OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 23 říj 2018, 07:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 20 srp 2014, 08:18 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Mode 1 se dělá v SAMovi stejně jako v ZX48, tj. nabírá se 2x grafika a 2x atribut ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 20 srp 2014, 09:34 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
danhard píše:
Mode 1 se dělá v SAMovi stejně jako v ZX48, tj. nabírá se 2x grafika a 2x atribut ?


No možná že to čte po dvou bajtech, tedy frafika+atribut a druhe čtení je pak zase grafika+atribut. Ale to už je nepodstatné.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 20 srp 2014, 11:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
grafika+atribut má stejnou RAS adresu ?
A jó má, tak ok, už mi fleška nějak neslouží :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 21 srp 2014, 09:13 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
Jen jsem zase premyslel... a prisel jsem na dalsi vyhody textoveho rezimu. Ten totiz muze byt i transparentni !!! Urcity kod znaku bude znamenat, ze zde neni pouzity textovy rezim a projevi se to tak, ze zde bude zobrazeny puvodni obsah videoram. To znamena, ze mame dve vrstvy. Spodni je klasicka samacka videoram v modu 4 a horni je textovy rezim v modu 4. Nevyhodou je akorat, ze TXT vypis na obrazovce bude prekryvat puvodni vram v rastru velikosti znaku 8x8 pixelu.

Ale byla by tu moznost to udelat opacne, coz je hoooodne zajimave reseni. TXT rezim by byl na pozadi obrazu a puvodni videoram by mela prusvitnou barvu. Prusvitne mohou byt vzdy minimalne 2 pixely vedle sebe (2 pixely=1 bajt). Nelekejte se zdanlive slozitosti, je to naopak jednoduche reseni prakticky zadara.

Predstavte, si co s timhle pude delat.... TXT grafika se da prepinat podobne jako videoramky a videoram sama se da take menit jednim outem, obe zcela nezavisle na sobe(akorat paleta barev je spolecna). Do toho pruhledna barva+txt superrychly rezim, spojene s paletou barev. Pritom je sranda, ze ta realizace muze byt fakt hodne jednoducha...

S pruhlednosti rezimu 4 je to tak, ze by se testovala hodnota pruhledneho bajtu a bajt jsou vzdy dva pixely sama. Takze by to nebyla pruhledna barva, ale presne dana dvojice barev za sebou, ktera pruhlednost v miste zpusobi. Tim padem neprijdeme o barvu a sam si muze zobrazovat krasne vsech svych 16 barev.

V priloze je par fotek z mereni.


Přílohy:
Poznámka: Zpusob, jak ASIC vycita videoram data
IMGP9761.JPG
IMGP9761.JPG [ 142.15 KiB | Zobrazeno 4195 krát ]
IMGP9759.JPG
IMGP9759.JPG [ 134.66 KiB | Zobrazeno 4195 krát ]
IMGP9757.JPG
IMGP9757.JPG [ 142.71 KiB | Zobrazeno 4195 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 21 srp 2014, 14:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Kolik taktů je potom časové okno pro procesor a mění se to s modem zobrazení ?
Je zobrazení klíčované borderem, nebo běží pořád ?
Ten SAM je původní, nebo je to klon ? :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 21 srp 2014, 14:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7461
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
Jak je patrno z fotek, klon to nebude. ;-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 21 srp 2014, 15:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1526
Has thanked: 963 times
Been thanked: 261 times
VELESOFT píše:
Predstavte, si co s timhle pude delat

Pujde posun videoram, nahoru, dolu, do stran, kopirovani useku pameti z ruznych bank... ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 21 srp 2014, 17:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
SCjoe píše:
VELESOFT píše:
Predstavte, si co s timhle pude delat

Pujde posun videoram, nahoru, dolu, do stran, kopirovani useku pameti z ruznych bank... ?


no... Nevim kolik casu zabere logice v cpld, nez prepocita adresy, ale melo by to jit udelat. Zalezi jen na tom, jestli se to bude stihat. Akorat by se musela reorganizovat pamet a videoramka by v ramce mela mikroradky siroke treba nekolik obrazovek a na vysku take. Vlastne bys jen zadaval souradnice vyrezu videoram, ktery se zobrazi na obrazovce. Posun je ale o 2 pixely vodorovne a po pixelu svisle. Obavam se ale, ze scitani adres cpld uz spozdi moc. Ale za zkousku to stoji. Kopirovani bloku pameti uz neni sranda pro pouhy upgrade ramky a bylo by treba vetsi cpld. Ono to vypada, se tu resime ve vlakne o rozsireni ramky neco co sem nepatri, ale sam coupe ma vlaste jen a pouze videoramku. Takze jakykoli zasah do rozsireni a organizace pameti se projevi na grafickych moznostech. Treba kdyz pridam dalsi 1MB ram, sam ziska 64 novych videoramek. A pouhe prohazeni adres muze procesoru ulehcit a zrychlit vykreslovani sprajtu. Kazda takova mala drobnost podstatne rozsiri graficke moznosti. Na takovehle superudelatko je vhodny spis klon sama, nez upgrade pro original. Asi bych zustal u dualniho pruhledneho a txt rezimu a zbytek se uvidi co se vejde...ale cpld pro upgrade je male, tak si nemuzeme prilis vyskakovat. Je to take hodne o rychlosti cpld - rychlejsi verze byva i hodne draha.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Naposledy upravil VELESOFT dne 21 srp 2014, 18:39, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 21 srp 2014, 18:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Obsluha "drátů" zabere asi 50 makrocel, to jsem zvědav, co se vejde do těch zbývajících 22 ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 21 srp 2014, 18:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
danhard píše:
Obsluha "drátů" zabere asi 50 makrocel, to jsem zvědav, co se vejde do těch zbývajících 22 ?


Však pracujeme jen s "dráty". Do XC9572XL jsem už narval spoustu věcí. Na rozšíření paměti o 1MB to zvládne levou zadní a zabere to prd. Zbytek prázdného místa využiju pro rozšíření grafických možností.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 22 srp 2014, 08:41 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1526
Has thanked: 963 times
Been thanked: 261 times
VELESOFT píše:
Asi bych zustal u dualniho pruhledneho a txt rezimu a zbytek se uvidi co se vejde...

OK. Prolinani obrazovek bude stacit urcite i manikovi z http://cookingcircle.co.uk/

Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 22 srp 2014, 09:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
SCjoe píše:
VELESOFT píše:
Asi bych zustal u dualniho pruhledneho a txt rezimu a zbytek se uvidi co se vejde...

OK. Prolinani obrazovek bude stacit urcite i manikovi z http://cookingcircle.co.uk/

Obrázek


A prolinani dvou ruznych samackych videoramek v modu 4 je take realne :-) Kdybys ale chtel vsechny kravinky najednou, muselo by se pripojit daleko vetsi a rychlejsi cpld.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 22 srp 2014, 12:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1526
Has thanked: 963 times
Been thanked: 261 times
VELESOFT píše:
A prolinani dvou ruznych samackych videoramek v modu 4 je take realne :-)

Aha, ja jsem byl zmateny, jestli myslis i na muj navrh. Mozna to nechat pro multiinterface, kde by slo zvolit, zda a kolik megovky vyuzijeme jako chipram nebo fast ram (tj. interni (video) a externi (meg) v terminologii SAMa).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 22 srp 2014, 13:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
SCjoe píše:
VELESOFT píše:
A prolinani dvou ruznych samackych videoramek v modu 4 je take realne :-)

Aha, ja jsem byl zmateny, jestli myslis i na muj navrh. Mozna to nechat pro multiinterface, kde by slo zvolit, zda a kolik megovky vyuzijeme jako chipram nebo fast ram (tj. interni (video) a externi (meg) v terminologii SAMa).


Bohuzel externe toto zajistit nejde. Multiinterface nemuze zadnym zpusobem ovlivnit videoram a jeji organizaci. Multiinterface muze akorat tak vytvorit vlastni novy graficky mod, ale to sezere hodne mista v cpld. Zatimco upgrade interni ramky nemusi delat skoro nic, protoze data z videoram zpracovava ASIC za nas a mi mu jen podstrkujeme data z jinych adres ram.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 10 zář 2014, 19:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
Plošné spoje pro interní 1MB upgrade jsou ve výrobě. :-) Minimálně to bude náhrada dramek za rychlou sram. Zbytek funkcí je třeba odzkoušet a ověřit, jestli se to časově bude stíhat. Sram půjde osadit 256kB, 512kB nebo 1MB, ale menší jak 512kB bych nedoporučoval, pokud se podaří rozběhat textový režim. Plnobarevný font v ramce může zabrat hodně místa.

Díky lineárnímu uspořádání videoramek by měl textový režim fungovat v módu 4(plnobarevný) i 3(barevný hi-res). Pro mód 4 to bude super pro vykreslování grafiky u her a v módu 3 zase na superrychlé zobrazení textu.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz