OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 24 lis 2017, 02:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SCART (RGB) - zapojení a vhodný kabel
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 02:28 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Delam si ted RGB kabel k pripojeni k televizi. Kabel elementarne funguje ale obraz neni moc pekny. Mozna to dela LCD televize ale chova se to tak ze treba na bile obrazovce cerny text meni uroven pozadi jeste na dalsich trech znacich. Jinak receno dela to cmouhy. Slysel jsem ze se o tento problem zajima vice lidi a hleda se nejaky super RGB kabel.

Dnes jsem si chtel overit ze chapu jednotlive signaly mezi Sam Coupe a televizi. Pouzil jsem pro inspiraci http://velesoft.speccy.cz/samcoupe/rgb/ ... %20rgb.jpg, http://www.worldofsam.org/node/350 a http://www.ondricek.cz/SCART.JPG ale zapojoval jsem to trosku jinak. Dulezita vychytavka je ze jsem pouzil stabilizator na 2,5V LE25ABZ ST MICROELECTRONICS/THOMSON GME kod 330-093. To dela vhodne napeti pro prepnuti vyvodu 16 na strane TV.

Jeste tam dam zemeni na 5, 9 a 13 a dam odpor 470R pred vstup 20 na strane TV. Kdyz i toto nepomuze tak vymenim ty tri klicove signaly na koaxialni kabel.

Kdyz vidim jak je udelane stineni - pin 21 tak to bych rozhodne nepouzil jako dokonalou zem.

Napiste pripadne svoje zkusenosti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 07:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1297
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Jak dlouhej ?

pin 21 je mechanická zem použitá na globální stínění, analogové videosignály mají samozřejmě každý svoji zem a jsou taženy individuálně koaxem s 75R impedancí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 09:34 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Ohledne toho vyvodu 21 jsem to psal proto ze na http://velesoft.speccy.cz/samcoupe/rgb/ ... %20rgb.jpg se to vyuziva jako zem a kdyz vidim realny kabel a jak je to stineni pripojeno jen pres zahackovaci kablik, tak to rozhodne neni uplne koser. Nutno rici ze mam levny kabel. Zadny zlaty konektor ci neco podobneho. Na druhou stranu se to docela dobre rozebira. Dalsi problem ktery jsem hned videl je, ze odpor vodicu je na trech metrech cca 15 ohmu. Co jsem zaslechl tak skoro kazdy kabel je osizeny a stineni je jen jedno a to globalni pro cely kabel.

Jinak v zadnem navodu na rgb kabel pro Sam coupe se nevyuzivaji ty zeme pro analogovy signal RGB. To urcite neni spravne a ja je budu chtit pouzivat.

Kdyz se nebude darit tak mam v hlave myslenku udelat si dve male pcb desky a tam dat scart konektor a par soucastek a cele to propojit pres 7-8 koaxu. Cele to dat do nejakych dvou krabicek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 10:24 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 159
Has thanked: 8 times
Been thanked: 33 times
Tie čmuhy v obraze má aj moj Sam, ale kábel to nerobí (skúšal som to na dvoch TV cez modulátor, video aj RGB) nepomohla ani výmena elektrolytov v čo som dúfal.

Ja používam takéto pripojenie (R1 tam nemusí byť):
Kód:
SAM         TV
 1----------2

 3----------6

 4----------4


15----------15

11----------11

 7----------7

17----------17
   |      |
13--      --13
   |      |
 9--      --9
   |      |
 5-       --5
   |      |
14-       --18

16----------20

18----R1----8     R1=1KOhm

12----R2----16    R2=53Ohm


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 10:44 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Antony/DTA da se rici ze mam zapojeny kabel stejne. Jen na ten vyvod 16 na strane TV jsem dal stabilizator na 2,5V. R1 nemam zapojeny.

Chci se optat na http://www.retrocomputershack.com/PDF/S ... 0Scart.pdf . Co je za vyhodu vyvest tech 5V z toho svetelneho pera? Proc to nevyvedou primo ze scart konektoru? Jedina vyhoda to vyvest z toho pera je ta ze tam je 5V jen pri zapnutem pocitaci. Na scart konektoru je +12V a +5V neustale jak je zdroj pripojen do 220V. Stejne se na vyvod 8 na strane TV se neustale dava 12V aby se televize prepnula do rezimu monitor.

Docela by mne zajimalo jestli ty cmouhy maji i ostatni. Jestli ano pak ma smysl zkusit na chvilku vyndat kondenzatory C36 az C38 jestli to nedelaji oni. Ja nepotrebuji video vystup v pripade ze scart bude mit pekny obraz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 11:43 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 159
Has thanked: 8 times
Been thanked: 33 times
V technickom manuály je SCART pin 12 označený ako "+5V POWER IN", ale podobne aj pin 18 ako "+12V POWER IN".
Takže vlastne Sama možeme napájať cez SCART, to som ani netušil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 11:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1100
Bydliště: Praha
Has thanked: 70 times
Been thanked: 144 times
Mam LCD ktere pouzivam pro sve 8/16bity a SAM mi tam pres scart/RGB nejede vubec, nejaky problem se synchronizaci. Musim ho na tom mem konkretnim LCD pouzivat pred kompozitni video. Pres stejny kabel mi s jinym LCD funguje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 14:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1756
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 281 times
Been thanked: 265 times
suksoft píše:
Antony/DTA da se rici ze mam zapojeny kabel stejne. Jen na ten vyvod 16 na strane TV jsem dal stabilizator na 2,5V. R1 nemam zapojeny.

Chci se optat na http://www.retrocomputershack.com/PDF/S ... 0Scart.pdf . Co je za vyhodu vyvest tech 5V z toho svetelneho pera? Proc to nevyvedou primo ze scart konektoru? Jedina vyhoda to vyvest z toho pera je ta ze tam je 5V jen pri zapnutem pocitaci. Na scart konektoru je +12V a +5V neustale jak je zdroj pripojen do 220V. Stejne se na vyvod 8 na strane TV se neustale dava 12V aby se televize prepnula do rezimu monitor.

Nevim jaka je vyhoda zapojovat +5V ze svetelneho pera. Asi pokud pouzijes odpory na vytvoreni 1-3V pro prepnuti do RGB. Pokud si tam das stabilizator, tak je asi uplne jedno.

suksoft píše:
Docela by mne zajimalo jestli ty cmouhy maji i ostatni. Jestli ano pak ma smysl zkusit na chvilku vyndat kondenzatory C36 az C38 jestli to nedelaji oni. Ja nepotrebuji video vystup v pripade ze scart bude mit pekny obraz.

No nevim, mam smouhy take. Jediny, kdo dotahl RGB do stavu dokonalosti je SCJoe, ten ale pouzil dobre stineny kabel k monitoru k amize,(tj. kazda zila kabelu je stinena zvlast).

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 23:52 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Tak jsem se na to opet podival. Zkusil jsem vyndat ty kondenzatory C36 az C38 a je to uplne stejne, zadna pozitivni zmena. Take jsem si dal odpor 330R na vyvod 20 na strane TV - zadna zmena ale je to pry vhodne - cetl jsem to na vice mistech na webu. Zkusil jsem take jinou lcd televizi a vysledek je stejny. Take jsem prerusil RED signal a vkladal jsem tam kondenzator 220uF - coz nemelo zadny vliv a nebo odpor a ten delal snizeni napeti a tim se menila barva obrazu ale nijak vyznamne se obraz nelepsi.

Takze dalsi pokus bude postupna vymena vodicu za koaxialni. Bohuzel soucasny scart konektor neni zrovna idelani na tuto operaci a tak si budu asi muset poridit jiny typ.

Take jsem poprve pouzil napajeni z PC a vystup na scart. Takze ruseni ze zdroje se da take vyloucit.

SCjoe muzes popsat svuj funkcni kabel a pripadne ho nafotit?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 29 zář 2015, 00:30 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 159
Has thanked: 8 times
Been thanked: 33 times
Ja si myslím, že to nebude tým káblom (aspoň u mňa).
Ako som už písal: Skúšal som to na dvoch TV (CRT aj LCD) cez modulátor, video aj RGB.

Mám ešte v pláne vyskúšať iný zdroj, ale asi ani to nepomože.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 29 zář 2015, 10:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Nutno rici ze smouhy vidim i pres bezne modulovane video ale porad si rikam ze je to tim ze je to modulovany signal. Mam pujceny jeste jednoho Sama a da se rici ze kvalita obrazu je u obou stejna. Samozrejme ze mam obavu ze je to spatne uz primo z ASICu a pak nic nepomuze. Toto si ale ted nechci pripustit. Take jestli SCjoe to ma funkcni, tak je mozne to vyresit.

Podle toho co vidim na obrazovce bych mozna mohl odhadem rici ze ta smouha je dlouha az 3us a tak to musi delat nejaky kondenzator (ci indukcnost). Ale tam zadny neni. Takze je mozne ze Asic bude potrebovat treba posilit napajeni. Nebo je to nejaky odraz na scart kabelu. Take se zamerim na tu civku co dela napajeni na odporovy smesovac. Treba zde je problem s nestabilitou napajeni a tim padem to meni obraz. Podle konstrukce jak je to udelane je to mozne.

Kdyz by bylo uplne nejhure tak bych tu cast Sama udelal na nepajivem poli s teoretickym vyhledem udelat externi desku na kterou bych to dal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 29 zář 2015, 13:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Mam spatnou zpravu. Mluvil jsem s SCjoe a i on ma stejny problem. Na bilem podkladu cerne pismo dela cmouhy. Pry nejlepsi obraz co videl ma Sam co vlastni Velesoft.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 29 zář 2015, 15:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1298
Has thanked: 788 times
Been thanked: 210 times
suksoft píše:
Mluvil jsem s SCjoe

Mam obraz perfektni ve tmavych odstinech, cerne pismo na bile ale "duchari".

Vsak jste ten plochy kabel videli na OCP. Je masivnejsi nez nejaka IDE ksanda z PC, ale zda jsou zily stineny, nevim.
Pozlacene konektory ma a jejich krytka je tezka, z kovu. Odpor tam mam podle schematu z WOSu...

Imho, Velesoft ma nejhezci obraz neb ma monitor z amigy. Vzpominam, ze dokud jsem ty velke crt kramy nevyhodil z domu (1084 a 1085 a Orion1280), tak jsem o nejakych stinech nemel tuseni...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 29 zář 2015, 20:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6383
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
Dva Amigácké monitory mám doma. Viz jiné vlákno o shánění monitoru pro Amigu. Jestli tu někomu udělají radost, tak si je proboha odvezte!!!

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Scart kabel pro RGB prenos signalu
PříspěvekNapsal: 29 zář 2015, 23:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
misticjoe píše:
Dva Amigácké monitory mám doma. Viz jiné vlákno o shánění monitoru pro Amigu. Jestli tu někomu udělají radost, tak si je proboha odvezte!!!


To jsou ty COMMODORE 1084 ?

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz