OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 12.07.2020, 22:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 22.06.2020, 21:18 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 790
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 157 times
Vyfotil jsem držák, co k tomu dal přímo Honza.
Nevím, zda z toho půjde poznat typ.
RJ konektor samici tam nemám, dal mi kabel, ale ten má normální ethernetovou vidlici.
Příloha:
P6226954.JPG
P6226954.JPG [ 123.17 KiB | Zobrazeno 612 krát ]

Příloha:
P6226956.JPG
P6226956.JPG [ 112.62 KiB | Zobrazeno 612 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 29.06.2020, 21:51 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2930
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Neexistuje takové SBC s 8031 ?
Dostal jsem Dallas DS80C320 na 25MHz :)

Ale na zobrazení by to chtělo videokartu, jaký formát zobrazení by byl vhodný ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 01.07.2020, 07:34 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2930
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Odpovím si sám, je toho dost.
https://www.qsl.net/yt2fsg/8051/sbc_8051.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 02.07.2020, 12:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 179
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
danhard píše:
Ale na zobrazení by to chtělo videokartu, jaký formát zobrazení by byl vhodný ?

Odpovím si sám, je toho dost: https://www.qsl.net/yt2fsg/8051/sbc_8051.html


Povedzte mi, Kefalín Danhard, čo vy si predstavujete pod takým slovom Videokarta? LCD displej 16x2 znaků s řadičem? To mám karet plnej šuplík :-)

A co třeba toto, je to v podstatě to samé, ale zobrazuje to na opravdový monitor: https://drive.google.com/file/d/0B9rh9t ... 2ZTIz/view


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 02.07.2020, 15:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2930
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Ptáte se blbě Terazky Nostalcomp, videokarta vytváří videosignál a zobrazuje se to na monitoru.

A nejde o to udělat videokartu se starým, nedostupným integráčem, ale buď z normálního materiálu, nebo z něčeho ze šrotu.

Judeware třeba sbírá teletextové brouky, které dělají textový monitor 40znaků x 25řádek RGB, tv norma.

Nebo udělat s takovým hw seriový terminál na ECB, aby se nezasahovalo do sw toho SBC.
Z ECB by to bralo jen napájení :)

A když s broukem, tak s MC6845P, ale ten už jsem před 25. lety nahražoval CPLD XC95108 a videokartou na míru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 03.07.2020, 09:45 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 179
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
Já měl na mysli, jaký je vztah mezi videokartou a tím odkazem na SBC8051 :D Ale to je jedno. Vidím, že pán je znalec a jelikož by starší a pokročilí měli předávat své zkušenosti mladým nadějným konstruktérům (starých věcí), tak si dovolím pár otázek.

Mějme videokartu z "normálního materiálu" generující PAL TV videovýstup v podobě černobílého neprokládaného videa.

Mám dva dotazy k vertikálnímu synchronizačnímu impuslu (VSI). Vím, jak má podle normy PAL vypadat.
Ale jeho přesný tvar se právě tím normálním materiálem tvoří ne úplně snadno. Proto se to v praxi ochcává.
Televize si toho nechají libit docela dost, ale já bych rád věděl, jaká míra ochcávání je ještě snesitelná a co už je přes čáru.

Dotaz 1: Jaká je optimání (ochcaná) délka VSI? V popisech konstrukcí, které jem studoval (a že jich bylo) se používají délky od 100 do 1000 mikrosekund. Nebo délky odpovídající 2, 4, 8 či 16 TV řádkům (á 64uS). Což je docela slušné rozpětí.

Dotaz 2: Jaké je optimální ochcané slučování HSI (horiz. sychch. impulsu) a VSI na úrovni logických úrovní? Mnou studované konstrukce se dělí zhruba na 2 poloviny. Jedna používá funkci XNOR, druhá používá funkci AND. Předpokladem jsou HSI a VSI aktivní v log. 0. Předpisovému tvaru VSI lépe odpovídá ten XNOR, protože cituji: "HSI by v době VSI neměly být potlačeny". Oproti tomu ten AND vyrobí jeden dlouhý celistvý impuls VSI. AND používá třeba i videodeska AND-1 ze systému SAPI. Zde je dokonce řešen jen diodami.

Osobně jsem zkoušel skoro vše. VSI odpovídající délce trvání 4, 8 a 16 řádků (tedy 256, 512 a 1024uS) a mixování HSI a VSI hradly AND i XNOR. Vše mi fungovalo bez problémů a to jak u čb, tak barevného obrazu. Ale rád bych věděl, co volit jako přijatelné optimum.

Na nepájivém poli mám zrovna primitivní videokartu z "normálního materiálu" (IO 74xx a SRAM 6116). VSI má 16 řádků (1024uS) a diodový AND na sloučení HSI a VSI. Zobrazuje to jako víno:-)

PS: Co je ECB? Kdyby to byla Evropská Centrální Banka, tak by se z ní dalo vytáhnout snad mnohem ví, než jenom napájení, ne? :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 03.07.2020, 10:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2930
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
https://en.wikipedia.org/wiki/Europe_Card_Bus

Po dobu trvání VSYN jsou zablokované HSYN, nebo je tam cpeš invertované, i na to se chová horizontální závěs jinak.
V původním prokládaném PAL je VSYN 2,5 řádku a půlřádkové vyrovnávací HSYN pulzy, z důvodu prokládání.
U neprokládaného by měl vyhovovat VSYN 2, nebo 4 řádky a bez vyrovnávacích pulzů.
Při delším už dochází k rozjetí H závěsu, nestačí se to srovnat za V zatemňovák a obrázek nahoře ujíždí do strany.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 03.07.2020, 13:29 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 179
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
Super. Díky. Na jedné ze tří testovacích TV mi to při té délce VSI 16 řádků opravdu trochu nahoře ujíždí. Zbylé dvě telky zobrazují správně. Tušil jsem, že tohle bude ten problém, ale nechtělo se mi dávat další hradlo. Zkusím to tedy zkrátit.

A když už jsme u toho, tak jaké jsou snesitelné meze pro HSI? Opět se neptám na předepsanou délku, ale na to, co je ještě snesitelné. V různých konstrukcích jsem viděl časy od 2,6 po 9uS. Já používám 4us časovaných přímo základnou, tedy bez MKO. Ty 4uS používají i obvody TV her AY-3-8500.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 03.07.2020, 17:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2930
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
S horizontálem jsem moc neexperimentoval a snažil se to dodržet.
Předepsanej Hsync je 4,7us, s 7MHz dotclk to v BOBO64 vychází 4,57us a 13,71us zatemňovák.
A myslím, že jsem časování opisoval z mojí první TV grafiky do ADT4500 z roku 1981.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 03.07.2020, 18:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 179
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
Tak jsem zkusil zkrátit ten VSI na 8 i 4 řádky a nepomohlo to. Na té jedné telce to pořád zlobí. Ale on ten obraz není posunutej. Vlevo začíná správně, ale vpravo je nahoře zakulacenej. Nicméně ta konkrétní telka zlobí i s továrními osmibity.
Zkusím to pak vyfotit, ale teď ji nemám v dílně. Mám jisté podezření. Zatím tedy toto:


Přílohy:
pozdrav_d.jpg
pozdrav_d.jpg [ 103.53 KiB | Zobrazeno 312 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 04.07.2020, 09:03 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2930
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Grafika 128x128 ?
Asi bych šel radši do RAM 6264 a ZX formátu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 04.07.2020, 10:54 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 179
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
Ano, je to 128x128px. Ale to není míněno jako skutečný projekt. Byl to hec postavit grafické zobrazovadlo s max. 15 klasickými obvody (14x 74xx + RAM). Nakonec jich je celkem 13 (na tom nepájivém poli jich stačí 9 protože místo videoram je videorom a odpadly obvody styku se sběrnicí procesoru). Jinak v podstatě dokážu navrhnout zobrazovadlo jakéhokoliv fyzikálně možného rozlišení. Spectrum je klasika (ty alfanumerické znaky jsou spectrácké) a při časování 7MHz se opravdu dostáváme na ideální parametry PAL videa. Už jsem před lety stavěl kartu 320x208 (8MHz), viz zde: http://www.nostalcomp.cz/wurmi_x52.php

Důvodem, proč jsem vůbec zmínil ten displej 128x128, byl tvůj návrh na SBC s 8031 (resp. x51/52 obecně). Napadlo mě totiž k tomuto 128px displeji připojit právě tento procesor a napsat pro to překladač CHIP-8 či Superchip. Různých SBC s různými procesory a jednočipy a s připojením na terminál mám hafo. Člověk si pohraje a jde to do šuplíku. Ale taková "CHIP machine" by se dala využít pro ty jednoduché Chip hry. Mělo by jich být k dispozici několik desítek, možná stovka a stále vznikají další (samo, že ne všechny bude možné provozovat). Jasně, že se to celé dá řešit čistě softwarově nějakým moderním jednočipem, ale mě šlo o obvodové řešení z klasickými IO a klasickým CPU. Vůbec nejsem hráč her, ale než pořád dokola něco šmudlat skrze terminál, tak si raději zapinkám ten pong:-) S tím SBC-48 si taky už všici pohráli a je klid:-)

Taky by se to hodilo k PMI-80. 128 bodů na šířku může být 16 znaků á 8 bodů. To přesně stačí na hexadecimální dump paměti s adresou a 4 bajty na řádek. Taková TV karta pro PMI by musela kromě obvodů zobrazení obsahovat ještě adresové budiče, nějakou přídavnou RAM a EPROM plus adresový dekodér, takže by se celkový počet obvodů vyšplhal ke 20 a to považuji za maximum, co se dá rozumně na eurokartu 160x100 nacpat (a to nemluvím o napájení). A pochopitelně i tady by mohl být ten CHIP překladač a provozovat na PMI Chip hry (ještě by se muselo řešit přerušení pro CHIP čítače a zvuk).

Takže to nakonec nemusí být úplně k ničemu a možná to dám i k sobě na web.

Á propos s těmi max 15 IO už jsem na rozlišení 256x128. A jak jsem přišel na těch 15 IO? V jednom starém amáru je zapojení televizního displeje s 15 klasickými IO. Je to nejjednodušší displej z klasických obvodů, který jsem viděl. Je pouze textový (32x16 znaků) a nemá vlastní videoram (přes DMA se cpe do té procesorové). Poruchy, které by v obraze vznikaly při nesynchronní inkrementaci videoram, se zde řeší hardwarovým zatemňováním krajních bodů, čili displej nemůže být použit pro grafiku ani semigrafiku. Meziznakové mezery jsou dány "natvrdo". V článku se píše, že finanční náklady na stavbu činí asi 500 Kčs, což je méně, než 8 LED sedmisegmentovek (rok 1984):-) Proto jsem chtěl navrhnout vlastní displej do 15 IO.
Jenže ten můj musel být plně grafický/semigrafický a musel být plně autonomní s vlastní videoram. A to se povedlo.
Při aktuálním rozlišení 256x128 to je taky těch 32x16 znaků v rastru 8x8. Prostě jenom hec, no:-)

Jsem dokonce takovej cvok, že jako další krok ke klasice jsem si vymezil pouze použití IO z řady 7400-7499:-)
Ale to jsem nakonec zavrhl (byť to není problém) a ponechám v zapojení "ultramoderní" součástky typu 74157, 166 či dokonce 393...:-)

A ještě k tomu VSI. Na té televizi, kde to zlobilo, se potvrdilo podezření na nastavení obrazu.
Neměl jsem k ní totiž dálkáč a z panelu nelze manuálně vyvolat menu (nebo to alespoň neumím). Nakonec jsem dálkáč našel, dal baterky a byl překvapen šíleným nastavením. Stačilo stáhnout kontrast a jas a zakřivený obraz se srovnal. Nyní to na všech třech testovacích televizorech chodí s VSI 4, 8 i 16 řádků stejně. Ale tvé informace o délce toho pulsu si beru k srdci. Ještě jednou dík.

Ta fotka výše z CRT je mizerná. Ve skutečnosti je to skutečná bílá na skutečné černé. To foťák dosadil modré pozadí:-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 04.07.2020, 12:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 179
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
Jen takovej pokus, jak by to eventuálně mohlo vypadat :D


Přílohy:
pozdrav_p.jpg
pozdrav_p.jpg [ 39.9 KiB | Zobrazeno 243 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 04.07.2020, 13:19 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2930
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
To já jsem neměl u té TV grafiky 256x256 ani ty 74LS393 a 7SLS166.
Pěkně MH7490 a D195 (7495) a 4ks MHB4116 :)

Byla to funkčni kopie nějaké karty do HP21-MX Series a na rozdíl od nich to bylo na poloviční kartě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MCS-48 ECB SBC
PříspěvekNapsal: 04.07.2020, 21:25 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 396
Has thanked: 7 times
Been thanked: 73 times
Nostalcomp píše:
Napadlo mě totiž k tomuto 128px displeji připojit právě tento procesor a napsat pro to překladač CHIP-8 či Superchip. Různých SBC s různými procesory a jednočipy a s připojením na terminál mám hafo. Člověk si pohraje a jde to do šuplíku. Ale taková "CHIP machine" by se dala využít pro ty jednoduché Chip hry. Mělo by jich být k dispozici několik desítek, možná stovka a stále vznikají další (samo, že ne všechny bude možné provozovat). Vůbec nejsem hráč her, ale než pořád dokola něco šmudlat skrze terminál, tak si raději zapinkám ten pong:-)

Pozor, pri CHIP8/SuperCHIP treba z VideoRAM aj čítať, nielen zapisovať.
M.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz