OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 16 pro 2018, 22:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2015, 12:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1443
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Souhlasim. Jako lepsi CPLD s pameti je to idelani. Skoda jen ze to neni 5V kompatibilni ale to muze vyresit nejaky 74lvc245.

Vim ze mimo mne maji jeste tuto zajimavou desku http://www.smarthome.jigsy.com/fpga dalsi dva lide z tohoto fora.

EP2C5T144 se da dokonce pouzit jak Z80 Core a pekne odkazy na zajimave projekty pro inspiraci jsou:
http://searle.hostei.com/grant/Multicomp/index.html (dokonce mne napadla i myslenka udelat jednorazovou desku pro tento projekt aby se to nemuselo delat na kontaktnim poli - pro pet lidi by to bylo skoro zadarmo)
http://searle.hostei.com/grant/uk101FPGA/index.html
http://searle.hostei.com/grant/index.ht ... GAProjects

Takze za par korun lze delat hodne muziky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2015, 12:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
suksoft píše:
Vim ze mimo mne maji jeste tuto zajimavou desku http://www.smarthome.jigsy.com/fpga dalsi dva lide z tohoto fora.


Jo, znam. Akorat konkretne pro me potreby je to na nic. Bude tak jako tak treba vyrobit vlastni desku a to i pro vyvoj. Ze zacatku postaci samotnej kit pro generovani obrazu. Az toto zhruba odladim, pak prijde na radu vyroba desky, kde uz musi byt rychle sramky,cpu a vse ostatni.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 07 čer 2015, 02:24 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Tak první věc, kterou jsem udělal, byl test zapojení samotného FPGA kitu. Nějak mi to celé od začátku nesedělo... tak jsem se naštval, otevřel Eagle a nakreslil jsem jeho repliku. Při překreslování jsem narazil na nějaké nesrovnalosti, takže výsledek je asi tento:

FPGA KIT EP2C5144T je sice zapojený dobře, ale schéma, které se k tomu šíří, neodpovídá skutečnosti.
- ve schematu je například zakreslená paměť sram, která tam ale není
- dále je tam zakresleno asi 8 kondiku, které na kitu také nenajdete
- jsou prohozená čísla dvou odporů
- popis pinoutu konektoru u dvou pinů nesedí a jeden pin je neoznačený

Překreslil jsem desku podle originálu, ale pár věcí jsem upravil:
- opravené schéma
- smd tlačítko nahrazené klasickým tlačítkem s pinama
- prokovy u napájecího konektoru jsou nyní kulaté
- opravený popis pinů na desce, celkově lepší čitelnost

Obrázek Obrázek

Opravené schema : (žádná nádhera, ale mělo by to sedět)
http://velesoft.speccy.cz/other/ep2c5t144_schematic_new.png

Možná ještě vylepším popis na desce. Například "VCC" nahradím značkou "3V3"..

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 07 čer 2015, 15:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1443
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Velesofte muzes poslat odkaz na puvodni nakres desky ktery je spatne udelan? Ja mam http://searle.hostei.com/grant/uk101FPG ... Schema.gif a ten vypada docela dobre. Muzes konktretizovat co je spatne zakreslene. Dik.

p.s. Docela jsem se v dobrem pobavil "ze delas repliku".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 07 čer 2015, 16:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
suksoft píše:
Velesofte muzes poslat odkaz na puvodni nakres desky ktery je spatne udelan? Ja mam http://searle.hostei.com/grant/uk101FPG ... Schema.gif a ten vypada docela dobre. Muzes konktretizovat co je spatne zakreslene. Dik.


Puvodni schema uz nemam, ale urcite se da nekde stahnout. Zde je uz castecne opravene:
http://fpga.cz/vhdl/EP2C5T144mini.pdf (smazala se zakreslena pamet sram, ktera tam nema co delat)

I to schema, ktere jsi poslal nesedi uplne, zase je tam zakresleno nekolik neexistujicich kondiku a zbytek uz jsem nekontroloval...

Zde muj seznam zjistenych chyb:
Jen po krátké kontrole jsem zjistil, že na pinové liště "P4" jsou ve schematu prohozené signály "PIN17" a "PIN18". Plošňák je má obráceně a potisky také. Dále na desce chybí u pinové lišty "P3" potisk pro pin 25, kde by mělo být "144". Podle potisku to pak působí jako že jsou oba piny GND. Ale zapojené je to správně. Dále kondenzátor C14 je ve schematu zakreslený jako TANTAL 10uF, ale to není pravda. Je tam obyčejný malý keramický kondík a hodnota by měla být dle seznamu součástek 100nF. Značení odporů R8 a R12 je ve schematu prohozené, ale hodnoty mají shodné. Pak jsou tam zakreslené kondenzátory, které na desce vůbec nejsou - jde o C3,C4,C5,C6,C7 a C13. A vypadá to, že to je asi tak vše.

suksoft píše:
p.s. Docela jsem se v dobrem pobavil "ze delas repliku".

Ono to bude mit jeste pokracovani. Deska se o neco rozroste a doplnim na ni sram,vga a rgb konektor,tape in/out atd... Proste doplnim co male levne kity nemaji a co se vejde do 10x10cm. Samozrejme bude i verze s vetsim fpga. Cilem je lepsi pouzitelnost bez potreby dalsich modulu. Na desce mohou byt klidne jen piny pro pripadne doosazeni...

Aaaaa, uz jsem nasel to nejvice rozsirene schema (to nejvic nekorektni): http://iteadstudio.com/store/images/produce/PCB/EP2C5T144Eboard/EP2C5T144E&P2C8T144Sch.pdf

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 09 čer 2015, 14:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1443
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Velesofte tak jsem koukal na svoji desku a tu co mam asi rok mam podle vseho stejnou jak mas ty. Vse sedi dle tveho popisu.
Predevcirem prisla jina a ta ma uplne jinak polozene soucastky na spodni strane. Z vrchu to vypada podobne. Popisku pinu 17 a 18 ma take spatne oznacene. Misto VCC ma popisku 3.3V - to vypada pekne.

Az budes delat to VGA a RGB a bude tam neco vetsiho (vykonejsi fpga), zkus to udelat tak aby na kazdy vystup mohl jit jiny signal. Nebylo by od veci mit soucasne dve obrazovky. Na jedne treba obrazovou pamet Sharpa a druhou ZX. Takto by se dal pouzit Prometheus i na Sharpovi. Nebo na RGB by byl vystup videa z hlavniho cpu a na VGA by byla nejake ladici informace. Treba logicky analyzator nejakych signalu na sbernici.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 09 čer 2015, 15:02 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
suksoft píše:
Velesofte tak jsem koukal na svoji desku a tu co mam asi rok mam podle vseho stejnou jak mas ty. Vse sedi dle tveho popisu.
Predevcirem prisla jina a ta ma uplne jinak polozene soucastky na spodni strane. Z vrchu to vypada podobne. Popisku pinu 17 a 18 ma take spatne oznacene. Misto VCC ma popisku 3.3V - to vypada pekne.


Muzes to prosim nafotit z obou stran ? Ja uz tam take prepsal VCC za "3V3" a vubec jsem cele znaceni udelal uplne. V priloze posilam zatim posledni data pro Eagle ;-)

A k tem popiskam na desce. Piny 17 a 18 jsou na plosnaku znacene spravne, akorat ve schematu je to obracene.


Přílohy:
ep2c5t144_board.zip [91.74 KiB]
226 krát

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 09 čer 2015, 21:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1443
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Posilam naskenovanou desku. Snad to bude dostatecne citelne.


Přílohy:
pack.zip [113.74 KiB]
128 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 23 dub 2016, 12:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1624
Has thanked: 1019 times
Been thanked: 284 times
Nedavno pri debate nad ZX-Uno padla zminka o Altera CycloneIV FPGA development board EP4CE6E22C8N.
Info a trochu prikladu ke stazeni jsou zde.
(+ první devédečko)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 28 črc 2016, 14:02 
Online
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1993
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 117 times
Snaha o minimalizaci :)
FPGA zatím neumím konfigurovat přímo z SD karty, ale SPI konfigurační FLASH už skoro nic nestojí :)
Na konfiguraci FPGA stačí 1/2 MB a druhou 1/2 to přesune do RAM, kde to bude "emulovat" ROM.
FPGA by snad stačilo nějaký laciný, když je tam procesor, ne ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 29 črc 2016, 07:56 
Online
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1993
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 117 times
Nebo nejlevnejší CPLD, který by to mohlo zvládnout.
Nenechte se zmást 128 makrocelama, má to 256 LUT strukturu nejjednoduššího FPGA.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 29 črc 2016, 08:34 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2678
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
Ten board s EP2C5T144 stoji asi dvanact EUR, coz mi prijde snesitelne. Za stejnou cenu je EPM570, tam by se to mozna taky veslo?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 30 črc 2016, 20:04 
Online
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1993
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 117 times
To je dobrá cena a určitě se to tam vejde, není to ale nejmenší a nejlacinější řešení :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 01 srp 2016, 14:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Kubik píše:
Ten board s EP2C5T144 stoji asi dvanact EUR, coz mi prijde snesitelne. Za stejnou cenu je EPM570, tam by se to mozna taky veslo?


Do tej EP2C5 sa vmesti cele spectrum. Ale je to uz deprecated svab. Treba kupovat EP4CExy
MAX II a MAX V su v pohode ale nie su 5V kompatibilne (rovnako ako ten Cyclone)

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 01 srp 2016, 14:53 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2678
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
zz_indigo píše:
Ale je to uz deprecated svab. Treba kupovat EP4CExy

Vona takova ULA taky neni zrovna bezne vyrabena :) Nekde mam jeste par Xilinxu XC3020 apod. - ty by byly na nejakou retro masinu idealni.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz