OldComp.cz
http://oldcomp.cz/

Electron - náhradní zdroj
http://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=64&t=6219
Stránka 11

Autor:  vanthomas [ 09 dub 2018, 20:44 ]
Předmět příspěvku:  Electron - náhradní zdroj

Originál je jen trafo 19V 14W. Dalo by se to snadno vyrobit, ale hotový napáječ podobných parametrů, jsem nenašel. Vzhledem k tomu, že uvnitř počítače je hned u vstupu graetzův můstek, nic se nestane, když se to bude napájet stejnosměrně.
Vhodný adaptér jsem našel třeba u chobotů - https://www.gme.cz/napajeci-adapter-sitovy-18v-1300ma-5-5-2-1mm. Sedí i konektor.
Jediný zádrhel co mě napadá je, že těch 19V je vyvedených na rozšiřující konektor. Pokud se na něj tedy bude něco připojovat, chce to ověřit, jestli to konkrétní periferie nějak nevyužívá a neočekává tam AC.

Autor:  computerasylum [ 10 dub 2018, 08:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: Electron - náhradní zdroj

to původní trafo se spáliloo, nebo co mu je? Nezdá se mi, že by se spálilo. Spíše třeba vadný kontakt na konektoru... I kdyby, je problém trafo převinout? Před 40 lety jsme to dělali ručně v kuchyni nebo v obýváku.

Autor:  vanthomas [ 10 dub 2018, 12:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: Electron - náhradní zdroj

Převinout trafo by asi problém nebyl, ale kde nic není... prostě nemám, tak jsem hledal levnou náhradu...

Autor:  computerasylum [ 10 dub 2018, 16:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Electron - náhradní zdroj

Těch 19V, to je naprázdno, anebo při zatížení? Za tím usměrňovacím můstkem, tam, jsou jaké stabilizátory, na kolik Volt stejnosměrných? Jde mi o to zjistit, kolik by trafo mělo optimálně mít při zatížení. Při 14 VA to je necelý Ampér odběr.
Pokud do počítače na můstek leze 19V AC, pak za můstkem by mělo být 26V DC. Ale je možné, že těch 19V C je naprázdno a při zatížení to může klesnout klidně i na 15V AC. Potom by za můstkem bylo nějakých 20V DC. Je potřeba zjistit jak to vlastně je...

Když ale přes můstek pošleš DC napětí, počítej s úbytkem na diodách.

Autor:  danhard [ 10 dub 2018, 16:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Electron - náhradní zdroj

Mám tu trafo 2x18V/0,5A (nebo 18V/1A) na plachu EI20, který jsem si nechal na zakázku vyrobit u fy Block.
Za 200Kč je Tvé :)

Autor:  vanthomas [ 10 dub 2018, 16:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Electron - náhradní zdroj

Dík, ale já už nic nescháním :) S tím adaptérem to spolehlivě funguje...
Zdroj je stabilizovaný +/- 5V. Kolik dávalo původní trafo naprázdno netuším, jak píšu nikdy jsem ho neviděl. Každopádně na štítku píšou 19V AC.
Příloha:
electron_stitek.jpg
electron_stitek.jpg [ 39.26 KiB | Zobrazeno 2171 krát ]

Při 19V DC je na výstupu co má být (naprázdno i při zatížení +/- 0,1V). Dál jsem nic nevymýšlel...
Příloha:
electron_ps.jpg
electron_ps.jpg [ 53.94 KiB | Zobrazeno 2171 krát ]

Autor:  computerasylum [ 10 dub 2018, 17:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Electron - náhradní zdroj

Netušíš co je T1 a IC1 ? V servisním manuálu je sice schéma, to co jsi sem dal, ale není tam rozpiska součástek pro zdroj. Pro zdroj tam uvádějí jen nahradu celou desku zdroje. Kdysi jsem míval Acorn Electron, ale nenapadlo mne kuchnout zdroj a podívat se na střeva :(

Autor:  vanthomas [ 10 dub 2018, 17:44 ]
Předmět příspěvku:  Re: Electron - náhradní zdroj

Večer se kouknu, každopádně T1 je nějaká tlumivka a IC1 bych čekal lineární stabilizátor...

Autor:  danhard [ 10 dub 2018, 18:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Electron - náhradní zdroj

Že by transformátor T1 ?

Autor:  vanthomas [ 10 dub 2018, 20:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Electron - náhradní zdroj

IC1 je TI8419, což google tvrdí, že je obyčejný NPN tranzistor. Nevím... T1 opravdu vypadá jako trafo.
Asi si k tomu někdy sednu s osciloskopem, docela mě zajímá, jak to vlastně funguje a nebudu ani na chvíli předstírat, že to z toho schémátka chápu :D
Jediné co snad poznám, je že Q1,Q2 je oscilátor a Q5 spínací výkonový tranzistor. Ono to asi bude úplně jednoduché, ale mě tyhle zdroje nějak nejdou...

Autor:  microlan [ 10 dub 2018, 21:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Electron - náhradní zdroj

Ušetřím Ti strojní čas u osciloskopu. Q1 a Q2 je "tyristorový oscilátor" který přes Q3 a Q4 spíná periodicky Q5. Tím se budí primár trafa. Na sekundáru se po usměrnění a vyfiltrování kondenzátorem napětí přes dělič přivádí na vstup IC1 a ten po dosažení určitého napětí zablokuje oscilátor na dobu, než zase napětí klesne pod spínací úroveň IC1 (řekl bych něco jako TL431, napěťová reference) a zase spustí pulzování do trafa.

//R7 zajišťuje proudové omezení

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/