OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 26 zář 2018, 02:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 16 úno 2018, 17:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7384
Bydliště: Praha
Has thanked: 911 times
Been thanked: 854 times
Já jsem na žádný problém s VGA nenarazil. Ale asi používám špatné aplikace. :-) Co si vybavuju, tak hry bez instalátoru jsem řešil nakopírováním na disk. A pak - mám dojem, že takové hry mají nějaký infosoubor, podle kterého kontrolují, jaká disketa je vložená. Nehraje se na jména disket. Stačilo do daného souboru dopsat obsah ze stejného z dikety 2, 3... Ale jestli to funguje u všech, to nevím.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 19 úno 2018, 15:37 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 446
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Tak se to konečně zlomilo a můžu se pochlubit, že Acorn má 512 MB hdd! :jump: Za to vděčím Springymu, který mi půjčil směs jeho CF karet a tímto mu velmi děkuji. Pro jistotu uvedu chodivé karty, kdyby se to někomu hodilo. (Sandisk 64 MB a 1 GB, Kingston 256 MB). Díky této radostné události jsem o víkendu zažil při krmení Acorna největší diskotéku v mém životě! :suicide:

Po dlouhých hodinách hledání na netu jsem našel následující utilitky, bez kterých se Acorn neobejde:

!SparkPlug - dekomprimátor zipů
!Split - rozděluje velké zipy na diskety a opět spojuje
!KeyFix- nezkoušel jsem (mám myš), ale mimo jiné umí emulovat myš na numerické klávesnici.
!InfoZip - balení a rozbalování zipů

http://www.steve-potts.me.uk/software.html#split

https://www.davidpilling.com/free.html

Acorn je tedy nakrmen daty, zbývá jen rozchodit ty vícedisketové hry a Dunu 2 a Dooma.

Disketová verze Duny z Misticova balíku po instalaci na hdd sice chodí (chce to manuál :-(), ale ta zipová ne. Při spuštění se zobrazí velký obrázek CDčka, potom to chce vytvořit sejvovací adresář a pak to hodí hlášku, že to chce nějaký soubor, který nikde není k nalezení.

Po rozbalení zipu s Doomem jsem zjistil, že je to vlastně instalačka, ale při instalaci to hodí chybu a dál se nehnu. Na netu jsem vyhrabal i jiný port, ale ten chtěl minimálně 5 MB Ram, takže smůla. Nemohl by mi někdo na Acornu zipnout nějakou chodící, již nainstalovanou verzi a hodit třeba sem? Stačilo by jen tu omáčku okolo. WADy mám už nadiskotékované v Acornu.

Jinak se mi líbilo na Acornu Sim City 2000, vypadá moc pěkně, leč ARM250 už na něj nestačí.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 19 úno 2018, 19:31 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7384
Bydliště: Praha
Has thanked: 911 times
Been thanked: 854 times
Jó, SparkPlug a Split. To jsou ty správné utility :-) Já snad toho Acorna vytáhnu a zapnu, abych se v tom trochu pošťoural a dopsal, co je ještě užitečné.
Jo a ten DOOM, to je strašné slideshow. Chce to Acorna přetaktovat.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 20 úno 2018, 07:35 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 446
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
misticjoe píše:
Jó, SparkPlug a Split. To jsou ty správné utility :-) Já snad toho Acorna vytáhnu a zapnu, abych se v tom trochu pošťoural a dopsal, co je ještě užitečné.
Jo a ten DOOM, to je strašné slideshow. Chce to Acorna přetaktovat.


No, jen ho vytáhni, škoda ho nechat ležet ve skříni! ;) Žádnou hitparádu samo neočekávám, ale chtěl bych ho jen vidět na další (exotické) platformě. Také mě zajímá, jak to vypadá v těch odlišných barvách, četl jsem, že jsou na výběr dvě palety.

O tom přetaktování jsem četl (na 25 MHz), ale nepřijde mi to jako úplně triviální záležitost, musí se sehnat jiné, daleko rychlejší ramky (28 ns vs 70 ns) a kompletně vyměnit celé 4 MB.

http://www.vectorlight.net/retro/comput ... -overclock

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 12 bře 2018, 01:32 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 944
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Tak jsem se do toho taky pustil. Acorn ležel ve skříní víc než rok a vůbec se mi do něj nechtělo. Když dorazil z Albionu, akorát jsem vyštípnul baterku a uložil ho k ledu.
Potěšitelné je, že to není holota, je tu pár milých bonusů - další 2 MB ram a ethernet podule.
Příloha:
IMG_20180311_221250.jpg
IMG_20180311_221250.jpg [ 200.35 KiB | Zobrazeno 991 krát ]

Horší je, co napáchala vyteklá baterka, není to sice tak hrozné, jak to na první pohled vypadalo, ale pár spojů chybí...
Detail kolem FDD řadiče
Příloha:
acorn_detail.jpg
acorn_detail.jpg [ 407.22 KiB | Zobrazeno 991 krát ]

Tady většina spojů kupodivu žije, horší je to třeba mezi HC573 kousek vedle, tam jsou mrtvé všechny...
Příloha:
hc573.jpg
hc573.jpg [ 280.85 KiB | Zobrazeno 991 krát ]

Budu muset nějak nastudovat, jak se do toho nejšetrněji pustit. Zatím jsem nic takovéhleho neřešil, ale myslím že to půjde :)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 12 bře 2018, 07:51 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 446
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Vždycky se znovu a znovu divím, kam až se ten elektrolyt dostane. Baterka vyblije dvě kapky kentusu, ale přesto je vždycky zelená celá deska. :shock: Tady koukám, že je zelený i ide konektor na druhé straně desky. Fakt masakr, co dokáže trochu agresivního humusu. :roll: Každopádně přeju, ať se dílo daří!!! ;)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 15 bře 2018, 02:49 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 944
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
S opravou jsem sice zatím nehnul, ale při sosání informací jsem zjistil, že ta ethernet podule je sice hezká a asi i vzácná věc, ale nejspíš k ní trochu chybí tohle:
Příloha:
s-l1600 (1).jpg
s-l1600 (1).jpg [ 30.08 KiB | Zobrazeno 925 krát ]

Nic složitého by v tom ale být nemuselo, možná v tom bambilionu PDF, co jsem stáhnul, je někde schema :)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 15 bře 2018, 09:28 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 446
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Myslím, že nic nechybí. Toto bude jiné řešení, resp. externí síťovka do toho network konektoru, co je na kompu. Co jsem viděl na fotkách, tak ty síťové mini poduly už měly koax přímo na sobě. Takže si myslím, že toto funguje samo o sobě bez připojeného mini podulu.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 15 bře 2018, 09:41 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 446
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Aha, teď jsem si pořádně prohlédl fotku tvé desky a ten tvůj mini podule vůbec žádný konektor nemá, zatím všechny síťovky, co jsem viděl na fotkách na netu, měly přímo na sobě koax nebo RJ konektor. Hm, zajímavé, možná to nakonec bude tak, jak píšeš, ale každopádně si říkám, proč by to dělali takhle blbě (karta dovnitř a ještě krabice ven).

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 15 bře 2018, 10:03 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 944
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Urcite to patri k sobe, tady anglan prodava neco podobneho:
https://www.ebay.com/itm/173124818976
Trochu doufam, ze by to mohlo byt klasicke AUI, takze by mohlo stacit treba tohle:
https://www.ebay.com/itm/182834238274

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 15 bře 2018, 10:16 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 446
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Tak to tedy fakt zírám! Víc neprakticky to už asi vymyslet nešlo. Chudák uživatel se musel povrtat v kompu a ještě připojovat krabici. Silně mi to připomíná modulátor k A500, to byl taky super nápad!

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 19 bře 2018, 12:30 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 729
Has thanked: 12 times
Been thanked: 85 times
Tak jsem při příležitosti toho, že mi přišly RAMky na 4MB upgrade, ještě otestoval připojení paralelní ZIPky, konkrétně verze 250. Bohužel pouze s částečným úspěchem. Driver Argo (k dostání zde http://stardot.org.uk/forums/viewtopic.php?t=9340) si ani neškrtne.

Naopak shareware verze jiného driveru Partis PowerZip (http://www.partis.org/acorn/main.php) zipku vidí a pokud jsou tam oddíly (náhodou jsem takovou měl), tak se zobrazí jako jednotlivá zařízení, ale už není vidět, co je na nich. Zkoušel jsme spustit PCFS, co mám na disku, ale ničemu to nepomohlo, akorát to hlásilo nějaké chyby. Zkoušel jsem i v PC vytvořit FAT16 přes celé médium (bez oddílu) a nefungovalo to. Nicméně HW evidentně funguje, takže kdyby měl člověk plnou verzi toho driveru, která umí formátovat a zapisovat, tak to už asi nebude problém s tím nějak pracovat. Možná by stačila jenom nejnovější verze PCFS, ale nevím, kde jí mám vzít.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz