OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 25 srp 2019, 17:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 16 črc 2017, 10:01 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2354
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 14 times
Been thanked: 142 times
Potřebuje aspoň 2 přepínací kontakty, nechápeš ?

Safra, musím se podívat po tom krokáči z ponorky, mělo to cca 80 kroků x 4 patra, řízené krokovým motorkem, to by byl čítač programu a ROMka jako vyšitá :lol:

Švestka něco má, ale to je hroznej žid :)
http://www.elida.cz/images/elektro/voli ... %2024V.jpg

Galuzska tam má nesmysly, jediné použitelné
https://www.soucastka.cz/rele-mt2c93403 ... ?ItemIdx=0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 17 črc 2017, 08:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 984
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 44 times
Been thanked: 85 times
Na RAMku budu potřebovat i jen spínací, ale těch bude hodně víc než 100 a co nejmenší. Ten krokáč s 26 kroky asi vezmu, bude to jediná rozumně realizovatelná elektromechanická alternativa.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 17 črc 2017, 08:46 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2354
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 14 times
Been thanked: 142 times
To udělej jen poptávku. Krokáč se snad ještě sežene, taky toho byly tuny :)
Většinou to je tak, že se patra střídají a pak to má počet kroků na celou otáčku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 17 črc 2017, 10:18 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 984
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 44 times
Been thanked: 85 times
Jo poptávka provedena, na ebay se dá taky něco koupit, tak uvidím.

Ale zásadní nápad! Na RAMku bistabilní relé, ušetším 1 strojový cyklus na smazání buňky a navíc to bude NVRAM :-)

Něco takovýho:

http://cz.mouser.com/ProductDetail/Panasonic-Industrial-Devices/TXS2-L-12V/?qs=YINDDaGsG3EzrwCQYcSqRw%3D%3D

ale cena v korunách

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 02 srp 2019, 20:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 20:13
Příspěvky: 1755
Has thanked: 82 times
Been thanked: 322 times
https://www.svethardware.cz/zamestnanec-fujitsu-stale-udrzuje-v-chodu-pocitac-z-roku-1959/49868

https://www.youtube.com/watch?v=24LZzvZhLIk
phpBB [video]

_________________
Alan Kay: „Java je to nejhorší utrpení co se stalo počítačům od doby MS-DOSu.“


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 02 srp 2019, 21:47 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2234
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 245 times
Been thanked: 421 times
computerasylum píše:
trochu malinkatý zdroj pro reléový počítač. To utahne tak reléový sčot, nic víc...
Mám zde zdroj +5V / 80A. Ten by se ti mohl hodit, ne? Je spínaný, celkem malý. Co ty na to?
Hadam tento bude stacit ... :)
Příloha:
Zdroj-P5075088.jpg
Zdroj-P5075088.jpg [ 395.81 KiB | Zobrazeno 399 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 02 srp 2019, 21:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1030
Has thanked: 133 times
Been thanked: 260 times
Citace:
O tento počítač se ve Fujitsu nyní stará Tadao Hamada, pro nějž je jeho práce ochranou odkazu předků, který ochraňuje pro další generace.
Štěstí, že se zachoval dost dlouho, aby se skutečně stal odkazem, že ho nepostihla žádná živelná katastrofa a že firma přetrvala a že si může dovolit platit člověka i prostor, kde počítač je. U tak velkého stroje se může snadno pokazit příliš mnoho okolností.

Ale po dnešní technice závislé na internetu, aktualizacích, aktivacích, appstorech, subscription licencích... zbydou zcela určitě nanejvýš vzpomínky. A to ještě kdo ví jestli.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 02 srp 2019, 21:56 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2354
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 14 times
Been thanked: 142 times
microlan píše:
Ale zásadní nápad! Na RAMku bistabilní relé ...

Protože 1000 relé na statickou RAM je hodně, tak se dělala pracovní RAM jako seriová DRAM.
Akusticky se budila ocelová struna a tam lítalo až 4kbit dat, jako posuvný registr.
Smozřejmě z jednoho konce na druhej, impedančně zakončenej a přes elektroniku pořád dokola.
Prostě takovej pes, co se honí za ocasem :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 09 srp 2019, 19:16 
Offline
Radil

Registrován: 19 pro 2013, 16:54
Příspěvky: 420
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 83 times
Tak neviem, celé to je riešené dôsledne reléovo a radič krokovým voličom. Vzhľadom k náročnosti by som navrhoval to riešiť postupne - krokový volič nahradiť Eprom a relé určené na RAM za skutočnú polovodičovú RAM. Ak sa toto podarí rozbehať tak potom si tam je možné nasadiť krokový volič a tak isto aj následne RAM z relé. Rozhodne by sa to ľahšie rozbehalo. (Aj keď to nakoniec má byť celé z relé, použiť na to spínaný zdroj je potom z inej galaxie.) Ani dexov reléový počítať nie je bez mikroprocesoru, teda ak si to dobre pamätám.

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 09 srp 2019, 19:55 
Online
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 109
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times
Obávám se že 80A je pro počítač z relé jako plivnutí do rybníka. Jo takhle zdroj 800A to už by asi bylo v pohodě . Stačí se podívat na ty startovací kabely na parník co jsou o pár příspěvků výš :lol: U relé i elektronek se spotřeba počítala na kW a ne na pár Wattů :-). Pidi relé má příkon 55mA na 12V což na 1000 kousků udělá hezkých 660W a to jsou jen ty relé, nic okolo. A s tisícovkou relé celý počítač to bude návrh dost osekaný ze všech stran - i ty nejjednodušší funkční měly vyšší tisíce až desetitisíce aktivních prvků. Takže na nějaký demonstrátor posuvu registru nebo nějakého bitu v paměti s 1000 relé asi ok, ale celý počítač velmi obtížně. Ale neber mě jako škarohlída, lidem co si postaví relé počítač z principu fandím, protože níž už je jen čistý steampunk :-).

Zkus se podívat na Zuse 3 - ten měl 2600 relé a paměť ve formě papírové děrné pásky, tak se dal velice snadno přeprogramovat - stačí ji vyměnit a je hotovo, to u této generace je velká výjimka. Možná tohle by byl design hodný následování, Zuse dobře věděl proč na paměť s relé pokud možno šetřil. Dělat to jako u moderních počítačů tak by do konce války nic nespočítal. Čtečka pásky se dá relativně snadno sehnat či vyrobit, papír je mnohem levnější než relé a nežere proud. A odladíš si program na simulátoru, moderní počítač ti vyděruje pásku bez chyb a jen ji 1. založíš, 2. zapneš počítač a 3. profit ;).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 00:26 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 369
Has thanked: 2 times
Been thanked: 86 times
Igi píše:
Ani dexov reléový počítať nie je bez mikroprocesoru, teda ak si to dobre pamätám.

Ten mikroprocesor je jen integrovaný terminál (obsluha klávesnice, LED displeje a sériáku přes USB převodník).
Procesor a I/O je složeno opravdu jen z relé (83).
Simon měl ještě méně (80).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 09:20 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 369
Has thanked: 2 times
Been thanked: 86 times
Jo pardon, už chápu, jaks to myslel.
Ano, RAM je tam realizovaná pomocí toho procesoru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Releový počítač
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 12:09 
Offline
Radil

Registrován: 19 pro 2013, 16:54
Příspěvky: 420
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 83 times
Pohoda, myslel som to len ako uľahčenie vlastného návrhu a následne sa to dá "pitvať" do hĺbky bez zdržovania. :)

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz