OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 26 zář 2018, 04:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 03 bře 2018, 17:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7384
Bydliště: Praha
Has thanked: 911 times
Been thanked: 854 times
Dneska jsem zapnul 486ku, vybral první políčko v menu pro boot, všechno naběhlo, jak mělo až do CybexShellu a najednou to slítlo a zachlásilo Command.com chybí nebo je poškozený.
Si říkám "to nevidim prvně, zas nějakej error", PC resetnu a nejdřív se CFka vůbec nechytla při detekci. Tak jsem to vypnul, redukci a CFku "pošolíchal" a zase zapnul. CFka se chytla, volím v menu "minimální boot" a ejchle, vono to rovnou načte Win95, i když by nemělo. A v nich koukám, že hodně adresářů, souborů a i jméno disku, je podivně přejmenováno. Misto každého druhého písmena je pomlčka. Například není command.com, ale c-m-a-d.c-m, adresář temp je t-m-, atd.
Nebylo to úplně u všeho. Evidentně jen u souborů a adresářů, které se za a) použily během prvního bootu, b) byly zapsané v SET PATH.

Co mě přivádí k viru - to každé druhé písmeno souboru/adresáře je kurňa podezřelé. Navíc scandisk žádnou chybu na "disku" neobjevil.
Co mě přivádí k chybě - už se to neděje. Soubory jsem ručně přejmenoval zpět (někde to byla fakt "pátračka"). Vše vyzálohoval do moderního PeCka a projel antivirem, který nic nenašel (a že Avast umí najít kdejak staré viry).

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 bře 2018, 21:22 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Ja už Avast nepoužívam. Je to viac ad-ware ako anitivirák.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 bře 2018, 21:42 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2069
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
Od boku... Da se to prohnat online scanerem?
Bo to na nejakej vir vypada.....

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 bře 2018, 22:45 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7384
Bydliště: Praha
Has thanked: 911 times
Been thanked: 854 times
Milsa píše:
Ja už Avast nepoužívam. Je to viac ad-ware ako anitivirák.


Může být, ale v databázi má viry třeba z roku 92. Což mnoho dnešních antivirů už nevede. Ještě mě napadlo nainstalovat na 486ku AVG5 v poslední DOSové verzi. Tak uvidíme.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 00:01 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
No, nevím jestli instalovat na zavirovaný počítač cokoli je dobrý nápad. I ty staré viry bývaly tu a tam agresivní a antivir napadaly (tuším, že Nightfall... ale už je to dávno).

Nemáš možnost připojit disk k jinému počítači s instalovaným antivirem? Resp. nabootovat z jiného disku na témže? Ideálně poštvat na to víc různých antivirů?

Nechce se mi věřit, že zrovna ty bys neměl v záloze pár disků/disket/zipek... ze kterých by se nedal nabootovat *DOS tu s něčím, tu s něčím jiným. Několik disků z FreeDOSem mám i já pro novější počítače. Čistě ze servisních důvodů a DOSový fanda zrovna nejsem.

A pak druhá věc - jsi si jistý, že je ten disk 100% v pořádku? Zkusil jsi na něj badblocks -sv případně -svn ? (zápisový, nedestruktivní) Nebo ho alespoň dd vyčíst do /dev/null? Příp. opakovaně přečíst a udělat md5sum? Zrovna nedávno jsem s někým řešil nespolehlivé SD karty, které při zápisovém testu byly zdánlivě v pořádku, ale třeba po týdnu vracely opakovaným čtením rozdílná data. HDD se bude chovat jinak, ale i tak bych mu slepě nedůvěřoval.

Btw... až dodatečně jsem si všiml, že řešíš CFku, takže to může dělat stejné potíže jako ty SD karty, zvláště se to může týkat souborů, které jsou zapsané jednou a pak už se jen čtou. Tj. zrovna ten command.com. A navíc to můžeš snadno namountovat jako druhý disk v DOSboxu a prohnat antivirem tam.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 08:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1637
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 115 times
už léta žádný antivirus nepoužívám. A to od té doby, kdy jsem zjistil, že je mnohem levnější dbát na počítačovou hygienu, než mít nainstalovaný antivir, který notoricky šmejdil v počítači a stále něco odesílal do firmy, která antivirový software vyráběla. A ta na oplátku stále žádala, abych si připlatil za upgrade. Hraničilo to s vyděračstvím. Tak jsem klíčové počítače úplně odstřihnul od internetu, zrušil antivirové programy a od té doby je už řadu let klid. Počítače i všechen software maká bez potíží.
Na net mám připojen pouze jeden víceméně prázdný počítač, který slouží jen pro netovou komunikaci a není z něj co ukrást a co zavirovat. OS se dá přeinstalovat v případě nutnosti rychle a data na něm nejsou, takže případný kolaps nenadělá škody.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 09:38 
Offline
Profík

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 706
Has thanked: 131 times
Been thanked: 21 times
A toto si skusal:
http://www.sac.sk/files.php?d=1
Podla mna to je vadna cf treba ju preformatovat lowlevel a dat spravnu tabulku...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 09:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1057
Bydliště: Kurim
Has thanked: 341 times
Been thanked: 280 times
Mne to trochu smrdi problemama s kombinaci radic, ovladac a tou konkretni CF, kazdy druhy byte muze byt taky problem s 8/16-bitovym pristupem. Zkus jinou CF.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 11:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7384
Bydliště: Praha
Has thanked: 911 times
Been thanked: 854 times
2 zxcygnus: CFka je dělená na více oddílů, čili její zapojení přes čtečku do moderní pece k ničemu moc nepovede. Dostanu se tak jen na první oddíl. Různé záchranné nástroje mám, ale ne pro 486 - i když by tam něco z toho asi chodilo. To bude chtít delší volnou chvíli na připojení CD-ROM a projetí.
2 Martine8bity: jo, to mě napadlo. Ale proč by se změnily jen jména souborů a ne jejich obsah?

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 11:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1558
Has thanked: 61 times
Been thanked: 266 times
misticjoe píše:
její zapojení přes čtečku do moderní pece k ničemu moc nepovede

Musíš mít také moderní operační systém, ne ten pirátský klon CP/M s omalovánkami pro děti :lol:

Linux zvládá víc oddílů na jakémkoliv zařízení, včetně flashek a karet. Takže zxcygnus to bere jako naprostou samozřejmost a ani by ho nenapadlo že to někomu jinému nejde. V jednadvacátém století.

Ten šestnáctibitový problém mohl nastat při změně tabulky souborů, něco přepisovalo adresář, ale ne soubory v něm. Třeba když jsi tam nakopíroval další soubory nebo vytvořil podadresář.

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 12:07 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7384
Bydliště: Praha
Has thanked: 911 times
Been thanked: 854 times
Nic jsem nekopíroval, ani nezapisoval. Šlo jen o čtení.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 12:45 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
misticjoe píše:
2 zxcygnus: CFka je dělená na více oddílů, čili její zapojení přes čtečku do moderní pece k ničemu moc nepovede. Dostanu se tak jen na první oddíl. Různé záchranné nástroje mám, ale ne pro 486 - i když by tam něco z toho asi chodilo. To bude chtít delší volnou chvíli na připojení CD-ROM a projetí.
2 Martine8bity: jo, to mě napadlo. Ale proč by se změnily jen jména souborů a ne jejich obsah?
V PC se dostatneš, kam budeš chtít oddíl neoddíl. Můžeš pracovat přímo se sektory. V USB čtečce se dá CFka otestovat úplně v pohodě. Jen se nesmíš vázat na omezené OS od Microsoftu. Nemáš-li a nechceš-li instalovat, nabootuj třeba z CD, nebo USB flashky (doporučuji http://www.system-rescue-cd.org/)

8/16bit přístup mne sice taky napadl, protože se to kdysi řešilo okolo ZX Spectra, ale to se snad netýká MSDOSu? Vždyť i MSDOS pracoval s IDE HDD v nějakém PIO režimu (před UDMA) 16 bitově. Mezi MSDOSem 6.22 a W95/98 jsem disky normálně přenášel a kromě problémů s dlouhými názvy to bylo vždy v pořádku. Ostatně IDE bylo 16bitové od počátku už od 286.

A samozřejmě, pak by se to týkalo nejen názvů, ale i obsahu, ale i struktury filesystému, prostě bys nenačetl ani oddíl, ani FATku.

Začni testem té CFky. Viz screenshot, v dmesg se ti flashka (CFka, cokoli) při vložení ohlásí, jestli je čtečka připojená si můžeš ověřit pomocí lsusb, pak se pomocí cat /proc/partitions ujistíš jaké má písmenko a podle kapacity vidíš, který disk je který (to s čísly jsou oddíly na nich, sr0 je DVDRW) a pak opakovaně pustíš některou z utilit na kontrolní součty (třeba sha512sum, ale to je trochu overkill, md5sum pro tento účel stačí). Výsledek musí být vždy 100% stejný i po roce skladování, jinak vyhodit. A jen pro pořádek poznamenávám, že disk nesmí být přimountovaný, tím zajistíš, že na něj Linux nesáhne, nezapíše a že změna byť jediného bitu je opravdu způsobena vadou toho disku/čtečky... ne operačním systémem.

Záměrně jsem to ukazoval na 32MB MMC kartě, abych tím netrávil celý den.


Přílohy:
2018-03-04_test_disku_01.png
2018-03-04_test_disku_01.png [ 8.94 KiB | Zobrazeno 868 krát ]
2018-03-04_test_disku_02.png
2018-03-04_test_disku_02.png [ 5.88 KiB | Zobrazeno 868 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Naposledy upravil zxcygnus dne 04 bře 2018, 12:50, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 12:46 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
faraon píše:
Linux zvládá víc oddílů na jakémkoliv zařízení, včetně flashek a karet. Takže zxcygnus to bere jako naprostou samozřejmost a ani by ho nenapadlo že to někomu jinému nejde. V jednadvacátém století.
:-) Přesně tak

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 12:50 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 417
Has thanked: 349 times
Been thanked: 191 times
Příloha:
mjoe.PNG
mjoe.PNG [ 15.59 KiB | Zobrazeno 865 krát ]


Možná je to zlé znamení :-)

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming, Win32 API Programming
OldComp GitHub


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 bře 2018, 13:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1057
Bydliště: Kurim
Has thanked: 341 times
Been thanked: 280 times
Na tu zmenu tech jmen 8/16 bit staci uplne, aby se Ti prepsal jen kus disku s adresarem, mohlo to byt jen jeden nebo par sektoru, pak to neovlivni obsah souboru. Muze taky byt problem 5V vs 3.3V. Ja bych hledal spise HW zradu. Proc by virus takhle menil jmena souboru?

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz