OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 20 lis 2018, 14:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 25 pro 2017, 12:05 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 451
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Tak jsem si naježil můj vysněný "Žalud ponořený do kapaliny". :ac: Při důkladné očistě jsem si všiml, že je tam stále původní baterka, ale prakticky vůbec nevytekla. Je na ní jen pár bílých krystalků a přímo pod ní zanedbatelný zelený flíček. Jupíí! :jump: Baterka šla tedy hned pryč. Docela mě překvapilo, že byl uvnitř i 840 MB hdd, ten to má ale bohužel za sebou. :-( Jelikož nemám hlodavce, tak si moc srandy neužiju. Takže zatím jen R a F12. Už jsem přes cli dokonce i naformátoval 2 diskety. :-) Postahoval jsem obrázky disket, co sem dal Mistic (díky) a pustil jsem se do zapisování na PC, ale bohužel jsem brzo skončil. Stáhl jsem Omniflop, nainstalil driver a nic. Pořád se tomu něco nelíbí a nabízí to jen standardní formáty 720 a 1,44. Nevím, čím to je! :bang:

Do začátku bych tedy poprosil o pár rad zkušenější žaludáře...

1. Mistic zde psal, že CF-ky tam nechodí, takže někde sehnat normální hdd?
2. Jaké napětí má origo baterka, resp. čím jí nahradit? Někde píšou 1,2 V (1x AA) a někde 3,6 (3x AA)
3. Jak napájet novou baterku. Stačí jen + a - nebo musí být zapojeny oba mínusy jako s origo baterkou?
4. Jak nejlépe pořešit myš? Adaptér na origo konektor nebo sériová myš s ovladačem?

Dík!


Přílohy:
IMG_6165.jpg
IMG_6165.jpg [ 252.31 KiB | Zobrazeno 1870 krát ]
IMG_6162.jpg
IMG_6162.jpg [ 258.94 KiB | Zobrazeno 1870 krát ]
IMG_6164.jpg
IMG_6164.jpg [ 311.83 KiB | Zobrazeno 1870 krát ]

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 25 pro 2017, 12:06 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 451
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
pokračování


Přílohy:
IMG_6160.jpg
IMG_6160.jpg [ 450.85 KiB | Zobrazeno 1870 krát ]
IMG_6161.jpg
IMG_6161.jpg [ 371.54 KiB | Zobrazeno 1870 krát ]
IMG_6166 (2).jpg
IMG_6166 (2).jpg [ 235.49 KiB | Zobrazeno 1870 krát ]

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 25 pro 2017, 12:35 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7540
Bydliště: Praha
Has thanked: 948 times
Been thanked: 888 times
Jéje, tak to abych zapátral v paměti :-) Sériová myš má nějaké nevýhody, jen už si nepamatuju, které. V mém vláknu o A3020 určitě bude info, od koho ze zdejší komunity jsem myš pořídil. Jen jsem ji musel trochu opižlat plast na konektoru, protože jinak nešla zasunout.
Ohledně OmniFlopu. Předpokládám, že máš obé v "C:\Windows\System32\drivers\OmniFlop.sys. C:\Windows\System32\drivers\OmniFDC.sys" - nakopírované jako admin. Pokud ano, pak by ti po kliku na tlačítko "test" měl vypsat podporované formáty. Jestli tam vidíš jen něco málo, pak jsou dvě možnosti. Buď nekompatibilní mechanika (nějak očesaná oproti starým kouskům) nebo tvůj floppy řadič v compu není "full floppy support compatible". Jestli máš po ruce jiné pecko s XP, otestoval bych to tam, než se pustíš do nějakého laborování.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 25 pro 2017, 15:27 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2618
Has thanked: 134 times
Been thanked: 178 times
Tak aspon vim, kdo me na Aukru prehodil... :) Tak ho ve zdravi uzij!

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 25 pro 2017, 17:19 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 998
Bydliště: Praha
Has thanked: 93 times
Been thanked: 221 times
Místo omniflopu jde taky použít starší omnidisk. Pokud máš po ruce PC s DOSem, je to možná jednodušší...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 25 pro 2017, 19:32 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 746
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
macino píše:
1. Mistic zde psal, že CF-ky tam nechodí, takže někde sehnat normální hdd?


CF i SD (některé) adaptéry normálně chodí. Bohužel OS podporuje maximální velikost disku 512MB. Lze použít větší disk a použít z něj jenom těch cca 512MB. Bohužel formátovací soft má problém toto udělat s velkými disky (u mě např 60GB se starého laptopu), protože mu přeteče nějaká interní proměnná. Dá se to částečně obejít tím, že se v tom programu vybere jako mustr nějaký ten kdysi dodávaný disk, takže to člověk může zformátovat na pokusy alespoň nějak, i když třeba jenom jako 63MB.

Citace:
2. Jaké napětí má origo baterka, resp. čím jí nahradit? Někde píšou 1,2 V (1x AA) a někde 3,6 (3x AA)
3. Jak napájet novou baterku. Stačí jen + a - nebo musí být zapojeny oba mínusy jako s origo baterkou?


Kup přímou náhradu (NiMH/NiCD). Formát baterky je běžný a přesně pasující náhrada se dá běžně koupit třeba v TME.

Citace:
4. Jak nejlépe pořešit myš? Adaptér na origo konektor nebo sériová myš s ovladačem?


Myš je principielně stejná jako u ST a AMigy, akorát má 3 tlačítka. V zásadě by měl fungovat jakýkoli adaptér pro tyto počítače (nebo přímo jejich myši), pokud se správně nadrátují na ten mini DIN konektor. třetí tlačítko by se muselo natáhnout přímo od mikrospínače, což by taky nebyl problém.

Nebo postavit toto: http://www.waitingforfriday.com/?p=4#Schematic

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 25 pro 2017, 21:55 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 451
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Kubik píše:
Tak aspon vim, kdo me na Aukru prehodil... :) Tak ho ve zdravi uzij!


Ach tak, to se tedy omlouvám. :oops: ;)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 25 pro 2017, 22:18 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 451
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Díky všem za pomoc!!! :beer:

Já jsem mezitím trochu pokročil. Rozchodil jsem Omniflop. Stáhl jsem ještě 64 bit verzi a je zvláštní, že ta chodí. Zapsal jsem si tedy aspoň nějaké ty diskety. Zajímavé je, že většina adf jsou oboustranné dd, takže se musí přejmenovat na adl, aby to Omniflop zapsal oboustranně (800 kb). Jednostranné hd 800 kb nefungují.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 11:21 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 451
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Tak jsem zase trochu pokročil. Už mám naletovanou novou baterku, takže nastavení mi už drží. Zkoušel jsem i nějaké ty CFky a dle očekávání bez úspěchu (8 GB se vůbec nechytá, 2 GB formát končí errorem, 64 MB se nechytá, 16 MB "úspěch" - funguje, ale je to k ničemu). Také jsem se více sblížil s cli (nastavení ide disku, typu monitoru, hlasitorst zvuku, diskety). Při spouštění zapsaných disket jsem ale narazil na docela častou hlášku ve smyslu že Wimp je aktivní. Následně jsem pochopil, že ten Wimp je asi desktop. Proto se chci zeptat, jak ukončit desktop a skočit jen na cli, případně nastartovat rovnou do cli bez GUI. Také by mě zajímalo, zda existuje na žaluda nějaký ten manažer se dvěma panely.

Dík a všem hezký nový rok 2018!!!

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 11:41 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 18:17
Příspěvky: 216
Has thanked: 19 times
Been thanked: 24 times
Ještě potřebuješ myš? Mám tu tohle - https://www.instagram.com/p/BSqqNPBgwQB/ - ale nevím, jestli funguje, a jestli je to vůbec k Acornu (ale na 99% ano).

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 11:59 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 451
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Sledge píše:
Ještě potřebuješ myš? Mám tu tohle - https://www.instagram.com/p/BSqqNPBgwQB/ - ale nevím, jestli funguje, a jestli je to vůbec k Acornu (ale na 99% ano).


Jasně, že jo! Když tak napiš do SZ, co bys za ní chtěl. Díííky!!! :like:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 13:01 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7540
Bydliště: Praha
Has thanked: 948 times
Been thanked: 888 times
U Acornu je problém v tom, že minimum aplikací má logické jméno, které by alespoň trochu napovídalo, co daná aplikace dělá. Jestli je wimp přímo desktop, to nevím. Tuhle hlášku jsem nikdy neviděl. Každopádně desktop nejspíš běží vyždy. Po "spuštění" hodně her se objeví jejich ikona dole na liště a tam si teprve vybíráš, zda ji spustíš, provedeš její konfiguraci a nebo jukneš na info.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 15:24 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 451
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
misticjoe píše:
U Acornu je problém v tom, že minimum aplikací má logické jméno, které by alespoň trochu napovídalo, co daná aplikace dělá. Jestli je wimp přímo desktop, to nevím. Tuhle hlášku jsem nikdy neviděl. Každopádně desktop nejspíš běží vyždy. Po "spuštění" hodně her se objeví jejich ikona dole na liště a tam si teprve vybíráš, zda ji spustíš, provedeš její konfiguraci a nebo jukneš na info.


Hm, zajímavé, každopádně je toho ještě spoustu na objevování. Možná je ten Wimp jen nějaký modul, co se spouští s desktopem. Já jsem mezitím zjistil, že když se 2x stiskne ctrl+shift+F12, tak se ukončí desktop a skočí to do cli. Potom ty věci už spustit jdou. Divné ale je, že se musí ten desktop ukončit jen v případě spuštění z cli přes f12. V emulátoru při poklikání na ikonu v desktopu se to normálně spustí a neprotestuje to. Každopádně je až neuvěřitelné, jak je ten žalud pevně spjat s myší. Dokonce i spousta aplikací a her prostě předpokládá, že tam ten hlodavec je a bez něj si člověk ani neškrtne, protože to čeká na mid button.

Jo a je někde popsáno, co znamenají ty jednotlivé grafické mody (rozlišení, barvy, refresh)? Typy monitorů jsou jasné, ale toto? Je někde nějaká tabulka, či něco takového?

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 16:50 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2618
Has thanked: 134 times
Been thanked: 178 times
WIMP = Windows, Icons, Menus, Pointer

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 20:15 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7540
Bydliště: Praha
Has thanked: 948 times
Been thanked: 888 times
Já svého moc bez myši nepoužíval. Kolik máš RAMky? Jestli máš nastavený nějaký šílený grafický mód, tak nemusí zůstávat moc volné RAM pro hry a tím pádem se nechcou spustit.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz