OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 20 zář 2019, 17:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 208 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 21 dub 2015, 22:12 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 23:10
Příspěvky: 199
Has thanked: 12 times
Been thanked: 47 times
Reset klavesnicou je len taký "soft", som tiež za samostatné reset tlačítko.
Bol by som aj za zachovanie SCART (má ho veľa TV aj monitorov a káble sa dajú jednoducho kúpiť), ale prežijem to.
Napájací konektor hocičo bežné trebárs DIN, len nie niečo neštandartné.
A ak bude zachovaná podpora MIDI tak by sa patrilo dotiahnuť to až po konektory, alebo sa vykašlať na MIDI kompletne
(uvolní sa port pre AY) a nahradiť nejakým časovačom (MidiOut aj MidiIn maju svoj interupt aj s detekciou).

A skoro som zabudol na USB. Nenapadá ma na čo ho potrebujeme. Kto ho bude podporovať, kto napíše ovladače na všetko
čo sa pripojí. (USB 1.0, 2.0, alebo 3.0 ?)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 dub 2015, 22:48 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1489
Has thanked: 21 times
Been thanked: 246 times
On by reset na klavesnici byl skutecny reset. Druha Z80 bude mit obsluhu klavesnice kompletne pod kontrolou a dokonce muze resetovat i hlavnni procesor. Klavesnice je take jen obycejne tlacitko, neboli dva kontakty, ktere se spoji. Kompletne cela funkce klavesnice bude programovatelna, s tim pujdou delat divy. Neni problem tlacitko reset vyvest, ale radeji bych ho mel nekde mimo zadni panel, kde to zbytecne zabira misto, ktere mohu vyuzit treba pro ethernet modul. Co takhle reset tlacitko vyvest z boku ?
Druhy joy konektor by se jeste vtesnal, pokusim se to promerit. Co se midi tyce, vyuziti v tom moc nevidim, ale podporovane bude. Midi v sam coupe pouziva port #FD, coz je port kolidujici se ZX128 a to vcetne AY portu. Proto bude MIDI vypinatelne, a AY i 128kB ram budou zapinatelne. V kombinaci se ZX grafickym modem uz to pak pojede v kompatibilnim rezimu se ZX128. Jak tam vrazim scart, sezere to hrozne moc mista a novy case mensi nez original, takze se musime uskromnit. Jeste by bylo mozne nejake konektory umistit i na horni zadni cast (nad ostatni konektory).

Problem ale uz ted vidim v poctu vodicu, kteryma se bude propojovat kabelem hlavni deska s touto podelnou konektorovou zakladnou. Spis me napada, ze by bylo lepsi na zakladni desce vyvest piny smerem dolu a deska by se cela nasunula na konektor(protikus) primo umisteny na konektorove desce. Tim odpadne pouziti kabelu a take se zkrati vsechny spoje = lepsi stabilita. Obe desky se k sobe ale musi pevne ukotvit (to uz bude to nejmensi). Zakladni deska bude jedna verze a konektorova deska muze byt v mnoha variantach, podle toho, kam se bude instalovat.

NMI tlacitko by se dalo umistit na zadni stenu horni casti case.

A ted k tomu USB. Vevnitr by byly jen piny na desce. Co si tam kdo pripoji je uz jedno. Ale hlavni vyuziti by bylo pro externi klavesnici a mys. ZX HID interface bude, je to jen otazka casu. Prozatim to jede jako ZX klavesnice, ale matice SAM COUPE je prislibena. Info zde:
http://zx-pk.ru/showthread.php?t=24088
A pripadne jako alternativa by se dal pouzit nejaky ZX projekt s podporou PS/2 protokolu, jen rozsireny na SAMackou matici. Ale ani nahodou to nebude mit takove moznosti a vyhody jako integrovana notebookova klavesnice se Z80.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 dub 2015, 08:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1746
Has thanked: 1144 times
Been thanked: 325 times
Urcite vznikne jeste jedna konektorova lista - pro miniTX.
Dale znam celkem dost lidi, co maji doma mrtveho sama, tedy muzou si dat i sirsi listu, se scartem.
Plus par lidi, co by starou desku sama radi vymenili za neco vice kompatibilni s ruskym spectrem 512 KB :-)

Aby odpadly kabely:
Zkus prosim zvazit jako zaklad celkovy rozmer miniITX - ten rozmer musi ctit motherboard s pevne pripojenou konektorovou listou, celek by mel montazni dirky miniITX a slo by to dat do male pc krabicky.
Takovy motherboard nebude mit ani problem vejit se do stareho ci noveho sama... jen se budou menit desky konektoru.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 dub 2015, 16:44 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1489
Has thanked: 21 times
Been thanked: 246 times
SCjoe píše:
Aby odpadly kabely:
Zkus prosim zvazit jako zaklad celkovy rozmer miniITX - ten rozmer musi ctit motherboard s pevne pripojenou konektorovou listou, celek by mel montazni dirky miniITX a slo by to dat do male pc krabicky.


Do mini ITX case by se to melo vejit levou zadni. Prozatim to vypada na mensi desku, nez format MINI-ITX.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 dub 2015, 17:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1837
Has thanked: 81 times
Been thanked: 228 times
Nebylo by spatne udelat pripravu tlacitka reset a mni a ty dat kazdy z jedne strany pocitace aby se to dalo poslepu najit. Kdo by to nechtel pouzivat tak neudela diru a nezapaji si je.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 dub 2015, 19:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1489
Has thanked: 21 times
Been thanked: 246 times
suksoft píše:
Nebylo by spatne udelat pripravu tlacitka reset a mni a ty dat kazdy z jedne strany pocitace aby se to dalo poslepu najit. Kdo by to nechtel pouzivat tak neudela diru a nezapaji si je.


Ano, to by slo samozrejme. Trapi me trochu systemovy konektor. Bezesporu ten SAMacky je velice kvalitni konektor, ale znamena to omezeni jen na samacke periferie. Pritom by nebyl zadny problem s pripojenim periferii ze ZX, ale to bych musel pouzit sbernici ala ZX a navic ji nucene omezit funkcnost v dobe, kdy bezi SAM basic, resp. mimo ZX mod. Abych to priblizil, tak romka sama ma jiny obsah nez ZX rom a pokud by se pripojila ZX periferie s vlasni pameti (napriklad DIVIDE), tak by nastal problem s nekompatibilitou. Po prepnuti do ZX rezimu uz by byla pouzita ZX romka a tedy i periferie by mela fungovat (to uz mam vyzkousene). Pocitac bude mit integrovane periferie prevzate ze ZX, a tak se snizi potreba pripojeni dalsich periferii. I presto tam ale konektor sbernice bude a na 90% ten SAMacky. Pro ZX sbernici by se dal udelat jiny panel s konektory, ale je tu jeste jina moznost s kterou tak trochu uz dopredu pocitam. Mensi redukce ze SAM sbernice na ZX sbernici. Ta by sla pripojit bud zezadu na sbernici, nebo primo do pocitace.

Ale jeste me napada dalsi moznost. A sice umistit oba systemove konektory na jednu desku:
http://velesoft.speccy.cz/other/SAMCLONE_PANEL2.JPG
Uprostred desky jsou konektory sbernice. Smerem shora je to klasicky sytemovy konektor sam sbernice, pod nim je uvnitr case vyvedeny duplicitni konektor, pod nim je sirsi pinova lista, na kterou budou privedeny signaly ze zakladni desky, a nakonec uplne dole je konektor zx sbernice. Toto reseni by umoznilo pripojovat zx periferie primo uvnitr case, mista je tam dost. A ted si uvedomuju, ze na teto desce bude muset byt jeste konektor pro pripojeni obou fdd. Radice pro mechaniky budou mozna take na teto desce s konektory, ale jeste uvidim. Zalezi kolik mista bude na zakladni desce.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 dub 2015, 08:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1746
Has thanked: 1144 times
Been thanked: 325 times
VELESOFT píše:
Do mini ITX case by se to melo vejit levou zadni.

Taky jde o snadnou montaz - pokud bude zachovan alespon jeden rozmer strany formatu mini ITX a pocitano s montaznimi otvory...

Spectrackou sbernici - proc ji nedat smerem ven? Sla by samackou posadit nad ni?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 dub 2015, 10:18 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1837
Has thanked: 81 times
Been thanked: 228 times
Velesofte mne by se libil napajeci konektor klasicky Molex z PC jako je u napajeni napr. u stareho HDD. Je to konstruovane na velke proudy. Druhe reseni by bylo udelat jen pruchodku a ven vyvest jen kablik a treba po jednom metru dat nejaky konektor.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 dub 2015, 23:07 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1489
Has thanked: 21 times
Been thanked: 246 times
SCjoe píše:
VELESOFT píše:
Do mini ITX case by se to melo vejit levou zadni.

Taky jde o snadnou montaz - pokud bude zachovan alespon jeden rozmer strany formatu mini ITX a pocitano s montaznimi otvory...

Spectrackou sbernici - proc ji nedat smerem ven? Sla by samackou posadit nad ni?


Ven by sla, ale otazkou je jak a kam ji umistit, aby se to veslo. SAMacka sbernice by mela byt dole. Co kdyby tam nekdo pripojil nejaky dlouhy interface ? To by bylo ve vzduchu a nedalo by se to podeprit zespodu. Na tohle jsou stavene krabicky interfejsu sama. U zx periferii je to jeste horsi. ZX konektor musi byt temer u podlahy, jinak se delsi periferie vakla. ZX konektor je navic tvoreny jen skupinou kontaktu na hrane plosneho spoje. To je pro externi periferie to nejhorsi. Vyvedeni obou konektoru nad sebou by znamenalo pouzit dalsi plosnak se ZX konektorem a ten pripevnit ke spodni desce s konektory. Asi by to vypadalo divne, ale proc ne. Realizovatelne to je, akorat je to dalsi dira v case. ZX konektor primo na desce (jak mam na obrazku) by byl reseni temer "zadara". Miri smerem dovnitr krytu a hned pod nim je deska (dno). Takze pripojena delsi zx periferie by mohla pekne lezet oprena o dno (nebo nejak prifixovana ke dnu).

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2015, 23:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1489
Has thanked: 21 times
Been thanked: 246 times
Prave se zamyslim nad tim, jake reseni bude pro zakladni desku nejlepsi. Nekdo je pro co nejmensi desku bez zbytecnych dalsich konektoru. Nekdo zase uvita misto smd soucastek obvody v paticich (nemyslim tim zrovna velky DIP40, ale male ctvercove PLCC pouzdra, pro krere se patice delaji take). Pokud osadim vse v nejmensich smd pouzdrech, bude to male, ale s pripadnou opravou to bude slozite (alespon pro drtivou vetsinu uzivatelu). Rad bych mel v patici napriklad CPU Z80 a FLASH EPROM 512kB. S ostatnim by to bylo horsi/slozitejsi. Rychle SRAM pameti se delaji jen v SMD, takze musi byt pripajene bud primo na zakladni desku, nebo na samostatny plosnak ve stylu pameti DDR u PC, ale podstatne mensi. Tady bych videl problem asi s dostupnosti takovych konektoru, resp. s pouzitim jinych (nemaji zamek, atd...). Sve vyhody by to ale melo. Jednak jednoducha oprava/vymena a zaroven i moznost pozdejsiho upgrade. Ramek je pouzito vice, takze by vsechny byly na jednom pametovem modulu. Ikdyz zase kvuli vymene by bylo lepsi mit kazdou ram oddelenou. Ciste teoreticky, kdybych se snazil vyresit vymenitelnost i u CPLD, musel bych kazde (jsou dve) osadit na malou desku rozmeru zhruba 4 cm x 4.5 cm, ktera by lezela vodorovne pripojena k zakladni desce pomoci pinove listy s rozteci pinu 1.27mm. Myslite, ze by stalo za to dat CPLD(ULU) do patice ?

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 kvě 2015, 19:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1489
Has thanked: 21 times
Been thanked: 246 times
Nejak takto by mohlo vypadat CPLD(ULA) na oddelene desce
Obrázek
Obrázek

Samozrejme by byly napajeci piny zdvojene a neslo by jen o obycejnou redukci z smd pouzdra na pinove listy. Na obrazku jsou pinove listy s beznou rozteci 2.54mm. Pri pouziti mensich list s rozteci 1.27mm by se to prodrazilo v radu stokorun. A velikost plosnaku by to stejne asi moc neovlivnilo. Nejcistsi reseni je napajet CPLD primo na desku. A tak me napadlo, ze bych mohl kolem CPLD na zakladni desce umistit dokola stejne prokovy jako na teto desticce/redukci a byla by zde moznost jak primeho osazeni cpld, tak pouziti tohoto adapteru s oddelenym cpld.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 kvě 2015, 07:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
VELESOFT píše:
A tak me napadlo, ze bych mohl kolem CPLD na zakladni desce umistit dokola stejne prokovy jako na teto desticce/redukci a byla by zde moznost jak primeho osazeni cpld, tak pouziti tohoto adapteru s oddelenym cpld.


Velmy dobry napad. A nezabudnut na spravne rozvody napajania a blokovacich kondenzatorou.

Taketo riesenie by bolo pouzitelne nielen pri praci z prototypom ale i pri hladani problemou.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 kvě 2015, 13:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1049
Has thanked: 138 times
Been thanked: 260 times
AD ZX Sběrnice...

Líbilo by se mi řešení s otvory na pinovou lištu rovnoběžně se zadním konektorem Sam sběrnice s pinoutem ZX Spectra tak,

1/ aby se tam dala osadit pinová lišta a na ní připájet přímý konektor (rovná, zahnutá do 90°, dle libosti), jako na běžných rozdvojkách, třeba i tak, že bude ZX vyvedená nad Sam sběrnicí víceméně standardně, jako u ZX
2/ aby se tam dal osadit konektor, jako na Jiiirově roztrojce a tím pádem rovnou použít karty do ní určené, případně rovnou celá roztrojka (do stejných zdířek v desce, jako na roztrojce, roztrojka se zahnutými kolíky směrem dolů místo přímého konektoru na ZX sběrnici)
3/ aby tam nebylo nutné osadit nic

Ke splnění toho všeho stačí, když bude řada otvorů dost blízko Sam sběrnicovému konektoru a mezi touto řadou otvorů a Sam konektorem nebudou vysoké součástky.

Vůbec by mi nevadilo, že je ZX sběrnice takto "do svisla", protože jednak neočekávám, že by u klonu bylo tolik periferií (diskový řadič netřeba, 8255 existuje v provedení pro SAMa, myš netřeba, zvukový interface nevím, AY se hodí ... ). Tedy hádám, že se bude jednat tu a tam o něco nezbytného, ale rozhodně ne celý komplet přenesený ze ZX Spectra.

Ani by mi nevadilo, kdyby nějaká karta čouhala svisle dvířky (záslepkou) v krytu, podobně jako cartridge u 8bit. Atari, nebo karty v Sinclair PC 200 ... záleží na provedení, ale v zásadě to není úplně špatný koncept.

O dlouhou řadu periferií směrem dozadu visících ve vzduchu bych se taky nebál. Když už se někdo rozhodně u klonu Sama používat ZX periferie, tak určitě nebude mít problém je podložit do vhodné výšky, příp. zajistit podpěrou rovnou do šasi.

Krom toho, jestli si tohle někdy pořídím, tak bych to osadil od ITX skříně schované kdesi, protože na můj vkus je Sam příliš velký. Preferuji spíš lehkou po stole přesunutelnou klávesnici s myší než těžko stěhovatelný komplet.

P.S: Spíš by bylo fajn, aby nebylo nutné nic dalšího připojovat. Takové věci, jako třeba RS232 by mohly mít na desce připravené plošky k připájení a pinový header ke konektoru, ale kdo chce ušetřit, tak neosadí a nestálo by to víc, než třeba 2 - 3cm2 desky (čímž nenápadně prosazuji SIF do Sam světa :-P)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 kvě 2015, 13:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1746
Has thanked: 1144 times
Been thanked: 325 times
U meziksichtu pro SAMa je otazkou, kolik jich bude treba (za zkousku dnes stoji SID, 8255, RS232C, jen nostalgicky zvukovky a samplery, snad vubec ne kaleidoscope, mys, sambus a megovka...). Desky a krabicky byly hrozne velke, takze se k nim a do nich daly dobastlit dalsi periferie... Od doby, co jsme s Velesoftem zkouseli rozmer herni cartridge, vim, ze by stacil i polovicni rozmer desky IF, 10x5 cm, co by se vesla i na stojaka do hodne mini-iTX krabic (low profile PCI je tusim neco pres 6 cm...).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 kvě 2015, 16:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1489
Has thanked: 21 times
Been thanked: 246 times
8255 bych mohl osadit primo na desku. Stejne nebudu vedet co s volnym mistem.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 208 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz