OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 25.01.2020, 18:24

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04.01.2020, 13:35 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2261
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 84 times
Been thanked: 161 times
Zřejmě jsem si něco provedl z Enterprise, snažil jsem se připojit joystick k vypnuté ep.
Po startu systému to nějak nefungovalo, tak jsem ho odpojil, při vypnuté ep.
A následně po startu sytému mě nefunguje klávesa Enter a interní joystick.
Tady je popis podobného problému (https://wiki.enterpriseforever.com/inde ... =EnterMice) jen mě není jasné, jestli ten problém při použití klávesnice a joysticku je dočasný a nebo něco odešlo ?
Od experimentování z joy se mě už enter zprovoznit nepodařilo.
Ještě doplním že jsem se snažil zapojit QuckJoy II turbo přepnutý na režim CPC464, pokud to má nějaký vliv ?

Nemá někdo tušení co s tím ?
A co asi odešlo ?


tento joy (https://www.artstation.com/artwork/BrJz8)
netuší někdo, na co tam je ten přepínač CPC464 ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.01.2020, 14:24 
Offline
Radil

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 505
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 116 times
CPC464 je dělaný tak, že do jednoho joystickového portu připojuje dva joysticky.
Originální Amstrad joystick je průchozí a druhý joystick se připojuje do něj.
Pinout konektoru je stejný jako u Atari joysticků, jen jsou místo jedné země připojeny dva signály pro výběr jednoho a druhého joysticku (jeden místo země, druhý místo jednoho z potenciometrů na obvykle nepoužitém pinu 9).

Tys připojoval joystick přímo do konektoru (resp. přes redukci), nebo přes Entermice?
Za normálních okolností by to nemuselo mít vliv, ale Entermice má místo fire1 vyvedeno +5V a tam, kde je vyveden druhý signál pro výběr řady klávesnice, má fire2.

Dát těch deset diod se vyplatí, je i hotový přípravek na SellMyretro (dát si 10x diodu sám ale vyjde asi levněji).
Jsou tam proto, aby se klávesnicové řady nezkratovávaly mezi sebou.
To je zřejmě to, co provedla Entermice, akorát že tam nejspíš navíc pustila tvrdých 5V.

Zkus ještě, zda reagují klávesy ALT a STOP.
Pokud nereagují, tak je klávesnicová řada s joystickem zablokovaná, sice by se v počítači nemělo nic stát, ale těch 5V mohlo odpálit LS145.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.01.2020, 15:18 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2261
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 84 times
Been thanked: 161 times
Připojoval jsem to pomocí konektoru co byl u ep
A zřejmě nefunguje ani Hold a STOP.
Při startu nereagují, funkci ALT nedokážu zjistit.
A co obnáší výměna té LS0145 ?
Je to tohle ?

https://www.ebay.co.uk/itm/74LS145-SN74 ... bddbae996a

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.01.2020, 15:34 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2261
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 84 times
Been thanked: 161 times
Asi jsem ho našel na desce.
https://www.nightfallcrew.com/wp-conten ... G_5560.jpg
Škoda že není v patici, pokud to je on.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.01.2020, 15:50 
Offline
Radil

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 505
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 116 times
To by měl být on.
Koukal jem do schématu, na druhé straně jsou už jen dva latche 74LS373, ty by znehybnění jedné klávesnicové řady dělat neměly (nemají jak).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.01.2020, 16:06 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2261
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 84 times
Been thanked: 161 times
Tak pokud bude stačit výměna jednoho broučka, tak to snad nebude taková hrozná věc, to mě udělá kolega v práci.
Hlavně aby to bylo jen tohle, nechám si tam dát patici a koupím asi i tu diodovou nádheru.
Škoda že má takové poštovné.

Možná to nastalo tím že jsem tu redukci otočil, není jasné co je vrch a co spodek :-(
Takže koupím také tu redukci co prodává (https://www.sellmyretro.com/offer/details/37202) a nebo koupím přímo (https://www.sellmyretro.com/offer/details/37205) no ale 50EURo se mě uvalit za to moc nechce :-(

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.01.2020, 16:34 
Offline
Radil

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 505
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 116 times
Citace:
Tak pokud bude stačit výměna jednoho broučka

Celkem by to nic jiného být nemělo.
Citace:
a koupím asi i tu diodovou nádheru.

Nebo tam těch deset diod na hulváta nacpat jinak (třeba vypájet konektor, zapájet diody nastojato do desky a k nim konektor).
Citace:
Škoda že má takové poštovné.

Mohl by slevit - posílá z Polska a poštovné má nejspíš počítané pro Brity.
Citace:
Možná to nastalo tím že jsem tu redukci otočil, není jasné co je vrch a co spodek

Originální Enterprise redukce nejde otočit, má na konektoru výřez.
Dokonce ani jednotlivé originální konektory nejsou mezi sebou záměnné, každý má výřez jinde.
Ale na joystick jsem viděl už tři různé redukce.
Ty máš tuhle?
Citace:
nebo koupím přímo (https://www.sellmyretro.com/offer/details/37205) no ale 50EURo se mě uvalit za to moc nechce

Entermice má smysl snad jen pokud chceš provozovat SymbOS s myší, jinak je to zbytečnost (těch sedm her se dá i s joystickem).
Ta redukce na dva joysticky alespoň nezakrývá síťový/RS232 konektor.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.01.2020, 16:51 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2261
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 84 times
Been thanked: 161 times
Mám jinou, už to vidím, není tam dražka na desce ale je tam takovej jako hrbolek přímo v casu, a na te redukci jsou dva hrbolky, ktere musí zapadnout, takze redukce je spravně zapojena když je víc pinu pro joystick dole, je to nelogicke, treba Atari to ma obraceně. Takže problém není tak ani v joysticku (třeba na C64 funguje normálně) ale problém byl že jsem to otočil a těch 5v šlo na nějaký pin kam nemělo. Jsem jelito, a ten co to navrhnul byl blbec. Proč tam není na desce nějaká dražka jako třeba na Spectru? No stalo se no.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.01.2020, 17:16 
Offline
Radil

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 505
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 116 times
Jack_Free píše:
na te redukci jsou dva hrbolky, ktere musí zapadnout, takze redukce je spravně zapojena když je víc pinu pro joystick dole

Znám, ta bohužel jde zapojit i obráceně (mimo ty hrbolky má jakoby "výřez všude").


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz