OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 22 dub 2018, 21:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 28 úno 2018, 10:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1149
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 6 times
Been thanked: 79 times
Nostalcomp píše:
microlan píše:
K těm řezům normální CMOS 16k x 8 statiku v dilu, žádný ferrit. Jen na zprovoznění, žádný extra retro.


Přesně. Řezové procesory jsou současníky těch normálních. Intel 3000 family pochází z roku 1974 stejně jako 8080 a k tomu ferit taky nikdo necpe. Takže normální 6116 - 6264 bude v pohodě.

Feritová paměť by slušela nějakýmu tranzistorovýmu počitadlu, ale....:-)
...



V PDP11 byly řezy 2901 a feriová paměť

http://www.computerasylum.co.uk/boards/ ... h222a.html

Ostaně PDP-11 nebyl jediý počítač na řezech s feritovou pamětí. Mnoho sovětských počítačů bylo na opajcnutých řezech 2901, nebo 2901A ba dokonce i 2903A, které sověti též opajcli a k nim vyráběli vlastní kolosální feritové paměti. Zásoby sovětských feritových pamětí a opajcnutých 2901 nebo 2903A jsou nyní nabízeny na eBay.

Tranzistorové počítadlo značky Solartron, vyráběné v Robotron Riesa (po krátkém pokusu též v Tesla Bratislava) měl také malou feritovou paměť.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 28 úno 2018, 11:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1626
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 99 times
ADT4500 měla třeba 16-bit aritmetiku 74181, shiftry přes 74153, 7489 scratchpady, A, B, M, P registr, mikrořadič až 4kW/24bit s 74S287 a celkem mělo CPU asi 250 IO :)

Nemělo to stack a návratová adresa se ukládala na začátek podprogramu, což se ukázalo jako krok špatným směrem.

Holt jsme měli asi špatný vzor, nějaká firma HP, neznáte to někdo ? nějakcí matlalové z Ameriky lol:


Naposledy upravil danhard dne 28 úno 2018, 11:23, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 28 úno 2018, 11:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1149
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 6 times
Been thanked: 79 times
nojo ale potřebovala klimatizovanou halu a odbočku z elektrárny :)

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 28 úno 2018, 11:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1626
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 99 times
ADT4500 ? ta žrala asi jako ta PDP11.

Chtěl jsem to předělat na 3000 řezy, ale to mi nepovolili.
Nic moc by se neušetřilo a nebylo by to zcela kompatibilní se vzorem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 28 úno 2018, 11:29 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1149
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 6 times
Been thanked: 79 times
microlan píše:
K těm řezům normální CMOS 16k x 8 statiku v dilu, žádný ferrit. Jen na zprovoznění, žádný extra retro.


pro inspiraci, toto na fotce je statická CMOS SRAM 32 kbit , vyrobená hybridní technologií v NDR v roce 1976:
Příloha:
Poznámka: 32 kbit CMOS SRAM vyrobená v NDR v roce 1976
3287-2.jpg
3287-2.jpg [ 142.5 KiB | Zobrazeno 652 krát ]

Příloha:
Poznámka: pohled zespodu
3287-3.jpg
3287-3.jpg [ 107.86 KiB | Zobrazeno 652 krát ]

Ta samá fabrika však vyráběla v téže době současně také feritové paměti do sálových počítačů.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 28 úno 2018, 21:11 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2127
Has thanked: 97 times
Been thanked: 131 times
computerasylum píše:
nojo ale potřebovala klimatizovanou halu a odbočku z elektrárny :)

Co to meles, vorechu :) Dokazu si predstavit, ze bych mel 4500-ku doma - ale bez paskovych jednotek, to by manzelka nerozdejchala :) Jak se jmenovaly ty vymenne disky k tomu?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 01 bře 2018, 08:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1626
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 99 times
https://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv10 ... 04-03.html

Vlastní procesor je ten šuplík uprostřed, pod ním jsou zdroje, nad ním vana interfejsu periferii, ta je poloprázdná.
Vzadu, v levém horním rohu vyčuhuje skříň Brněnského pevného disku s výměnou kazetou. To byla větší almara.
Mělo to tuším 5MB.

U ADT4700 to bylo ještě spasovaný do menší bedny výšky u stolu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 01 bře 2018, 11:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1149
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 6 times
Been thanked: 79 times
V roce 1989 jsme instalovali v budově za pražským palácem kultury 4500 s interaktivní grafickou stanicí. Bylo to myslím do 4.patra po schodech, nebyl tam výtah (!). Stěhovali to chlapi z horolezeckého oddílu celý týden kousek po kousku. Nahoře byla hala s klimaskříní a extra rozvaděčem.
Kubíku, samotný počítač, ať už jakýkoliv, bez periferií, bez interfejsů, je celkem k ničemu. Pořád tu špekulujete, jak postavit takový či onaký procesor nebo sbc, ale periferie k tomu kloudně nemáte žádný. Kazeťák a televizka, to jsou periferie k ničemu.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 01 bře 2018, 11:37 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1626
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 99 times
Nějaký měkoty, šuplík procesoru vážil asi jen 30kg :)
Mám nějakej měřák na mobily o té šmudlafirmy HP a váží 50kg, ještě že se to dá rozpůlit.
http://members.chello.cz/danhard/

Normální periferie byl terminál, buď ty maďarský, co jsou na obrázku, nebo slovenský sáně http://kormus.cz/mvt/pocitace/sm_7202.php
Měli jsme po baráku natahaný telefonní dráty a po těch jelo seriové spojení proudovou smyčkou 9,6kb a provozovali jsme na tom multiuser system s 8 uživateli :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 01 bře 2018, 12:58 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 lis 2013, 19:07
Příspěvky: 98
Has thanked: 0 time
Been thanked: 19 times
computerasylum píše:
Pořád tu špekulujete, jak postavit takový či onaký procesor nebo sbc, ale periferie k tomu kloudně nemáte žádný. Kazeťák a televizka, to jsou periferie k ničemu.

Jestli to třeba nebude tím, že to některý z nás takhle prostě baví. Já nepotřebuju ani tu televizku nebo kazeťák. Mě jako periferie stačí tlačítka a LED:-)

Včera jsem úspěšně vyzkoušel způsob, jak primitivně otestovat 3001 bez nutnosti něco někam programovat. Je to něco jako známé NOPování u komplexních procesorů. Ještě překreslím schéma, ale text už mám víceméně hotový. Pro zájemce je to zde: http://www.nostalcomp.cz/test3001.php


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 01 bře 2018, 14:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1626
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 99 times
Taky nechápu, na ADT4500 se psaly krátký programy ze SW panelu.
A když jsme udelali v ADT4700 procesor na jedný desce s 250-ti TTL broukama, tak to byl vlastně jednodeskáč :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 01 bře 2018, 21:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1149
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 6 times
Been thanked: 79 times
Nostalcomp píše:
... Včera jsem úspěšně vyzkoušel způsob, jak primitivně otestovat 3001 bez nutnosti něco někam programovat. Je to něco jako známé NOPování u komplexních procesorů. Ještě překreslím schéma, ale text už mám víceméně hotový. Pro zájemce je to zde: http://www.nostalcomp.cz/test3001.php


Maďaři takhle testovali 2903 a 2901 ...

https://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j ... zDSm0UopJN

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 02 bře 2018, 13:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1149
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 6 times
Been thanked: 79 times
danhard píše:
...
A když jsme udelali v ADT4700 procesor na jedný desce s 250-ti TTL broukama, tak to byl vlastně jednodeskáč :lol:


Jednodeskáč je kde co .. ZX Spectrum, Oric, Didactic, Atari to jsou také jednodeskče, byť zastrčené do plastové skříňky. Mnohem zajímavější byly multideskáče. Těch moc není.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 02 bře 2018, 13:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1149
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 6 times
Been thanked: 79 times
danhard píše:
Nějaký měkoty, šuplík procesoru vážil asi jen 30kg :)
Mám nějakej měřák na mobily o té šmudlafirmy HP a váží 50kg, ještě že se to dá rozpůlit.
http://members.chello.cz/danhard/

Normální periferie byl terminál, buď ty maďarský, co jsou na obrázku, nebo slovenský sáně http://kormus.cz/mvt/pocitace/sm_7202.php
Měli jsme po baráku natahaný telefonní dráty a po těch jelo seriové spojení proudovou smyčkou 9,6kb a provozovali jsme na tom multiuser system s 8 uživateli :)


Při tom stěhování do 4.patra za Pakulí ani tak nešlo o váhu , jako spíš o to, že tam nebyl výtah a vedlo nahoru tak uzounké a točité schodiště, že se na něm nemohli potkat ani 2 lidi. Tak se vše dole v hale rozebíralo na kousky, vynášelo nahoru a tam se montovalo dohromady. Některé kusy které nebylo možno rozebrat šly nahoru po laně venkem a střechou dovnitř. Bylo to zajímavé instalování. Ta pomazaná hlava, která tenkrát rozhodla, že nahoře bude výpočetka, to byl fakt inteligent k pohledání. :D

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: řezy 3000
PříspěvekNapsal: 02 bře 2018, 17:12 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 lis 2013, 19:07
Příspěvky: 98
Has thanked: 0 time
Been thanked: 19 times
Nostalcomp píše:
Včera jsem úspěšně vyzkoušel způsob, jak primitivně otestovat 3001 bez nutnosti něco někam programovat. Je to něco jako známé NOPování u komplexních procesorů. Ještě překreslím schéma, ale text už mám víceméně hotový. Pro zájemce je to zde: http://www.nostalcomp.cz/test3001.php

Tak už to tam visí komplet.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz