OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 25 lis 2017, 00:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 208 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 08 čer 2015, 18:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Jak uz nekteri vite z vlakna "FPGA UVAHY", tak mam doma vyvojovy kit s mensim FPGA, pripraveny pro vyvoj SAM uly. Dal jsem si s tim tu praci a desku kitu jsem kompletne zmapoval, prekreslil do Eagle a vygeneroval opravene schema (to puvodni schema je plne chyb). To ale nebylo jedinym cilem. Chci desce protahnout okraje a pridat dalsi konektory (RGB,VGA,JOYSTICK,TAPE IN/OUT a dalsi). Deska by pak mohla obsahovat i Z80CPU s pameti a poslouzit rovnou jako komplet deska pro vyvoj bez modulu a dratovani. FPGA by bylo sice na desce, ale pri jeho neosazeni by slo na pinove listy posadit primo kit s EP2C5T144:
Obrázek

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 čer 2015, 18:31 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1298
Has thanked: 788 times
Been thanked: 211 times
Tak jsem se kdysi seknul, CPLD nebude. Jeste chvili pockam a pak to podle event. vyvoje presunu do noveho vlakna "Vyvoj SuperULA/SAM v FPGA".

Vymenitelna ULA se mi libi. :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 čer 2015, 18:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
SCjoe píše:
Tak jsem se kdysi seknul, CPLD nebude. Jeste chvili pockam a pak to podle event. vyvoje presunu do noveho vlakna "Vyvoj SuperULA/SAM v FPGA".

Vymenitelna ULA se mi libi. :-)


CPLD tam s nejvetsi pravdepodobnosti bude, ale v trochu jine roli nez ULA. Takze oboji - FPGA i CPLD si tam najdou svou roli.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 lis 2015, 20:02 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
VELESOFT píše:
Jak uz nekteri vite z vlakna "FPGA UVAHY", tak mam doma vyvojovy kit s mensim FPGA, pripraveny pro vyvoj SAM uly. Dal jsem si s tim tu praci a desku kitu jsem kompletne zmapoval, prekreslil do Eagle a vygeneroval opravene schema (to puvodni schema je plne chyb). To ale nebylo jedinym cilem. Chci desce protahnout okraje a pridat dalsi konektory (RGB,VGA,JOYSTICK,TAPE IN/OUT a dalsi). Deska by pak mohla obsahovat i Z80CPU s pameti a poslouzit rovnou jako komplet deska pro vyvoj bez modulu a dratovani. FPGA by bylo sice na desce, ale pri jeho neosazeni by slo na pinove listy posadit primo kit s EP2C5T144:
Obrázek


Victor Trucco stejnou desku pouzil pro svuj klon ZX:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1009855322399783&set=pcb.1009856205733028&type=3

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 lis 2015, 01:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1801
Has thanked: 61 times
Been thanked: 242 times
VELESOFT píše:
Deska by pak mohla obsahovat i Z80CPU s pameti a poslouzit rovnou jako komplet deska pro vyvoj bez modulu a dratovani.

Jak jistě víš, Cyclone II není 5V tolerantní... Jak bys chtěl vyřešit připojení Z80 CPU ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 lis 2015, 09:20 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 808
Bydliště: Kurim
Has thanked: 276 times
Been thanked: 242 times
Predpokladam, ze nejakymi oddelovaci. Victor Trucco tu desku ma tady https://www.facebook.com/victortrucco?fref=nf a evidentnte k tomu pripojuje standardni speccy interface.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 lis 2015, 15:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Jiiira píše:
VELESOFT píše:
Deska by pak mohla obsahovat i Z80CPU s pameti a poslouzit rovnou jako komplet deska pro vyvoj bez modulu a dratovani.

Jak jistě víš, Cyclone II není 5V tolerantní... Jak bys chtěl vyřešit připojení Z80 CPU ?


74LVC245 nebo jeste lepe 74LVX245.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 lis 2015, 12:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
A napriklad TXB0108 ma pro vstupni a vystupni branu samostatne napajeni s velice slusnym rozsahem. Pak treba 74LVX4245 ma take dvoji napeti, ale uz ne s takovym rozsahem, ale to krasne postaci.

http://cz.mouser.com/new/Texas-Instruments/ti-txb0108/

http://www.mouser.com/ds/2/149/74LVX4245-101321.pdf

http://www.tme.eu/cz/Document/46ffaf86e3d8090a6b5b1cfae9a46b3f/74LVXC3245MTC.pdf

Slusny rozsah:
http://www.tme.eu/cz/Document/22bb5316eba85fc784fc041a94235df3/74LVC4245A.pdf

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 lis 2015, 13:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Jen bych jeste doplnil, ze jakmile se komletne oddeli sbernice od pocitace, bude nutne nejak rozumne vyresit rizeni smeru. V pripade klonu sam coupe by to melo byt omezene jinak v SAM rezimu a jinak v ZX rezimu, podle obsazenosti portu.

Jen ku prikladu - behem cteni z portu FE(klavesnice) a FF(atributovy port) musi byt posilovace/oddelovace odpojene od sbernice, jinak by oba porty byly nefunkcni. Tim se ale zaroven znemozni pripojeni externi klavesnice a take periferii, ktere vraci data na portu 255 (betadisk,atd...). Takovychto omezeni je vice a musi se s nima pocitat. Podobne problemy jsem resil pri stavbe kompletniho posilovace sbernice na ZX a bylo to natolik komplikovane, ze jsem musel na posilovac umistit nekolik switchu pro nastaveni konfigurace portu. Tehdy jsem pouzil GAL omezeny kapacitou, ale dnes to bude jednodussi. Kazdopadne aby se clovek vyhnul stretum s externi periferii, je lepsi vetsinu periferii primo integrovat do klonu a na sbernici k temto portum zakazat pristup. Typickym prikladem je obvod AY. Napriklad kazde ZX128 ma vlastni interni AY, ale presto si lide pripojuji externi TURBOSOUNDy a TSFM a buhvico jeste. Jenze externi AY stale pouziva stejne porty jako to interni. Problem s kolizi dat muze nastat v pripade cteni AY portu ci stavu brany AY. Pritom spravne by melo byt vzdy jen jedno AY pristupne. Dokonce by se dalo v klonu zajistit i vypinani internich ci externich portu, cili treba prave interni AY by se odpojilo a externi AY porty by byly pristupne, pripadne naopak. Nikdy by ale nemela nastat situace, ze bude citelna externi periferie ze stejnych portu, jako jsou ty interni.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 pro 2015, 15:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Doplnim dalsi typ na vylepseni klonu. Jak uz jsem psal, napriklad systemovy konektor sbernice ma na sirku32 pinu a na vysku 3 rady. To je celkem 96 pinu. Z toho je vyuzita(zapojena) jen horni a spodni rada, cili 64 kontaktu, a prostrednich 32 pinu neni zapojeno. Klon by mohl prave tuto prostredni radu pouzit pro dalsi signaly, posileni zeme a napajeni, atd...

Stejne by se to dalo udelat u internich konektoru pro prvni a druhou FDD. Tam je pouzity opet trirady konektor, ale jen spodni dve rady jsou zapojene. Jedna rada jsou piny GND a +5V a druha rada obsahuje signaly A0-A2,WR,DISC1(dekoder fdd portu),RESET,8MHz,D0-D7. Horni nezapojena rada muze obsahovat dalsich 16 signalu. Napada me treba prave A3-A15,IORQ,MREQ,RD. A sel by vyuzit jeste jeden nezapojeny pin v puvodni rade signalu, napriklad pro signal M1. Tim ziskame konektor s perfektnim zapojenim pro libovolna rozsireni/zarizeni. Kompletni adresovka,datovka,ridici signaly a M1 pro detekci cteni kodu instrukce/preruseni.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 dub 2016, 06:22 
Ahoj Velesoft. Nejake novinky ohladne SAM klona?
Nasiel som peknu stranku na DIY stroje pre plasty http://preciousplastic.com/ je
tam aj lis na plasty resp. vstriekovacia masinka... Tak by sa mozno dala urobit nejaka
silnejsia varianta a tie kryty cele lisovat, vstriekovat do CNC formy za zlomok ceny...


Nahoru
  
 
PříspěvekNapsal: 09 dub 2016, 21:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Matej píše:
Ahoj Velesoft. Nejake novinky ohladne SAM klona?
Nasiel som peknu stranku na DIY stroje pre plasty http://preciousplastic.com/ je
tam aj lis na plasty resp. vstriekovacia masinka... Tak by sa mozno dala urobit nejaka
silnejsia varianta a tie kryty cele lisovat, vstriekovat do CNC formy za zlomok ceny...


No asi takhle. Jde to pomalu ale jde to. Zatím nepokračuju v kreslení desky, protože se osazení komponentů může ještě lišit. Objednávám ale různé flash romky a převodníky, které budu testovat. Například jsem přešel na dostupnější flash eprom s menším sektorem pro pohodlnější a šetrnější přepisování obsahu. Sramek mám slušnou zásobu :-) CPU ještě zvažuju jestli použít čistě smd či PLCC do patice. Tím, že jsem z původně plánovaného CPLD přešel na FPGA, odpadnou mi některé součástky, zjednoduší se zapojení a zmenší se deska.

Na kryt by byla podle mě nejdostupnější nějaká forma stavebnice. Plastové vyfrézované desky se jen poslepují a je to. Stejně to mám já, akorát jsem použil tenký nařezaný cuprextit a lepil ho zevnitř cínem. Frézování by bylo asi jednodušší, rychlejší a levnější než 3D tisk a jednotlivé díly by se dalo různě kombinovat/zaměnit. To lisování z horkého plastu by bylo asi dost těžko realizovatelné, výroba formy a potřebný tlak k vylisování v této ploše a problém s odvzdušněním, to všechno je asi už scifi. Daleko reálnější by bylo pro odlévání krytu zhotovit jeden prototyp case, podle něj odlejt formu a pak to odlévat ze speciálních pryskyřic, které jsou sice drahé, ale nemuselo by se jí spotřebovat tak moc vzhledem k malé tloušťce stěn. Schlo by to rychle, tvar by se časem neměnil (i takové pryskyřice jsou) a barva case by se dala pomocí pigmentů měnit. Asi největší problém by bylo zhotovení větší nádoby, ve které celá forma bude umístěna a navíc je zde potřeba odsát vzduch (podtlak vyžene bubliny vzduchu). Ikdyž možná by to šlo i bez podtlaku. Celý case má stěny šikmé a forma je nohama vzhůru, takže by se pryskyřice mohla nalévat pěkně zešikma. Navíc povrch stěn není nijak členitý a pryskyčite by tam mohla krásně přilnout. Maximálně by bubliny mohly být na vnitřní straně při zatlačení protikusu do formy, ale to už vizuálně nemusí vadit. Deska bude primárně počítat s připojením libovolné notebookové klávesnice a ta jaksi musí na něčem ležet (přilepená na pevné desce). Takže case by mohl mít i velice jednoduchý tvar minimálně o velikosti samotné klávesnice, v případě osazení mechanik třeba něco ve stylu ZX128+3, nebo jako klasický sam coupe.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2016, 00:28 
Nieco nove??? Nechystas aspon SAM2 dosku pre ZX128K???


Nahoru
  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 208 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz