OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 lis 2017, 02:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2015, 11:44 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Safra, kdybyste si dali SAMa do FPGa, tak si tam můžete tyhle blbiny modelovat programově do Alelůja, halelůja .... :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2015, 12:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1291
Has thanked: 788 times
Been thanked: 209 times
Safra by to asi chtelo mozna to FPGA - pro vahave - propojit s deskou pro puvodni obvody - z80, dma, ay, saa,...
Jestli napise nekdo dalsi safra-prispevek k fpga, tak bude nove vlakno! :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2015, 14:12 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Ne, jen CPU, RAM, ROM, FPGA, to ostatní dle libosti, ale není to nutné.
A CPU 20MHz, však by jste si s tím nějak poradili :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2015, 09:17 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Nevim proc se zde diskutuje o FPGA. To nic neresi. Zatim se tady vsichni bavime o realem Sam Coupe nebo pripadne o realnem Sharp MZ800. Co vim tak nikdo neprepsal dokonale Z80 DMA do VHDL nebo Verilogu. Nejsem proti tomu aby nekdo udelal novy klon Sam Coupe ve VHDL ale at ten clovek zalozi nove tema.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2015, 12:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1291
Has thanked: 788 times
Been thanked: 209 times
Vystrizeno.
Pokud mate nekdo skutecne hlubsi zajem, hodte sem prosim seznam dostupnych cores (z80, 8255,AY, atd.) nebo tipy na slusnejsi vyvojovou desku s vga, sd slotem a nekolika MB pameti...
Danharde, bude novy BOBO64 v CPLD nebo V FPGA?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2015, 20:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1738
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 121 times
SCjoe píše:
Vystrizeno.
Pokud mate nekdo skutecne hlubsi zajem, hodte sem prosim seznam dostupnych cores (z80, 8255,AY, atd.) nebo tipy na slusnejsi vyvojovou desku s vga, sd slotem a nekolika MB pameti...
Danharde, bude novy BOBO64 v CPLD nebo V FPGA?


A kolko do toho ches dat?

Pre mensie projekty najdes dobre kity na Ebay od cinanou Ci uz z aleterou alebo xilinxom. Primarne byva problem z VGA vystupom ktory byva od 8 bit (332) az po 16bit (565)

Vacsina ma uz SDRAM.

Najlepsie cores (vcetne uprav pre co najlepsiu simulaciu starich pocitacou najdes tu: https://svn.pacedev.net/repos/pace/sw/src/component/

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2015, 22:24 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Dobra, dobra... Mam uz nejakou dobu objedneny FPGA kit, ale chvilku to potrva. Ovsem stale pocitam se sbernici, takze se Z80 i AY musi oddelit od FPGA(ktere je jen 3.3V tolerantni). FPGA spolkne ULU/ASIC jako malinu a jeste bude halda nevyuziteho mista. Nebranim se tomu, ale ta nekompatibilita s 5V me sere.... Da se to resit jeste dodatecnym CPLD, ktere poslouzi jako konvertor, ale kazdy krok sezere cas odezvy logiky. I tak to ale bude mazec.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2015, 23:06 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1291
Has thanked: 788 times
Been thanked: 209 times
A-Z80 implementation strives to be internally structurally identical to the original Z80. Using this approach the model achieves a full cycle accuracy and has identical behavior for all documented and undocumented features not by explicitly hard-coding them but by mimicking the actual design.

http://www.devic.us/hacks/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2015, 06:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1738
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 121 times
VELESOFT píše:
Dobra, dobra... Mam uz nejakou dobu objedneny FPGA kit, ale chvilku to potrva. Ovsem stale pocitam se sbernici, takze se Z80 i AY musi oddelit od FPGA(ktere je jen 3.3V tolerantni). FPGA spolkne ULU/ASIC jako malinu a jeste bude halda nevyuziteho mista. Nebranim se tomu, ale ta nekompatibilita s 5V me sere.... Da se to resit jeste dodatecnym CPLD, ktere poslouzi jako konvertor, ale kazdy krok sezere cas odezvy logiky. I tak to ale bude mazec.


dodatocne CPLD je dost zbytocne. Pokial pouzijes IO banku FPGA ktora je kompatibilna z PCI tak ta ma na vstupoch ochranne diody a potom staci dane vstupy ochranit odpormi.

Osobne by som asi rozmyslal nad takouto variaciou:
CPU OUT - FPGA IN -> Ochranne odpory
CPU IN - FPGA OUT -> ak treba tak klasicke TTL bufre (moze stacit aj priamy prepoj)
CPI IN/OUT - FPGA IN/OUT -> Budice zbernice z dvomi napajaniami.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2015, 07:24 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1291
Has thanked: 788 times
Been thanked: 209 times
zz_indigo píše:
A kolko do toho ches dat? ... Primarne byva problem z VGA vystupom ktory byva od 8 bit...

Pokud mozno s lepsi vybavou (pameti) a bez dodatecnych "udelatek", jak jsem psal. Tj. SD slot a A/V na desce a idealne VGA 12bit...
Jina varianta je pro mne casove, energeticky, intelektualne a financne narocna,
to uz bych radeji zustal u soft-emulace a nacvaknul VGA do C.H.I.P.u :-)
https://www.youtube.com/embed/XkfBWAJ7k ... lejsapi=1&


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2015, 09:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Scjoy otazka je co ma byt cil snazeni. Ja osobne chci pocitac co ma realnou sbernici. Ne virtualni stroj. To radeji zustanu na klasickym emulatoru v pocitaci.

Myslenek mam vice. Mam dve hlavni linie co delat. Prvni maximalisticka je aby FPGA melo maximum vyvodu. Zde mam vybrano http://numato.com/saturn-spartan-6-fpga ... sdram.html. Je to open-source projekt. Nebude pres 74LVC245 problem pripojit nejakou sbernici a soucasne i realny Z80 CPU. Vyvodu to ma az 136.

Druha casove rapidne realnejsi je udelat desku kde bude jen realny Z80 CPU 20MHz. Okolo Z80 dat 74LS245 aby se posilila sbernice. Udelat to tak aby pri DMA se to odpojilo. Na desce by byl jeste ZX48 konektor a Jiiira konektor. Take by tam byl konektor na plochy kabel na dalsi desku kde by byl FPGA. Na teto prvni desce by nebylo nic dalsiho, zadna pamet nebo neco podobneho. Vlastne by to byl takovy univerzalni zaklad pocitace s procesorem Z80.

Dalsi druha deska by byla protikus FPGA desky. Dejme tomu ze bych pro zacatek delal pokusy na http://papilio.cc/index.php?n=Papilio.P ... dwareGuide. Takze protikus teto FPGA desky na sobe by mel 74LVC245 jako prevodnik 5V na 3,3V. Zpozdeni 74lvc245 je do 10ns a u nekterych specialnich (ale bezne dostupnych) je realne 3ns. take by zde byl konektor na plochy kabel kterym by se pripojila prvni deska. Z velkou pravdepodobnosti by to realne bylo 2x 40 pinu - jinak receno dva bezne konektory pro HDD. Myslim ze 10-15cm kabel by pri rychlostech co pouzivame ve starych pocitacich by nemel byt problem. Deska ma 54 digitalnich vstupu/vystupu a to je tak akorat na prvotni pokusy.

Urcite napr. INT se zx48 sberice by neslo primo na CPU ale vzdy by to prochazelo pres FPGA. Take reset by slo pres FPGA. CKL by generova FPGA. Jako prvni projekt bych rozjel emulaci ZX48, protoze je to nejvice popsane. Pak Sharp MZ800 nebo MZ80K. A samozrejme kdyz by Velesoft byl ochotny popsat porty Sam Coupe a co delaji tak i toto.

Vse co pisi se da udelat THT a tak neni problem pro vetsinu to realne udelat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2015, 12:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1738
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 121 times
SCjoe píše:
zz_indigo píše:
A kolko do toho ches dat? ... Primarne byva problem z VGA vystupom ktory byva od 8 bit...

Pokud mozno s lepsi vybavou (pameti) a bez dodatecnych "udelatek", jak jsem psal. Tj. SD slot a A/V na desce a idealne VGA 12bit...
Jina varianta je pro mne casove, energeticky, intelektualne a financne narocna,
to uz bych radeji zustal u soft-emulace a nacvaknul VGA do C.H.I.P.u :-)
https://www.youtube.com/embed/XkfBWAJ7k ... lejsapi=1&


No dram uz pchaju ku vsetkemu a sem tam aj flash. Problem byva akurat z audiom to vacsinou nebyva a ak tak je riesene cez i2s

Toto: http://zz-indigo.mavipet.sk/?p=1575 Je aktualne moj horuci kandidat. Ale namiesto sd karty je tam seriova flash a nema to audio. Ale to sa da lahko vyriesit cez VGA konektor. Vyhodou je ze je to za par supou asi najmodernejsie FPGA co sa u cinanou robi.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2015, 11:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Uz mi dorazil FPGA kit. Akorat nekde musim sehnat 5V zdroj a pomalu zacnu s testy...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2015, 11:30 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
VELESOFT píše:
Uz mi dorazil FPGA kit. Akorat nekde musim sehnat 5V zdroj a pomalu zacnu s testy...


A do ceho jsi sel?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA - úvahy
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2015, 11:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
suksoft píše:
VELESOFT píše:
Uz mi dorazil FPGA kit. Akorat nekde musim sehnat 5V zdroj a pomalu zacnu s testy...


A do ceho jsi sel?


Deska s EP2C5T144. Pro muj ucel v pohode staci. Nechci implementovat Z80 CORE...


Přílohy:
sam_vs_fpga.jpg
sam_vs_fpga.jpg [ 65.74 KiB | Zobrazeno 2498 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz