OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 21 zář 2019, 17:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2015, 20:46 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Na wikinu jsem umístil článek s obecným návodem a doporučeními, co zvolit při stavbě staršího PC, které by mělo umět vše od DOSu po WinXP a programů a her cca od 1984 až po 2000 + krmit diskety pro naše ostatní mazliky. Je to hodně založené na mých zkušenostech, kterými jsem si prošel v posledním půlroce. Možná vám to pomůže ušetřit prachy, čas a nervy. Případné smysluplné návrhy na opravy piště sem. Jazykovou korekturu jsem ještě neprovedl, ale chystám se.
http://wiki.oldcomp.cz/index.php?title=RetroPCbestii

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2015, 21:16 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1960
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 308 times
Been thanked: 314 times
Ja tezce uvazuju o stavbe nabuseneho ISA stroje. Nejaky 386DX nebo 486DX komplet v isa slotech. Nejlepe do slimcasu se stromeckem...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2015, 21:28 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Tak pak zase můžeš popsat svoje zkušenosti :) Já chci ještě udělat tu 486ku s VL-Bčkama. Jenže potom, co jsem zjistil, že se dá K6ka postupným vypínáním cache dostat na rychlost 486, resp. 386, už to asi nebude moje prioritní PC a někam ho uklidiím do doby, než bude víc místa.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2015, 22:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1049
Has thanked: 138 times
Been thanked: 260 times
Ač nejsem PC fanda ... (orthodoxní linuxák ano, ale to nemá nic společného se starými PC), tak jsem to přečetl celé a je to docela fajn. Jen bych možná doplnil pár detailů.

Ze zvukovek za jednu z nejlepších pro DOS a pod... považuji SoundBlaster AWE 64 Gold (http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_Blaster_AWE64), mám a naprostá spokojenost i ve srovnání s Gravis Ultrasound PnP (http://en.wikipedia.org/wiki/Gravis_Ultrasound), která se mnou přežila od 486 DX4/100MHz k Intel Pentium III 800MHz. Obtížnější obsluha Gravise je sice fakt, ale zdaleka to není tak zlé, jak se říká, stejnak to půlka softwaru podporovala přímo a nejméně půlka z té zbývající půlky pracovala s emulací iwsbos bez potíží. Jako bonus hrály hry přes wavetable místo přes FM syntézu, což většinou znělo docela zajímavě, málokdy hůř.

AWE 64 Gold jsem si vlastně pořídil jen proto, že jsem chtěl párkrát použít Taper pro převod ZXS pásek do PC a byla příležitost ji získat. S GUSem si zrovna Taper ani neškrtne (http://www.worldofspectrum.org/taper.html)

Na GUSu mne mimochodem po letech a s odstupem překvapila docela špatná kvalita zvuku (a není to problém kusu, zkoušel jsem dva). Tedy, on hraje docela dobře ve srovnání skoro s čímkoli z té doby (pravda, AWE 64 Gold hraje líp), ale zvuk je i ve srovnání s dnešními lepšími onboard zvukovkami zašuměný a překvapivě má docela ořezané výšky. Je to hodně znát na některých MODech. Naopak jsem tehdy hodně ocenil minimální zatěž CPU. Na mé 486 DX@100, 16MB RAM byl rozdíl v použití GUSe a nějakého SoundBlaster 16 (nepamatuji si přesně) při hraní Duke Nukem 3D několik FPS (hádám možná 10 - 15% výkonu CPU jen na režii zvukovky). Kdyby někdo našel čas toto ověřit, tak mne rozhodně zajímá výsledek, sám se k tomu asi nedostanu.

Ad CFky ... provozuji všeho všudy jen jednu 512MB s FreeDOSem (MSDOS nemám nikde, MS Windows jen na pár výjimkách pro případ nouze, ne časté použití). Ale na IDE se dá připojit SATA HDD přes IDE(ATA)-SATA redukci. Zrovna mi jedna taková leží na stole, protože potřebuji někam, kde jsou jen SATA porty připojit 320G IDE HDD (proč kupovat nový na duplicitní zálohy, dokud tento spolehlivě funguje). Redukce určitě funguje obousměrně, max. přenosová rychlost odpovídá cca UDMA 100, tedy maličko nižší než nativní SATA I. Koupil jsem před lety, pak mi to leželo v šuplíku, teď konečně přijde vhod. Pravděpodobně je to toto http://www.dx.com/p/sata-ide-bilateral- ... Wd7vI5b_J8 (vypadá přesně stejně vč. čísla na cedulce). Btw... to není ATA na 2x SATA, ale to je ATA na SATA1, nebo SATA2 na ATA.

Hádám, že s takovou redukcí by k deskám s UDMA (a možná i starším, nezkoušel jsem) mělo být možné bez potíží připojit i modernější SSD disky, nejenom CFky. Výhodou by pak mohlo být to, že takové SSD bude zcela jistě nevýměnné médium i pro pokročilejší napodobeniny OS od Microsoftu.

Ad MS-DOS ... proč ho doporučovat, když ve FreeDOSu funguje pravděpodobně všechno a možná i spousta věcí navíc? (http://www.freedos.org/)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2015, 09:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1443
Bydliště: Praha
Has thanked: 76 times
Been thanked: 183 times
zxcygnus píše:
Ad MS-DOS ... proč ho doporučovat, když ve FreeDOSu funguje pravděpodobně všechno a možná i spousta věcí navíc? (http://www.freedos.org/)


Nedavno jsem zkousel na stary notebook nainstalovat Win 311 a z FreeDosu to nejde, respektive nainstalovat ano, ale spustit uz ne.

Abych ti nekrivdil FreeDosu, je to problem MS, protoze ta instalace se normalne dostane az do desktopu, ale po restartu to proste rekne ze ne, asi z principu, protoze jinak by to slo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2015, 10:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1049
Has thanked: 138 times
Been thanked: 260 times
Citace:
Nedavno jsem zkousel na stary notebook nainstalovat Win 311 a z FreeDosu to nejde, respektive nainstalovat ano, ale spustit uz ne.

Vida. Taková divočina by mne nenapadla. Ale za tu spoustu let už si nepamatuju, jestli se W3.xx a spol. prodávaly samostatně, nebo byl MSDOS jejich součástí (přibalený), jako u W95 až WMe ... naštěstí mne W3.xx téměř zcela minuly

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2015, 10:52 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1960
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 308 times
Been thanked: 314 times
Prodávaly se samostatně. Ale on byl problém je spustit i v DR-DOSu. Muselo se na to jít nějakým fíglem...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2015, 11:21 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
U W3.11 si pamatuju, že to chtělo vidět první instalační disketu z FD.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2015, 11:28 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Bavíte se tu opravdu o Win3.11 nebo o Win3.1? :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2015, 11:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2253
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 248 times
Been thanked: 427 times
zxcygnus píše:
Na GUSu mne mimochodem po letech a s odstupem překvapila docela špatná kvalita zvuku
No zase nie je GUS ako GUS. Tiez ich bolo viac roznych typov s roznymi moznostami, aj ked mozno nie az tolko ako roznych verzii soundbasterov. Co viem tak starsie GUSy (GUS 1, GUS Max) boli (ak si dobre pametam) iba 8 bitove a nestihali prilis vela kanalov naraz pri "HiFi" vzorkovani 44.1 kHz, takze ak si si na starsom GUSe pustil napr. nejake 32-kanalove XM-ko, tak vzorkovanie kleslo pod (tusim) 18 kHz, co je uz citelne znizenie kvality - okrem ineho to mohlo byt pricinou problemu s nedostatocnymi vyskami.

Ja osobne mam posledny GUS PnP PRO (s InterWave cipsetom od AMD a 8 MB ram) a ten urcite dokaze bezat vsetkych 32 kanalov naraz v plnej rychlosti (stereo 16 bit 48kHz), a ohladom jeho kvality zvuku (vratane odstupu signal/sum) nemam ani najmensiu vytku.

Ohladom podpory zo strany softu som tiez nikdy nemal najmensi problem. Ale to by som pripisal tomu ze hry som sa moc nehraval, skor som bol zamerany na demoscenu, a v tejto oblasti bol jednoznacne prave GUS najsirsie podporovanym standartom. Dokonca viacere dema vobec nepodporovali Soundblaster, ale iba vyhradne GUS.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2015, 12:17 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
misticjoe píše:
Bavíte se tu opravdu o Win3.11 nebo o Win3.1? :-)

Nevím, disketa je označená WIN 3.11 disk1 a protože je komentář česky, tak asi CZ verze.
Taky to chtělo vidět mikrosoftí systém DOS, disketa není bootovací.
Jsem jen tupá blondýna, když byly k instalaci zapotřebí nějaký postupy, tak jsem nad tím nebádal, jak to profouknout jinak.
Nevím, jestli existuje přímá a upgradovací verze.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2015, 12:31 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Winy 3.1(1) mají spoustu nedokumentovaných switchů pro instalaci. Jejich kompletní seznam jsem našel někdy v zimě přes googla a docela jsem čuměl, co všechno se dá instalátoru vnutit. Každopádně tebou popisované požadavky u CZ Win3.1 verze si nevybavuju. Prostě jsem instalaci nakopírovat na disk, vše do jednoho adresáře. DOS už jsem měl na disku. Ničím takovým mě to neotravovalo.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2015, 22:00 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Mimochodem pánové, kdybyste měli tyhle nějaké tipy, triky, twýky ohledně nejrůznějšího PC hardware, bylo by fajne a uvítal bych to, kdybyste něco sepsali, co bych mohl hodit na wikinu. Případně se rovnou přihlašte o editorská práva.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2015, 13:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1049
Has thanked: 138 times
Been thanked: 260 times
Citace:
No zase nie je GUS ako GUS. Tiez ich bolo viac roznych typov s roznymi moznostami, aj ked mozno nie az tolko ako roznych verzii soundbasterov. Co viem tak starsie GUSy (GUS 1, GUS Max) boli (ak si dobre pametam) iba 8 bitove a nestihali prilis vela kanalov naraz pri "HiFi" vzorkovani 44.1 kHz, takze ak si si na starsom GUSe pustil napr. nejake 32-kanalove XM-ko, tak vzorkovanie kleslo pod (tusim) 18 kHz, co je uz citelne znizenie kvality - okrem ineho to mohlo byt pricinou problemu s nedostatocnymi vyskami.
Mám taky toto http://en.wikipedia.org/wiki/Gravis_Ult ... o_V1.0.jpg tuším jen se 2MB RAM (obě karty). O poklesu samplerate při použití většího počtu kanálů samozřejmě vím. V manuálu (nebo instalačním CD?) k tomu byla pěkná přehledná tabulka. Když jsem zvuk poslouchal, tak mi připadalo, že je spíš prohnaný nějakým lowpass filtrem a nemyslím, že by se to týkalo jen mnohakanálových skladeb, ale už je to nějaký čas (víc než rok), mohu se mýlit.

Btw... jedině s GUSem člověk mohl zažít zaseknutý program, zatímco zvukovka i nadále cyklicky přehrávala obsah své RAM.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme retroPCbestii
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2015, 14:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 20:13
Příspěvky: 1762
Has thanked: 83 times
Been thanked: 333 times
zxcygnus píše:
zatímco zvukovka i nadále cyklicky přehrávala obsah své RAM.

Mě se tohle párkrát stalo ve W98 se SoundBlasterem při vyskočení ze hry.

Do retro PC by měl být pořádně retro systém, takže můžeš vyzkoušet TE-DOS z roku 1989: http://mmm.webz.cz/temp/tedos200.img
V DOSBoxu mi funguje perfektně, je sice odvozený z DOSu 3, ale má některé vlastnosti, ke kterým se maloměkcí dopracovali až v pětce, a parametr /Q (query) je ultimátní zdokonalení!

_________________
Alan Kay: „Java je to nejhorší utrpení co se stalo počítačům od doby MS-DOSu.“


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz