OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 24 lis 2017, 02:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 71 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 20 čer 2015, 17:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
kelley12 píše:
A co takhle: Z80-ku do ZIF. Generátor hodin (přepínací, výměna krystalu... ?) + datové piny přes odpory na zem (=nop), INT, NMI, WAIT, BUSRQ přes odpor na plus, A15 vyvést na vstup 74HC4020 (apod.) a na výstupy čítače dát LEDky... Bliká = procesor je OK, nebliká = chyba... Pro rychlý orientační test by to snad stačilo. Ten fake procesor by se na 20MHz takhle určitě poznal.


Zkousel jsem napriklad ruzne verze Z80CPU pretaktovane (v ZX i v SAM COUPE) a procesor se choval normalne, az na to, ze nektere instrukce proste neprovadel korektne. Proto by bylo lepsi pouzit lepsi tester, ktery by mel k procesoru pripojenou pamet s pevnym kodem v rom. Takze to mame CPU + ROM + nejaky vystupni port pro ovladani led,pripadne vystup na sluchatkovy port.
Jednoduchy kod v romce by nejprve otestoval jestli jde o CMOS ci NMOS verzi a dal by mohl generovat nejake zvuky/svitit ledkama podle prubehu testu.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 20 čer 2015, 18:20 
Offline
Kecka

Registrován: 17 úno 2014, 13:46
Příspěvky: 28
Bydliště: Brno
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Jasně, to moje řešení by samozřejmě bylo jen hrubě orientační. Jen na zjištění, jestli je procesor vůbec funkční a jestli je schopen práce na frekvenci udané na pouzdře - nic víc. A taky by bylo vhodné dát do napájení nějaký proudový omezovač, aby se ten 4 nebo 6MHz falešný procesor na 20MHz neusmažil a dal se pak použít aspoň na té nižší.

_________________
Klony, hybridy, kopie a jiná uděltka v duchu PMI-80, SAPI-1, ZX Sparrow, SAVIA-84 a pokusy o vlastní konstrukce úplně nových historických počítačů


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 20 čer 2015, 20:46 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Jen tak v rychlosti jsem slepil navrh testovaci desky. Je stavena pro CPU Z80 v klasickem 40pinovem pouzdru a pro klasickou EPROM v pristupovou dobou pod 50ns (treba v TME maji 45ns OTP verze). Je tam krystalovy oscilator v patici DIL14 az do 20MHz. Cely odresovy prostor 64kB je romka a CPU tedy nema sanci zapisovat do ram. Zapisem na port 251 (#FB) se ovlada 7 led diod pomoci bitu D1-D7 a bit D0 je speaker/vystup na sluchatka. Negeneruje se zadne preruseni a neni tam ani pull-up datovky. Pak uz je na desce jen tlacitko reset. Soucastky jsem prozatim tak nejak srovnal a pouzil autorouter. Chybi dodelat jen napajeni se stabilizatorem a routing. Tak jestli nekdo mate zajem, mohu zverejnit Eagle data.


Přílohy:
z80cpu_tester.jpg
z80cpu_tester.jpg [ 65.7 KiB | Zobrazeno 1920 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 21 čer 2015, 07:11 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 808
Bydliště: Kurim
Has thanked: 276 times
Been thanked: 242 times
Není jednodušší, a potencionálně užitečnější, si postavit třeba Zeta SBC V2?
http://www.8bity.cz/2015/kompaktn-cpm-s-floppy-podruh-a-ted-i-s-vga-zeta-sbc-v2/
http://www.malinov.com/Home/sergeys-projects/zeta-sbc-v2

V minimální konfiguraci nemusíte osazovat 8255, FDC, RTC, ani SRAM backup a deska je hotová, ověřená, a získáte parádní jednodeskový CP/M počítač. Deska s Parallaxem, ani floppy mechanika nejsou potřeba.

Ten ruský Devboard Z80 vypadá taky celkem pěkně, byť je tam jen CPLD. Jsou k tomu nějaké funkční konfigurace? Máte to někdo postavené?

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 21 čer 2015, 09:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
ted jsem na mobilu, tak to nemuzu prozkoumat, ale myslim, ze ZETA uz je na plosnak 15x15cm a nema nic pro vizualni kontrolu (ledky). Jako CPM pocitac by to pouzitelne bylo, ale na testovani CPU by to asi byla skoda. Mala testovaci deska by vysla o neco levneji a i soucastek by bylo mene. Deska by byla sice pouzitelna jen jako tester pro cpu, ale to by nevadilo. CP/M vetsinu lidi dnes uz moc nezajima. Asi stejne by melo jit hlavne o kod v romce, ktery by mel cpu poradne proverit a signalizovat stav.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 21 čer 2015, 09:56 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 808
Bydliště: Kurim
Has thanked: 276 times
Been thanked: 242 times
Bez RAM ten procak zase tak moc neotestujes a CP/M pocitac je mnaminka se spoooooustou aplikaci. Mne prijde kvuli par falesnym broukum stavba jednouceloveho zarizeni jako dost overkill. Kdybych potreboval testnout par kousku, asi bych neco zadratoval na breadboardu.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 21 čer 2015, 10:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Kazde reseni ma neco do sebe. Urcite by to slo otestovat na breadboardu s omezovacem proudu. Je to cmos obvod a tak se vse muze primo davat na VCC. Kdyz se datova sbernice pripoji pres odpory 10K na VCC tak to bude delat porad 0ffh coz je RST7. Urcite to total fake najde nebo upozorni na zvetseny proud.

Osobne bych asi nedelal jednorazovou desku a kdyz, tak aby tam byla ram a flash. To reseni pomoci ZETA mi pripada jako idelani. 10 desek by prislo na 1500Kc. ZETA ma jednu diodu HALT co by neco mohlo signalizovat. Take ma paralelni sbernici kde by se mohlo neco signalizovat. Podle vseho se da jedna deska v USA koupit za 25USD. Takze kdyz budou tri zajemci tak uz se to vyplati udelat v Cine.

Souhlasim ze vetsina lidi se nezajima o CP/M ale o Win7 a Win8 ale porad v oblasti 8bitovych pocitacu je to vyborny system.

Ted spise napsat testovaci program. To bude asi nejslozitejsi cast zadani.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 21 čer 2015, 23:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Udelal jsem pro ZETA nove vlakno viewtopic.php?f=75&t=2777


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 22 čer 2015, 10:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Tak mam aktualni ceny procesoru pri odberu 10 kusu od UTsource

Z84C0020VEC $3.40
Z84C0020PEC $3.50


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 25 čer 2015, 09:06 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 808
Bydliště: Kurim
Has thanked: 276 times
Been thanked: 242 times
Za to jedno vadne CPU mi prodejce poslal 2 dobre ;) Zaktualizoval jsem clanek na blogu
http://www.8bity.cz/2015/falesne-20-mhz-cpu-z80-z-ciny/
Puvodni vadne CPU je dole, ty dva nove OK nahore.


Přílohy:
Z80CPU-20_2xOK_1xDead_eBay_pic_hitechworld.jpg
Z80CPU-20_2xOK_1xDead_eBay_pic_hitechworld.jpg [ 412.37 KiB | Zobrazeno 1732 krát ]

_________________
http://www.8bity.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 25 čer 2015, 09:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1298
Has thanked: 788 times
Been thanked: 210 times
Tak jsem porad napjaty, me z80 maji spravne tmavy potisk, ale doliky nekde mezi mezi obema variantami :-)
Uz bych Ti mel ten balicek na postu hodit!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 25 čer 2015, 17:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Martin8bity píše:
Za to jedno vadne CPU mi prodejce poslal 2 dobre ;) Zaktualizoval jsem clanek na blogu
http://www.8bity.cz/2015/falesne-20-mhz-cpu-z80-z-ciny/
Puvodni vadne CPU je dole, ty dva nove OK nahore.


Muzes se mrknout, jestli ty originalni Z80 maji matne nebo leskle dno u tech "kruhu" ? A napis na nich nebude tisteny, ale vyfrezovany, je to tak ? Ta falesna Z80 ma jen potisk barvou ?

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 25 čer 2015, 23:41 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 808
Bydliště: Kurim
Has thanked: 276 times
Been thanked: 242 times
Myslis zespodu znaceni vyrobce?

Fake mi mozna prijde o fous lesklejsi, ale spis je to vsechno matne. Originaly Zilog maji v tech kruzich dokolecka embossovany nazev zeme, napr. PHILIPPINES nebo INDONESIA a v druhem oznaceni J4 nebo B52, zatimco fake maji v jednom pismeno a v druhem cislo, napr. H a 5 nebo A a 2. Takto znacene jsou Sharp CPU co mam, ale ty maji mensi odber. Zeta na 4 MHz ma s CMOS cca 120 mA, s NMOS cca 200 mA a s NMOS fake cca 250 mA.

Jinak se to da detekovat i softwarove. Postouchnul mel Martin K., tak jsem to vyzousel a jde to. Hodil jsem info na blog http://www.8bity.cz/2015/test-nmoscmos-z80-cpu/

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 26 čer 2015, 09:43 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1297
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Asi půjdu do kompromisu Z84C0010PEC od Mousera a ohulím ho na 20MHz :D
Zkoušeli jste měřit nějaké rozdíly u CMOS verzí ?
Odběr je udávaný úměrný s frekvencí u všech stejně a rozdíly by se daly změřit jen na rychlosti logiky, zpoždění CLK a MREQ signálu. Pro funkci na 20MHz by to chtělo nějakej důkladnej test procesoru.

Jak se pozná CMOS 4MHz přeznačenej na Z84C0020PEC :?:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychlé z80 cpu
PříspěvekNapsal: 26 čer 2015, 15:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 808
Bydliště: Kurim
Has thanked: 276 times
Been thanked: 242 times
Zliog snad 4 MHz CMOS ani nedela, nejmin 6 MHz, ne? Jinak muj 10 MHz bezi na 20 MHz v pohode a bez chyb.

Martin K. mi poslal svůj testík, který si napsal na Didaktik a myslím, že se dá použít na jakémkoli Speccy, kdybyste si chtěli svoje podezřelé CPU otestovat v něm. Využívá portu na změnu barvy borderu. NMOS CPU by mělo dávat černý border, zatímco CMOS CPU bílý border.


Přílohy:
cmos_test.jpg
cmos_test.jpg [ 18.93 KiB | Zobrazeno 1615 krát ]

_________________
http://www.8bity.cz
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 71 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz