OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 17 pro 2018, 20:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 20:59 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 456
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 118 times
Been thanked: 36 times
misticjoe píše:
Já svého moc bez myši nepoužíval. Kolik máš RAMky? Jestli máš nastavený nějaký šílený grafický mód, tak nemusí zůstávat moc volné RAM pro hry a tím pádem se nechcou spustit.


Mám 2 MB RAM, grafický mód hlásí *status "auto", myslím, že to tam hází 12-ku, musím nastudovat, co ty módy vlastně znamenají, ale tipuju, že čumím na 640x480 16 barev. Já ho bez myši používám docela intenzivně. Je ze mě už solidní "cli-kař". :-)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 04 led 2018, 18:44 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 761
Has thanked: 12 times
Been thanked: 87 times
macino píše:
Tak jsem zase trochu pokročil. Už mám naletovanou novou baterku, takže nastavení mi už drží. Zkoušel jsem i nějaké ty CFky a dle očekávání bez úspěchu (8 GB se vůbec nechytá, 2 GB formát končí errorem, 64 MB se nechytá, 16 MB "úspěch" - funguje, ale je to k ničemu).


To je bohužel klasický problém 5V IDE versus 3.3V CF karta, což jsou vlastně kromě těch úplně nejstarších všechny. Pro správnou funkci by se tam musel udělat level shifter nebo přidat na data pullupy do 5V, což zase není bez rizika a u takovéhoto cenného HW bych si to nelajznul.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 04 led 2018, 21:05 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2246
Has thanked: 83 times
Been thanked: 323 times
ctirad píše:
To je bohužel klasický problém 5V IDE versus 3.3V CF karta, což jsou vlastně kromě těch úplně nejstarších všechny.

BTW pozná se to nějak na té kartě, když to na ní není přímo napsané?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 04 led 2018, 22:01 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2682
Has thanked: 139 times
Been thanked: 186 times
Mam pocit, ze vsechny CF karty musi zvladat oboji napajeni, alespon CF specifikace to rika: "CompactFlash and CF+ products shall operate correctly in both voltage ranges as shown in Table 7: Input Power above. To comply with this specification, current requirements shall not exceed the maximum limit."
(Tabulka 7 specifikuje 3.3V a 5V)
http://rumkin.com/reference/aquapad/media/cfspc3_0.pdf strana 31

Nevim, jak novejsi specifikace.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 04 led 2018, 22:07 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2682
Has thanked: 139 times
Been thanked: 186 times
macino píše:
Zkoušel jsem i nějaké ty CFky a dle očekávání bez úspěchu (8 GB se vůbec nechytá, 2 GB formát končí errorem, 64 MB se nechytá, 16 MB "úspěch" - funguje, ale je to k ničemu).

Jestli to pripojujes pres nejakej adapter, doporucuju zkusit jinej, ty cinsky levny muzou bejt odflaknuty. Dalsi typickej problem, na kterej narazim u ruznych thin clientu je spatna podpora DMA modu - karty bez DMA fungujou pekne, karty s DMA fungujou jen v pripade, ze se DMA da vypnout v setupu, jinak to spatne zapisuje, zasekava se to atd. Opet to muze bejt i problem adapteru. Mame jednoho zakaznika, ktereu si adaptery delal sam - ze se mu neoplati porad laborovat s tema cinskejma, tak si to navrhne sam, a poradne :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 05 led 2018, 12:43 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 761
Has thanked: 12 times
Been thanked: 87 times
Kubik píše:
Mam pocit, ze vsechny CF karty musi zvladat oboji napajeni, alespon CF specifikace to rika:


ten problém není v napájení, ale v tom, že 3.3V karta má i signalizaci na 3.3V logice, takže log1 z pohledu 5V logiky na IDE pohybuje na hraně. A pak nastává duchařina, kdy funkčnost náhodně závisí na věcech jako je délka IDE kabelu, typ redukce (i když jsou to jen "dráty"), výrobci karty (protože jeden třeba používá čipset, který má ty log1 o desetinku voltu výš nebo tvrdší) nebo jejím typu nebo dokonce kusu (tolerance součástek) a podobné věci.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 19 led 2018, 11:48 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 456
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 118 times
Been thanked: 36 times
Je možno tyto ZIPy použít v Acornu?

https://www.ebay.com/itm/OKI-M514800-80 ... SwPc9W2EbB

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 19 led 2018, 15:30 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7606
Bydliště: Praha
Has thanked: 962 times
Been thanked: 893 times
Napiš SZ Mrafovi, ten mi ho "dělal" na 4MB.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 19 led 2018, 23:55 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 761
Has thanked: 12 times
Been thanked: 87 times
Mě by taky zajímalo, jaké jsou odzkoušené DRAMky, co se dají pořád sehnat. Redukci do A3020 patic už není problém nakreslit a vyrobit.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 20 led 2018, 21:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1835
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 276 times
Byly kupovane na utsource.net, typ uz presne nevim. Ale mrknu do mailu...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 21 led 2018, 06:58 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1835
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 276 times
Tyjo, to bylo hledani.... ale kupoval jsem TC514800AZ-70 , na utsource.net . Maji tam lepsi ceny, o dost, platil jsem 5$ za kus.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 22 led 2018, 10:14 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 456
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 118 times
Been thanked: 36 times
Tak už mám objednané 4 kousky za 12,32 dolárků.

Mimochodem, Dex mě pravidelně zásobuje přes SZ důležitými informacemi ohledně Acorna, tak bych mu zde chtěl moc poděkovat! :ac: :thumbup:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 05 úno 2018, 15:00 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 456
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 118 times
Been thanked: 36 times
Tak hlásím další pokrok. Sehnal jsem z Ebaye adaptér na PS/2 myš, takže už mi to myšuje. Pomocí disket a Sparku jsem nabušil můj brutální 16MB hdd softem a teď přemýšlím jak na hdd dostat větší zipy (tedy až objevím větší CF, co chodí), které se nevejdou na fdd. Četl jsem, že jde k Acornu připojit přes paralelní port zipka, ale tu nemám. Je ještě nějaká jiná možnost?

Mimochodem, docela se mi na Acornu líbí Wolf3D, zajímavá je i ta vánoční verze. ;-)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 05 úno 2018, 17:46 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 11:10
Příspěvky: 125
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 24 times
Nektere programy pro vytvareni ZIPu umely rovnou rozdelovat archiv do vice souboru pro diskety. Pri rozbaleni to zas slo postupne z disket nacitat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 05 úno 2018, 21:38 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7606
Bydliště: Praha
Has thanked: 962 times
Been thanked: 893 times
Čumim, co jsem všechno od rozjetí Acorna zapoměl. Tedy, spíš od doby, co mi leží na skříni a nemůžu najít čas, abych se k němu, stejně jako ostatním odlcompům, dostal.
Měl jsem za to, že se mi disk podařilo naplnit daty nějak rozumně, ale asik ne. Pátral jsem ve svých vláknech...a nic...

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz