OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 21 srp 2018, 07:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 06 úno 2018, 11:40 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 434
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 111 times
Been thanked: 36 times
hynek píše:
Nektere programy pro vytvareni ZIPu umely rovnou rozdelovat archiv do vice souboru pro diskety. Pri rozbaleni to zas slo postupne z disket nacitat.


Jo, to jo, ale zde jsou ty zipy jednosouborové zabalené přímo na Acornu, včetně metadat a nesmí se na to hrábnout v PC. Zkoušel jsem to i znovu zazipovat a rozdělit po disketách, ale zazipovaný zip Spark nerozbalí. :-(

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 06 úno 2018, 15:31 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 11:10
Příspěvky: 112
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 22 times
A nejde na tom pocitaci pouzit prikazovou radku a neco jako:
Kód:
COPY /B FILE.1+FILE.2+FILE.3 FILE.ZIP


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 06 úno 2018, 15:58 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7235
Bydliště: Praha
Has thanked: 882 times
Been thanked: 841 times
Jo, něco takového jsem používal. Na dělení velkých a spojování zase na Acornu. Jen to nebyl Copy, ale nějaká utilita, která to pospojovala. Ale už si nepamatuju co. A vzhledem k tomu, že jména programů na Acornu málokdy (prakticky nikdy) nereflektují, co daný program dělá, tak znovu to hledat bude asi pěkný oříšek.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 11 úno 2018, 11:58 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 434
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 111 times
Been thanked: 36 times
Tak jsem zase trochu popolezl. V pátek dorazily zipky a už jsou na svém místě. Takže rozšíření na 4 MB mám za sebou.

Z Ali mi také dorazil ten adaptér z CF na SD. Vyzkoušel jsem několik SD karet a opět bez úspěchu. Formát u všech proběhl bez problému, ale při poklikání na ikonu disku se objevila chyba čtení (něco s bad directory error - přesně si to nepamatuju). Ten Acorn je ale vybíravá mrcha! :bang: Jelikož klasický malý disk neseženu, napadá mě už jen DOM nebo Microdrive. Takže zase vypláznout prachy za něco, co možná nepoběží. :suicide:

Docela mě už začíná vytáčet, že když chci něco na Acornu vyzkoušet, musím odpojit klávesnici a sundat ten pitomej plech s disketovkou. Navíc ty konektory na klávesku nejsou zrovna na dobrém místě. Jsem zvědav, jak dlouho mi to neustálé odpojování a připojování budou ty kšandy tolerovat. :roll:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 11 úno 2018, 14:18 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7235
Bydliště: Praha
Has thanked: 882 times
Been thanked: 841 times
Tak už tam dej klasickej disk a přestaň se v tom vrtat :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 11 úno 2018, 20:21 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 434
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 111 times
Been thanked: 36 times
Já bych ho tam hrozně rád dal, ale já ho NEMÁM! :hang:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 11 úno 2018, 20:57 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7235
Bydliště: Praha
Has thanked: 882 times
Been thanked: 841 times
No kdybys ten čas, cos věnoval pokusům rozchození CF věnoval shánění nějakého IDE do 540MB, tak už ho máš :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 00:02 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 722
Has thanked: 12 times
Been thanked: 84 times
Nemusí být do 540MB. Já tam mám vražený 40GB disk ze starého noťasu, na který jsem nahrál obraz malé CF karty (1GB, takže se ještě dala standardně nainicializovat jako 512MB, ale náhodně vykazovala R/W chyby), systém se k tomu chová jako k malému disku a funguje to naprosto bezchybně. Nebo by se dal použít emulátor, případně tam ty struktury spáchat přímo hexa editorem :-D

Co se týče přesunu dat, bylo by super mít Acorního klienta pro Pacp-USB, ale já to portovat nedokážu :(

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 07:29 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 434
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 111 times
Been thanked: 36 times
misticjoe píše:
No kdybys ten čas, cos věnoval pokusům rozchození CF věnoval shánění nějakého IDE do 540MB, tak už ho máš :-)


Samo průběžně koukám po malých 2,5 ide hdd, ale prostě nejsou!

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 07:37 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 434
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 111 times
Been thanked: 36 times
ctirad píše:
Nemusí být do 540MB. Já tam mám vražený 40GB disk ze starého noťasu, na který jsem nahrál obraz malé CF karty (1GB, takže se ještě dala standardně nainicializovat jako 512MB, ale náhodně vykazovala R/W chyby), systém se k tomu chová jako k malému disku a funguje to naprosto bezchybně.


Aha, to je dobré vědět. :thumbup: Velký ide hdd by sehnat šel. To bych tím pádem mohl zabít dvě mouchy jednou ranou (disk a přenos dat). Byl by tedy ochotný některý z majitelů Acorna udělat mi img svého hdd s daty a někam mi ho hodit?

Dík! ;)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 11:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1636
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 481 times
Been thanked: 346 times
ctirad píše:
Co se týče přesunu dat, bylo by super mít Acorního klienta pro Pacp-USB, ale já to portovat nedokážu :(

Ten by byl super, ale to by chtelo nekoho kdo umi pobsluhovat acorni port. A stacil by i server, tem neni to menu, takze mas o starost min.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
>>> Atariada: 20. - 22. 4. 2018
>>> PLatariada: 8. - 10. 6. 2018


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 16 úno 2018, 11:24 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 434
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 111 times
Been thanked: 36 times
Tak mám další acorní poznatek. Jelikož jsem zjistil, že docela dost softu nefunguje nebo funguje blbě na VGA kabelu, vyrobil jsem si scart kabel a s konečnou platností se na něj přesouvám. Je to podobná situace jako na Amize s multiscan productivity na VGA monitoru.

Dále by mě zajímalo, jestli jdou rozchodit vícedisketové hry z hdd, když nemají instalátor. Bohužel pouhé zkopírování obsahu všech disket do jednoho adresáře nefunguje.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 16 úno 2018, 11:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1636
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 481 times
Been thanked: 346 times
a co tam hodit Gotek? S HxC by to melo podporovat i Archimeda.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
>>> Atariada: 20. - 22. 4. 2018
>>> PLatariada: 8. - 10. 6. 2018


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 16 úno 2018, 12:09 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 434
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 111 times
Been thanked: 36 times
Jo, to je pravda, pokud zjistím, že budu nucen v budoucnosti intenzivněji využívat fdd, tak o tom Goteku budu určitě vážně uvažovat.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 16 úno 2018, 12:20 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 722
Has thanked: 12 times
Been thanked: 84 times
S VGA kabely pozor na jednu věc. Acorn využívá některé piny (min tři) VGA konektoru pro detekci připojeného zobrazovadla podobně jako třeba Atari ST nebo Falcon. Problém je v tom, že na většině běžných VGA kabelů jsou tyto piny propojené se zemí, což zrovna neodpovídá připojenému VGA ani SVGA monitoru ale bůhví čemu, takže se po startu nahodí rozlišení a frekvence neodpovídající rozsahu (S)VGA. Totéž se stane, pokud si to člověk správně na staví v systému a spustí se nějaké demo nebo hra, která si to nastavení nebere ze systému, ale přímo z těch stavových pinů.

Co se týče A2030 + HxC, potvrzuju, že to funguje.

Na obraz disku se podívám přes víkend, ale Acorna mám aktuálně zabaleného a uklizeného, takže spoléhám, že mám ještě ten výchozí obraz někde na disku v PC.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz