OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 26.10.2020, 08:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: MasterDOS
PříspěvekNapsal: 17.09.2020, 22:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1824
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 211 times
Mam nejake diskety, asi pod MasterDOSem, ale moc tomu nerozumim. Odhaduji to podle syntaxe basicovych programu ktere nefunguji a na kazde diskete je soubor mdos21. K cemu je ten soubor? Jak nabootuju MasterDOS?

Moc jsem o tom na netu nenasel. Mam sice manual, ale zrejme mi chybi systemova bootovaci disketa a nevim co s tim souborem mdos21 nebo podobnymi. Postrcte me trochu, vubec jsem s tim nepohnul.

Cast jsem cerpal samozrejme tady: https://sam.speccy.cz/dos.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MasterDOS
PříspěvekNapsal: 18.09.2020, 02:18 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2092
Has thanked: 1411 times
Been thanked: 406 times
Mas v pocitaci romku pro Atoma (Lite,+) nebo puvodni?

Bez atomicke romky:

Zkus si tyhle diskety, treba pripojit diskimage v emulatoru.
https://sam.speccy.cz/sam_dos/master_dos_v2-3_mgt.zip
https://sam.speccy.cz/sam_dos/master_dos_v4-2(2-2)_mgt.zip

Zapni samika, az naskoci uvodni obrazovka, zastrc disketu.

Bootujes:
- stiskem F9 (na te klavese je prikaz BOOT + return),
- napsanim BOOT
- nebo BOOT 1, pokud nechces spusteni dalsiho "autostart" souboru.

Nahraje se DOS a pripoji k BASICu, takze zacnou fungovat disketove prikazy.
DOS je vzdy prvni CODE fajl na disku, dlouhy od 7800 do 157xx, nazvany samdos, samdos2, qdos, mdosXX,
pripadne dlouhy az 32768, pokud je spojen s MasterBasicem.
(ten fajl nemusi byt ale pri DIR vylistovan, muze byt schovany prikazem HIDE, to poznas podle poradovych cisel souboru pri vypisu... typicky 1 MDOSxx).

Pred bootem nefunguji zadne specialni prikazy jako DIR, DIR 1 a spol.

ROMka ma v sobe kod, aby bootovala z diskety automaticky hned po zapnuti stroje,
ale nektere disketarny mohly obcas mrvit diskety,
takze se doporucuje vkladat disketu do samika az po nastartovani do Basicu.

S Atomem:

Pokud je v samikovi upravena ROMka se startem z ATOMa,
tak jeji bootstrap code hleda primarne BDOS na CF/SD karte,
resp. BDOS se natahne jako prvni CODE z prostoru prvni image na karte (v DVARS to mozna jde ale ruzne prenastavit...).

Z diskety by melo jit nabootovat alespon prikazem BOOT 1 (nekde jeste pisou CALL DVAR 35).
I kdyz se nahraje BDOS z CF/SD karty, tedy "prebootovat" z diskety muzes.

Mimochodem, na disketarnu se prepina pomoci DEVICE d1 nebo RECORD 0, zpet na HDD/CF/SD pomoci DEVICE D2, pripadne RECORD xxx

Doda píše:
podle syntaxe basicovych programu ktere nefunguji

Prip. napis, kdy a co presne nefuguje.

Ja se disketam moc nevenoval,
fandim BDOSu a AL+: https://sam.speccy.cz/atomlite.html

Takze hledej manual MasterDoSu na http://www.samcoupe-pro-dos.co.uk/sammanual.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MasterDOS
PříspěvekNapsal: 18.09.2020, 10:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1824
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 211 times
Uz jsi mi mensi skoleni daval na OCP a mozna jsem to mel popsat lepe.

Mam Atom s BDOS 1.7q v ROM, funguje to dobre, umim to ovladat, parada. Jenze jsem za prve fanda disket, za druhe si to chci vyzkouset, i kdyz dnesni prakticky vyznam to nema (jsou lepsi zpusoby) a za treti mam SAMa, ktereho puvodne vlastnil Michal Wolf, autor hru Zuby ve tme a asi dalsich, od ktereho se pres dalsi majitele az ke me dostal vcetne boxu jeho disket.

Nejsou tam zadne poklady, ale asi pulka disket jsou hry ze ZXS, ke kterym napsal Wolf jakesi spousteci menu v basicu a protoze to bezi pod MasterDosem, tak to nefunguje. Pouziva tam RAMdisk a nejspis nejake prikazy pro nacteni seznamu souboru diskety do pole a podobne. Ten Basic neni v podstate potreba, nebo jde i opravit pro BDOS, ale tomu se budu venovat az nekdy pozdeji jen tak pro zabavu, mam to v planu. Ten basic ma par stranek, ale bez hlubsi znalosti basicu na SAMovi je to pro me aktualne necitelne, nic primitivniho.

Ted me zajima, jak nabootovat nekterou z tech disket se soucasnou konfiguraci SAMa, aby to bezelo. Evidentne je problem ta upravena ROM s BDOS 1.7q pro Atom, protoze na SAMovi s puvodni ROM to fungovalo hned.

"Prebootovani" je tedy spravny termin, ale nefunguje to. Prikaz "boot 1" nabootuje z recordu 1, kde mam prave disketu od BDOS 1.7. Prikaz "boot 0" se znazi nabootovat prave z disketovky, ale konci to hlaseni "not auto file" nebo neco dopodneho a v MasterDOSu nejspis nejsem. Stejne tak kdyz dam "record 0" a pak "boot", stejny vysledek.

Pravdepodobne ta upravena BDOS 1.7q ROMka to nedokaze takhle spravne "prebootovat". Zrejme se uz znovu nesnazi nacict znovu bootsektor a samotny soubor mdos21 na diskete uz pro bezici BDOS nema vyznam, takze to neudela nic. Vytvoril jsem si ty MasterDOS diskety z tvojich stranek, ale stejny vysledek, do MasterDOS se mi nepodarilo dostat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MasterDOS
PříspěvekNapsal: 18.09.2020, 11:05 
Offline
Kecálek

Registrován: 18.10.2014, 23:10
Příspěvky: 247
Has thanked: 14 times
Been thanked: 60 times
Pri štarte systému podrž "Space" a bude sa bootovať najprv z diskety.
Disketa v mechanike sa pri resete môže poškodiť (ak teda nemáš v Samovi urobenú opravu tejto chyby).
Pre bezpečný reštart systému môžeš použiť príkaz basicu CALL 0.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MasterDOS
PříspěvekNapsal: 18.09.2020, 15:26 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2092
Has thanked: 1411 times
Been thanked: 406 times
Doda píše:
"Prebootovani" je tedy spravny termin, ale nefunguje to.

Bohuzel to ted nemuzu overit, stale nemam samika po ruce. Zkus radu Antonyho, podrzet SPACE...
Prebootovani jsem nahodne praktikoval, ale ted proste nevim jak. Mne bylo spise na skodu, protoze nemam diskdraj ;)

Wolf pravdepodobne pouziva nove prikazy DIR$, mozna FSTAT a DSTAT. Ty by sly nahradit, bratri Klimovi napsali jejich ekvivalenty pro SAMDOS.
Upravim to, kdyz mi posles image.

Ty diskety prosim zarchivuj a vystav!!! Nebo uz jsou na OC FTP?

S BDOSem pro stare Atomy je potiz... verze BDOSu pro nej sice maji par novych prikazu i lepsi syntaxi a napr. umeji prehravat prikazy z BASICu zvukova CD...
Ale nejnovejsi atom je ATOM Lite+ a posledni systemove vytuneny a odladeny BDOS je 1.5a pro AL+.
E. Blink v nem odstranoval ruzne chyby i detekci CF karet (jak vubec slape stary Atom s ruznymi cteckami IDE-CF?).

Zkus se vratit k puvodni ROM, treba prepinanim ROMek:
viewtopic.php?f=65&t=1583
viewtopic.php?f=65&t=8755

Pak Ti bootovani bude fungovat. :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MasterDOS
PříspěvekNapsal: 18.09.2020, 16:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1824
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 211 times
Tak SPACE metoda funguje, bezva. Na ten basic se podivam, je to trochu necitelne, ale bude to snad zabava. Je to jen spousteci menu po bootu, ktere prohleda disketu a najde ZXS snapy, nebo tak neco, nic svetoborneho.

Diskety zazalohovat muzu, ale, ale docela urcite to neni nicim zajimave. Myslim ze kdyz to prodaval, tak si asi zdrojaky a podobne veci nechal, nic takove tam neni. Je to dobra stovka disket, tak nekdy uvidime.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MasterDOS
PříspěvekNapsal: 21.09.2020, 07:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1824
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 211 times
Co je ta zminena uprava mechaniky, aby pri resetu nemela chut nicit disketu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MasterDOS
PříspěvekNapsal: 21.09.2020, 07:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2092
Has thanked: 1411 times
Been thanked: 406 times
Doda píše:
Co je ta zminena uprava mechaniky, aby pri resetu nemela chut nicit disketu?

http://www.samcoupe-pro-dos.co.uk/edwin ... pu/dpu.htm


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MasterDOS
PříspěvekNapsal: 21.09.2020, 08:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1824
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 211 times
Predpokladam, ze SAM v dobe resetu tak mohl na disketu neco “maznout”. Muze se to projevit i se zaprotekovanou disketou?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz