OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 17 led 2018, 07:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 20:59 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 378
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 87 times
Been thanked: 29 times
misticjoe píše:
Já svého moc bez myši nepoužíval. Kolik máš RAMky? Jestli máš nastavený nějaký šílený grafický mód, tak nemusí zůstávat moc volné RAM pro hry a tím pádem se nechcou spustit.


Mám 2 MB RAM, grafický mód hlásí *status "auto", myslím, že to tam hází 12-ku, musím nastudovat, co ty módy vlastně znamenají, ale tipuju, že čumím na 640x480 16 barev. Já ho bez myši používám docela intenzivně. Je ze mě už solidní "cli-kař". :-)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G (SD2iec+FC3+EF3), ATARI 1040 STE (Satandisk+4MB RAM), AMIGA 1200 (Gotek+CF 8 GB PFS3+A1260/80 rev.6 64 MB RAM 105 MIPS), Amstrad CPC 6128, Didaktik GAMA '88 a '89 + ZX 128 (DivIDE+ESXDos).

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (am5x86-P75, 128 MB RAM,VooDoo2, USB 2.0, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 04 led 2018, 18:44 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 658
Has thanked: 10 times
Been thanked: 73 times
macino píše:
Tak jsem zase trochu pokročil. Už mám naletovanou novou baterku, takže nastavení mi už drží. Zkoušel jsem i nějaké ty CFky a dle očekávání bez úspěchu (8 GB se vůbec nechytá, 2 GB formát končí errorem, 64 MB se nechytá, 16 MB "úspěch" - funguje, ale je to k ničemu).


To je bohužel klasický problém 5V IDE versus 3.3V CF karta, což jsou vlastně kromě těch úplně nejstarších všechny. Pro správnou funkci by se tam musel udělat level shifter nebo přidat na data pullupy do 5V, což zase není bez rizika a u takovéhoto cenného HW bych si to nelajznul.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 04 led 2018, 21:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1809
Has thanked: 62 times
Been thanked: 245 times
ctirad píše:
To je bohužel klasický problém 5V IDE versus 3.3V CF karta, což jsou vlastně kromě těch úplně nejstarších všechny.

BTW pozná se to nějak na té kartě, když to na ní není přímo napsané?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 04 led 2018, 22:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1706
Has thanked: 80 times
Been thanked: 113 times
Mam pocit, ze vsechny CF karty musi zvladat oboji napajeni, alespon CF specifikace to rika: "CompactFlash and CF+ products shall operate correctly in both voltage ranges as shown in Table 7: Input Power above. To comply with this specification, current requirements shall not exceed the maximum limit."
(Tabulka 7 specifikuje 3.3V a 5V)
http://rumkin.com/reference/aquapad/media/cfspc3_0.pdf strana 31

Nevim, jak novejsi specifikace.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 04 led 2018, 22:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1706
Has thanked: 80 times
Been thanked: 113 times
macino píše:
Zkoušel jsem i nějaké ty CFky a dle očekávání bez úspěchu (8 GB se vůbec nechytá, 2 GB formát končí errorem, 64 MB se nechytá, 16 MB "úspěch" - funguje, ale je to k ničemu).

Jestli to pripojujes pres nejakej adapter, doporucuju zkusit jinej, ty cinsky levny muzou bejt odflaknuty. Dalsi typickej problem, na kterej narazim u ruznych thin clientu je spatna podpora DMA modu - karty bez DMA fungujou pekne, karty s DMA fungujou jen v pripade, ze se DMA da vypnout v setupu, jinak to spatne zapisuje, zasekava se to atd. Opet to muze bejt i problem adapteru. Mame jednoho zakaznika, ktereu si adaptery delal sam - ze se mu neoplati porad laborovat s tema cinskejma, tak si to navrhne sam, a poradne :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Acorn A3020
PříspěvekNapsal: 05 led 2018, 12:43 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 658
Has thanked: 10 times
Been thanked: 73 times
Kubik píše:
Mam pocit, ze vsechny CF karty musi zvladat oboji napajeni, alespon CF specifikace to rika:


ten problém není v napájení, ale v tom, že 3.3V karta má i signalizaci na 3.3V logice, takže log1 z pohledu 5V logiky na IDE pohybuje na hraně. A pak nastává duchařina, kdy funkčnost náhodně závisí na věcech jako je délka IDE kabelu, typ redukce (i když jsou to jen "dráty"), výrobci karty (protože jeden třeba používá čipset, který má ty log1 o desetinku voltu výš nebo tvrdší) nebo jejím typu nebo dokonce kusu (tolerance součástek) a podobné věci.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz