OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 19 pro 2018, 05:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16 úno 2018, 22:19 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2127
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
A ještě si dovolím publikovat nápad od DEXe.
Třeba to k něčemu bude.

"Ještě mne napadla jedna věc.

Oric má 6502 a 1 MHz.
Takže může využívat komunikační rutiny pro IEC z VIC-20 nebo C64.
Pak by k němu šlo připojit Commodore 1541 nebo SD2IEC / MMC2IEC, přes "děsně složitý" interface na VIA: http://6502.org/users/dallas/SYM/1541%2 ... %20dwg.PDF

Tady je projekt připojení disketovky C1541 nebo SD2IEC k SYM-1 i se zdrojáky jednoduchého DOSu: http://6502.org/users/dallas/SYM/1541%2 ... Manual.htm

Taky využívá rutiny z ROM VIC-20.
Akorát, kam umístit ten DOS? Když má v paměťovém prostoru jen 32 bajtů volných.

Pokud by šlo o to, zůstat u kazeťáku, musel by někdo upravit firmware pro TAPuino tak, aby kromě C64 záznamu bralo i soubory pro Oric a umělo je vypípat (a zpět nahrát, jako to umí s C64 TAPkami).
"

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 17 úno 2018, 01:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 1017
Bydliště: Praha
Has thanked: 96 times
Been thanked: 227 times
computerasylum píše:
vanthomas píše:
...

A stojí to taky 50Kč, jako Arduino :twisted:


Tomu nevěřím, že Arduino stojí 50 Kč včetně DPH a poštovného. To jsou 2 eura. To by na to Arduino musel prodejce ještě doplácet :D


První co vypadne: https://www.ebay.com/itm/Mini-ATMEAG328-3-3V-8Mhz-Replace-ATmega128-For-Arduino-Pro-Mini-Compatible/221528768176?hash=item339424beb0:g:TukAAOSw9sJZt5Ko

Design arduina je volně dostupný, tyhle kopie by akorát neměly mít originální logo. Že to za ty peníze dokážou vyrobit a dostat do Evropy taky nechápu...
S funkčností samozřejmě není problém, od originálu se to nijak neliší.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 17 úno 2018, 08:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 138 times
vanthomas, těch čínských arduin za 2 dolary si musíš koupit 10, aby aspoň jeden fungoval a jeho životnost není moc dlouhá. Prostě to je čínský brak, i ten čip je fake.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 17 úno 2018, 08:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 138 times
Jack_Free: Před nedávnem jsem jedno ArduinoUno Rev.3 kupoval (https://www.ebay.com/itm/Official-Origi ... 2749.l2649) a stálo mě 422Kč+pošta grátis.

A funguje ještě?
.....

DEX mně ještě informoval, že se dělá toto https://retromaster.wordpress.com/cumulus/
Nevím jestli už to je tady někde uvedené, dokonce to prodával Zaxon (https://www.sellmyretro.com/offer/detai ... -set-25967) no cena není lidová.


To je ten Cumulus, který vymysleli u anglické firmy Cumulus Ltd (reg. číslo 05491297, založené v dubnu 2005 a zaniklé v listopadu 2014) a Kubík ho chce vyrábět. Jenže k tomu zatím není znám obsah EPROM.

Zaxon, to je z Polska a poláci jsou jak známo mazaní kšeftaři. Odhaduju, že to je polský výrobek a poláci jen vykopírovali EPROM z originálu.

Připojím se k DEXovi s dalším nápadem, když už ty návrhy nabraly takové "obrátky" :D . Existuje čip, myslím i modul master USB, který je možno připojit k 6502. Jen někdo musí pro 6502 dopsat program do EPROMky. :D Potom lze místo kazeťáku připojovat obyčejnou flashku jak u PC.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 17 úno 2018, 09:55 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2127
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
Funguje stale, ale zatim s tim jen blikam a seznamujeme se.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 17 úno 2018, 10:01 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2683
Has thanked: 139 times
Been thanked: 186 times
computerasylum píše:
vanthomas, těch čínských arduin za 2 dolary si musíš koupit 10, aby aspoň jeden fungoval a jeho životnost není moc dlouhá. Prostě to je čínský brak, i ten čip je fake.

A kolik jsi jich koupil a otestoval? Ja odhadem tak tricet a zatim jsem na nefunkcni kus nenarazil (pouzivam Pro Mini, protoze ma vhodnou velikost pro moje bastlprojekty).

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 17 úno 2018, 10:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 138 times
Kubik píše:
computerasylum píše:
vanthomas, těch čínských arduin za 2 dolary si musíš koupit 10, aby aspoň jeden fungoval a jeho životnost není moc dlouhá. Prostě to je čínský brak, i ten čip je fake.

A kolik jsi jich koupil a otestoval? Ja odhadem tak tricet a zatim jsem na nefunkcni kus nenarazil (pouzivam Pro Mini, protoze ma vhodnou velikost pro moje bastlprojekty).


Nejsem tak bohatej, abych si mohl dovolit nakupovat čínský arduina. Ty jsou jen pro prachatý lidi, kteří nevědí co s penězi. Já jsem jen chudý důchodce. :D

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 17 úno 2018, 15:09 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2127
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
našel jsem ještě toto : http://forum.defence-force.org/viewtopi ... =19&t=1758 je to aplikace pro Android, ale jak se zdá tak to nikdy nikdo nedodělal, nebo jsem to nedohledal, provedl jsem na tom fóru registraci abych se mohl zeptat, ale zatím jsem nebyl schválen, tak nevím.
Ale jsou tam docela zajímavé informace. http://forum.defence-force.org/index.php

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 18 úno 2018, 08:56 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2683
Has thanked: 139 times
Been thanked: 186 times
Jinak, abychom se hnuli z mista - schema originalniho radice zde: http://www.48katmos.freeuk.com/midisc-new.pdf
Obsah EPROM je k dispozici v emulatoru Oricutron.
Takze realizovatelny to je, jen na to mit cas :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 18 úno 2018, 11:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1994
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 117 times
Jack_Free píše:
Oric má 6502 a 1 MHz.
Takže může využívat komunikační rutiny pro IEC z VIC-20 nebo C64.
Pak by k němu šlo připojit Commodore 1541 nebo SD2IEC / MMC2IEC, přes "děsně složitý" interface na VIA: http://6502.org/users/dallas/SYM/1541%2 ... %20dwg.PDF

A kam ty komunikační rutiny umístíš a na jakej VIA to připojíš, když ten jedinej je použitej na něco jiného ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 18 úno 2018, 12:16 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2127
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
to netuším, byl to jen takovej nápad, a mimo jiné, včera jsem ještě našel nějaké zajímavé stránky

http://oric.free.fr/programming.html - programování HW Oric
http://www.sundby.com/index.php/zxcard- ... interface/ - ZXcard DIY rozhraní SD / MMC vhodné pro Oric
http://oricsd.defence-force.org/inspiration.htm - další info o Oric

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 18 úno 2018, 13:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 138 times
Jack_Free .... mimo jiné, včera jsem ještě našel nějaké zajímavé stránky

http://oric.free.fr/programming.html - programování HW Oric

ORICem by se mohl jeden člověk zabývat celý život, kdyby na to byl čas...

http://www.sundby.com/index.php/zxcard- ... interface/ - ZXcard DIY rozhraní SD / MMC vhodné pro Oric

Mám za to, že to je pro ZX Spectrum, tuším, ale samozřejmě to jde připojit i na ledaccos jiného. Akorát někdo musí napsat program :)
Je to SPI rozhraní bez mikropočítače. Už se tu o tom danhard zmínil, nejspíš to vygůglil právě tady. Je to sice levné, pokud si napíšeš program sám, ale úzce jednodúčelové. To už SPI interface s mikropočítačem mi přijde lepší. A proč se omezuješ na SPI? Proč neuděláš k ORICu univerzální interface k Ethernetu? Mohl by jsi pak připojit úložiště a spoustu dalších věcí...


http://oricsd.defence-force.org/inspiration.htm - další info o Oric[/quote]

Na západ od Česka byl ORIC docela rozšířený stroj. U většiny uživatelů bohužel pouze na hraní her :)

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 19 úno 2018, 13:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1994
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 117 times
computerasylum píše:
Je to SPI rozhraní bez mikropočítače. Už se tu o tom danhard zmínil, nejspíš to vygůglil právě tady. Je to sice levné, pokud si napíšeš program sám, ale úzce jednodúčelové.

Když už něco vygůglím, tak tomu aspoň rozumím a nedávám knížecí rady, jako někdo :lol:
ZXcard je v dost syrovém stavu a jak jsem psal, celé to rozhraní, které tady dělá asi 5 LSTTL IO elegantně zvládne jeden GAL16V8, nebo GAL20V8, když bude zapotřebí více vstupů.
Kromtoho se to dá pružně přeadresovat beze změny zapojení a tíšťáku, pokudby byl třeba.
Jsou tam ale dobré odkazy, třeba http://elm-chan.org/docs/mmc/mmc_e.html
Dala by se také použít seriová flash eprom, ale ta se zase celkem rychle zaplní.
Nahradí to ale asi 10 plných kazet s programy a je to tam co by dup :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 19 úno 2018, 14:54 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2248
Has thanked: 83 times
Been thanked: 323 times
computerasylum píše:
http://www.sundby.com/index.php/zxcard-diy-sdmmc-interface/ - ZXcard DIY rozhraní SD / MMC vhodné pro Oric
"Tato stránka obsahuje škodlivý kód"... :scratched:

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 19 úno 2018, 17:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 138 times
Jiiira píše:
computerasylum píše:
http://www.sundby.com/index.php/zxcard-diy-sdmmc-interface/ - ZXcard DIY rozhraní SD / MMC vhodné pro Oric
"Tato stránka obsahuje škodlivý kód"... :scratched:


To nevím, co škodlivéo obsahuje. Ten link jsem převzal shora od Jack-Free a stránku jsem prohlédl a škodlivé kódy jsem nenašel.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz