OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 26 zář 2018, 14:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2018, 22:49 
Offline
Kecka

Registrován: 13 říj 2013, 22:55
Příspěvky: 56
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times
Kamarad nasel klon PC XT od firmy Commodore - Commodore PC 20 - III

vytvoril jsem bootovaci disketu s MS DOS 4.0 pomoci rawrite3.com, ze ketere slo na jinem PC nabootovat.
Commodore PC 20 - III z ni zkusi nabootovat a skonci to chybou "missing operating system".

Klicova otazka:

Mel by umet Commodore PC 20 - III nabootovat dos 4.0 (udajne je IBM kompatibilni) ?
Pouzil jsme 1.2MB 5.25'' disketu (360 KB nemam), nicmene skoncila naformatovana na 360 KB, mela by to 360KB mechanika umet nacist?
Podarilo se s timto PC XT klonem nekomu nabootovat a co to bylo za OS (rad bych vyloucil problem s HW).

Predem diky!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2018, 23:38 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7384
Bydliště: Praha
Has thanked: 911 times
Been thanked: 854 times
Asi takhle. Ta disketovka může být nemocná. Rozhodně bych jako první hodil dovnitř floppy, která je osvědčená. Klidně 3,5". Nabootovat musí i DOS 6.22.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2018, 04:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1558
Has thanked: 61 times
Been thanked: 266 times
360 KB má širší stopy, a 1.2 MB užší hlavu, takže zdola nahoru to funguje, ale opačně spíš ne, nepřečte to. Nešla by mechanika z toho Commodoru připojit do jiného PC a naformátovat to přímo na ní?

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2018, 07:55 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2468
Has thanked: 125 times
Been thanked: 168 times
Asi takhle - potrebujes 360kB mechaniku na zapis. Jeste se mi nepovedlo zapsat na 1.2MB mechanice disketu, kterou bych potom precetl na 360kB. Ma to neco do cineni se sirkou stopy a snad i magnetickyma parametrama pouziteho materialu, rychlosti otaceni atd atd. Pochopitelne muze bejt i mrtva mechanika, mam nekolik PC-10, kde mechanika proste nefunguje :)
Nabootovat muzes jakejkoliv DOS, pouzivam i 6.22.
Mas dve moznosti:
- pouzit 3,5" mechaniku (ovsem pouze v DD modu, takze prelepit okenko, protoze PC-10 neumi HD zapis)
- zakazat interni floppy radic a pouzit externi s patricnym floppy BIOSem (na to se chystam, ale zatim je to ve stadiu uvah)

Jeste dodam, ze po mnoha experimentech jsem to vyresil tak, ze jsem nabootoval z XT-CF-Lite karty :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2018, 08:21 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2468
Has thanked: 125 times
Been thanked: 168 times
A pokud nemas XT-CF-Lite, da se to nabastlit z beznych PC komponentu :)
- BIOS muzes dat budto do nejake sitove karty s patici, nebo upravit systemovej BIOS na mainboardu. PC-10 tam ma harddiskovej BIOS od WD, kterej je k nicemu, protoze je pro IDE-XT disky, takze misto nej muzes dat jinej diskovej BIOS
- CF kartu pripojis pres CF-IDE redukci, kterou vrazis do bezne ISA I/O karty
Harddiskovej BIOS, kterej se mi osvedcil, se jmenuje "XTIDE Universal BIOS". Pomoci prilozene konfiguracni utility ho nastav do rezimu "16-bit ISA IDE in 8-bit mode"
https://code.google.com/archive/p/xtide ... 2_0_0.wiki

Zkousel jsem jak BIOS v sitovce, tak v systemovem BIOSu (na IBM 5160).

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2018, 09:46 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 369
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 31 times
Dával jsem před časem do kupy 4 ks PC-20. Všechny jsem bootoval z 360kB mechaniky. MS DOS od verze 3 až po 6.22 bez problémů. Problém je v tom, že 360kB mechaniku lze spolehlivě používat do 486-ek, nejvýš snad W98. Určitě to blbne ve Win XP.
Poněkud jiný je problém nastavení 360kB mechanik. Mají mnoho možností a mnoho jumperů, jejichž nastavování mi bylo často záhadné. Jsou určitě rozdíly v nastavení pro 8-mi bity a pro DOS.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 26 kvě 2018, 08:39 
Offline
Kecka

Registrován: 13 říj 2013, 22:55
Příspěvky: 56
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times
Moc diky za paradni odpovedi, dam vedet jak to cele skoncilo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 26 kvě 2018, 19:43 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2468
Has thanked: 125 times
Been thanked: 168 times
A kdyz uz jsme u toho, tak doporucuju osadit NEC V20 misto stavajiciho procesoru - potom muzes pouzit i paralelni ZIPku (standardni ovladace nefunguji s 8088, potrebuje minimalne 80188 nebo V20).

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz