OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 lis 2017, 02:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 01 srp 2014, 19:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Velesoft lehce upravil Atom dle http://velesoft.speccy.cz/atom_hdd-cz.htm. Dle jeho podkladu jsem objednal 10 desek. Cena jedne desky bude nekdo okolo 42 Kc. Kdo ma zajem prosim o zaslani SZ.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATOM HDD interface for Sam Coupé
PříspěvekNapsal: 01 srp 2014, 19:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
suksoft píše:
Velesoft lehce upravil Atom dle http://velesoft.speccy.cz/atom_hdd-cz.htm. Dle jeho podkladu jsem objednal 10 desek. Cena jedne desky bude nekdo okolo 42 Kc. Kdo ma zajem prosim o zaslani SZ.


Ty fotky na stránkách odpovídají jen zhruba. Nová deska má drobné kosmetické změny, kulaté rohy (šetrnější k membráně klávesnice) a posunutý IDE konektor.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATOM HDD interface for Sam Coupé
PříspěvekNapsal: 03 srp 2014, 21:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1340
Has thanked: 13 times
Been thanked: 217 times
Pro Atom dám dohromady také seznam součástek. Obě 74xx244 by měly být bez patic a konektor FDD musí být 8mm hluboká verze, jinak by to blbě sedělo...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ATOM HDD interface for Sam Coupé
PříspěvekNapsal: 06 srp 2014, 13:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Desky jsou uz na ceste do Cech. V Cine se pracuje i o vikendu :-). Jeste dve desky jsou volne a par lidi uvazuje o spolecnem nakupu soucastek. Proto jestli nekdo ma zajem tak at co nejdrive se ozve v SZ.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 lis 2015, 09:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Chci se optat ostatnich jak pouzivaji Atom?. Jedna se mi o to, zda maji uvnitr pocitace jen CF kartu (ci maly HDD) nebo maji nejak vyvedeny kabel ven a tam maji CDROM a HDD? Mam ted dilema a to, zda dat do pocitace jen CF kartu a mit to kompaktni nebo radeji vytahnout kabel a mit moznost nahravat data z cdrom jak je popsano na http://velesoft.speccy.cz/atom_hdd-cz.htm

Uspesne jsem rozchodil jak HDD tak CDROM. Vymenil jsem romku aby to umelo bootovat z HDD a nakonec po vymene b-dosu na nejnovejsi co jsem nasel vse funguje dle ocekavani. Jaky b-dos doporucujete? Nebude nekdo sikovny na JHConu 2015 kde by strucne vysvetlil celou myslenku b-dosu? Ma nekdo udelany nejake cdrom s archivem sw pro Sam Coupe a tak pres Velesoftuv sw by to slo nahrat na hdd? Jak delate popisy Recordu aby se v tom clovek vyznal? Ono se vyznat v 10 000 disketach uz neni tak trivialni. Rad bych si vyslechnul rady ostatnich.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 lis 2015, 09:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1045
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 171 times
Been thanked: 360 times
Tak já používám sice Trinity s B-DOSem, ale rozhodně používám jeden SW v jednom recordu, který je dle něj pojmenovaný. Takže nemám problém s orientací. SCjoe doporučuje na svém webu toto:

The B-DOS features some MasterDOS capabilities: the speed, the ask option for multiple operations and the date stamping. B-DOS has not implemented directories yet, although you could name records systematically (e.g. GAM:, DEM:, MAG:, TXT:, PIC:, SRC: etc.) and then make the list with the command RECORD ,"GAM:*". Every record can be named with a 16 character name (filenames take 10 chars only).

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 18:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Premyslel jak vyresit zrychleni prenosu dat a to tak ze by se udelal novy port napr. 0F0h a ten by se choval takto:

Nejdrive by program poslal prikaz a to klasicky pres F6 a F7. Soucasne pri F7 by se nuloval vnitrni citac. Pak by se poslal bajt na port F0. Atom by si pouze zapamatoval obsah. Pri dalsim zapisu na F0 by se provedl vlastni zapis do IDE zarizeni. Vse by ridil vnitrni jednobitovy citac. Prvni F0 by zapsal do atomu nizsi bajt a druhy vyssi bajt.

Pri opacnem smeru z IDE by to bylo opacne. Prvni cteni by cetlo oba bajty a vratil by nizsi. Pri druhem si se jen vratil vyssi bajt.

Takto by se dal pouzit bezny INI nebo OUTI prikaz.

Pripadne by sel udelat jeste reset vnitrniho citace pres zapis do F1. Zapis do portu F1 by nuloval citac. Takze zapis dvou bajtu do IDE by bylo udelane:

ld c,0f0h
out (0f1h),a
outi
outi

opacny smer:

ld c,0f0h
out (0f1h),a
ini
ini


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 21:34 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 158
Has thanked: 8 times
Been thanked: 33 times
suksoft píše:

ld c,0f0h
out (0f1h),a
outi
outi

opacny smer:

ld c,0f0h
out (0f1h),a
ini
ini


AtomClassic používa len porty:
0f5h=nastavenie IDE registra 0-7
0f6h=vyšší bajt+(pri čítaní prečíta16 bitov z IDE registra)
0f7h=nižší bajt+(pri zápise zápíše 16 bitov do IDE registra)

AtomLite používa len porty:
0f5h=nastavenie IDE registra 0-7

0f6h=prečíta/zapíše 8 bitov z/do IDE registra
0f7h=prečíta/zapíše 8 bitov z/do IDE registra


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 22:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Antony/DTA ale Atom lite muze pouzivat i jine porty viz schema download/file.php?id=2626&mode=view

Ty porty 0f0h a 0f1h jsem vybral, protoze jsou volne a nemel by byt problem s komunikaci a soucasne by mel byt signal DISK2 vybran a tak cteni bude probihat normalne. Mozna by bylo lepsi pouzit 0f0h a 0f4h aby sel pouzit soucasne atom lite i atom classic.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 22:39 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 158
Has thanked: 8 times
Been thanked: 33 times
A na akých portoch sú hodiny? Ja to z tej schémy neviem vyčítať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 23:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Antony/DTA píše:
A na akých portoch sú hodiny? Ja to z tej schémy neviem vyčítať.


Nevim jake hodiny myslis? Upresni to prosim.



Jinak jsem ted koukal na ENQ soubory. Existuji dve verze. Prvni co ma funkcni vyvod IOMAP a tim padem se da vybrat port na kterem Atom Lite funguje a druha verze z cervence 2007 kde je to vynechane a tim padem je vyvod nevyuzity a nic nedela.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 23:55 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 158
Has thanked: 8 times
Been thanked: 33 times
RTC DALLAS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 00:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1102
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
Antony/DTA píše:
RTC DALLAS


;The dallas clock is selected on the IDE bus when the value FDh
;is written to port F5h (both chipselect lines at the 8-bit IDE
;bus are inactive). The clock register address is written to
;port F6h and register data is read from or written to port F7h.

Kdyz zapises 0fdh do portu 0f5h tak "deselektujes" (cs0 a cs1 das do log1) IDE a mas misto toho aktivni DALLAS.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2016, 11:48 
Offline
Kecálek

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 142
Has thanked: 4 times
Been thanked: 58 times
Ahojte,

planuji objednat vyrobu sady desek (10 kusu). Chtel by nekdo par kusu, ktere asi nevyuziji?
Potrebuji to predevsim, protoze posledni verze ma napajeni +5V na pinu 20 IDE konektoru a nemuzi se tudiz privadet napajeni externe.

_________________
Sharp MZ-800+RD+QD+FDD+RS232+plotter, MZ-1500, MZ-2500, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz