OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 20.01.2021, 02:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 27.07.2020, 13:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1631
Has thanked: 23 times
Been thanked: 278 times
Nejspíš do konce prázdnin moc času na projekt nebude, ale pak pomalu začnu osazovat součástky a psát zdroják CPLD.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 02.08.2020, 00:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1631
Has thanked: 23 times
Been thanked: 278 times
Osazeno. Sice jeste par veci chybi, ale na prvni testy toto staci.


Přílohy:
IMG_20200802_000101.jpg
IMG_20200802_000101.jpg [ 377.86 KiB | Zobrazeno 1561 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 08.08.2020, 18:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1631
Has thanked: 23 times
Been thanked: 278 times
Co se strankovani externi pameti tyce, velikost stranek muze byt od 256 bajtu az do 32kB. Prakticky nema smysl vyuzivat prilis male i velke stranky, takze idealni bude 16kB, 8kB nebo i 4kB. Pamet bude mozne strankovat kdekoli a cokoli, tedy v celem 64kB adresovem prostoru. Flasher pro flash eeprom budu pouzivat ze ZX (mb02 strankovani). Zvlast velky duraz bude kladen na moznost ulozeni snapshotu bez poskozeni zasobniku.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 01.11.2020, 20:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1631
Has thanked: 23 times
Been thanked: 278 times
Poslední dobou jsem řešil připojení SAM COUPE k monitoru. Starý RGB monitor mi odešel a doma jsem měl už jen LCD monitory bez scart vstupu. ZX mám připojené pomocí interface ZX-VGA-JOY k VGA monitoru, ale pro SAM COUPE jsem měl připravený konvertor SCART to HDMI, který záhadně přestal fungovat. Takže jsem SAMa nemohl používat. Dnes jsem pořídil starší LCD monitor se SCART vstupem, takže SAM už zase šlape. Práce na interface mohou pokračovat. No trochu mě teď zarazila skutečnost, že mám v mechanice v háji řemínek. Nemáte někdo plonkovej ? Je prej stejnej jako pro ZX128+3. Jako můžu ho objednat, ale budu na to zase déle čekat. Je to už nějaký pátek, co jsem naposledy oprášil programátor CPLD (na starém PC s win xp). Teď vše budu zase zprovozňovat. Bohužel to starší vývojové prostředí co podporuje ABEL jede už jen pod XPckama, takže buď to budu celé psát na starém PC, nebo si XP budu muset rozbehat na modernim pocitaci s WIN10 (nejaky ten virtualbox...). Nechce se mi do VHDL...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 16.11.2020, 22:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1631
Has thanked: 23 times
Been thanked: 278 times
Na projektu se stale maka. Trochu to komplikuje fakt, ze ted docasne pracuju od rana do vecera a cas mam tak akorat na spanek, ale i tak jsem si kvuli vyvoji koupil druhy pocitac do prace, abych ve volnych chvilkach mohl pokracovat na zdrojaku. Realne bude halda casu az od ledna.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 12.12.2020, 02:42 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2299
Has thanked: 103 times
Been thanked: 278 times
Velesofte nedalo mi to a zkusil jsem ten ISE nainstalovat pod virtualni Windows7 64bit pod VMWare. Pro ostatni napisi i maly navod - to se muze hodit.
Neni to uplne user friendly instalace ale s pomoci Google se nakonec asi podarilo.
Nejdrive jsem zjistil ze posledni verze ISE co umi ABEL je 10.1 a existuje i service pack 3.

Na strankach Xilinxu https://www.xilinx.com/support/download.html v zalozce ISE Archive je potreba stahnout verzi ISE 10.1 a update SP3.
Je nutno mit login a heslo - je to zdarma

1) vlastni ISE sw je v souboru webpack_SFD.tar - pred instalaci je potreba to rozbalit - treba v Total Commanderu
2) service pack pro windows64 je soubor 10_1_03_win64.exe

Pro windows7 je NUTNO spustit jako administrator \webpack\bin\nt\setup.exe - to je obezlicka - normalni instalacni program nic nedela

Odkaz kde lze najit pro ISE Registracni ID je https://www.xilinx.com/member/10x_and_prior_regids.html - je nutno se prihlasit pres login

Nasledne udelat update service pack 3 - pouzil jsem 10_1_03_win64.exe
update jsem instaloval do adresare c:\Xilinx\10.1\ISE - vychozi misto pro sw

Pak jsem vytvoril pro XC9572XL projekt a dal tam maly vymysleny priklad:

MODULE ab1
a PIN 3;
b PIN 4;
c PIN 5 istype 'com';

EQUATIONS

c = a & !b;

END

To cele jsem prelozil a dostal jsem 12 zelenych puntiku. Udelalo to i JED soubor a v reportu to vypadalo take dobre.

Myslim ze to pujde i nainstalovat pod win10. Chce to jen cas a zkusit to. Jeste musim zkusit nainstalovat JTAG kabel a na nejakem prikladu to cele vyzkouset. Je pravda, ze mne asi bude stacit, kdyz v prom prostredi jen neco maleho prelozim a pak to klidne presunu do jineho pocitace a tam to dam do desky pres JTAG.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 12.12.2020, 09:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1631
Has thanked: 23 times
Been thanked: 278 times
Mam objednany usb kabel od Xilinx. Ten ale pobezi zas pod win7, coz nebude problem, mam na to extra pocitac. Ted mame do konce roku v praci frmol, hned jak to opadne, pokracuju.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 12.12.2020, 23:33 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2299
Has thanked: 103 times
Been thanked: 278 times
Mam par postrehu s verzi 10.1

Kdys si nehrajete s predelanim vyvodu tak je program docela stabilni. Co mu ale vadi, ze kdyz ze zdrojoveho kodu sam nacte vyvody. Treba jako z tohoto vstupu:

MODULE ab1
a PIN 49;
b PIN 52;
c PIN 95 istype 'com';
d PIN 73 istype 'com';

EQUATIONS

c = a & !b;
d = !a;

END

Nasledne si spustite specialni program na definici UCF a vyvodu a zacnete to menit. To se vam muze stat ze se to cele zasekne a uz se nebude darit to prelozit. Duvod je chyba v programu PACE. Oficialne mate prejit na novejsi verzi ale to samozrejme nemuzete kvuli tomu Abelu. Reseni je smazat adresare co on sam udelal a smazat o cem si myslite ze asi neni nutne. Pak to znovu prelozit. Kdyz menite vyvody je potreba udelat preklad 2x. Proste to dvakrat nechat zpracovat. Poprve to udela par chyb ale pri dalsim prekladu uz to bude ok. Duvod je ten, ze muzete nastavovat vyvody na ruznych mistech a on musi synchronizovat soubory. Reseni je nastavit vsechny vstupy a vystupy hned na zacatku projektu a pak to menenit.

Program generuje docela dost souboru. Ja mam definovany jen jeden modul ale na disku mam 46 souboru a rada z jich jsou nejake reporty. Vestina souboru ma stejne jmeno jen jinou priponu. Kdyz se nebude darit doporucuji vyskocit z programu. Kdyz nahodou bude hlasit ze ma neco otevrene, treba ze si budete vice hrat s nastavenim iMPACT, tak doporucuji restart stroje.

Co je hezke, ze ten Abel se vnitrne prelozi na Verilog (podle vseho se da nastavit i VHDL) a az ten preklada do konecneho stroje.

Ja mam JTAG programator co neumi JED soubory a tak musim pripravovat SVF soubory. Je to slozitejsi ale da se to.

Abych nasimuloval podobny CPLD co bude i tomto projektu tak jsem pouzil XC95144XL-10 100 pinove pouzdro. Je to hodne podobne koncovemu CPLD.

Uz se Velesofte tesim jak v lednu posles schema a soupis soucastek.

========

Toto je velmi strucny navod jak uz hotovy projekt prelozit do SVF souboru a nasledne nahrat do realneho stroje.


V okne Processes for: ab1 - rozbalit strom
Implement Design
Configure Target Device
Manage Configuration Project (iMPACT)
stisknout pres prave tlacitko mysi Run

Vybrtat Prepare a Boundary-Scan File.
Nechat vybrane SVF.
Stisknout Finish.
Zadat nazev SVF souboru, treba vystup.svf.
Potrvdit OK.
Pripadne rici ze chceme soubor prepsat, kdyz uz existuje.

Program nas informuje ze vsechny nasledujici vystupy bude delat do souboru. To potvrdime pomoci OK.
Vybereme JED soubor, v mem pripade ab1.jed. To je vstupni soubor.
Nasledne vybereme obrazek Xilinx, zezelena a pres prave tlacitko mysi vybereme Program.
Program nas informuje jak chceme zapisovat - nechame Verify a Erase Before Programming zaskrtnute.
Stiskneme OK.
Nasledne v hlavnim menu vybereme Output, SVF File, Stop Writing to SVF File
Dulezity je dalsi krok! Pres pravy roh okna zavrit okno a rici ze NECHCEME ulozit configuratiton project file! To neukladejte, bude to delat potize. Takze odpovedet No.

Pak se prepnu do programu Digilent Adept.
stisknout Initialize Chain
pres Browse najit soubor treba vystup.svf a stisknout Program


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 13.12.2020, 22:27 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2299
Has thanked: 103 times
Been thanked: 278 times
VELESOFT píše:
Mam objednany usb kabel od Xilinx. Ten ale pobezi zas pod win7, coz nebude problem, mam na to extra pocitac.

Urcite mne zajim co jsi koupil ty.

Ja jsem si koupil v lete v Cine nejaky levny Xilinx programator. Ted jsem ho vybalil. Rikal jsem si ze pro tu starou verzi ISE bude vhodne mit "originalni" Xilinx programator. Bohuzel jsem neprijemne prekvapeny. To co jsem koupil vypada na prvni pohled hodne podobne jako "Platform Cable USB". Prekvapeni bylo ze kdyz jsem to pripojil tak se to hlasilo jako:

INFO:iMPACT - Digilent Plugin: Plugin Version: 2.4.4
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: found 1 device(s).
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: opening device: "JtagHs2", SN:210241988047
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: User Name: JtagHs2
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: Product Name: Digilent JTAG-HS2
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: Serial Number: 210241988047
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: Product ID: 30900152
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: Firmware Version: 010B
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: JTAG Port Number: 0
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: JTAG Clock Frequency: 10000000 Hz

Coz je kabel co bezne pouzivam a ten byl odpojen :-) . I podle cinske dokumentace, podle obrazku na cdromu je to opravdu uvnitr JtagHs2. Prilozeny sw je vlastne kopie Xilinx_LabTools_14.7_1015_1.tar. Soubor na cdromu a to co jsem stahnul primo od Xilinxe je uplne stejne. Je odzkousene ze tento "kabel" (programator) NEUMI fungovat s verzi 10.1. Je potreba nainstalovat tu verzi Xilinx_LabTools_14.7_1015_1 bokem a s jeji pomoci se da uz XC95144XL programovat. Take je super ze se da pouzivat i originalni software od Digilentu https://store.digilentinc.com/digilent- ... load-only/ :-).

Bohuzel sw Xilinx_LabTools_14.7_1015_1 take neni uplne idelani. Pekne umi najit programator a i dokonce na prvni pokus pripojene XC95144XL ale neukaze klicovy prikaz Program. Obezlicka je ze se musi programu rici ze ma pri startu nahrat posledni nastaveni projektu. Kvalita sw neni nic moc ale da se najit kombinace co je funkcni.

Realne mam odzkousene ze zmenim zdrojak a stisknu na Generate Programming File prave tlacitko a vyberu Rerun All. To zajisti preklad a vytvoreni JED souboru. Pak se prepnu do ISE iMPACT verze 14.7 a tam v iMPACT Processes stisknu Program. Program mi rekne ze vidi zmeneny JED soubor a to mu potvrdim a on da novy JED do CPLD. Kez by to vzdy takto fungovalo.

Velesofte koukal jsem na desku a chci se optat kde jsi vzal to poradi signalu na JTAG konektoru? Mas to zprehazene oproti tomu co se ted bezne pouziva. Ted se pouziva poradi https://reference.digilentinc.com/refer ... ce-manual/ . Koukal jsem i na neco co je od ZXS a i treba na The ZX-Spectrum ZXMMC Interface's page http://www.probosci.de/zxbada/zxmmc/jtag.html pise o tom poradi jako ma HS2. Zde je zajimavy programator na paralelni port. To poradi mne zajima, protoze takto si budu muset udelat specialni kabel pro tvoji desku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 22.12.2020, 22:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1631
Has thanked: 23 times
Been thanked: 278 times
Dnes mi dorazil kabel z Ciny. A navic mam ode dneska do 28.12. volno...


Přílohy:
PSX_20201222_212921.jpg
PSX_20201222_212921.jpg [ 215.83 KiB | Zobrazeno 474 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 22.12.2020, 23:02 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2299
Has thanked: 103 times
Been thanked: 278 times
To je super. Muj vypada takto, foto je v priloze, je to hodne podobne a i to prislusenstvi je asi uplne stejne. Docela by mne zajimalo co mas na cdromu. U mne je to vlastne Xilinx_LabTools_14.7 a par pdf v cinstine. Muj je kopie JtagHs2.

Zverejnis planek a soupisku soucastek?


Přílohy:
muj_programator.JPG
muj_programator.JPG [ 112.07 KiB | Zobrazeno 466 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 27.12.2020, 17:20 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1631
Has thanked: 23 times
Been thanked: 278 times
suksoft píše:
To je super. Muj vypada takto, foto je v priloze, je to hodne podobne a i to prislusenstvi je asi uplne stejne. Docela by mne zajimalo co mas na cdromu. U mne je to vlastne Xilinx_LabTools_14.7 a par pdf v cinstine. Muj je kopie JtagHs2.

Zverejnis planek a soupisku soucastek?


Aktualni verze je jen vyvojova, ikdyz by mela plnohodnotne splnit ce bylo v planu. Po odladeni zdrojaku mam v planu jeste plosnak doplnit o par soucastek a zajistit tak jeho rozsirenou funkcnost (aby mohl fungovat paralelne s internim CPU u SAMa. Proste jako druhy procesor na sbernici. Aktualni schema ti poslu i se seznamem soucastek, ale nesiril bych to, kdyz se to ma stejne jeste trochu pozmenit.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 06.01.2021, 16:48 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1631
Has thanked: 23 times
Been thanked: 278 times
Neflakam se. Jen bylo trochu vic prace v praci. Aktualne si delam na stole misto pro pocitace, abych mel PC vedle SAMa. Vcera jsem doobjednal nejake soucastky a konektory pro lepsi testovani.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 06.01.2021, 18:08 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2299
Has thanked: 103 times
Been thanked: 278 times
Jak planujes udelat z 5V 3,3V pro CPLD? Nejaky modul?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX modul pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 06.01.2021, 19:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1631
Has thanked: 23 times
Been thanked: 278 times
suksoft píše:
Jak planujes udelat z 5V 3,3V pro CPLD? Nejaky modul?


Ano jsou tam na desce piny pro ruzne moduly. Kazdopadne to cpld moc rychle cvrkat nebude, takze bude i zrat relativne malo.


Přílohy:
IMG_20210106_190650.jpg
IMG_20210106_190650.jpg [ 120.93 KiB | Zobrazeno 184 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz