OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 24 lis 2017, 02:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 25 zář 2014, 15:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Desky jsou hotove, mozna jeste dnes je osadim.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 25 zář 2014, 15:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1298
Has thanked: 788 times
Been thanked: 210 times
Takovou bombastickou zpravicku sem das a pritom mas vypnuty mobil...
Bude predvadecka na Bytefestu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 25 zář 2014, 16:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
SCjoe píše:
Takovou bombastickou zpravicku sem das a pritom mas vypnuty mobil...
Bude predvadecka na Bytefestu?


Tak mobil mivam vetsinou vypnuty. Jinak by mi z toho uz hrablo. :-) Vubec nevim, jestli na Bytefest pojedu, jak bude cas...
Zatim to nemam ani osazene, a dal se musi naprogramovat to cpld, coz muze par hodin trvat, nez se to odladi.

Desku mam temer osazenou, chybi mi jen konektor, ten ale dokoupim v GME. Zatim jsem narazil jen na malou chybku. Jtag konektor ma jiny pinout nez bezne pouzivam, ale to vlastne vubec nevadi, protoze xilinx programator ma signaly na samostatnych kabelech a ja mam na desce popsane piny. Zitra uz jen zapajim pripravenou 1MB sramku + konektor a muze se zacit psat firmware. Funkce rozsireni ram by mela byt jednoducha a to vcetne podpory plnych 1MB. V CPLD by logika nemela zabrat moc mista. Zbytek vyuziju v prvni rade na textovy rezim (pokud se to bude stihat).


Přílohy:
IMGP9849.JPG
IMGP9849.JPG [ 168.59 KiB | Zobrazeno 1906 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 26 zář 2014, 17:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Dnes jsem dokoupil chybějící součástky a pokračuji v osazování. Konektor pro připojení na dvouřadou pinovou lištu je v GME běžně k sehnání jen verze dvouřadá s 15ti piny na šířku. SAM má protikonektor 2x13 pinů. Tak mě napadlo, že nebude třeba konektor zkracovat/řezat a místo toho jsem na obou stranách krajové piny zaslepil. Tím jsem vytvořil zároveň pojistku, která zamezí tomu, aby někdo omylem nezapojil modul o pin vedle. Vypadá to dobře, pošlu fota.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 26 zář 2014, 18:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
To poradi JTAG konektoru by mi vyhovovalo. Vypada to ze je to presne jako JTAG HS2 Programming Cable - takze nebudu muset delat prechodku. Takze to neni chyba ale feature.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 26 zář 2014, 18:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
suksoft píše:
To poradi JTAG konektoru by mi vyhovovalo. Vypada to ze je to presne jako JTAG HS2 Programming Cable - takze nebudu muset delat prechodku. Takze to neni chyba ale feature.


Už ani nevím, proč jsem udělal právě tento pinout, někde jsem to měl ve schematu asi. Já zase běžně používám pinout z českého vývojového CPLD kitu "KRAKEN" z HW.CZ.
http://velesoft.speccy.cz/jtag.htm

A zde už slíbené fotky konektoru 2x15 pinů se zaslepením krajních pinů (k zaslepení jsem použil nožky od odporu, které jsem ohnul do U, provlékl, zezadu přehnul k sobě a zapájel)


Přílohy:
IMGP9852.JPG
IMGP9852.JPG [ 185.23 KiB | Zobrazeno 1875 krát ]
IMGP9851.JPG
IMGP9851.JPG [ 200.66 KiB | Zobrazeno 1875 krát ]
IMGP9850.JPG
IMGP9850.JPG [ 194.67 KiB | Zobrazeno 1875 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 26 zář 2014, 19:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1297
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
To je skoro lepší, jde totiž o "čistotu" hodin, do kterých může kecat TDO, nebo jiný signál, když to jde souběžně.
Oddělené tím GND je to nejlepší a nevadí, že je CLK na kraji, je tak o něco větší impedance vedení.
Další věc, aby se to při otočení neklíčovaného konektoru neprohodilo GND a +VDD :)
Léta jsem používal holou kšandu cca 1m dlouhou, zapojených jen 5 drátů, jen na straně LPT byly tlumicí odpory 100R.


Naposledy upravil danhard dne 26 zář 2014, 19:34, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 26 zář 2014, 19:32 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
danhard píše:
Léta jsem používal holou kšandu cca 1m dlouhou, zapojených jen 5 drátů, jen na straně LPT byly tlumicí odpory 100R.


To sice funguje, ale ne všude. Často s tím býval problém.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 26 zář 2014, 20:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Modul zkušebně připojen k SAM COUPE. Počítač naběhl a nikde nic nehřeje. První krok tedy dopadl O.K. Teď prověřím CPLD....

Naprogramoval jsem testovaci firmware do cpld, bohuzel sam se basic zhrouti. Pokud ale spustim ZX rezim(emulator zx na sam coupe) a za chodu naprogramuju CPLD, pocitac se nehrouti. U samackych her to take nevadi. Mam takove podezreni, ze sam basic neustale testuje hornich 256kB, nebo tam nejak pristupuje. Zatim tam nemam osazenou sramku, takze to funguje tim stylem, ze misto hornich 256kB ram vraci moje CPLD stabilne nejakou hodnotu (aktualne tusim ze 0). Logickym analyzerem zkusim overit funkci CPLD, uvidime. V nedeli to promerim a odzkousim pekne krok za krokem. Testovani v sam basicu neni vhodne, bude treba testovat horni ram v zx rezimu, protoze tam mame porty pameti pod svou kontrolou.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 27 zář 2014, 15:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1298
Has thanked: 788 times
Been thanked: 210 times
VELESOFT píše:
Mam takove podezreni, ze sam basic neustale testuje hornich 256kB, nebo tam nejak pristupuje.

Na konci horni pameti je DOS a pod nim vzdy obrazovka.
A co to dela, kdyz pri resetu podrzis SHIFT ? - BASIC by se mel tvarit, jako ze pracuje jen s 256K pameti (vypise to v detekci pameti na uvodni obrazovce).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 27 zář 2014, 15:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
SCjoe píše:
VELESOFT píše:
Mam takove podezreni, ze sam basic neustale testuje hornich 256kB, nebo tam nejak pristupuje.

Na konci horni pameti je DOS a pod nim vzdy obrazovka.
A co to dela, kdyz pri resetu podrzis SHIFT ? - BASIC by se mel tvarit, jako ze pracuje jen s 256K pameti (vypise to v detekci pameti na uvodni obrazovce).


s tim shiftem jsem to nezkousel, ale basic nabiha rovnou do 256kB rezimu. Ja v modulu ramku zatim nemam, takze vracim jen OO nebo FF. Kdykoli za chodu to cpld zapnu, basic okamzite zblbne a casto se resetuje, poskodi se grafika,atd... Ale hram to nevadi a stejne tak i v zx rezimu. V cem se tedy od her sam basic lisi ? Podle me jen v tom, ze pouziva casteji romku a neustale strankuje ramku. Zkusim promerit a uvidime...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření videoram
PříspěvekNapsal: 15 dub 2016, 17:19 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 159
Has thanked: 8 times
Been thanked: 33 times
Tu nič nové?
VELESOFT píše:
SCjoe píše:
VELESOFT píše:
Mam takove podezreni, ze sam basic neustale testuje hornich 256kB, nebo tam nejak pristupuje.

Na konci horni pameti je DOS a pod nim vzdy obrazovka.
A co to dela, kdyz pri resetu podrzis SHIFT ? - BASIC by se mel tvarit, jako ze pracuje jen s 256K pameti (vypise to v detekci pameti na uvodni obrazovce).


s tim shiftem jsem to nezkousel, ale basic nabiha rovnou do 256kB rezimu. Ja v modulu ramku zatim nemam, takze vracim jen OO nebo FF. Kdykoli za chodu to cpld zapnu, basic okamzite zblbne a casto se resetuje, poskodi se grafika,atd... Ale hram to nevadi a stejne tak i v zx rezimu. V cem se tedy od her sam basic lisi ? Podle me jen v tom, ze pouziva casteji romku a neustale strankuje ramku. Zkusim promerit a uvidime...


Na konci pamäti je obrazovka stránka 30 a 31 alebo 14 a 15.
Pod ňou je DOS (ak je nabootovany) stránka 29 alebo 13.

Sam basic mapuje stránku 31 do LMPR ,aby mal stránku 0 od adresy 16384.
Stránka 31, či už je fyzicky pripojená, alebo nieje, je prekrytá ROM-kou_0.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz