OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 28.09.2020, 02:24

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SAM Coupé a periferie ze ZX Spectra
PříspěvekNapsal: 10.01.2014, 00:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1594
Has thanked: 21 times
Been thanked: 265 times
Mozna jsem to tu uz psal, ci naznacil, ze k SAM COUPE lze pripojit i nektere periferie ze ZX Spectra. SAM ma na sbernici temer stejne signaly jako ZX, ale bohuzel (nebo spis nastesi) ma jiny systemovy konektor. Tento konektor je ale daleko kvalitnejsi a stabilnejsi, nez ten otresny spektracky. Da se pripojit jednoducha redukce, zajistujici spravne propojeni (zprehazeni) kontaktu tak, aby na druhe strane byl ZX konektor se spravnym pinoutem. S tim jsem si hral uz pred lety:
http://velesoft.speccy.cz/samcoupe/sam-zxbus/zxbus-convertor-old.jpg
Jde ale o pouhou redukci, ktera jen zajisti moznost pripojeni ZX periferii. Ovsem tady je treba davat pozor co chceme/muzeme pripojit. Zamerit se musime na rozdily mezi SAM COUPE a ZX. SAM COUPE ma stejne porty jako ZX, jenze s uplnou 8bitovou adresaci. Konkretne porty 254(border port/klavesnice/kazetak/speakek) a 255(atributovy port). Jenze je zde rada dalsich portu, roznez 8bitovych a plne dekodovanych. ZX periferie bohuzel velice casto maji velice neuplne dekodovani adres a interface pak reaguje i pri praci s jinym portem nebo skupinou portu. Nektere z techto periferii vyzaduji HW zasah do periferie = dodatecne zuplneni adresace portu. Jine periferie se daji pripojit bez uprav. Pak tu je jeste jeden problem a tim je zavislost ZX periferie na pritomnosti ZX rom. SAM COUPE pouziva po startu vlastni rom s jinym basicem a je nekompatibilni se ZX48rom. Az po prepnuti do allram rezimu si SAM muze do spodnich 16kB adresoveho prostoru natahnout libovolnou ZX romku a periferie pripojena k redukci SAM>ZX BUS tak uvidi pamet stejne jako na ZX. Konkretne treba DIVIDE ci D40. V allram rezimu je sice u SAMa v oblasti 0-16383 sice viditelna ZX rom, ale ve skutecnosti je zde ramka, ktera se neda odpojit signalem ROMCS ze ZX sbernice. Proste a jednoduse SAM ignoruje signal ROMCS, pokud je nastaveny allram rezim. ZX periferie ale nema nejmensi tuseni, ze dole neni ZX romka, ale jen ramka(s aktivovanym write protectem) a bude se snazit pomoci ROMCS zablokovat romku pocitace a zaroven pripoji na sbernici externi rom ci ram. Jenze SAM ma celou pamet ram kompletne od sbernice oddelenou pomoci odporu 470 Ohmu (stejne jako videoram u ZX) a to znamena, ze interni ramka nebude kolidovat a jeji data muze externi periferie kdykoli pretlacit. Ve vysledku pak ZX periferie muze pripojit vlastni rom/ram kdykoli chce.

Ted uz se zda, ze sbernice se vyresit da, problem se ZX rom je vyresen, ale to nejslozitejsi az nakonec. Jde o to, ze ZX periferie, ktera pouziva vlastni rom, by nemela byt funkcni dokud nenastavice v SAM COUPE vhodnou ZX romku(prepnuti do ZX modu). Jednoduse receno - idealni by bylo, kdyby SAM>ZX BUS redukce mela navic i softwarovy vypinac, pomoci ktereho by si uzivatel u SAMa mohl kdykoli jednim OUTem zakazat ci povolit pripojenou ZX periferii (pro vypnuti by stacilo na ZX sbernici zablokovat MREQ,IORQ a odpojit externi ROMCS). Jenze tento stav ZX rezimu je aktivni jen do doby stisku resetu, kdy SAM opet nastartuje s vlastni romkou. Reset by mel tedy take odpojit ZX periferii. A dalsi moznosti je vymenit ROMku pocitace SAM COUPE za nejakou vetsi a prepinat se mezi SAM ROM a ZX ROM. Pri startu s pripojenou ZX romkou je akorat treba nastavit nekolik SAMackych portu, aby sedela ZX paleta barev, rozlozeni pameti a videorezim. Pak uz muze externi periferie rovnou pripinat vlastni rom pamet a bude fungovat i reset(skoci opet do ZX rom = ZX reset do basicu). Cele toto reseni se da realizovat i externe, napriklad u planovaneho MULTIINTERFACE.

Ono vypinani ZX periferii by mela umet zajistit tato redukce:
http://velesoft.speccy.cz/samcoupe/sam-zxbus/sam-zxbus-brd.png
Je to ale jen projekt, nenapsal jsem pro to zatim firmware do CPLD a nemam ani plosne spoje. Urcite to nekdy dotahnu...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SAMCOUPE a periferie ze ZX
PříspěvekNapsal: 10.01.2014, 08:39 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2060
Has thanked: 1376 times
Been thanked: 397 times
Nebylo to mozne predvidat ve firmware Multiinterface a nejakym jumperem?
MIF uz v sobe bude mit MultiROM.
Pokud by MIF byl nastojato a mel pruchozi konektor a par pinu navic, tak uz je treba jen redukce?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SAMCOUPE a periferie ze ZX
PříspěvekNapsal: 10.01.2014, 17:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1594
Has thanked: 21 times
Been thanked: 265 times
SCjoe píše:
Nebylo to mozne predvidat ve firmware Multiinterface a nejakym jumperem?
MIF uz v sobe bude mit MultiROM.
Pokud by MIF byl nastojato a mel pruchozi konektor a par pinu navic, tak uz je treba jen redukce?


Ano, multiinterface si s timhle take muze poradit. Za nim by byla uz jen ta redukce jak rikas. Sakra, ono je pul pate, zase nestiham vyzvednout zbozi v GME :-(

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SAMCOUPE a periferie ze ZX
PříspěvekNapsal: 10.01.2014, 20:13 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2060
Has thanked: 1376 times
Been thanked: 397 times
>velesoft> ono je pul pate
Ajajaj. Sorry. Ale tentokrat jsem snad telefonoval mene nez dvacet minut... :oops:
V pondeli Ti tam muzu zajit.
:angel:


Naposledy upravil SCjoe dne 10.01.2014, 20:55, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SAMCOUPE a periferie ze ZX
PříspěvekNapsal: 10.01.2014, 20:18 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2060
Has thanked: 1376 times
Been thanked: 397 times
Pujde nejak v MIFu prednastavit, do ceho skocit po resetu?
Tedy alespon jakou romku?
Pripadne nejaky setup, ktere periferie chci mit pripojene.
Ale to si jen tak vymyslim, stacila by urcite jen ta romka a par jumperu na desce.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SAMCOUPE a periferie ze ZX
PříspěvekNapsal: 11.01.2014, 01:28 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1594
Has thanked: 21 times
Been thanked: 265 times
SCjoe píše:
Pujde nejak v MIFu prednastavit, do ceho skocit po resetu?
Tedy alespon jakou romku?
Pripadne nejaky setup, ktere periferie chci mit pripojene.
Ale to si jen tak vymyslim, stacila by urcite jen ta romka a par jumperu na desce.


No, MIF by mel zvladat prakticky cokoli. Ano, klidne muzu udelat nastavitelnou romku po resetu.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz