OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 21 zář 2019, 02:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 111 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 13 kvě 2019, 22:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1049
Has thanked: 138 times
Been thanked: 260 times
Když už tu máme Misticovu 286, tak tu budeme mít i Cygnusovo Pentium :-) A hrdě se řadím mezi PC začátečníky, dost jsem toho stihl zapomenout.

Vyšťáral jsem jedno z PC, které se mi zachovalo (komponenty zhruba okolo 1996?) z archivu, protože jsem si nebyl jistý, jestli v něm nevyhnívá baterie a měl jsem chuť zas vidět nějakou DOSovou hru.

V zažloutlém AT minitoweru
PC AT deska SOYO SY-5TC2
Intel Pentium 150MHz
80MB RAM
nějaká grafika (mám tu PCI Alliance se 2MB RAM, nebo S3 Vision s 1MB RAM)
nějaká zvukovka (Gravis Ultrasound PnP, nebo SoundBlaster AWE 64 Gold)
nějaké úložiště (512MB CFka, 3.5" FDD, 5.25" FDD, CDROM)
...

Pár dalších obrázků a komentářů zde - https://egalerie.net/index.php/pocitace ... Hz-Pentium

Musel jsem si nejprve vyrobit DIN-PS2 redukci, protože jsem nenašel ani jednu, ačkoli se mi jich kdysi pletlo pod rukama nejmíň hrst různých, abych se dostal alespoň do BIOSu.

Čekal jsem, že nastavení bude zapomínat a bude vymazané. Co mě ale překvapilo je to, že PC neudrží nastavení ani zapnuté. Očekával jsem, že s mrtvou baterií v RTC čipu BIOS nastavím a budu používat, dokud PC nevypnu. Jenomže ono se nastavení, zvláště pak parametry HDD, neuloží vůbec, takže ani nenabootuju. Je to normální?

Před uložením, když byla baterie ok, tak PC fungovalo spolehlivě.

Zajímavé je, že hodiny se udržely, jen nastavení BIOSu ne. Možná proto, že se ukládá do různých pamětí? (čip Dallas 12C887, resp. ekvivalent Odin).

A druhá věc - je mi divné, že by deska SOYO SY-5TC2 byla omezená na pouhých 512MB. Nikdy se mi u ní větší HDD nepodařilo zprovoznit - zkoušel jsem přinejmenším jeden 300MB Caviar a tu 512MB CFku v redukci, obojí je pod 512MB a funguje. Z 1GB Seagate už deska bootovat nechce a ani ho v BIOSu nedetekuje správně. Mám tu připravený 10GB HDD, ale protože teď je RTC čip venku z patice a chystám se ho navrtat, tak zkoušet budu až potom.

http://www.amoretro.de/guides-workshops ... difizieren

JP5 - clear CMOS není propojený (viz foto)
https://stason.org/TULARC/pc/motherboar ... C2-C5.html

Nějaký další nápad? Novější BIOS pro Intel 430FX chipset?


Přílohy:
Poznámka: základní deska po odstrojení
DSC03136 zmenseno oriznuto.JPG
DSC03136 zmenseno oriznuto.JPG [ 585.63 KiB | Zobrazeno 1466 krát ]
Poznámka: BIOS zapomíná
DSC03242_oriznuto_zmenseno.JPG
DSC03242_oriznuto_zmenseno.JPG [ 211.72 KiB | Zobrazeno 1466 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Naposledy upravil zxcygnus dne 13 kvě 2019, 23:56, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 13 kvě 2019, 22:51 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
80GB Ram, jo? Nadčasovka i v dnešních měřítkách :-) Jo a máš nejspíš mrtvou baterku v Dallasu. Nějaký comp mi to dělá taky. V době penťáků už nějaké omezení na 512MB nebylo. Možná ale narazíš na 8GB strop. Ale s BIOSem z roku 99 dáš i Y2K bug.
https://www.wimsbios.com/biosupdates/soyo/2A59CS2L

Jen bacha, že pod DOSem s FAT16 máš stejně jen 2GB na oddíl.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 13 kvě 2019, 23:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1049
Has thanked: 138 times
Been thanked: 260 times
Ups... 80MB ne 80GB :-) Raději opravím.

Mrtvou baterii jsem právě ověřil, vyšťáral jsem ďolík do Dallasu až ke kontaktům a naměřil cca 0.6V, přičemž napětí pouhou zátěží multimetrem zřetelně klesalo. Odpojil jsem kontakty od baterie a jen co budu v dílně, kde mám náhradní patice i CR2032 články, tak k tomu něco přibastlím.

Btw... čipy Dallas 12C887 by měly být Y2K kompatibilní narozdíl od Dallas 1287. S rokem 2019 neměl problém, to spíš DOS by mohl mít. A Linux možná bude mít problém s rokem 2038 :-)

2GB limit FAT 16 by mi nevadil. FreeDOS umí FAT 32 a krom toho bych rád zkusil nějakou starou distribuci Linuxu. Měl jsem za to, že k nějakému SuSE byly i bootovací diskety, ale v krabici u verze 8.2 jsem je nenašel (KDE 3.1.1!), možná u staršího? Jenže to celé musí počkat do doby až budu schopen bootovat alespoň nějak.

Jo a ten odkazovaný webík jsem našel taky, ale stáhout se odtamtud nic nedá. Je to nějaký scam vyžadující registraci a vnucující jejich software za peníze.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2019, 00:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1236
Bydliště: Praha
Has thanked: 142 times
Been thanked: 291 times
Mám tu nějakou 386SX, baterku někdo naštěstí už dávno vyndal. Nastavení biosu to i tak udrží určitě několik hodin... Resp. takhle - druhý den tam pořád bylo, po týdnu už ne :)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2019, 00:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Aha, tak to se omlouvám. Nezkoušel jsem stahovat. A teď koukám, že ho najít bude asi pěkný oříšek.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2019, 08:09 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3290
Has thanked: 162 times
Been thanked: 251 times
Nekolik postrehu:
- Dallas DS12887 se da bezne koupit, napriklad u Cinana za par kacek
- Omezeni na 512MB mi prijde jako trosku zvlastni u takhle moderniho stroje. Mas zapnute LBA? Muzu se mrknout do zdrojaku, ve kterem roce se implementovala podpora vetsich disku, ale rekl bych, ze v roce 95 uz byly vetsi disky celkem bezny.
- BIOSy jsou tady: https://web.archive.org/web/19980210113 ... index.html
Tenhle konkretni jsem tam nenasel, ale mozna novejsi snapshot webu ho bude mit, staci pohledat
- 80MB je hovadina, to nemas dva 16MB EDO, abys to dostal na 96? :-)
- Vyhazej ty asynchronni cache a sezen si nekde COASt modul se synchronnima

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2019, 08:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1049
Has thanked: 138 times
Been thanked: 260 times
Kubik píše:
Nekolik postrehu:
- Dallas DS12887 se da bezne koupit, napriklad u Cinana za par kacek
- Omezeni na 512MB mi prijde jako trosku zvlastni u takhle moderniho stroje. Mas zapnute LBA? Muzu se mrknout do zdrojaku, ve kterem roce se implementovala podpora vetsich disku, ale rekl bych, ze v roce 95 uz byly vetsi disky celkem bezny.
- BIOSy jsou tady: https://web.archive.org/web/19980210113 ... index.html
Tenhle konkretni jsem tam nenasel, ale mozna novejsi snapshot webu ho bude mit, staci pohledat
- 80MB je hovadina, to nemas dva 16MB EDO, abys to dostal na 96? :-)
- Vyhazej ty asynchronni cache a sezen si nekde COASt modul se synchronnima
Nový oldstock Dallas sice lze sehnat, ale nevěřím, že to bude výrazně ku prospěchu. Bude tak jako tak s letitým lithiovým článkem, tak proč nedat nový a větší rovnou? Vyhlodat ďolík ke kontaktům nebyl problém, podařilo se mi je uvolnit a odpojit od zabudovaného článku docela snadno.

Omezení na 512MB mi taky přijde hodně divné... ale budu zkoumat víc, až BIOS udrží nastavení, pár ATA HDD mám, včetně těch 40GB Seagate (a jednoho IBM Deathstaru), které mají jumper na 32GB kvůli zpětné kompatibilitě. A taky nějaké menší CFky okolo 2 - 4GB. Určitě používám LBA i BIOS tak disky detekuje (vč. té 512MB CFky, která má reálnou kapacitu o ždibec menší než skutečných 512MB).

Díky za odkaz, nějaký BIOS tam je (BIOS Revision: 0201 for SOYO 5TC/5TCS). Prohrabu zásoby jestli najdu kompatibilní 128kB Flash se kterou si poradí Willem 3.5 (nechci na první pokus přepisovat originální, až když se podaří s pokusnou). Dle manuálu by se tam měla nechat dát i EPROM, deska na ní má jumper.

Těch 80MB jsou aktuálně jediné EDO RAM, co mám - 2x 32MB a 2x 8MB... ale kdyby někdo měl nazbyt 2x32MB, bránit se nebudu, rozšířím rád :-) Linux využije všechno.

Taktéž cache, jenomže mám poslední dobou problém s doručováním čehokoli z eBay... přichází mí tak 50% zásilek a z Pošty je těžké vydolovat i věci o kterých vím, že tam určitě být musí (JLC PCB), takže už se ani nepokouším (resp. jen z Evropy). Pokud by někdo místní měl cache modul navíc, nabídněte prosím.

A nakonec i dva 4MB moduly do GUSe by neuškodily, ale i s tím 1MB, co tam je, wavetable fungoval... vlastně ani nevím, jestli by rozdíl byl nějak znát. Nemá to prioritu.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2019, 08:58 
Online
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
Taky mě to čeká, držák baterky přijde přilepit na záda, odbrousit z pouzdra jenom minimum na vývody.
Tohle je fotka z webu. U baterky je zapotřebí přerušit - vývod, líp se k němu může.
Cache mám 512KB-15ns https://4donline.ihs.com/images/VipMast ... 772C3B8264


Přílohy:
rtcscan1.jpg
rtcscan1.jpg [ 18.6 KiB | Zobrazeno 1391 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2019, 10:11 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3290
Has thanked: 162 times
Been thanked: 251 times
Ruzne verze 12887 se porad vyrabeji, takze nemusis pouzivat zrovna oldstock. Ma je treba i Mouser, a tam bych si troufal rict, ze nebude moc starej. Dokonce si vzpominam, ze v nekterych verzich byla baterka odpojena a pripojila se automaticky az pri prvnim pouziti. Bohuzel ten dokument nedokazu najit, protoze web Maximu bezi asi pres dialup a stranka se natahuje nekolik minut.
Ale jestli ti ten bastl postaci... :) Ostatne to bude zavrene ve skatuli, tak co.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2019, 11:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1401
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 301 times
Been thanked: 519 times
Dallas bych nahradil takto:
http://www.8bity.cz/2014/bateriova-nahr ... 7-mk48t87/

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2019, 11:57 
Online
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
Server má dovolenou :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2019, 01:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1049
Has thanked: 138 times
Been thanked: 260 times
Tak CMOS baterie vyřešena, přilepil jsem držák pěnovou oboustrannou páskou a šlape to přesně jak má.

Teď bude na řadě update BIOSu, až najdu čas (náhradní čip, jaký? něčím naprogramovat...)

Prozatím jsem jen krátce zkusil disk AC310000-60RN (IDE WD s kapacitou 10005MB... tj. cca 9.7GiB) a ani BIOS ho nedetekuje, jen switchovaný jako slave a ještě rozpozná špatně parametry (CDRW na tomtéž kabelu i IDE portu zcela ok, 300MB disk taky). I ten disk je určitě funkční, cca před měsícem jsem ho prohnal zápisovým testem na modernějším PC a prošel bez chybičky. Prostě se chová stejně, jako se mi chovaly snad všechny disky s větší kapacitou v téhle konkrétní desce.

Pro zajímavost - deska je z roku 1996, disk 1998.

Vyšťáral jsem taky SuSE Linux 8.2 (poctivá krabicovka) a na moderním PC nainstaloval, což nebylo úplně triviální, ale po troše přesvědčování se podařilo (bez zvuku, bez sítě, s VESA grafikou). Musel jsem PATA HDD připojit na SATA přes redukci, zároveň připojit SATA CDROM (DVDRW) a obojí nastavit v SETUPu desky jako ATA Compatible. Pokusy o instalaci na nativním PATA řadiči totálně selhaly (na třech deskách), staré jádro si nerozumí s čipsetem (JMicron) a ten nejde přepnout do režimu kompatibility, jen první čtveřice SATA portů.

No, ale i když se mi to podařilo nainstalovat, není vyhráno. Samotný Linux sežere tak 60MB RAM jen v runlevel 3 s bashem, spustím-li Xka tak vyskočí na 130-150MB, tj. s 80MB RAM už bude krutě swapovat a to jsem spustil jen nejjednodušší grafické prostředí (no, skoro, WindowMaker je hodně nenáročný, ale je to skoro minumum, co se dá používat a ještě bych mohl vynechat login dialog)... jenže k tomu potřebuju zprovoznit větší HDD. Instalace Linuxu se všemi aplikacemi zabere okolo 2.5GiB a na 512MB CFku? Leda bych /boot s initrd a možná ještě něco nechal na ní a zbytek na HDD? Vopruz, ale teoreticky možné.

... ten SuSE Linux 8.2 už taky není nejmladší - duben 2003, ale pořád to je 6 - 7 let po vyrobení toho PC. Default desktop vypadá docela pěkně, podle mého názoru je mnohem hezčí než současné moderní plochodyzajny, ale některé aplikace jsou hodně zoufalé, s odstupem je vidět, jak obrovskou hromadu práce na nich museli programátoři za těch pár let udělat a i když třeba KDE 3.1.1 vypadají hezky, tak mají místa, která nefungují spolehlivě.


Přílohy:
DSC03317 oriznuto zmenseno.JPG
DSC03317 oriznuto zmenseno.JPG [ 262.47 KiB | Zobrazeno 1264 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2019, 05:00 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3290
Has thanked: 162 times
Been thanked: 251 times
Ty si stezuj... já používal Slackware na 8MB a 386SX/25 :) Ale moc místa to nezabralo. Bylo to jen asi dvacet disket...

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2019, 07:27 
Online
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
W98 tam budou šlapat jako z praku :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2019, 10:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1049
Has thanked: 138 times
Been thanked: 260 times
Kubik píše:
Ty si stezuj... já používal Slackware na 8MB a 386SX/25 :) Ale moc místa to nezabralo. Bylo to jen asi dvacet disket...
A už to bootovalo samostatně (Lilo?), nebo jsi používal loadlin.exe z DOSu? ... v době kdy se používal Slackware (a třeba Monkey Linux) na podobných strojích jsem o Linuxu asi ani nevěděl, mě to chytlo až někdy okolo roku 2001 (SuSE 6.4).
danhard píše:
W98 tam budou šlapat jako z praku :)
Tím jsem si jistý, viděl jsem je běhat na slabších strojích. Ale já Windows obecně nerad... i když možná i na ně se dostane, někdy.

Mimochodem, věděli jste, že FreeDOS má docela dost síťových nástrojů (ssh, rsync, telnet, vncviewer...) a vůbec věci portované z Linuxu, jako třeba MPlayer? Ještě jsem to nezkoušel, mám to jen na instalačním CD posledního FreeDOSu 1.2, ale je to v plánu podaří-li se zprovoznit PCI kartu s RTL8029 a dorazí-li mi pár dalších 512MB CFek, abych měl kam instalovat a nerozbořil si tu jednu plně funkční (na hry a zvuky přes GUS). Přehrávat videa ze sítě v DOSu je zajímavá výzva.

A ještě k těm diskům, mám teď u sebe dva HDD, které jsem v tom stroji dříve zkoušel:

Funguje - WDAC2340-00H (Caviar 2340), cca 340MB, vyroben 1994, 1010 cyl., 12 hlav, 55 sec.
Nefunguje ST31277A (Seagate), cca 1280MB, vyroben 06/98?? není zřejmé, 2482 cyl., 16 hlav, 63 sec.
(doplňuji info od výrobce ftp://ftp.seagate.com/techsuppt/at/st31277a.txt a možná zkusím tu 2. konfiguraci)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 111 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz