OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 18 čer 2019, 09:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 15 úno 2014, 21:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1699
Has thanked: 1102 times
Been thanked: 306 times
Kdysi udelal podrobnou tabulku portu Velesoft, klasicky zaklad je opsan na ceske wikipedii.

SID interface pouziva &D4

Trinity - zapis:
&DC Control port, funkce mikrokontroleru
&DD Data Port, 128 K EEPROM
&DE Ethernet Conroller (ENC28J60)
&DF Flashcard, MMC/SD

Trinity - cteni:
&DC Trinity Status Port
&DD/&DE/&DF cteni mikrokontroleru (fakticky jeden stejny port)

Dalsi zarizeni k upresneni
SAMDAC/EDDAC, DALLAS Clock, Atom, Atom Lite, Kaleidoscope, MultiROM, Quazar Surround + Sampler, LCD/LED display


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 úno 2014, 02:10 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 20:26
Příspěvky: 2388
Has thanked: 90 times
Been thanked: 354 times
SCjoe píše:
Kdysi udelal podrobnou tabulku portu Velesoft, klasicky zaklad je opsan na ceske wikipedii.

SID interface pouziva &D4

Trinity - zapis:
&DC Control port, funkce mikrokontroleru
&DD Data Port, 128 K EEPROM
&DE Ethernet Conroller (ENC28J60)
&DF Flashcard, MMC/SD

Trinity - cteni:
&DC Trinity Status Port
&DD/&DE/&DF cteni mikrokontroleru (fakticky jeden stejny port)

Dalsi zarizeni k upresneni
SAMDAC/EDDAC, DALLAS Clock, Atom, Atom Lite, Kaleidoscope, MultiROM, Quazar Surround + Sampler, LCD/LED display

Začal jsi dobře, ale čitelnější by IMHO bylo, kdyby adresa byla zmíněna jen jednou a byl u toho význam jak pro čtení, tak pro zápis - např.:

"&DC ... Trinity Control port (zápis) / Trinity Status port (čtení)" ...

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 úno 2014, 02:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1465
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
Tak to fakt nevim. Vubec si nevzpominam, ze bych nejakou tabulku delal. Mam jen jednu a ta je odnekud prevzata, jen jsem k ni dopisoval komentare. Asi tu jsi myslel. Samozrejme by ale bylo pekne udelat ji popsanou v cestine a ke kazdemu portu pridat informace o pouziti a stavech bitu.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Naposledy upravil VELESOFT dne 16 úno 2014, 12:34, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 úno 2014, 02:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1699
Has thanked: 1102 times
Been thanked: 306 times
Jiiiro, z tehle zminek bych rad doplnoval tabulku, ktera je ted v priloze. Tam uz to je nejak srovnane.
Velesofte, dobrych 6 let jsem na ni nesahnul, takze to je hodne davno...


Přílohy:
SamCoupe_PortMap_old.7z [876 bajtů]
231 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 úno 2014, 03:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1699
Has thanked: 1102 times
Been thanked: 306 times
Podrobne popisky vydaji nekdy za samostatny dokument.
Napr. SID interface se doporucuje ovladat takto:

LD C, &D4
OUT (C), A
NOP
SET 7, B
OUT (C), A

pricemz v A je hodnota a v B cislo sidovskeho registru.
No a tech registru ma SID 25...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 úno 2014, 09:14 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 20:26
Příspěvky: 2388
Has thanked: 90 times
Been thanked: 354 times
SCjoe píše:
Jiiiro, z tehle zminek bych rad doplnoval tabulku, ktera je ted v priloze. Tam uz to je nejak srovnane.

Aha, díky... ;)

Tak mě napadá - když už se s tím děláš, mohl bych si rezervovat 2 adresy pro hardware, který (doufám) teprve vznikne? Že bych to nemusel řešit potom...

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 úno 2014, 09:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1699
Has thanked: 1102 times
Been thanked: 306 times
Rezervaci doporucuji anoncovat na sam-users.
Taky se nejake drive zamluvene porty uvolnuji :-),
pomerne hodne je starych projektu (MultiROM, SRAM), podrobne popsanych, ktere nikdo nedotahnul...
Viz priloha - napr. na adresach hned za megovou ramkou se mela strankovat ramka gigova.
Prilohu ale neposilam jen pro zasmani, je to typicky priklad popisu, jak projekt promitnout i do basicoveho systemu (alokace pameti apod.).


Přílohy:
multirom_info.7z [3.62 KiB]
226 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 úno 2014, 09:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1699
Has thanked: 1102 times
Been thanked: 306 times
EDDAC - zvuk. D/A
&E9 write 0/1 (left/right channel)
&E8 write DATA

Jeste koukam, ze neni uplne jasno u starych zarizeni:
http://www.mono.org/~unc/Coupe/Tech/io.html
Manual k SPI interace pritom rika
232 - transmit print/transfer data
233 - OUT send STROBE
233 - IN read BUSY
234 - IN read data appearing across connector pins
234 - OUT switch between transmit and receive modes.

SAM ma totiz mit LPT1 a LPT2 (a adresy za nima hned pokracuji pro COM1 - COM4)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 úno 2014, 14:30 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1465
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
Puvodni tabulka portu obsahuje opravdu i rezervovane porty pro dalsi (dosud neexistujici) zarizeni. To je sice hezke, ale dnes uz zbytecne. Tabulka by se mela procistit a udelat tak, aby obsahovala jen existujici HW. Nejake stare plany a rezervy do budoucna nemaji uz smysl.

Ohledne strankovani rozsirene externi RAM :

pamet 32768-49151:
OUT 128,xx = stranka 0-255 = 4MB ram
pamet 49152-65535:
OUT 129,xx = stranka 0-255 = 4MB ram

Takto ted funguje rozsirena externi ram, ktera ale byva maximalne do 4MB. V tabulce portu jsou rezervovane jeste dva dalsi porty, aby bylo mozne kazdy bloky ram prepinat pomoci kombinace dvou portu. Pak by to vypadalo takto:

pamet 32768-49151:
OUT 130,xx = vyssich 8bitu cisla stranky
OUT 128,xx = nizsich 8bitu cisla stranky

pamet 49152-65535:
OUT 131,xx = vyssich 8bitu cisla stranky
OUT 129,xx = nizsich 8bitu cisla stranky

Tento druhy model je zpetne kompatibilni s predchozim, akorat ma dva porty navic a cislo stranek je 16bitove = 65536 stranek x 16kB. I kdyby to nekdo nekdy podporoval nema smysl pouzivat obrovske pameti vetsi nez desitky MB. Vzdyt CPU bezi jen na 6MHz(prumerne jen na 4.8MHz) a obsluhovat tak velkou pamet vyzaduje take vykonejsi procesor. S nastupem rychlejsiho procesoru by se vetsi pamet mohla lepe uplatnit. Tyto dva rezervovane porty bych v tabulce klidne nechal. Je celkem realne, ze nad 4MB se rozsirena ram muze casem vyhoupnout.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 úno 2014, 14:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1465
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
SCjoe píše:
EDDAC - zvuk. D/A
&E9 write 0/1 (left/right channel)
&E8 write DATA


Tady bacha, SAMDAC/EDDAC se pripojuje na konektor misto tiskarny, takze jde o bezne porty printeru. V tabulce portu bych nechal printer a k tomu bych dal poznamku o D/A...

Tabulku portu bych pro lepsi prehlednost prave nechal oddelenou pro zapis a pro cteni. Vyznam bitu pri zapisu a pri cteni se u nekterych portu lisi a vtesnat tyto informace na jeden radek neni dost dobre ani prehledne. Tabulek by melo byt co nejmene. Urcite plnohodnotna verze, kde budou zvlast porty pro cteni vcetne a vyznaceni funkce kazdeho bitu a to same pro zapisovatelne porty a nasledoval by k tomu jeste popis bitu. Jako druha verze tabulky by stacil jednoduchy seznam portu s hrubym vyznacenim funkce bitu(ale to neni tak nutne).

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 úno 2014, 17:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1465
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
Ja pouzivam tuto tabulku (viz priloha). Slo o puvodni tabulku z nejake diskety k SAM COUPE. Jen jsem ji prevadel do WORDu a prelozil trochu do cestiny.

Mozna by to jeste chtelo prekontrolovat, hlavne pinout konektoru. Ten totiz obsahoval chyby snad i v original priruckach. Ve schematu sam coupe u me na webu je pinout korektni, takze uz jen porovnat. Nasel jsem tam chybu ve znaceni pinu 22A na konektoru sbernice. Bylo tam chybne EXTINTL ale ma tam byt MSEINTL. Prilohu jsem opravil, ale dalsi konektory zkontrolovane nejsou...

Kontolovat muzete podle teto fotky:
http://velesoft.speccy.cz/samcoupe/sam-schematic/samcoupe-connectors-big.jpg


Přílohy:
SAMCOUPE_PORTY_v1.zip [73.14 KiB]
223 krát

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 úno 2014, 18:11 
SID zvukovka?
http://www.samcoupe.com/hardsid.htm


Nahoru
  
 
PříspěvekNapsal: 28 zář 2014, 23:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1465
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
Na webu jsem mel spatne popsane hodnoty signalu K1-K8(bylo tam K0-K7). Ted by to melo sedet se schematem.

Obrázek

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 pro 2015, 18:01 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 23:10
Příspěvky: 196
Has thanked: 12 times
Been thanked: 45 times
SCjoe píše:
Podrobne popisky vydaji nekdy za samostatny dokument.
Napr. SID interface se doporucuje ovladat takto:

LD C, &D4
OUT (C), A
NOP
SET 7, B
OUT (C), A

pricemz v A je hodnota a v B cislo sidovskeho registru.
No a tech registru ma SID 25...

Skúšal som to v SimCoupe1.1alpha a tu netreba opakovať zápis. Nieje to pre dva SID chipy Ľavý a Pravý kanál ?
Dá sa zo SID interface čítať ? Z portu &1BD4 (detekcia 6581/8580) emulátor vracia len &FF.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 pro 2015, 18:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1465
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
SID interface je pouze pro zapis, takze neni zadna sance cokoli detekovat nebo cist.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz