OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 16 pro 2018, 23:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 28 říj 2014, 18:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1624
Has thanked: 1019 times
Been thanked: 284 times
Přimlouval bych se za napasování funkčního bloku F0 - F9 nejen nahoru, ale taky podle Cometa a spol. Home, End, PgUp a PgDown jsou na SAMovi v prvním sloupci funkčních kláves, tedy na téhle naopak funkční rozhodit...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 říj 2014, 20:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
SCjoe píše:
Přimlouval bych se za napasování funkčního bloku F0 - F9 nejen nahoru, ale taky podle Cometa a spol. Home, End, PgUp a PgDown jsou na SAMovi v prvním sloupci funkčních kláves, tedy na téhle naopak funkční rozhodit...


U klavesnice s oddelenou numerikou by to menem byt problem. Kazdopadne tyto klavesnice bez numeriky holt maji funkcni klavesy nahore. Tak jako tak by me zajimalo, jaky dalsi software pouziva shodne rozlozeni jako COMET assembler. Od Cometu mame zdrojaky, muzeme si ovladani priohnout ke klavesnici. A nebo jeste lepe:
Planuji klavesnici plne programovatelnou a kdykoli lze premapovat klavesy. Klidne muze klavesa PAGE UP vedle kurzoru fungovat jako PAGE UP v kometu....

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 říj 2014, 20:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
A nebolo by lepsie sa vrhnut, minimalne v pripade Nahrad pre original na nieco taketo: http://www.sellmyretro.com/offer/details/3977

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 říj 2014, 20:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
zz_indigo píše:
A nebolo by lepsie sa vrhnut, minimalne v pripade Nahrad pre original na nieco taketo: http://www.sellmyretro.com/offer/details/3977


Odkaz nefunguje :-( Nemyslis nahodou takove ty nove ploche klavesnice pro ZX48 ? To neni pouzitelne, placka s nekvalitnima spinacema vespod. Ty spinace jsem mel doma a stisk neni prilis jemny. Prakticky nulovy zdvih = neprijemne ovladani. U originalu klavesnice vydrzi, jen je treba vymenit membranu. Laptopova klavesnice je planovana primarne pro pouziti u klonu sam coupe. Pomoci adapteru by ale sla pripojit i k original pocitaci.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 říj 2014, 22:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
no neviem mne ten link ide.

A nechcem vam kazit radost ale tie NTB klavesnice su tiez nafigu. |Hlavne ked ich zacnete pouzivat mimo umiestnenia na ktore su urcene.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 říj 2014, 23:12 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
zz_indigo píše:
no neviem mne ten link ide.

A nechcem vam kazit radost ale tie NTB klavesnice su tiez nafigu. |Hlavne ked ich zacnete pouzivat mimo umiestnenia na ktore su urcene.


Jo, uz to jede. Puvodne mi neslo cele SELLMYRETRO. NTB klavesnice u notebooku obcas byvaji polozene/prilepene k podlozce, ktera ani nezakryva celou plochu, jsou v ni tedy otvory a pri vetsim tlaku se muze rovina klavesnice trvale narusit (prohnout). Ja jich mam par uz nakoupenych a zda se to v pohode. Sice uz se nic jineho nez ultraslim nedela, ale s tomto nizkem provedeni je to prakticky stejne jako u ultraslim PC klavesnic. Me vyhovuje, ze jsou levne, snadno dostupne i klidne na 7 let stary model, je jich tedy nepreberne mnozstvi na vyber. Nektere jsou i pres ultraslim provedeni sikovne profilovane a na dotek vytvari prijemny odstup mezi klavesama. Uz nekolik let testuji ruzne PC klavesnice (USB i PS/2) ale zadna bezne dostupna (nemyslim zrovna herni pestrobarevne, drahe a designove osklive klavesnice) proste nezvlada vsechny herni kombinace klaves, pouzivane u ZX. Zatimco nektere notebookove klavesnice to zvladnou.
Prikladem je cela rada notebooku TOSHIBA SATELLITE - vsechny tyto klavesnice maji stejny konektor na vyvodu z membrany a podle testu lze predpokladat, ze maji i stejnou matici klaves. Minimalne klavesnice TOSHIBA SATELLITE C660 ma matici tak dobre zapojenou (tak sikovne rozhazene klavesy), ze zvlada vsechny bezne herni kombinace na ZX (tedy soucasny stisk trech ruznych klaves). V pripade noveho klonu SAM COUPE pocitam s tim, ze klavesnice bude lezet cela na pevne rovne plose (podlepena samolepici paskou, jak byva zvykem u notebooku), pripadne se kolem ni polozi ramecek, co schova vystupky z klavesnice (ale ty se daji klidne odstipnout). V plose pod klavesnici bude jen zarez, kudy se protahne vyvod membrany. Myslim, ze na umisteni klavesnice nezalezi, dulezite je, aby byla dobre pripevnena k podlozce. Ted cekam na tu klavesnici s podsvicenim, ta muze byt super (na efekt) :-)

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 říj 2014, 23:28 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
VELESOFT píše:


Prave jsem podle skutecneho zapojeni matice zjistil, ze klavesnice LENOVO 3000 vetsinu trojstisku klaves sice zvladne, ale ne vsechny. Napriklad nezvlada ovladani her pomoci klaves QWERT, kde nebude fungovat VLEVO+NAHORU+FIRE nebo VPRAVO+NAHORU+FIRE. Takovych her je ale pramalo, vetsinou ty stare od ULTIMATE, jako PSSST a podobne. Nastesti vsechny tyto hry maji menu s volbou ovladani. Dal nezvladne SINCLAIR1 (ovladani klavesama 1,2,3,4,5) a neumi konkretne 1+4+5 a 2+4+5. Zadna slava, ale to je holt bezny problem u drtive vetsiny klavesnice (i externich).

Prave jsem ale prisel na metodu, jak tyto problemy odstranit. Ono se totiz pri stisku kterekoli problemove trojice klaves stane, ze se ve finale stisknou jakoby 4 klavesy, tedy jedna falesna klavesa navic. Jde ale o klavesy vylozene funkcniho typu, ktere se pro bezne ovladani her nikdy nepouzivaji. Dalo by do dekoderu pridat par testu (filtru), ktere ctvrtou klavesu budou ignorovat. Takze timto zpusobem bude opravdu mozne odfiltrovat (opravit) problemove kombinace klaves u nekterych klavesnic (Ne u vsech klavesnic pujdou osetrit vsechny chyby, ale vetsina ano. Napriklad u teto LENOVO 3000 to lze osetrit komplet na 100%).
Uvedu konkretni priklad prace filtru u klavesnice IBM Lenovo 3000:
- kombinace 1+4+5 zpusobi soucasny stisk klavesy "~". Takova samostatna klavesa u SAM COUPE ani u ZX neni, takze kdyz nahodou dekoder detekuje 1+4+5+~, bude to chapat jako 1+4+5.
- dalsi kombinace 2+4+5 zpusobi stisk 2+4+5+~ ale dekoder to pochopi jako 2+4+5.
- Q+R+T zpusobi stisk Q+R+T+TAB ale dekoder to pochopi jako Q+R+T. (pri jinych kombinacich uz TAB bude fungovat normalne)
- W+R+T zpusobi stisk W+R+T+CAPS LOCK ale dekoder to pochopi jako W+R+T. (pri jinych kombinacich uz CAPS LOCK bude fungovat normalne)
- kurzory VLEVO+NAHORU+SPACE zpusobi stisk kurzoru VLEVO+NAHORU+SPACE+F5 ale dekoder to pochopi jako VLEVO+NAHORU+SPACE (pri jinych kombinacich uz F5 bude fungovat normalne)


Vyjimkou je predchozi testovana TOSHIBA SATELLITE C660, ktera podle toho co koukam na zapojeni matice, zvladne fakt vsechny bezne herni kombinace, sinclair 1,sinclair 2, cursor, qaopm,qaop+space,qwert,atd...
http://velesoft.speccy.cz/other/Toshiba_Satellite_C660_keyboard_matrix.doc

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 lis 2014, 20:02 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Dalsi klavesnice TOSHIBA SATELLITE M640 je s podsvicenim. Zmapuju behem pristich dnu. Sice nema numeriku, ale zase ma v prave casti svislou radu klaves PAGE UP, PAGE DOWN, HOME, END. Klavesy maji leskly hladky povrch, ale chyta se na nej prach (staticka elektrina).


Přílohy:
toshiba_satellite_M640.jpg
toshiba_satellite_M640.jpg [ 46.94 KiB | Zobrazeno 5018 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 led 2015, 21:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
VELESOFT píše:
Dalsi klavesnice TOSHIBA SATELLITE M640 je s podsvicenim. Zmapuju behem pristich dnu. Sice nema numeriku, ale zase ma v prave casti svislou radu klaves PAGE UP, PAGE DOWN, HOME, END. Klavesy maji leskly hladky povrch, ale chyta se na nej prach (staticka elektrina).


Rozchodil jsem podsviceni. Nadhera. Barva ledek je bila a vypada to pekne. Akorat z nejakeho duvodu neni podsvicena klavesa FN.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 led 2015, 14:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
VELESOFT píše:
Dalsi novinkou by mohl byt adapter ci interface pro pripojeni USB (ano USB, nikoli PS/2) klavesnice a mozna i s mysi. Jeden rus uz USB klavesnici pripojil k ZX s pomoci PICu (cena 100 Kc) a maleho CPLD (cena kolem 80Kc). Ted se s nim pokousim komunikovat a vypada to, ze by to rozsiril i na rozlozeni klaves pro sam coupe. No uvidime co z toho bude... Na ZX klonech uz mu to beha a psal, ze by mela jit pripojit i bezdratova USB klavesnice ci set klavesnice s mysi. Pro ZX verzi uz uvolnil dokumentaci, ale stale se to jeste vylepsuje. Ve finale bude nejspis jedna univerzalni verze interface pro ZX/klony i SAM COUPE. S tou podporou bezdratoveho setu s mysi by to mohlo zadara vyresit i K-MOUSE.


Prace pokracuji. Nyni k tomu existuje i editor rozlozeni klaves, kde si muzete sami nastavit vlastni layout... Prozatim ale stale jen omezene na ZX klavesnici.
http://zx-pk.ru/showthread.php?p=778280

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 dub 2015, 22:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Prozatim mam modul pro pripojeni klavesnice na samostatne desce 5x5cm. Navrh plosneho spoje je temer hotovy. Obsahuje male CPLD, piny pro pripadne odporove site k zajisteni pull-up, dva konektory pro membrany s rozteci kontaktu 1mm a 0.8mm + kontakty pro pripojeni jinych konektoru/vyvodu s beznou rozteci 2.54mm, 20pinovy konektor pro pripojeni ridicich signalu Z80 a datovky, touchpad kontroler a konektor pro touch screen (prozatim jen z Nintenda DS).

Nahled z Eagle:
Obrázek Obrázek

Neni to jeste hotova deska. Jeste se musi pridat JTAG konektor, stabilizator 3.3V a ucesat spoje. Deska by mela byt umistena (pripevnena) na vnitrni strane krytu pocitace v miste pod klavesnici. Proste tak, aby do ni sel zasunout vyvod z membrany klavesnice a pripadne i z dotykove plochy.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2015, 10:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
jak tak na tu desku koukam, tak by sel bez uprav stejny plosnak pouzit i k jine funkci. Je tam jen CPLD, ktere ma plne pod kontrolou drouradou pinovou listu a na druhe strane mensi vstupni konektor. Stacilo by, kdybych poupravil oba konektory a slo by to pouzit pouhym preprogramovanim obsahu CPLD bud jako nahrada Atom IDE, nebo jako modul na obsluhu klavesnice. Pripadne se to da pouzit i jako mensi vyvojovy kit s cpld. Mozna plosnak jeste o nejaky centimetr protahnu a rozsirim o dalsi moznosti vyuziti.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 kvě 2015, 22:48 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Pod odporove site jsem umistil dvouradou pinovou listu s pinoutem umoznujicim pracovat jako IDE konektor (ATOM LITE / ATOM HDD / DIVIDE... cokoli s IDE). Levy horni konektor nakonec premistim nahoru, aby byla moznost pripojit desku primo do slotu misto mechaniky v original SAM COUPE. I tak jsem mel privedene podobne signaly kvuli obsluze klavesnice, takze to nic navic nevyzaduje. Ve vysledku to bude jeden viceucelovy plosny spoj.
Obrázek Obrázek

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 lis 2015, 14:17 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
VELESOFT píše:
VELESOFT píše:
Dalsi novinkou by mohl byt adapter ci interface pro pripojeni USB (ano USB, nikoli PS/2) klavesnice a mozna i s mysi. Jeden rus uz USB klavesnici pripojil k ZX s pomoci PICu (cena 100 Kc) a maleho CPLD (cena kolem 80Kc). Ted se s nim pokousim komunikovat a vypada to, ze by to rozsiril i na rozlozeni klaves pro sam coupe. No uvidime co z toho bude... Na ZX klonech uz mu to beha a psal, ze by mela jit pripojit i bezdratova USB klavesnice ci set klavesnice s mysi. Pro ZX verzi uz uvolnil dokumentaci, ale stale se to jeste vylepsuje. Ve finale bude nejspis jedna univerzalni verze interface pro ZX/klony i SAM COUPE. S tou podporou bezdratoveho setu s mysi by to mohlo zadara vyresit i K-MOUSE.


Prace pokracuji. Nyni k tomu existuje i editor rozlozeni klaves, kde si muzete sami nastavit vlastni layout... Prozatim ale stale jen omezene na ZX klavesnici.
http://zx-pk.ru/showthread.php?p=778280


Tak jsem trosku zaspal. Autor uz pridal podporu emulace klavesnice sam coupe:
http://zx-pk.ru/showthread.php?t=24088&p=743644&viewfull=1#post743644


Přílohy:
keybeditor.jpg
keybeditor.jpg [ 182.78 KiB | Zobrazeno 4159 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 lis 2015, 14:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1841
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 137 times
Nebylo by jednodušší udělat BT modul a použít bezdrátovou klávesnici z Datartu? Ovšem je to také spotřebka, životnost 2 roky + 1 den. :) Osobně dávám přednost HIL klávesnici od HP.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz