OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 03.06.2020, 18:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SymbOS
PříspěvekNapsal: 01.02.2015, 21:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 1963
Has thanked: 1282 times
Been thanked: 371 times
Nenapadny vanocni darek
http://symbos.org/preview.htm
https://www.youtube.com/watch?v=YwgPMNH31XI
Jak to asi ma s podporou FAT?

Je skoda, ze se zaseknul vyvoj SymStudia
http://www.cpcwiki.eu/index.php/SymStudio
Doplneni: zatimco Trebmint slibuje nastupce - Unify,
SymStudio se udrzuje zde:
http://www.muziekpraktijkconanima.nl/msxorg/Sym2014.zip

P.S: Tetris
http://members.home.nl/evanzanten/msxorg/tetris.zip


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SymbOS
PříspěvekNapsal: 03.02.2015, 16:25 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.06.2013, 20:26
Příspěvky: 2655
Has thanked: 109 times
Been thanked: 386 times
Příznivě kvituju, že to nemá tak zuřivý barvy, jako na CPC... ;)

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SymbOS
PříspěvekNapsal: 11.12.2019, 16:27 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2439
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 173 times
Rád bych tento systém otestoval v emulátoru ep128emu (emulátor Enterprise) ale mám problém, systém normálně nahraji :load sym, zobrazí se plocha ale nemohu na nic kliknout, vrací se mě chyba disc error (while loading error code 00) zřejmě nemohu přistupovat na disk, je nějaká rada jak na to ?
Systém mám v obrazu disku, koncovka vhd, soubor měl atribut archiv, to jsem odebral, ale řešení to nepřineslo.
Ostatní soubory a hry v tomto balíku fungují.

Nikde se nemohu dopátrat řešení :-(

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SymbOS
PříspěvekNapsal: 11.12.2019, 17:23 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 726
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 148 times
Pokud emuluješ jen 128 KiO RAM (na 64 SymbOS neběží vůbec), je potřeba před prvním spuštěním smazat SYMBOS.INI, systém se pak spustí v minimální konfiguraci (bez pozadí, screensaveru a widgetů).
Lépe je mít o něco více paměti, na Enterprise 128 je i při minimální konfiguraci SymbOSu jen 32 KiO volných.
Symbos na Enterprise se musí spouštět z EXOSu RUN"SYM".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SymbOS
PříspěvekNapsal: 11.12.2019, 19:50 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2439
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 173 times
Ano, to všechno mě je jasné, dělám to v emulátoru na PC kde jsem nastavil 640kB paměti, v tom problém není, systém se rozjede a funguje, jen nemohu nic spouštět, evidentně je problém v tom že nemám přístup k disku.
Nevím jestli to je záležitost emulátoru, nebo přímo toho obrazu (to nepředpokládám) ten obraz je součástí SD adapteru (https://szergitata.blog.hu/2015/05/04/e ... t_guide_uk), takže na skutečné Enterprise to určitě funguje, nebo možná to prostě nejde v emulátoru.
Proto mě zajímá, jestli to někdo v emulátoru nezkoušel ?

spustit systém jde, jak píšeš z EXOSu RUN"SYM" funguje také :load sym (funguje obojí)

A takto by to mělo vypadat : https://youtu.be/KhK0iLIZcrY

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SymbOS
PříspěvekNapsal: 11.12.2019, 20:49 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 726
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 148 times
Právě na MSX používá SymbOS svůj ovladač FDD, který se vybírá podle použitého řadiče.
Pokud je to SymbOS ze SD karty, nesnaží se přistupovat spíš na SD kartu (která v emulátoru nejspíš není) než FD?
Bohužel symbos.ini na tom webu je v raru, tak ho nemůžu prohlédnout.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SymbOS
PříspěvekNapsal: 11.12.2019, 21:38 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2439
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 173 times
No možná to v emulátoru prostě nefunguje.
Já ten soubor také nezobrazím, ani ten soubor vhd neotevřu, je to obraz disku.
Ovšem v emulátoru mohu spustit IS-DOS (nějaká verze DOSu?) možná bych mohl ten soubor symbos.ini otevřít v něm, smazal jsem ho, a nepomohlo to, jak v DOSu otevřu textovej soubor ?
Příkaz EDIT (tím by to možná šlo) tam nevidím.


Přílohy:
is_dos2.png
is_dos2.png [ 26.65 KiB | Zobrazeno 4213 krát ]
is_dos1.png
is_dos1.png [ 72.54 KiB | Zobrazeno 4213 krát ]

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SymbOS
PříspěvekNapsal: 11.12.2019, 23:37 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 726
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 148 times
IS-DOS není DOS, ale upravená CP/M, která místo CP/M formátu používá FAT12, takže pod ní běží normální CP/M programy, pokud nepracují specificky s CP/M formátem (jako diskdoktor, formátovač, commander, ...).
Příkaz EDIT v CP/M není, používá se externí editor (třeba ED, složité ovládání).
Jen nevím, jak si poradí s tím VHD, jaký ten VHD má formát disku (FAT12 to asi nebude?).
Ale pomocí WP (v ROM) by to mohlo jít editovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SymbOS
PříspěvekNapsal: 12.12.2019, 08:16 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2439
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 173 times
No, pomocí příkazu WP sice soubor nahraji, ale většina je jen písmenkovej guláš, velice zvláštně formátovanej.
Tak si asi počkám až dorazí SD adapter, a otestuji to přímo na realné Enterprise.


Přílohy:
symbos_e1.png
symbos_e1.png [ 123.46 KiB | Zobrazeno 4166 krát ]
symbos_e.png
symbos_e.png [ 105.72 KiB | Zobrazeno 4166 krát ]

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SymbOS
PříspěvekNapsal: 11.02.2020, 17:03 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2439
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 173 times
Tak jsem to otestoval na reálném stroji, stále stejný problé, symbos.ini smazáno, ale pokud chci kliknout na nějakou ikonu, tak nic jen chyba file not found :-(

No opravdu je někdy potřeba číst manuál, píše se to v něm jak tuto chybu obejít, v systému se musí přepsat cesta.

http://www.symbos.de/download/20170830- ... manual.pdf

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz