OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 lis 2017, 02:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 15:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
VELESOFT píše:
suksoft píše:
Co si myslim ze by se Velesofte mohlo udelat, je prechodka ze standardniho konektoru Euro na 2x drive. Takze kdo by nechtel rozebirat pocitac, by si to mohl dat dozadu za pocitac. Urcite by se to dalo dat na nejakou desku do rozmeru 10 x 10 cm a tak by to bylo i levne.


Jako prechodka na dva konektory pro klasicky drive jako je v sam coupe pro mechaniku ? To uz radeji desku se dvema CF sloty.
Ale napada me jine vylepseni. CF karta nepodporuje hot swap, tedy vytahovani a zasouvani za chodu. Ja si myslim, ze by se to dalo zajistit. Figl je v tom, ze je treba CF karte po zasunuti aktivovat signal reset. A idealne jeste zajistit uplne oddeleni CF sbernice od Z80 sbernice.


Velesofte tu kartu kde na jedne strane by byl 64 euro systemovy konektor a na druhe strane by byl 2x 32 euro konektor. Slot by se treba oznacil jako slot A a slot B. Pres odpor napr. 10 K by na signal DISK? bylo privedena VCC a tak by tam byla log1. U kazdeho konektoru by byl pin header o trech pinech a mohlo by se vlozenim jumperu vybrat DISK1 nebo DISK2. Kdyz by nic nebylo spojene tak by deska nebyla aktivovana. Samozrejme teoreticky kdyz by bylo misto tak by se tam mohl dat i slot C ale na to asi nebude misto. Je jasne ze se da aktivovat vzdy pouze jedno zarizeni v disk1 a disk2 ale dulezite je ze se nemusi pocitac rozebirat. Pak jen spravnym zapojenim jumperu a vlozenim karty do slotu by se dalo rychle menit konfigurace.

Nerikam ze je to idelani karta ale je to takova pomocna karta v pripade ze se do holeho pocitace chce neco pripojit na otestovani.

------

To tvoje reseni deskou se dvema CF sloty je uz vlastne nahrada Atomu. Urcite ten reset je dobre reseni. Osobne to vidim na pouziti XC95xxXL ale na vystupu smerem k IDE konektoru bych dal 74HCT245 a relatko. Takze vse by melo kvalitni 5V v log1. Pak by nebyl problem nejakym zapisem na port dat vse do Z stavu a odpojit napajeni a tak mit moznost pripojit neco jineho a pak pres nejaky sw opet to zapnout a nasledne udelat reset IDE zarizeni. Jinak duvod proc si myslim ze dalsi varka Atom Lite se asi nebude delat je ten by se Atom Lite dal udelat zmenou nastaveni toho CPLD, klidne i pres nejaky port za behu pocitace.

Jinak pres sw (jeden pin na CF karte) by se dalo zkontrolovat zda CF karta je 3V kompatibilni a kdyz by odpovedela ze ne tak to prepnout napajeni na 5V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 17:09 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 807
Bydliště: Kurim
Has thanked: 275 times
Been thanked: 242 times
suksoft píše:
... DS12885, jestli je tona 100% sw kompatibilni s puvodnim cipem DS1287. Urcite je lepsi tam davat beznou 2032 baterii.

Hele, mas nekde nejake schema a BOM? Co koukam na desku, tak je tam prave DS1285 + krystal + baterka.

Jinak je to to same. DS1287 = DS1285 + krystal + baterie

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 17:20 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Martin8bity píše:
suksoft píše:
... DS12885, jestli je tona 100% sw kompatibilni s puvodnim cipem DS1287. Urcite je lepsi tam davat beznou 2032 baterii.

Hele, mas nekde nejake schema a BOM? Co koukam na desku, tak je tam prave DS1285 + krystal + baterka.

Jinak je to to same. DS1287 = DS1285 + krystal + baterie


Martine schema Atom Lite je na prvni strane teto diskuse. Vice zatim nemam.

Schema Sam Busu je http://velesoft.speccy.cz/sambus-cz.htm ale to je jiny cip. Co jsem cetl tak BDOS umi obsluhovat oba.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 17:50 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Na 486mb jsou taky jiný real-time brouci, je to nějak použitelný ?
(ta interní baterka se dá vytáhnout ven)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 19:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
danhard píše:
Na 486mb jsou taky jiný real-time brouci, je to nějak použitelný ?
(ta interní baterka se dá vytáhnout ven)


Danharde urcite jdou pouzit. Dulezite je aby to bylo kompatibilni s download/file.php?id=2626&mode=view

Ja osobne si myslim ze nejlepsi reseni je typ DS1685 a to treba tuto aukce

http://www.ebay.com/itm/Maxim-Dallas-Se ... xyhodRrOxj

Vyhoda je externi baterie. Uvidime co prijde a pak podle toho doplnit desku.

Dalsi dobra zprava je ze jsem ted dostal podklady pro Atom Lite do mailu a vse je uz poslane a je to na ceste k Uunkovi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 22:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Kdyz koukam na schema download/file.php?id=2626&mode=view a porovnam to s texty co jsem cetl jinde a soucasne se podivam na

http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... de_200.gif
http://www.retroleum.co.uk/gfx/v4_ide_i ... ematic.jpg

tak si myslim ze je zde drobna chyba a to, ze signaly /PDIAG a /DMACK nejsou pres odpor 1 K pripojene na VCC. To skoro jiste neni dobre.

-------

mozna vhodny rtc pro atom lite je:
http://www.ebay.com/itm/5PCS-DS12885-En ... SwwTlUpgqy

Dostal jsem soukrome info ze v posledni dobe se casto padelaji obvody s intergrovanou baterii. Mame si na to dat pozor. Je to podobny problem jako Z80 CPU. Asi bych to nijak zde nerozvadel a drzel se hlavniho tematu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 22:24 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 807
Bydliště: Kurim
Has thanked: 275 times
Been thanked: 242 times
Zatim se vsechny ty RTC daji koupit v Mouser, osobne to preferuji nez od Cinanu. Tam jen, kdyz uz to jinde nejde. Clovek ma jistotu, ze je to kvalitni a nove.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 23:30 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Martin8bity píše:
Zatim se vsechny ty RTC daji koupit v Mouser, osobne to preferuji nez od Cinanu. Tam jen, kdyz uz to jinde nejde. Clovek ma jistotu, ze je to kvalitni a nove.


Navrhni jaky obvod by jsi chtel tam koupit. Ja tam vidim je s baterii a jeste to prijde na 310 Kc. To mi pripada na to ze treba za pul roku budu mit jinou kartu a na ni mensi obvod docela dost penez. Mozna ta Cina http://www.ebay.com/itm/5PCS-DS12885-En ... SwwTlUpgqy by mohla byt lepsi reseni nez Mouser.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 00:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 807
Bydliště: Kurim
Has thanked: 275 times
Been thanked: 242 times
http://cz.mouser.com/ProductDetail/Maxi ... 1cfElL8%3d a drahy to samozrejme je, jen mas jistotu, ze dobry. Pravda, ze u te verze bez baterky je to zase celkem fuk.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 00:48 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Martin8bity píše:
http://cz.mouser.com/ProductDetail/Maxim-Integrated/DS12885N+/?qs=sGAEpiMZZMtpeOq%2f1QMb1SSF%252bt1WeK6P3V6g1cfElL8%3d a drahy to samozrejme je, jen mas jistotu, ze dobry. Pravda, ze u te verze bez baterky je to zase celkem fuk.


Martine koukal jsem na BOM od Edwina a pro mne neni co resit. Koupim to jako on u stejneho prodejce a to "DS1685 Real Time Clock" za 4,90 USD. Postovne bude 4 USD. Az zitra budu posilat vice infa tak se dozvis vice.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 14:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Na deskách PC-AT jsou zase MC146818A, nebo tu mám z něčeho vytaženou HM6818A :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 26 led 2016, 00:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Dandarde ten MC146818A je podle vseho kompatibilni typ, dik ze se o to zajimas. Pekna tabulka je http://www.jameco.com/Jameco/Products/ProdDS/25101.pdf

Jinak se rozhodlo ze se koupi originalni DS1685-5 pro kazdou desku. Uz jsem to v nedeli objednal.

Dalsi deska ma majitele a tak uz posledni deska je volna.

Take jsem se zajimal co se mysli tim hazardnim stavem. Velesoft mne nasmeroval na Jarka Adamskeho a hned jsem nasel http://8bit.yarek.pl/interface/sam.atom/index.html . Toto beru jako povinnou cetbu kazdeho koho zajima Sam Coupe :-) a hardware. Hned je mi jasne proc se pouziva 74ls137 u Atom Classic a proc v Galu u Atom Lite je to delane jak je to vymyslene. Vse pekne do sebe zapada.

Okamzite ale je mi jasne ze s RTC obvodem se nikdo poradne nezabyval a nikomu nevadi ze po ukonceni zapisu do neho se na okamzik obrati smer a udela se nevyzadane cteni z RTC. Nastesti procesor uz dokoncil zapis a tak je to ok ale nemelo by se to vubec stat. Na 99,9 % to pujde lehce opravit malou upravou ABEL definice /IORD.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 28 led 2016, 13:38 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 407
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 47 times
Been thanked: 40 times
POkud by šlo použít DS3231, tak bych pár švábů mohl uvolnit :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 28 led 2016, 15:07 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
PvvS píše:
POkud by šlo použít DS3231, tak bych pár švábů mohl uvolnit :)


Bohuzel to nejde. Je to uplne neco jineho, viz datasheet https://www.maximintegrated.com/en/prod ... S3231.html

Pekny popis RTC cipu pro Sam Coupe je viewtopic.php?f=65&t=1673&hilit=ds1685

Pro ty Atom-lite co ted prijdou z Holanska mame koupeno DS1685, takze to je vyreseno. Osobne si myslim ze az se jednou bude delat treba SamBus tak budu preferovat cip RTC72421A.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 28 led 2016, 15:46 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
suksoft píše:
PvvS píše:
Osobne si myslim ze az se jednou bude delat treba SamBus tak budu preferovat cip RTC72421A.


No a klidne by slo na novej Atom s CPLD dat normalni RTC72421A. Jasny, ze by to vyzadovalo zmenu RTC rutiny v B-DOSu, ale to by snad nemel bejt problem, obsluzne rutiny pro RTC jsem uz napsal pro ESXDOS, takze zdrojaky mam.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz