OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 24 srp 2019, 00:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2019, 12:59 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1929
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 305 times
Been thanked: 303 times
Tak jsem nakonec Snark Barkeru pořídil na aukru 386sx/25 . Je to počítač japonský, Sanyo MBC-30SX . Má několikero zvláštností.
1. BIOS - vypisuje se jen Quadtel VGA, samotný BIOS pro PC je hodně nezvyklý, ale dle google, pro Sanyo z té doby typický
2. PS/2 mouse port. Jen nevím, který japonský hotentot vymyslel to zapuštění do plastu. Myšky a redukce se širší koncovkou do dírky nenacpete
Příloha:
Sanyo MBC-30SX.jpg
Sanyo MBC-30SX.jpg [ 7.76 KiB | Zobrazeno 1455 krát ]

3. Onboard grafika WD90C30 má 512kB, cože je u takové mašinky příjemné. Jenže má možnost rozšíření na 1MB, ovšem tak dlouhé ZIP paměti jsem včera viděl poprvé.
Příloha:
Poznámka: Kurwa, to je ZIP!
IMG_3017.JPG
IMG_3017.JPG [ 111.6 KiB | Zobrazeno 1458 krát ]

4. Nikde nemůžu najít jakékoliv bližší info o desce, fotku sem dávám
Příloha:
IMG_3019.JPG
IMG_3019.JPG [ 119.96 KiB | Zobrazeno 1458 krát ]

Příloha:
IMG_3020.JPG
IMG_3020.JPG [ 135.2 KiB | Zobrazeno 1458 krát ]

5. ctmouse.exe s PS/2 myší na tomto stroji tuhne, jiné ovladače jedou ok. WTF???

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2019, 21:35 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26 bře 2015, 18:45
Příspěvky: 338
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 8 times
Been thanked: 39 times
pěkný stroj :clap:

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2019, 17:34 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1929
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 305 times
Been thanked: 303 times
Takze pameti ma cinan, ovsem cenovka neni zrovna prizniva. Aspon v tomhle pripade nabizi postovne zdrama, jinak $4. Zadne blizsi info o desce jsem nenasel, ale jumperu tam je dost... no doufam, ze az objednam pameti do VGA, tak najdu kde se to najumperuje. Tak jsem zatim pridal 3Com509 a cekam na 80387sx... hm, syndrom prazdneho slotu ;-)

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2019, 20:50 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3277
Has thanked: 161 times
Been thanked: 251 times
Na aukru maji nejake ITT 387 za 450, coz je celkem jeste porad snesitelna cena.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2019, 11:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1929
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 305 times
Been thanked: 303 times
Naštěstí se mi podařilo koupit v číně dva kousky i387SX/25. Ale našel jsem jeden player pro midi(a zrovna dobrý), který kopr vyžaduje, takže ho tam nebudu cpát zbytečně.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 08 črc 2019, 13:30 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 103
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times
Tak co FPU, už dorazilo a funguje? Také jsem si objednal 2 kousky Intel 387SX 25MHz do desky s 386SX, které se budu v létě věnovat :-). Následně jsem se ale dočetl že asynchronní funkci na rozdílných frekvencích poskytuje jen Intel, AMD /Cyrix a další ne. Ti neměli zapojený jeden pin, co to u Intelu zařizoval a FPU tak běžely vždy na stejné frekvenci jako CPU. Tak tiše doufám že to bude fungovat když je tam CPU AMD 386SX na 33MHz...

Syndrom prázdného socketu znám také :angel:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 08 črc 2019, 20:31 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3277
Has thanked: 161 times
Been thanked: 251 times
Mam jeden board 386SX, kde nejel zadny koprocesor, ktery mam (ani se to nerozbehlo), tak doufam, ze Mraf nema stejnej problem.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 08 črc 2019, 21:27 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 103
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times
S přihlédnutím k věku těch desek kdy už to nemusí fungovat kvůli oxidaci či umření nějaké části čipsetu... A Číňan dneska dá razítko na leccos a v lepším případě to jen nefunguje a v horším to tu desku rovnou odpálí. Lidi na Vogonech co se baví stavbami takovýchto sestav taky obvykle desku kompletně rozloží na elementy, měří a přepajují se studeňáky, čistí se kontakty apod. a po více č méně dlouhé fázi hledání problémů se teprve obvykle dostanou na stabilně fungující systém. Čekat že se to jen složí dohromady a pojede to spolehlivě už se moc dneska nedá.

A ta asynchronnost běhu CPU / FPU je problém, aby to fungovalo spolehlivě je třeba ideálně CPU i FPU od Intela (tedy žádné 40MHz), nebo snad alespoň FPU. Pro ostatní výrobce funguje jedině shodná frekvence a ty nejrychlejší FPU jsou vzácné a drahé, nebo dnes asi i často přeznačené nižší verze. Já si prvně myslel ok koupím si FPU, zacvaknu a pojede to a pak jsem si teprve začal číst víc a víc detailů a úsměv mi zamrznul. Výborný článek o FPU je zde ale to asi většinou budete dávno znát: http://dougx.net/gaming/coproc.html

Mě eminentně zajímá jak mu to (ne)šlo protože budu dávat dohromady AMD 386SX 40 MHz s 25MHz Intel 387SX což si nejsem úplně jistý že bude fungovat na první dobrou ale na druhou variantu 386 DX se jistím AMD 386DX 40 MHz + Cyrix 83D87 40 MHz (a v záloze Cyrix/TI 486 DLC 40MHz pokud je bude deska umět, ty si s tím Cyrixím FPU dobře rozumí a výkon je s L1 cache a rychlou L2 někde na úrovni 33MHz 486DX :-) ). Hlavně aby ten hardware byl ještě po těch letech funkční.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 09 črc 2019, 08:20 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1929
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 305 times
Been thanked: 303 times
Jojo, FPU už šlape. Nejdřív mně vylekalo, že některý programy po přidání FPU tuhly. Nakonec to bylo jen verzí myšího ovladače, prostě cutemouse z freedosu na týhle mašince docela zlobí (ačkoliv jinde chodí bez problému). Teď už tam mám dokonce 16MB ram, což je asi i zbytečně moc. Ještě dotáhnout z číny ty paměti do grafiky. 1MB je sice na tomhle stroji tak leda na prohlížení obrázků, ale i to se občas hodí.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 09 črc 2019, 08:50 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 103
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times
Tak to už máš výsledný stav, který hodlám dosáhnout také. 16 MB RAM a fungující FPU. Já si v záchvatu hledání maximálního (finančně omezeně) dostupného výkonu pořídil 33MHz verzi CPU, protože je oproti 25MHz dle testů lidí na internetu o poznání svižnější - díky o 8 MHz vyšší frekvenci CPU a zejména FSB a RAM. 40 MHz verze se sice koupit dá taky, ale stojí to ranec - prakticky jako moderní nová deska a pořád je to jen SX. Na "výkon" mám 386DX/486DLC :lol: .

Radost mi teď trochu kalí jen ty možné problémy s asymetrickou frekvencí, holt dvakrát číst manuál a freneticky nakupovat až potom se vyplácí :scratched: . 33/40MHz 387SX verzi je ovšem o dost těžší sehnat, na ebay není momentálně snad žádný a 25 MHz verzí jsou dostupné stovky kusů za pár korun. Tak přinejhorším budu mít další lapač prachu ve sbírce procesorů a "kopr" bude tepat jen ve verzi s DX, tam bude i 32 MB RAM tak si budu moct dovolit s linuxem být poněkud rozmařilejší a spustit i nějaká ta dřevní X, Debian 1.3.1 to jistí :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 08:31 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 103
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times
Starej_Mraf píše:
Jojo, FPU už šlape. Nejdřív mně vylekalo, že některý programy po přidání FPU tuhly.


Mohl bych se zeptat jaké (Free)DOS softíky bys mi doporučil si sehnat na testy nebo benchmark? Protože máš hardwarově stejnou sestavu a už funguje tak víš lépe co je potřeba, ušetřilo by mi to trochu času vědět co vlastně potřebuju předem :-). S DOSem a podobnými programy v něm jsem lamka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 15:51 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1929
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 305 times
Been thanked: 303 times
Já mám už leta svůj dosovský seznam docela daný. Takže Norton Commander 4.0, novějším jsem nikdy nepřišel na chuť. Norton Utilities 8, Msmouse6.10 mrkvosoftí ovladač myši, co žere cca 10kb paměti. Cute mouse, když fungje. A pak prográmky jako qpeg, iplay, visual player, midpak, config, nssi, checkit 3. A samo MS-NET pokud je v kompu síťovka. Spíš se ptej konkrétně.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 19:07 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 103
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times
Děkuji, píši si, proklepnu všechno mimo NC, ten mám a znám :-). Ono tady asi platí když bych věděl co chci, tak bych se neptal a když to nevím, tak to konkrétně neřeknu. Ještě by mě zajímal nějaký test na koprocesor že funguje a možná i celý systém, je to hodně starý hardware. Mám k dispozici originálky DOS 5.0 i Win 3.11 pokud je to případně něco specifického. Nebo raději jinou verzi DOSu? Co FreeDOS, na něm ty utility fungují také?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 20:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8125
Bydliště: Praha
Has thanked: 1115 times
Been thanked: 971 times
Na test systému použij https://www.navsoft.cz/products.htm. A na FreeDOS zapomeň. To je nepoužitelné. Zkoušel jsem ho na 386DX/40 - je to bída. Každou chvíli nějaký pád, výtuh... A ta instalace... viewtopic.php?f=54&t=1448&hilit=freedos&start=30

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mrafovo 386sx
PříspěvekNapsal: 10 črc 2019, 21:35 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 103
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times
Děkuju moc, našel jsem už NSSI a v odkazu bicbozi.cz je asi všechno co budu potřebovat :lol: FreeDOS znám ale už jen vzhledem k podpoře FAT32, NTFS, normální ethernet apod. už se dá předpokládat že to bude náročnější než starý DOS. Ono se to nasazuje na nové počítače nebo virtualizovaně, tam s tím není problém. 386DX nebylo kdovíco už ani v 90. letech tak se nedivím že to běží pomalu a tehdejší BIOSy se s těmi dnešními absolutně nedají srovnávat, nekompatibility, různé HW i SW omezení a očurávky aby něco tehdejšího běželo byly běžné, vždyť ani fungující PnP nebylo u 386, to až od pozdějších 486 a spíš Pentií se dalo čekat něco jako autoconfig (zažil jsem 486 co i se 128 MB RAM linux odmítl bootovat protože po třech hláškách že bios je extrémně zabugovaný to už nedal... A ještě i SMP pro Pentia Pro je taky brutalita, tehdy to bylo spíš kuriozita než reálně využitelná věc a každý si standardy vykládal podle sebe dle One Microsoft Way... SMP podpora v moderním slova smyslu se dá čekat až od Pentium II/3.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz