OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest 2019!

Právě je 17 říj 2019, 12:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 11 črc 2019, 08:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3296
Has thanked: 162 times
Been thanked: 252 times
Na Ethernet jsme pouzivali Caldera DOS - ono se to jmenovalo kazdou chvili jinak, ale jeden cas do toho vrtal Novell a pridal tam sitovou podporu. Akorat nevim, jestli tam bylo jen IPX/SPX nebo i TCP/IP. Ale jinak byl celkem kompatibilni.
Ted se to tusim jmenuje OpenDOS?

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 11 črc 2019, 10:18 
Online
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 282
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times
ISA síťovku mám, nějaký klasický dobře podporovaný 10Mbit 3Com Etherlink III. Využít jsem ji plánoval spíš na ten Debian, DOS bych asi ani moc síťovat nepotřeboval. A protože mám Win 3.11 for workgroups, kam se TCP/IP dá snadno doinstalovat tak mi stačí i obyč. DOS :-). Ty 3.11 standardně umí jen IPX/SPX.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 06 srp 2019, 00:36 
Online
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 282
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times
Tak s 386SX jsem v řiti jak Baťa s dřeváky :cry: Jeden kopr je opravdový kopr a raději nefunguje vůbec, ten druhý sice bootuje a BIOS se tváří v POSTu že ho vidí, leč systém je stabilní jak wahábista v Tel Avivu i s volbou na 25 MHz. Tedy jednou to najede, jednou to nenajede a pravidelné zátuhy programů... Bez FPU ta deska běží pěkně, testováno na Haunted / Dangerous Dave :-). Je tam sice pin na 25/33MHz ale ani jedna poloha nevede ke zdárnému výsledku - CPU patrně natvrdo běží na 33MHz a druhý 25MHz oscilátor je neosazený. Ani 4nožičkovou 25MHz variantu nemám že bych ho doplnil. Vzhledem k tomu že CPU je od AMD, patrně se nekoná asynchronní běh CPU/FPU (ten jumper je sice natvrdo zaletovaný ale to není nic co by se nedalo s odsávačkou vyřešit...) i když FPU je od Intelu, ten to umí.

A to ještě jsem vystřídal disky i řadiče jako boty na plesu, jeden řadiči nechutná (300MB), CF karta v redukci není vidět (256MB karta, žádné X GB monstrum), jeden se pro jistotu vůbec nerozjede a až ST-3120A si dal říct a normálně to bootuje... Deska s 386DX se zatím brání spuštění ale moc jsem do ní nevrtal, PMD má přednost a to SX běží tak nemám moc důvod :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 06 srp 2019, 07:27 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3296
Has thanked: 162 times
Been thanked: 252 times
Z mych zkusenosti proste nektere desky nejedou, nektere CF nejedou... a tak vubec. Je zahada, ze se vubec dneska da poskladat fungujici 386.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 06 srp 2019, 10:41 
Online
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 282
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times
Jsou to potvory vybíravé :twisted: . Proto máme krabice s elektroodpade...ee užitečnými přídavnými kartami. :lol: Myslím že hlavní potíž je nedostatek dokumentace a z toho plynoucí konflikty s nastavením a potom i křehnutí spojů a věk. Je to vše 30 let staré a přesto funkční do určité míry což je obdivuhodné. K těm deskám na internetu nenajdeš nic, mám smůlu na levné/málo rozšířené modely. A je tam třeba i jeden jumper, který ale reálně nic nemění dle testů. Prostě jen jeden krystal... Z toho vykřesat funkční konfiguraci je docela čočka. To FPU je nejspíš přetaktované tedy jedno nejede a druhý lepší kousek skoro jede. Cesta z toho ven je 33Mhz FPU (nesehnatelné) nebo přidat 25 Mhz krystal a piny pro jumper na asynchro režim a hyn sa hukáže.

Druhá deska už jede také, stačilo vytahat SRAM a laborovat s CPU, kdy Am386DX neběží ale TI486DLC ano. Jedno CPU je asi vadné. A potom loterie s jumpery bez popisků aby to běželo a cache se využila na 128 KB... Nesnáším desky bez popisků, ušetří to tolik starostí... Na pentiových už se většinou výrobci poučili ale tady není téměř nic. Ta rychlost proti SX je výrazně viditelná, v NSSI JE 33MHz SX lehce pod 25MhzDX ale to TI coby 486 i s 8 kb cache šlape na paty 486DX33. Aspoň její Cyrix FPU běží bez problémů a má 32MB RAM, tak budou pokusy s ní ;) .


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz