OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest 2019!

Právě je 16 říj 2019, 09:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 16 črc 2019, 22:11 
Offline
Stydlín

Registrován: 24 dub 2018, 22:08
Příspěvky: 8
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj,

dostala se mi do ruky nefunkční deska (noname) s procesorem 486dx40, baterka už začala vytékat, ale nic strašného. Spoje na desce se zdají v pořádku. Vyměnil jsem tedy baterku, očistil vše co šlo, vyměnil pár tantalů co byly zkorodované u baterky a PC zkusil zapnout. Vše jede, ale bohužel při POSTu dostávám chybu KB/Interface error. Po zapnutí PC jen probliknou všechny tři ledky na klávesnici, ale dál klávesnice nereaguje. Vyzkoušel jsem tři další klávesnice, ale chová se to stejně.
Nakonec jsem vyměnil celý DIN konektor, pojistka u konektoru je v pořádku, ale stále stejný. Napadá vás co s tím dál? Je mi líto to hodit do elektroodpadu, pokud by to šlo v domacích podmínkách opravit.
Na desce je AMIKEY2, mohl by být problém v něm?

A.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 17 črc 2019, 09:23 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1976
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 310 times
Been thanked: 327 times
A řadič klávesnice? Obvykle je to na těch deskách v patici, obvykle 40pin. Zkontroloval jsi, že je to v cajku?

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 17 črc 2019, 10:05 
Offline
Stydlín

Registrován: 24 dub 2018, 22:08
Příspěvky: 8
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Řadič klávesnice tam je AMIKEY2 zapájený přímo na desce. Nevím právě jak zjistit že je ok :lamer:
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 17 črc 2019, 10:07 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3296
Has thanked: 162 times
Been thanked: 252 times
Spoje prohlednout pod lupou, vytahnout KBC z patice a mrknout i pod ni. Propiskat mezi DIN konektorem a pinama KBC.
Pokud je vsechno v poradku, vymenit KBC. Pokud ani pak nefunguje, pak je nejspis neco shnileho mezi KBC a chipsetem, datove vodice nebo chip select.
Na 95% je to opravitelne. Vzdal jsem to jen jednou na desce, ktera nemela valnou cenu a bylo tam shnilych asi dvacet spoju - stal se z ni darce konektoru :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 17 črc 2019, 11:21 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1976
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 310 times
Been thanked: 327 times
Propískat, jak psal Kubik. Pokud najdeš chybu je vyhráno.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 17 črc 2019, 11:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3296
Has thanked: 162 times
Been thanked: 252 times
No, smula, ze je zapajeny, protoze z mych zkusenosti se ten sajrajt casto drzi pod cipama, takze asi bude neco shnileho pod nim. Mas nejaky odsavaci pristroj? :) Nozicky bych strihal az v nejnutnejsim pripade, protoze sance, ze odesel KBC je pomerne mala v pomeru k rozezranemu spoji pod nim.

To, ze bliknou LEDky je jen znameni, ze klavesnice dostala napajeni.

A jeste takova blbost - nahodou keylock neni aktivni, ze ne? :-D Mrkni se, jestli na nem neni jumper.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 17 črc 2019, 12:10 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 281
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times
Jsem rád že se tu teď podobná věc řeší, brzo mě čeká jedna vyteklá 386 deska taky tak alespoň mám inspiraci. Odsávačku cínu jsem si raději preventivně pořídil předem :mrgreen:.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 17 črc 2019, 13:16 
Offline
Stydlín

Registrován: 24 dub 2018, 22:08
Příspěvky: 8
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Keylock mě upřímně nenapadl, ale jumper tam není :D
Nemáte někdo pinout pro ten chip abych mohl propískat spoje? Nejdřív to zkusím proměřit než chip vytáhnu, tipuju to taky na přerušenou cestičku od zkorodované baterky než že by chcípnul samotný řadič klávesnice.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 17 črc 2019, 13:35 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3296
Has thanked: 162 times
Been thanked: 252 times
Tak jeste dobrou (ne cinskou) hodinarskou lupu, skalpel a nejake dobre dratky na opravu - ja pouzivam postribrene, perfektne na ne chyta cin.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 17 črc 2019, 19:10 
Offline
Stydlín

Registrován: 24 dub 2018, 22:08
Příspěvky: 8
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Řadič jsem proměřil až na DIN konektor a vše se zdá být v pořádku, cestičky jsou ok.
Takže podle mě asi nezbývá než zkusit vyměnit celý šváb, ale co jsem tak koukal na jejich ceny na inetu, asi bude jednodušší sehnat jinou funkční desku.
Odkládám ji zatím do šuplíku a uvidím co s tím dál.
Díky všem za podněty.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 17 črc 2019, 21:52 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3296
Has thanked: 162 times
Been thanked: 252 times
Az se dostanu do Nemecka, muzu ti jeden privezt. Ale spis to bude prozrane pod nim, tak ho zkus opatrne vytahnout a omrknout.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 18 črc 2019, 11:26 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 20:26
Příspěvky: 532
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
Mám AMIKEY. Nevím, jak se liší od AMIKEY-2. Pokud by mohl vyhovovat, je Tvůj.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 24 črc 2019, 23:15 
Offline
Stydlín

Registrován: 24 dub 2018, 22:08
Příspěvky: 8
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Diky za nabidku, podarilo se mi sehnat jeden kus na ebay za rozumnou cenu. Az dorazi tak chip vymenim a uvidim, pokud by to nezabralo, mozna bych zkusil ten tvuj.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: KB/Interface error
PříspěvekNapsal: 11 říj 2019, 02:19 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Pozor na to, ze ten KBC neobsluhuje v PC jen klavesnici, ale i radu GPIO a treba i A20. Firmware v kazdem KBC se muze lisit a nemusi to pak chodit v jine desce.
Jinak bacha, ty NiCd baterky na deskach jsou mor! Temer vsude to za ta leta vyteklo a zere to med plosneho spoje. Uz sem to musel na nake desce dratovat. Ze vsech svych desek sem ty baterky davno odpajel a zahodil.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz