procesor s vlastním instrukčním souborem a nekompatibilní s ničím, to je docela brnkačka. Ale ta emulace existujícího CPU je fakt náročná.

Autor:  microlan [ 27 úno 2018, 13:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

Já jsem si říkal, proč je jich tam 8, teď je to jasný. Na Z80 by jich bylo potřeba ještě víc, s dvojí sadou registrů. :D Ale obecný procesor by asi stačil, navíc ho udělat s EPROM, RAM a 8255 jako jednodeskáč.

Autor:  computerasylum [ 27 úno 2018, 14:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

jak vyřešíte paměť RAM ? Jak bude velká? Jestli vůbec bude teda nějaká ...
Řeším už dlouho podobné dilema a jediné co mne napadlo je feritová paměť. Jenže tam to vázne na nedostatku informací.

Autor:  computerasylum [ 27 úno 2018, 14:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

Nostalcomp píše:
Máte štěstí, že jdu právě kolem:)

.... Každopádně začínám přicházet na to, že řezy AMD řady 2900 byly asi fakt lepší. ....


To jistě, AMD 2901 se dají sehnat běžně. Vzácněji lepší 2903 a při velikém štěstí 2903A.
Ostatní podpůrný obvody celkem ještě jsou....
Otázka je RAM paměť.

Autor:  microlan [ 27 úno 2018, 15:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

K těm řezům normální CMOS 16k x 8 statiku v dilu, žádný ferrit. Jen na zprovoznění, žádný extra retro.

Autor:  Nostalcomp [ 27 úno 2018, 16:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

microlan píše:
K těm řezům normální CMOS 16k x 8 statiku v dilu, žádný ferrit. Jen na zprovoznění, žádný extra retro.


Přesně. Řezové procesory jsou současníky těch normálních. Intel 3000 family pochází z roku 1974 stejně jako 8080 a k tomu ferit taky nikdo necpe. Takže normální 6116 - 6264 bude v pohodě.

Feritová paměť by slušela nějakýmu tranzistorovýmu počitadlu, ale....:-)

Jedinej důvod pro to, proč jsem se snažil okopírovat stávající CPU 8080, je ten, že kdo pro ten novej obecnej procesor bude psát software? Nikdo. Jako dycky:) A přitom to je klíčová věc. Takhle jsem si myslel, že poběží alespoň těch pár prográmků, co mám k PMIčku. A ta hromada práce s hardware za nějaký ten test RAM a blikání na LEDkách podle mě prostě nestojí. Ale nepopírám, že to je zajímavý a že ty řezy mají své kouzlo. To se musí nechat.

Autor:  danhard [ 27 úno 2018, 21:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

3000 řada dobře vychází na 16-ti bitovou adresovou i datovou sběrnici, protože adresové registry jsou v poli aritmetiky a tu je zapotřebí udělat stejně dlouhou.

Autor:  krupkaj [ 27 úno 2018, 23:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

BTW co si pamatuju, tak rezy 3000 byly pouzite v Consulu C2715. Ale nic o tom pocitaci nevim. Jak tam vlastne ten procak vypadal? Nemate k tomu nekdo neco?

Autor:  vanthomas [ 28 úno 2018, 03:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

Spousta je toho v tomhle vlákně na bastlírně:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=77106&start=0&postdays=0&postorder=asc
Koncentrované, nejdůležitější informace pak tady:
https://consul.odkaznik.cz/

Autor:  danhard [ 28 úno 2018, 08:15 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

Procesorová deska :)
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... a2_105.jpg

Autor:  Nostalcomp [ 28 úno 2018, 10:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: řezy 3000

danhard píše:
3000 řada dobře vychází na 16-ti bitovou adresovou i datovou sběrnici, protože adresové registry jsou v poli aritmetiky a tu je zapotřebí udělat stejně dlouhou.


Přesně. Není to sice nezbytně nutný, ale vychází to tak nejjednodušší. Četl jsem i o procesorech pro jednodušší řídící účely, které měly šířku dat i adresy 12 bitů. Pak byl v jednom slově 4 bitový operační kód instrukce a 8 bitový operand, takže to byl de facto 8 bitový procesor. Skoky se řešily tuším pomocí segmentace paměti, nebo tak nějak.

Ale udělat se dá cokoliv pokud se dodají další obvody zvenčí. Klidně to může mít šířku dat 2 bity a 32 bitovou adresu, pokud ji budeme zachytávat do 16 externích dvoubitových registrů. Nic není vyloučeno, když to bude vždy sudý počet bitů:-) Jenže právě tím přidáváním dalších obvodů se vytrácí to kouzlo řezů tak jak byly navrženy. Proto asi není dobré tím emulovat jiný stávající procesor. A je vhodné aby šířka dat = šířka adresy.

Ty obvody řady 3000 jsou v podstatě jednoduché spoučástky a když člověk pochopí jak fungují, dá se s nima dělat lecos. 3001 je prostě řadič mikroprogramu. Je úplně jedno co bude řídit. Jestli semafory na křižovatce, stroj na lepení pytlíků, nebo dvaatřicetibitovej procesor. Záleží na konstruktérovi. Taky se klidně může nahradit něčím jiným. Stačí pro začátek registr a čítač a taky to funguje. Pochopitelně se vždy musí připojit externí řídící paměť s (mikro)instrukcemi. Bez toho to nefunguje.

Obvody 3002 jsou zase jen sada registrů a ALU a dají se prostě řetězit do kaskády. Nic víc v tom není. Klidně se to dá nahradit kaskádou ALU 74181 (což je vlastně takový 4 bitový ALUřez) a na registry použít třeba RAM 7489 (na něj se můžeme dívat jako na 16 úrovňový 4 bitový REGISTRřez). K tomu pár dekodérů pro jejich řízení a můžeme tím plně nahradit kaskádu 3002 klidně i s lepšími parametry. Fakt je to hrozně jednoduchý na návrh, ale hrozně pracný na postavení:-)

Obvod 3003 pro předvídání přenosu je čistě kombinační logika a dělá se i v řadě 74 jako tuším 74182. A navíc není vůbec nutný, pokud nemáme velké požadavky na rychlost našeho procesoru.

Ale přiznám se, že než jsem dospěl k tomuto poznání, mnoho já toho musel nastudovat a vyzkoušet. Nic nedá člověku víc, než si navrhnout a úspěšně postavit vlastní CPU :D

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/