OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 24 lis 2017, 02:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 05 pro 2015, 23:18 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Chci se optat zda nekdo nema schema zapojeni nebo dokonce Eagle data ci Gerber soubory. Take zda nekdo nema obsah Galu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 06 pro 2015, 11:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
suksoft píše:
Chci se optat zda nekdo nema schema zapojeni nebo dokonce Eagle data ci Gerber soubory. Take zda nekdo nema obsah Galu.


Schema mam, ale obsah GALu neni free. Nicmene podle funkce by se to dalo napsat. Ja spise premyslel o necem jinem. Udelat malu desku s CPLD, ktere by zvladalo vsechny existujici zapojeni, takze by slo prepnout na klasicky ATOM IDE nebo na ATOM LITE, pripadne udelat 16bit ide bez zprehazenych bajtu(takovy rychlejsi ATOM ala DIVIDE). A nebo rovnou pridat SD kartu. Deska by byla mala, s minimem soucastek.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 06 pro 2015, 11:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Muzes poskytnout alespon to schema? Skoda ze Gal neni zverejnen. Ta deska co by v zakladu umela Atom a v dalsim rozsireni Atom-lite zapinatelny pres nejaky prepinac je rozumny napad. Idelani by bylo tam dat i nejaky RTC obvod aby se zapisoval spravny datum a cas. Take kdyz by deska byla stejnych rozmeru jako atom-lite a ven by byl vyveden HDD konektor a tak byla moznost pripojit obcasne CR-ROM by byl dobry pocin.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 06 pro 2015, 13:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Atom lite je klasicky IDE interface jako ATOM, akorat nepouziva 16bit data, ale jen 8bit data. Piny na CF karte jsou zapojene tak, aby se prepnula na 8bit IDE rezim. Ovsem 8bit IDE podporuje jen CF karta, takze neni sance pripojit k ATOM LITE treba HDD nebo CD-ROM/DVD. Prave proto by bylo lepsi pouzivat klasicky ATOM, ktery ma sice o trosku pomalejsi prenos dat, ale zase je pro nej lepsi SW podpora, at uz jde o zx emulator, ktery umi nacitat snapshoty a TAPky z CD-ROM, nebo HDD browser pro moznost vyberu virtualnich disket a spousteni souboru ci zobrazeni jejich obsahu, prepinani master/slave,atd...

O tohle vsechno je ATOM LITE ochuzeny. Seznam disket na CF se zde musi vypisovat rucne z basicu, CD-ROM podpora neexistuje, atd... Proste je to omezene jen na CF a logicky pak nebylo treba podporovat neco, co nelze v 8bit IDE rezimu pripojit.

Podle me by nebylo na skodu vzit klasicky 16bit ATOM IDE a upravit jeho funkcnost tak, aby mel nezprehazeny spodni a horni bajt 16bit dat. Pak by zustaly moznosti pripojeni stejne, akorat by se zrychlil IDE prenos. Bohuzel dnes uz se klasicke disky a CD-ROM s IDE konekrorem nekoupi, zase jen bazarove zbozi. CF je tak trochu na ustupu a ma nesikovny konektor kde se casto znici piny pri zasouvani. Spis bych to videl na dnes uz beznou SD kartu. Pak se ale dostaneme s funkcnosti dosu opet na uroven ATOM LITE a na CD si muzeme nechat zajit chut. Navic by se pro SD kartu musel upravit DOS...

V priloze je schema a deska ATOM LITE+


Přílohy:
AL-Rev2.1-board.PNG
AL-Rev2.1-board.PNG [ 38.13 KiB | Zobrazeno 1590 krát ]
AL+Rev2.1-schematic.png
AL+Rev2.1-schematic.png [ 51.43 KiB | Zobrazeno 1590 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 06 pro 2015, 13:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1046
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 171 times
Been thanked: 361 times
Když už používat SD kartu, tak alespoň zajistit kompatibilitu s Trinity. Ale Quazar na všem sedí, takže by se to muselo udělat reverzním inženýrstvím.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 06 pro 2015, 13:13 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
solaris104 píše:
Když už používat SD kartu, tak alespoň zajistit kompatibilitu s Trinity. Ale Quazar na všem sedí, takže by se to muselo udělat reverzním inženýrstvím.


U Trinity s SD kartou komunikuje procak, takze nejaky realtime prenos dat tam asi nebude....
Jednodussi by bylo pripojit k SAM COUPE normalni DIVMMC bez pameti nebo ZXMMC. Oba projekty jsou shodne a taktovane z CLK CPU. Rutiny pro cteni a zapis z SD jsou free. Staci pak uz jen v dosu najit misto, kde jsou rutiny pro zapis/cteni sektoru na IDE a nahradit je rutinama pro pristup k SD. To jsem podal trochu zjednodusene, ale v zakladu je to tak jak rikam.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 06 pro 2015, 15:28 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Pro uplnost zde je deska puvodniho ATOM LITE (jeste verze bez hodin). Neni k tomu schema, ale zapojeni se da vykoukat primo z desky.


Přílohy:
AL-Rev1.2-PCB.PNG
AL-Rev1.2-PCB.PNG [ 29.83 KiB | Zobrazeno 1568 krát ]
ALite-PCB-layout.png
ALite-PCB-layout.png [ 6.59 KiB | Zobrazeno 1568 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 07 pro 2015, 06:52 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 159
Has thanked: 8 times
Been thanked: 33 times
VELESOFT píše:
Podle me by nebylo na skodu vzit klasicky 16bit ATOM IDE a upravit jeho funkcnost tak, aby mel nezprehazeny spodni a horni bajt 16bit dat. Pak by zustaly moznosti pripojeni stejne, akorat by se zrychlil IDE prenos.

IDE prenos by sa zrýchlil zas až po prepnutí do 8-bit režimu, inak treba stále prepínať Hi/Lo adresu portu (&F6/&F7) čo sú v programe inštrukcie DEC_C a INC_C.
To by sa teda mohlo urobiť hardverovo:
Ako u AtomLite porty &F6 a &F7 budú mať rovnakú funkciu, ale vnútorne sa prvým čítaním z portu &F6 alebo &F7 prečíta 16 bitov z IDE, prvých 8 bitov (Lo) sa vráti ako prečítaný výsledok a druhých 8 bitov (Hi) sa uloží do buffra. Druhým čítaním z portu &F6 alebo &F7 sa len prečíta 8 bitov (Hi) z buffra. Logika čítania sa musí nulovať po zápise do IDE registra Command !

solaris104 píše:
Když už používat SD kartu, tak alespoň zajistit kompatibilitu s Trinity. Ale Quazar na všem sedí, takže by se to muselo udělat reverzním inženýrstvím.

Na Trinity BDOS som sa pozeral, neviem ako pracuje Trinity s SD/MMC ,ale pred každým načítaným bajtom sa skáče na podprogram twr (Trinity Wait for Ready) a to ma odradilo od používania pre rýchle čitanie dát. Možno to tam je len pre 20MHz+ Z80 a normálny 6MHz SAM to nepotrebuje, ale kto vie?

ATOM ala DIVIDE
Aj mňa to napadlo: Nepoužívať komplikované nastavenie IDE registra &F5 a data Hi/Lo &F6/&F7 ale priamo všetky porty &F0-&F7 ako IDE registre. Plus samozrejme striedanie Lo/Hi dát cez buffer.
A to už by rýchlosťou prekonalo len paralelné DMA čítanie do (ne)nastránkovanej pamete.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 07 pro 2015, 14:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Velesofte dik a osvetleni jak to funguje. Kdyz se nebude znat obsah Galu tak nema smysl se snazit udelat desku. Otazka je, zda v Galu je neco dynamickeho nebo je to jen kombinacni logika. Mam moznost si pujcit atom-lite a vycist obsah v externim zarizeni (nemyslim v programatoru). Proste se na to divat jako na obycejnou pamet. Kdyz by se umel odvodit obsah galu a popsalo by se presne chovani tak by to melo mozna smysl udelat.

Spise rozumensi a uzitecnejsi reseni by bylo udelat externi desku a tu treba nazvat "diskovy radic pro Sam Coupe". Na tu dat 2x http://velesoft.speccy.cz/newsamfdd-cz.htm a Atoma. Integrovat tam slot pro Flash kartu a dva HDD konektory. Nejake CPLD by to cele ridilo a umoznovalo by to zapinat a vypinat jednotlive periferie. 2x VL1772, 1x 8 MHz oscilator, nejaky Xilinx 95xx - POZOR ne XL! Ono by to nebylo ani nijak predrazene. Obycejna deska a mozna jen s par IO z Ciny. Mozna by se tam dalo vice IO jen jako ochrana CPLD proti zniceni. Pak by FDD mechaniky, HDD, CD-Rom a Flash karta byla mimo pocitac. Take by se mi tam libilo rele ktere by sepnulo napajeni periferii jak by bylo 5V na sbernici Sama. Mam pripadne myslenku vice rozebrat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 07 pro 2015, 14:52 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1756
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 281 times
Been thanked: 265 times
A napsal někdo v podlední době autorovi, zda by obsah GALu nezveřejnil? Zkusil ho někdo vyčíst, třeba ani není zamčený...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 07 pro 2015, 15:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1297
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
suksoft píše:
...POZOR ne XL!

Proč ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 07 pro 2015, 15:37 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Starej_Mraf píše:
A napsal někdo v podlední době autorovi, zda by obsah GALu nezveřejnil? Zkusil ho někdo vyčíst, třeba ani není zamčený...


Je blokovany. Drive jsem ho zkousel dekodovat, ale nedokoncil jsem to... Nemel by to byt az takovy problem, staci se podivat na vstupy a vystupy a mame jasno. Mohu to zkusit. Take by stacilo vedet jake adresy portu pouziva a podle toho napsat vlastni kompatibilni gal.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 07 pro 2015, 15:40 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1297
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
V GAL22V10 se toho nedá moc schovat, zvláště když jsou to skoro všechno trvalé výstupy :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 07 pro 2015, 16:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
danhard píše:
V GAL22V10 se toho nedá moc schovat, zvláště když jsou to skoro všechno trvalé výstupy :)


Jasne, GAL je jednoducha zalezitost, navic v tomto zapojeni.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atom-lite+
PříspěvekNapsal: 07 pro 2015, 17:12 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1297
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
VELESOFT píše:
Pro uplnost zde je deska puvodniho ATOM LITE ....

Stejně mi to připadá obrovský, když LITE, tak aby to bylo i s tou CF kartou místo té flopiny :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz