OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 13 lis 2019, 19:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 115 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 09:24 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 624
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 178 times
Been thanked: 156 times
Co to je za retro dát do starého PC moderní vnitřnosti? To jaksi jde proti pointě. Použij emulátor v současném PC a budeš mít krásný obraz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 10:07 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 383
Has thanked: 16 times
Been thanked: 39 times
Odpovím otázkou - proč tedy lidi tak rádi upravují svoje staré počítače aby zobrazovaly lépe či více barev, aby to lépe hrálo, dělají si virtuální mechaniky/kazeťáky/ROMky za použití řadičů co mají klidně násobky výkonu takových počítačů když by se mohli retro crcat s pomalými nespolehlivými kazetami a disketami...? Pěkně piezopípák, čb televize Tesla a pětkrát á 5 minut nahrávání než se to konečně jednou povede, to je to původní retro?

To bys musel zahodit i USB flešky, používat jen FDD, LPT nebo raději COM port pro přenos dat a nechodit na internet protože takové alternativy tehdy moc nebyly... Děkuji, nechci vždyť je to strašně nepraktické, asi jako používat koněm taženou bryčku na dálnici a psát husím brkem.

Kdo ale chce retro i s obrazem případně lehce mázlým a prokládaně na blikajícím CRT na které má místo, je to jeho volba, mám dost a dost starých VGA karet a jejich výkon i obraz typicky stojí za prd, rozlišení je nízké nebo to ani dobře nefunguje když nemáš CRT všude kde si s tím chceš hrát a já se pohybuju na více místech. Takže si radši klidně a spolehlivě připojím třeba i 486 na všude běžně dostupné LCD přes DVI protože oči mám jen jedny než se škrabat na hlavě u hlášky No signal s původní grafikou...

Stará LCD do 17" ještě jdou ale ta nová širokoúhlá často ani většinu rozlišení co taková sestava umí vyplodit pořádně nezobrazí a pak jsi v pasti. A zbytek hardware je pořád výkonově originál, kolik dostupných emulátorů ti naemuluje hraní si s časováním a velikostí L2 cache, různě taktované FSB a RAM či CPU různých výrobců? Žádný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 12:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1140
Has thanked: 155 times
Been thanked: 271 times
danhard píše:
A má to cenu, dělat z nějaké 486, nebo P1 raketu ?
Na tohle mám dobové CRT monitory a VGA S3 vision 968.
Nebo skoro dobové LCD (June 2001 - Sony SDM-M51 1024x768) :-) Nejprve byly v kanceláři, supermoderní v době, kdy LCD skoro nikdo neměl a postupně se přesunuly do racku k serveru, kde už je zapínám tak 2x do roka.
danhard píše:
Určitý smysl má rozšířit paměti na maximum, 512kB L2 a 32MB EDO SIM72 mi tu leží připravené.
Na paměť se těším :-) (ale žádný spěch) Možná pak dojde i na ty Windows. Přinejmenším dojde na Memtest a nějaký benchmark, abych viděl jaký vliv má která cache atd...
Panda38 píše:
Co to je za retro dát do starého PC moderní vnitřnosti? To jaksi jde proti pointě. Použij emulátor v současném PC a budeš mít krásný obraz.
Však taky DOSBox občas používám.

Ono je to o přístupu. Pro mě je to primárně stroj na hraní, experimentování a mimo jiné i na programování EPROM s Willem EPROM a takové věci, co se připojují na RS232 a LPT v DOSu,

Ale do té ATI nejdu. Ani ne tak kvůli tomu, že by to bylo příliš pro staré PC, jako spíš kvůli podpoře Radeonů na straně Linuxu, která v dané době dost pokulhávala. A jelikož jediným důvodem by byla zvědavost, jestli to jde, jestli se dá rozchodit OpenGL na Pentiu 1... ne, to je příliš málo na to abych utrácel další peníze. Na to si můžu některou z karet na pár týdnů půjčit, zjistit, co mě zajímá, vrátit a všichni můžeme být spokojení :-)

Kdybych měl přemýšlet o tom, že to teď je dostupné a později nebude, tak nedělám nic jiného než utrácím peníze za věci, které budu roky skladovat a budou mi k ničemu. To nejde, není kde.

Jak jsem psal. Teď mám na práci a zábavu jiné věci, jiné dlouho nedokončené projekty. Pentium musí počkat.

A co se kvality obrazu týče - do 1280x1024 je to i přes VGA analog docela ok, obraz s S3Vision neprokládaný. Většina her je stejně 320x200, nebo do 640x480, LCD škáluje přijatelně, nemám s tím problém.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 13:52 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 383
Has thanked: 16 times
Been thanked: 39 times
Tři lidi, tři přístupy a každý je ve finále spokojený. Tak to má být :-).

Fyzický objem sbírek je (mimo toho finančního) velmi významný faktor (ne)pořizování si čehokoliv, já si taky nemůžu dovolit kupovat a skladovat nějaký další a další AT/ATX case :cry: . I to Pentium Pro jsem na testy umístil jen na papírovou krabici od notebooku, ve které si následně ve chvílích klidu hoví, chráněné před prachem a přitom mnohem skladnější než v kovové bedně.

K tomu gentoo linuxu co jsi rozběhl - když se ti podaří do desky dostat 128 MB RAM a přestane to (možná) pořád swapovat, narazíš rychle zase na limity CPU, které je už opravdu bídné i z pohledu roku 2006. Alespoň to byla moje zkušenost u podobných sestav že po dodání dostatku paměti se brzdou stalo slabé CPU. Použít aktuální linux z roku 1996 zase představuje takový pravěk, že se to už skoro k ničemu pro koncového uživatele nehodí. Hlavně ve srovnání s DOS/Win 9x je to do očí bijící.

Protože ti to ale i tak stále relativně pěkně funguje, tak bych se tě rád někdy v budoucnu trochu poptal na detaily kompilace a instalace toho systému pokud ti to nebude vadit a budeš mít na to čas. To až se dostanu na jednu svoji také i586 K6-2+/3 v Super Socket 7. S ní bych ještě chtěl nějakou zábavu užít.

Tam už by to Gentoo mělo být celkem slušně použitelné a možná by šlo použít ještě aktuálnější verzi. Ta K6-2+/3 má spoustu rychlé cache a oproti holému Pentiu i dost SIMD instrukcí navíc. Na desku se taky dá umístit od 384 do 512/768 MB SDRAM, přesně z hlavy nevím (tehdy jsem pokusně použil 512 MB ECC REG SDRAM ze kterého systém viděl 256MB, u běžné SDRAM jsem zase neměl správnou dvoubankovou variantu á 128MB). SIMMy se mi do takového počítače už osazovat nechce, jsou na něj už hodně pomalé i když deska je umí provozovat dohromady za cenu slimáčí propustnosti RAM.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 14:17 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3297
Has thanked: 162 times
Been thanked: 253 times
Czech Human píše:
SIMMy se mi do takového počítače už osazovat nechce, jsou na něj už hodně pomalé i když deska je umí provozovat dohromady za cenu slimáčí propustnosti RAM.

Co si vzpominam, tak SDRAM bylo na techhle starsich chipsetech asi o polovinu rychlejsi nez EDO. Testoval jsem ruzne pameti na nejakem Cyrixu (M2?) s nejakym podezrelym chipsetem ve stylu TXPro a vychazelo to tak nejak jako FPM kolem 50MB/s, EDO asi 55 a SDRAM pres 70. Zadne vyrazne zlepseni.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 15:58 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 383
Has thanked: 16 times
Been thanked: 39 times
Tobě 50% navíc na stejné frekvenci přijde málo? :P Pentium Pro má pro porovnání na 440FX propustnost dle memtest86 100 MB/s při použití 66 MHz EDO nezávisle na počtu zapojených SIMMů ač jsem si kdysi dávno někde četl že čím víc modulů tím je to lepší. Pro tu K6-2+/3 mám použitou VIA MVP3 se 100Mhz FSB, tam už ten rozdíl bude ještě výraznější při cl2.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 03:22 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Ty artefakty na te S3 se mi moc nelibi, kdysi sem mel Virge a nespominam si, ze by se tam neco takoveho objevovalo. Bud je to naky glitch tucnaciho driveru nebo fakt chyba VRAM na nake vyssi adrese, ktera se nepouziva na front bufferu, nevim. Muzes si ale pamet na grafice snadno otestovat programem VMT
(+dalsi testy VRAM pro modernejsi GPU, info zde http://www.rayer.g6.cz/hardware/gtx670.htm)

Czech Human, take sdilim spis tvuj pristup vytunit masinu na max. co jde osadit (CPU, RAM...), precejen sem se v mladi u tech pomalych plecek nacekal dost a sklony k masochismu az tak netrpim :). Dual PPro s 1M je dobrej mazec, mam jen single 256k s 192M RAM, bezi na tom pekne i XPecka, testoval sem ReactOS, ale to byla rychlosti tragedie... Mam i jednu CPU kartu se 2 soklama na PPro, ale asi ma v riti chipset a nedari se mi dlouhodobe sehnat nahradni - nejlepe nakou ponicenou desku, z ktere bych ho prepajel, byla by to pekna masinka (https://www.amazon.com/ASUS-C-P6ND-DUAL-PROCESSOR-BOARD/dp/B072WDKXLT)

Jen k tomu zobrazeni, clovek si sice rad zvykne na luxus neblikajicich LCD, ale treba v demickach se pouzivaji efekty, ktere lze zobrazit jedine na CRT (neumi to ani emulatory), takze u reto masiny to CRTcko naky smysl ma...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 09:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 383
Has thanked: 16 times
Been thanked: 39 times
Jo na tom "dvoujádru" by se dalo ještě vcelku pracovat co se třeba psaní nebo použití dobových softwarů týká ale dnešní internet už je tragický vzhledem k promořenosti skripty a mraky videí což ty CPU samozřejmě nedávají. Lightweight linux se na tom s >512 MB RAM dá používat i v aktuální verzi díky i686 podpoře překvapivě dobře není to DOOM na 386 :-D. Jediný problém je tu spotřeba - ta osciluje kolem 120 až 140 W dle zátěže 0 až 100% a napájení po 5V větvi v řádu desítek ampér - spousta moderních zdrojů i etablovaných značek má s během takové desky už existenciální potíže a neuživí ji. Dneska je holt doba dvanáctivoltová. Windows na hry moc smysl nemají, buď hra umí jen 1 CPU nebo OS stylu NT není to pravé ořechové. Ten 1MB cache se pozná na výkonu viditelně, je to na první pohled svižnější ale spotřeba je o skoro 10 W na kus vyšší... prostě klasický top hiend své doby z kategorie, kde se kouká jen na výkon.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 13:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1140
Has thanked: 155 times
Been thanked: 271 times
Czech Human píše:
Protože ti to ale i tak stále relativně pěkně funguje, tak bych se tě rád někdy v budoucnu trochu poptal na detaily kompilace a instalace toho systému pokud ti to nebude vadit a budeš mít na to čas.
Mohu zasdílet klidně i celou instalaci, ale má to cca 40GiB a to se nesdílí přes web moc snadno. Spíš bych preferoval něco jako zkopírovat na poslaný HDD/flashku/SSD.
RayeR píše:
Ty artefakty na te S3 se mi moc nelibi, kdysi sem mel Virge a nespominam si, ze by se tam neco takoveho objevovalo. Bud je to naky glitch tucnaciho driveru nebo fakt chyba VRAM na nake vyssi adrese, ktera se nepouziva na front bufferu, nevim. Muzes si ale pamet na grafice snadno otestovat programem VMT
(+dalsi testy VRAM pro modernejsi GPU, info zde http://www.rayer.g6.cz/hardware/gtx670.htm)
Až to zase zapojím a funguje-li to v DOSu, zkusím si vzpomenout a otestuji. Určitě mám v plánu si někdy nainstalovat i MSDOS 6.22 pro případ, že by FreeDOS nestačil. Už jsem narazil i na pár her, které v něm nefungují.

Když jsem si chyby všiml poprvé, tak jsem jednak na grafice vyměnil elektrolytické kondenzátory za nové LowESR (teď tam jsou 100μ/25V Hitano místo původních možná 47μF? Nevím, nemám fotku, ze které by to bylo vidět) a druhak jsem vytahal 4 z 8mi RAM z patic (Hádám že to jsou ty na vyšších adresách? Zbylé 4 jsou připájené, můžu propájet a občerstvit spoje.), očistil jejich kontakty, očistil patice a v jiném pořadí jsem je vrátil zpět. Nic to neovlivnilo. Taky tam může být mechanicky poškozený spoj, je tam pár maličkých škrábanců, které vypadají podezřele.
RayeR píše:
Jen k tomu zobrazeni, clovek si sice rad zvykne na luxus neblikajicich LCD...
To rozhodně. Hlavně jakékoli CRT je pro mě prostě moc velké, zatímco LCD do stejného prostoru uklidím klidně 2 i 3. O těch malých a přenosných ani nemluvě.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Naposledy upravil zxcygnus dne 13 říj 2019, 13:07, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cygnusovo Pentium
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 13:06 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
>CZHU
Nj, tehda se na naky power management moc nehledelo, max. tak vkladat HLT a mozna u SMP odstavit druhy CPU, kdyz se zrovna nevyuziva. Jo s 5V je potiz, me to na te desce s 1 PPro vyhralo napajeci AT konektor. Nejakou dobu sem nemoh prijit na to, proc mi to pada a pak sem zistil, ze ten plast na konektoru je kapanek roztaveny a perka uvolnena, takze po oprave OK.

>zxcygnus
Ten VMT je ve verzi pro DOS (potrebuje cwsdpmi nebo jiny DPMI host) i pro Windows.
Ty skrabance jsou vetsinou jen v nepajive masce a nicemu nevadi, malo kdy je skrabanec tak hluboky, ze by prerusil med, ale to by ti pak asi neslo vubec.
Pouzivam MS-DOS 6.22 a 7.1 jako referenci, tam chodi vse, FreeDOS mam na hrani nebo na jednoucelovky, neni uplne 100% kompatabilni a neco tam proste nechodi a pri soucasnem (ne)vyvoji jadra pochybuju, ze nekdy bude...
S mistem taky bojuju, takze sem rad, ze muzu mit na stole 21" LCD misto 17" CRT, limituje hloubka i sirka...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 115 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz