OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 lis 2017, 02:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rozšíření videoram
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2014, 16:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
suksoft píše:
Myslenka velke interni pameti Velesofte neni uplne k zahozeni. Kdyz pocitam tak s 2MB pameti by to byl buffer pro 3 sekundy perfektniho obrazu pri 25 snimku/sekundu. Umim si teoreticky predstavit, ze v PC by ze pustil treba Youtube stream a nejaky program by to rychle prepocital na 16 barev a poslal by to sitovou kartou do Sama a zde by se to ulozilo a nasledne zobrazilo. Je dosti pravdepodobne ze by to slo i bez rozsirene interni pameti. Na monochromatickem monitoru by to mohlo vypadat i pekne.


Pro ucel videa by stacily i dve videoramky, na to netreba vice ram. Zpusob rozsireni, ktery jsem myslel, by ale fungoval trochu jinak, nez by kazdy predpokladal. Spodnich 256kB pameti sam coupe by zustalo beze zmen a hornich 256kB pameti by bylo nahrazeno tremi bloky po 256kB. Proste by se prepinalo kterych 256kB ram se pripoji nahoru. Kompatibilita se stavajicim software by mohla byt zachovana na 100%, zalezi ale na tom, jaky zpusob prepinani ram by se zvolil.

Moznosti je nekolik:

a) Prepinani pomoci zapisu na nejaky novy port. Tato metoda by ale vyzadovala specialni modul pod(nebo nad) Z80CPU. Procesor u SAMa nebyval v patici, takze by to znamenalo dalsi pajeni. Je to sice cisty zpusob strankovani, ale neprilis snadno realizovatelny.

b) jako druha metoda me napada prepinani pomoci sekvence zapisu nebo cteni nekolika bajtu na urcite adresy v ram. Neco podobneho, co se pouziva pri programovani eeprom pameti. Asi bude jednodussi ukazka:
LD A,(#8AAA)
LD A,(#8555)
LD A,(#8AAx) - x bude cislo bloku 256kB, tedy 1-3 (cislo 0 muze hornich 256kB vypnout a prepnout tak pocitac do rezimu skutecnych 256kB)
Adresy #8AAA a #8555 maji navzajem invertovane adresove bity a nahoda, ze by nejaky software cetl hned po sobe z odpovidajicich adres v ram, je prakticky nulova. U posledni instrukce budou spodni dva adresove bity urcovat cislo bloku ram. Ale neni zadny problem rezervovat i vice bitu a zvetsit ram az na nekolik MB(teoreticky). V dnesni dobe, kdy mame IDE rozhrani a rychla vysokokapacitni flash media nema uz velka ram takovy smysl. Z IDE lze data dohravat temer stejne rychle jako z pameti ram.

Deska pro rozsireni ram az na 1MB by se zasouvala stejne jako modul rozsireni 256kB do stejneho konektoru a nevyzadovala by zadny jiny zasah do pocitace. Na desce by bylo celkem 6 pameti + jedno miniaturni CPLD (10x10mm), ktere by hlidalo pristup do pameti a vcas tak detekovalo prepnuti bloku. A nejspis by se dala udelat i deska jeste mensi, postavena jen z CPLD a jedne SMD rychle sram (1-2mb) pripadne i 4mb. Pameti dram do sama nejsou moc levne, takze by se pouzitim sram nejpsis jeste neco usetrilo.

c) A samozrejme by se to dalo udelat jeste jinak:
Extra rozsirena pamet by se musela aktivovat sekvenci nekolika bajtu zapsanych(nebo prectenych) na urcite adresy. Takze by stacilo jen jednou provest treba:
LD A,(#8AAA)
LD A,(#8555)
LD A,(#85A5)
LD A,(#8A5A)
Timto by se zapnula rozsirena ram a dal uz by se dalo bloky 256kB prepinat treba zapisem bajtu na urcitou adresu v ram. Nevyhodou by bylo, ze tech par bajtu z pameti bylo rezervovano jen pro strankovani, cili nebyly by pouzitelne pro data.

d) pokud by se zadarilo nahradit dram pameti rychlou sramkou a pod CPU by se pripojil mensi modul, klidne by sla interni pamet jednak rozsirit na vic jak 512kB a zaroven by cast pameti mohla byt pouzita jako rychla (jakoby externi) pamet, se kterou SAM take pocita. Veskera interni pamet v sam coupe je totiz pomala, sdilena s ulou, a cela muze byt pouzita jako videoram. Ale neni mozne tuto pamet pouzivat na plnych 6MHz a soucasne mit zapnuty obraz. S rychlou sram by ale bylo mozne veskerou rozsirenou ramku (vse nad 256kB) pouzivat jako videoram v pomalem rezimu, nebo ji prepnout do rezimu fast ram, kdy sice nebude pristupna pro ulu, ale zase k ni CPU muze pristupovat plnou rychlosti. Napriklad si ve fast ram procesor pripravi novou videoram a po dokonceni prepneme fast ram do rezimu videoram/slow ram. Takto by se dalo oddelit liche a sude stranky ram. Tato metoda opet vyzaduje mit CPU v patici.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 18 srp 2014, 23:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Obrázek

tradaaaa.... a je tu zcela nová verze interního upgrade ram. Vezmu to stručně v bodech:

- funguje jako náhrada za původní rozšiřující modul 256kB
- obsahuje 1MB ramky, což je 4x více než původní rozšíření. Základní interní ram 256kB se tak rozšíří celkem na 256kB+1024kB=celkem na 1280kB. To je 80 stránek ram o velikosti 16kB.
- celých 1280kB ram lze použít i jako videoram
- sram je použitá 512kB x 16bitů, ale modul s ní pracuje jako s pamětí 1MB x 8bitů. Napájení paměti 3.3V.
- srdcem modulu je malé CPLD, které demultiplexuje sběrnici DRAM do SRAM a zároveň kompletně odděluje celou sramku (stejně není 5V kompatibilní)
- modul se zapojuje místo 256kB upgrade a není třeba počítač otvírat ani nijak upravovat.

Mám jen nakreslenou desku i schema. K realizaci zatím nedošlo, nechám to na jindy.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 19 srp 2014, 05:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Z nějakého projektu tu mám k6t8016c3m-tb55 , vzorek mohu věnovat.

Ta má napájení +5V a TTL kompatibilitu, stačí napájet přímo +5V, jinak se tam dá použít.
Možná by bylo dobré, kdyby tam byla na napájení RAM propojka, stačí na odškrab a cínový můstek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 19 srp 2014, 09:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Myslim ze by jsi to nemel nechavat na yindy :-). Optimalni cas by byl rijen-listopad 2014.

Chci se optat zda tam bude tento primy konektor na pripojeni do Sam Coupe pocitace nebo tam spravne ma byt zahnuty jako se kupoval minule? K cemu jsou tam ty dva nezapojene kondenzatory? Osobne bych se rad podival na Eagle podklady.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 19 srp 2014, 09:12 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
suksoft píše:
Myslim ze by jsi to nemel nechavat na yindy :-). Optimalni cas by byl rijen-listopad 2014.

Chci se optat zda tam bude tento primy konektor na pripojeni do Sam Coupe pocitace nebo tam spravne ma byt zahnuty jako se kupoval minule? K cemu jsou tam ty dva nezapojene kondenzatory? Osobne bych se rad podival na Eagle podklady.


Konektor samozrejme ma byt zahnuty, stejny jako u bezneho upgrade. A kondenzatory tam budou osazene vsechny, to jen knihovny soucastek v Eagle nemaji obcas 3D predlohu, takze se to ve 3D nahledu zobrazi jen jako potisk na desce.

Eagle data jsou v priloze.

CPLD zajistuje demultiplexovani adresy pro pristup do puvodni DRAM a ziska tak cistou adresu pri pristup do SRAM. Jsou tam i dve adresy navic, kteryma se vybiraji bloky 256kB (0-3). CPLD muze delat s pameti prakticky co chce. Klidne ji i reorganizovat a zajistit strankovani jen po 16kB (místo původních 32kB). A navic i pridat podporu prepinani hned nekolika strankovacich rezimu. To vse by teoreticky melo jit zajistit. Po drobne uprave desky by mohla jit osadit i sram 2mb (pokud bude k dostani dostatecne rychla sram)


Přílohy:
samcoupe-eagle-1mb_mem_2014_full.zip [86 KiB]
87 krát

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Naposledy upravil VELESOFT dne 19 srp 2014, 09:27, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 19 srp 2014, 09:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Stránkování je umístěné na adrese paměti ?
S externí 1MB to asi nebude kompatibilní ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 19 srp 2014, 09:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
danhard píše:
Stránkování je umístěné na adrese paměti ?
S externí 1MB to asi nebude kompatibilní ?


Stránkování bude fungovat originál co je v sam coupe, ale pro přepnutí bloků 256kB bude třeba použít nový způsob jak píšeš, tedy přístupem do paměti. Tím si jednou za čas podle potřeb přepneš se kterým blokem 256kB budeš pracovat a dál stránkuješ na normálním samáckém memory portu. Kromě toho by mělo jít (současně) používat i vlastní stránkování ale vždy bude řízené přístupem do ram.

Jde jen o rozšíření interní ram a tak může být v plném rozsahu použitelná jako videoram (až 80 samostatných videoramek). S externí 1MB pamětí to nemá nic společného. Jakékoli externí rozšíření ram pomocí 1MB modulů je možné. Takže interní ram je maximálně 1280kB + současně lze připojit externí ram 1-4MB. Není tu žádná nekompatibilita a chová se to stále jako originál.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 19 srp 2014, 10:25 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 807
Bydliště: Kurim
Has thanked: 275 times
Been thanked: 242 times
Nemuze to strankovani na adrese pameti delat najeky problem s kompatibilitou. Jak presne to mas vymyslene?

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 19 srp 2014, 10:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Martin8bity píše:
Nemuze to strankovani na adrese pameti delat najeky problem s kompatibilitou. Jak presne to mas vymyslene?


strucne zopakuju, co jsem zde uz psal:

b) jako druha metoda me napada prepinani pomoci sekvence zapisu nebo cteni nekolika bajtu na urcite adresy v ram. Neco podobneho, co se pouziva pri programovani eeprom pameti. Asi bude jednodussi ukazka:
LD A,(#8AAA)
LD A,(#8555)
LD A,(#8AAx) - x bude cislo bloku 256kB, tedy 1-3 (cislo 0 muze hornich 256kB vypnout a prepnout tak pocitac do rezimu skutecnych 256kB)
Adresy #8AAA a #8555 maji navzajem invertovane adresove bity a nahoda, ze by nejaky software cetl hned po sobe z odpovidajicich adres v ram, je prakticky nulova. U posledni instrukce budou spodni dva adresove bity urcovat cislo bloku ram. Ale neni zadny problem rezervovat i vice bitu a zvetsit ram az na nekolik MB(teoreticky).

c) A samozrejme by se to dalo udelat jeste jinak:
Extra rozsirena pamet by se musela aktivovat sekvenci nekolika bajtu zapsanych(nebo prectenych) na urcite adresy. Takze by stacilo jen jednou provest treba:
LD A,(#8AAA)
LD A,(#8555)
LD A,(#85A5)
LD A,(#8A5A)
Timto by se zapnula rozsirena ram a dal uz by se dalo bloky 256kB prepinat treba zapisem bajtu na urcitou adresu v ram. Nevyhodou by bylo, ze tech par bajtu z pameti bylo rezervovano jen pro strankovani, cili nebyly by pouzitelne pro data.

Vlastně bude třeba provést sekvenci čtení z přesně daných adres hned po sobě a tím dojde k aktivování rozšířeného režimu. A v něs si už můžeme s pamětí dělat co se nám bude líbit....

například:

LD A,(#8AAA)
LD A,(#8555)
LD A,(#85A5)
LD A,(#8A5A) ;aktivace extended módu

LD A,70
LD (#FFFF),A ;přepne na 16kB stránku 80

nebo místo zápisu to dělat čtením:
LD A,(#FFxx) ;nastaví stránku xx

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 19 srp 2014, 20:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Sekvence čtení na odemknutí a přenos dat adresou je elegantní, ale musíš to umístit mimo oblast videoram, nebo mimo oblast, kde pracuje ta rutina přepínání.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 19 srp 2014, 20:34 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 807
Bydliště: Kurim
Has thanked: 275 times
Been thanked: 242 times
VELESOFT píše:
strucne zopakuju, co jsem zde uz psal:

Oj, sorry, nectu poradne. Jo, to mi prijde v pohode.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 19 srp 2014, 20:37 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
danhard píše:
Sekvence čtení na odemknutí a přenos dat adresou je elegantní, ale musíš to umístit mimo oblast videoram, nebo mimo oblast, kde pracuje ta rutina přepínání.


Kdepak,není to ničím omezeno. Snad jen rutina používající sekvence by měla ležet mimo oblast paměti, kam sekvence sahá. To ale není zas takové omezení. Videoram může ležet v každé stránce, tomu se nevyhneme, ale to přece nemůže vadit. Je prakticky nulová šance, že by nějaký software použil stejnou sekvenci čtení dat ze stejných adres. Celé by se to dalo ještě vylepšit tak, že sekvence by se dala použít jen v případě, že by se předtím nastavila jen poslední stránka ramky. Takže v bloku 256kB paměti by byly sledovány jen ty adresy pro sekvenci.

CPLD může zajistit hodně zajímavé vychytávky. Například aktivovat vlastní write protect části ram, nebo zajistit rozdělení stránek paměti do menších bloků (třeba 8kB). Tady už má CPLD absolutní nadvládu nad pamětí sama, který ale nic netuší :-) Pak jde zajistit třeba aby se při zápisu data ukládaly do jiné stránky a při čtení byla použita také jiná stránka.

Je zajímavé jak málo by stačilo k rozšíření grafických možností. Například s úpravou plošňáku upgrade by se dal realizovat i textový režim a to klidně v plnobarevném módu 4. CPLD samo o sobě má adresy sram pod kontrolou, takže by se určitá stránka paměti mohla chovat jako videoram v textovém režimu. Část této stránky by obsahovala jen kódy znaků, které se budou zobrazovat (tedy 32x24=768 znaků=768 bajtů),jiná část paměti by obsahovala grafické předlohy pro 256 možných znaků. A nejlepší je, že velikost znaků by nemusel být nijak omezena. Klidně standartních 8x8 pixelů v 16ti barvách, nebo 16x16 bloky (vhodné pro některé typy her) nebo i větší. No, jak to vypadá, memory upgrade by mohl fungovat zároveň i jako grafický modul. Dovedete si představit, jak by to ovlivnilo výkon SAM COUPE ? Textový režim by nijak nezatěžoval procesor, protože kompletní velikost jedné videoram by byla 768 bajtů. A navíc v té velké ramce může ležet hromada grafiky. Šlo by zmenšit textový režim i na 4x4 pixely a videoram by zabrala pořád jen směšných 3072 bajtů = 3 kB. Procesoru by se absolutně odlehčilo.
Má to ale jednu nevýhodu, textový režim by byl natvrdo udělaný jen pro jeden jediný grafický režim a já si myslím, že mód 4 je super. Možná to celé zní bláznivě složitě, ale myslím, že to je naopak dost jednoduchá věc, která ale zcela změní možnosti počítače. Zápis dat do videoram v textovém módu by byl možný pouze do vymezené oblasti 768 bytes(tedy jen kódy znaků). Samozřejmě by tato oblast byla i zpětně čitelná, takže si můžeme zpětně kódy vyčíst. Ale jako bonus by se zároveň daly vyčítat i pixelové data, neboli grafika, kterou textový režim zobrazuje. A to je hodně zajímavá vychytávka.

Jen tak mimochodem....textový režim by šel podobně realizovat i u ZX a jiných počítačů pomocí tohoto modulu, který nedělá nic jiného, než že podstrkává ule data z jiných adres paměti. Prostě veme adresu, z ní si propočítá souřadnici odpovídajícího znaku, z vymezeného úseku ram vyčte z tabulky znaků jeho kód a z něj vygeneruje adresu grafické předlohy znaku. Tu načte a pošle ule. Takže ASIC ani ULA o ničem netuší, stále vidí normální paměť, ale modul díky jednoduchému překódování adresy zrealizuje skutečný textový mód. U SAM COUPE se textovým režimem zrychlí práce s videoram (tedy vyplnění celé videoram grafikou) více jak 40x !!! S takovou rychlostí by to bez textového režimu zvládl SAM jen kdyby Z80 běžela zhruba na 240MHz. Takže MAYHEM ACCELERATOR s 20MHz CPU se může jít zahrabat :-) V TXT módu by bylo možné měnit fullscreen grafiku s plynulostí 50Hz a CPU by se do toho ještě nechutně flákal....

Raději už přestávám myslet, jinak z toho sama uděláme herní konzoli :-)

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 20 srp 2014, 01:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Tak tomu nerozumím, když bude umístěna sekvence ve videopamětí, tak v té oblasti náhodně čte zobrazení, jak pozná CPLD, že se čte od procesoru a dělá ta sekvence, nebo že ti tam prásklo zrovna čtení videoram ?

ps. co se týče grafiky s programovatelným char. generátorem, tak je to použito třeba zde " transtechnik nt "
http://www3.etcconnect.com/Community/cf ... 180.NT.JPG
Zobrazení v mnoha VGA modech dělala RAM a jedna XC95108-15 do 80MHz video a ta konzole se dělala přes 15 let :)


Naposledy upravil danhard dne 20 srp 2014, 07:38, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 20 srp 2014, 02:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
danhard píše:
Tak tomu nerozumím, když bude umístěna sekvence ve videopamětí, tak v té oblasti náhodně čte zobrazení, jak pozná CPLD, že se čte od procesoru a dělá ta sekvence, nebo že ti tam prásklo zrovna čtení videoram ?


Rozlišit by to mělo jít, protože ula vyčítá videoram data v takzvaném fast page neboli stránkovém režimu. Takto vyčítá nikoli bajt, ale bloky bajtů rychle za sebou. Většinou se to dá ve stránkovém režimu stihnout za poloviční dobu, protože se mění jen CAS. To znamená, že aktivuje jednou RAS, drží ho aktivní a mezitím víckrát za sebou aktivuje CAS. Zatímco když do paměti sahá CPU, ula (asic) používá klasický přístup, kdy se RAS i CAS aktivují jen 1x. Minimálně takto se to dá rozlišit.

Ta sekvence by se dala vyvolat třeba i zápisem, zatímco ula jen a pouze čte. Zápis by usnadnil detekci sekvence.

Ten stránkový režim se používá(všude možně) hodně často. Normálně když chceš do DRAM přistupovat, musíš nastavit prvni polovinu adres a aktivovat RAS, pak nastavíš druhou polovinu adres a aktivujes CAS. No a DRAM paměť s malým zpožděním obě adresy zpracuje a zapíše/přečte byte. Pokud má DRAM přístupovou dobu 100ns, doba od RAS,přes CAS až po zpracování dat trvá 100ns. Doba s nastavením RAS se dá vynechat, protože většinou se čtou bajty po sobě a část adresy je tedy shodná. RAS tedy stačí nastavit jen jednou na začátku a pak jen měníš druhou polovinu adresy a pokaždé aktivuješ CAS. Tím se zrychlí přístup do DRAM a data vyčítáš třeba za poloviční dobu.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 20 srp 2014, 07:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1291
Has thanked: 788 times
Been thanked: 209 times
VELESOFT píše:
Raději už přestávám myslet, jinak z toho sama uděláme herní konzoli :-)

Herní konzole to nemusí být, stačila by (částečná) kompatibilita s V6Z80P :-)

http://sourceforge.net/p/v6z80p/code/HEAD/tree/trunk/Documentation/Manuals/OSCA_Hardware_Manual.html?format=raw
http://wiki.retroleum.co.uk/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz