OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 25.09.2020, 19:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 26.01.2018, 15:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06.10.2015, 17:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 145 times
ačkoliv se to zdá být neuvěřitené, americký Nixsys začal prodávat řadu nových počítačů, které mají ISA sloty. Ceny nejsou nijak nízké:

http://www.nixsys.com/isa-slot-computer ... gIJ8_D_BwE

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 26.01.2018, 16:17 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 20:03
Příspěvky: 850
Bydliště: Praha
Has thanked: 173 times
Been thanked: 70 times
no, kdyby to byly soucasne Intely, tak to i pochopim, ale P4 a Celerony D? To je dobrej vysmech...

_________________
Uz jen G4 FW800 s USB2 / 2 GB RAM / Wi-Fi / PCI - SATA - Leopard
PC AT Cyrix M II/266, SCSI CD-RW + 2x SCSI HDD, 256 MB SDRAM, SB AWE 64


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 26.01.2018, 17:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1360
Bydliště: Kurim
Has thanked: 552 times
Been thanked: 402 times
Mne u novych PC ani tak netrapi ta ISA, jako neexistence floppy radice. A kdyz na nejake starsi je, tak jeste neni nic moc z pohledu nePC formatu a podporuje jen jednu mechaniku (nemam ani vyvedeny select na druhou). Pravda, ta ISA by to vyresila. Pripojeni ruznych floppy k modernimu PC se mi zatim nepodarilo nijak vyresit. Pouzivam druhe starsi PC.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 26.01.2018, 20:01 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 819
Has thanked: 148 times
Been thanked: 23 times
To je preto ze to su "industrial atx isa motherboards" pre stroj podobny cnc nepotrebujes i7 resp. i9.Tych maticnych je plno no malo je ich pod 200 eur...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 26.01.2018, 21:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06.10.2015, 17:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 145 times
Martin8bity píše:
Mne u novych PC ani tak netrapi ta ISA, jako neexistence floppy radice. A kdyz na nejake starsi je, tak jeste neni nic moc z pohledu nePC formatu a podporuje jen jednu mechaniku (nemam ani vyvedeny select na druhou). Pravda, ta ISA by to vyresila. Pripojeni ruznych floppy k modernimu PC se mi zatim nepodarilo nijak vyresit. Pouzivam druhe starsi PC.


Mám stejný problém. Na jednom PC s win XP jsem to vyřešil koupí externí 3.5" floppy pro USB. Ale stejně ještě držím starou 386 s ISA nacpanou 5.25" floppy, pak starou páskovou jednotkou a 3.5" 128 MB magneto-optickou jednotkou. Zvenčí k ní mám napojenou ještě 5.25" 650 MB magneto-optiku.
Vedle toho k ní stále dokážu připojit starý transparentní scanner, pocházející z blahých dob, z počátku 90-tých let, který pracuje s vysokým rozlišením a umí formáty větší než A4.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 26.01.2018, 23:48 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9074
Bydliště: Praha
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1073 times
Jo tak zmrdi repasovali staré desky s "up to 2GB memory" a prodávaj to za velké prachy. A ještě k tomu jsou to autisti, alespoň hádám dle té angličtiny.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 26.01.2018, 23:51 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9074
Bydliště: Praha
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1073 times
computerasylum píše:
Mám stejný problém. Na jednom PC s win XP jsem to vyřešil koupí externí 3.5" floppy pro USB. Ale stejně ještě držím starou 386 s ISA nacpanou 5.25" floppy, pak starou páskovou jednotkou a 3.5" 128 MB magneto-optickou jednotkou. Zvenčí k ní mám napojenou ještě 5.25" 650 MB magneto-optiku.
Vedle toho k ní stále dokážu připojit starý transparentní scanner, pocházející z blahých dob, z počátku 90-tých let, který pracuje s vysokým rozlišením a umí formáty větší než A4.


Ti ty woe "všudeavšehojsembyl", ale na tohle se nemusíš brzdit s 386kou. Kdybys nebyl ... ééé... zpátečník, tak bys věděl, že tohle můžeš připojit klidně i k poctivé P3 a bude to šlapat.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 27.01.2018, 01:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06.10.2015, 17:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 145 times
P3 nemám, nejsem zpátečník, jsem pouze konzervativní. Myslím, že 386 DX na kopírování souborů mezi různými médii bohatě stačí.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 27.01.2018, 07:51 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 819
Has thanked: 148 times
Been thanked: 23 times
Ked das 387 do 386tky a 16mb ram supnes tam Linux.Ziaden Meltdown, Spectre Ta neprekvapi...Nie vsetko stare je zle.Cize idealne pre zalohy dat...

Este k teme.Ja mam Amd Athlon dosku s ISA a soundblaster 16... V biose sa dal cpu podtaktovat cize z 1.7ghz mam 400mhz PCdlo a som spokojny...Mam tam novu skrinku.Cele ma to vyslo na 40eur (par veci som mal doma v sufliku).
Mam tam FreeDOS,Adlibtracker2,Grafx2(staru DOS verziu),Dos Navigator...FreeDOS mi detekuje fat32 usb (kedze je to relativne novsia doska).Cize aj to moze byt cesta.K disketovke.Diskety nebolo dostat jeden cas.Teraz ich maju aj v Datarte...Uz cakam kedy znova zacnu vyrabat interne fdd mechaniky nech si kupim nove 2-3 do zasoby...Myslim ze niekedy zakaznik vie zvratit rozhodnutie velkych firiem opustit standard...Diskety su fajn.Mozno nie na modernom PC.Na STcku a pod.Stacia.Mam aj SD hdd na STcku ale aj tak sa driver musi zavadzat cez fdd.Cize tak...A koli 1-2 driverom rocne mi gotek ani netreba...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 27.01.2018, 10:47 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 697
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times
Divím se, proč někdo nevyrábí konvertor z PCI (E) na ISA. Když existují převaděče PATA-SATA apod.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 27.01.2018, 11:57 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 819
Has thanked: 148 times
Been thanked: 23 times
Je ISA->USB ale je drahy ako PCdlo...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 27.01.2018, 13:23 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3721
Has thanked: 172 times
Been thanked: 285 times
tommik píše:
Divím se, proč někdo nevyrábí konvertor z PCI (E) na ISA. Když existují převaděče PATA-SATA apod.

Co si vzpominam, tak bridge PCI -> ISA (tzv. moon bridge, neptejte se, proc) potreboval i nejakou drobnou upravu v BIOSu, ale mozna by to slo resit ovladacem. Pokud sezenes chipy (treba IT8888), da se vyrobit :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 11.10.2019, 02:14 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 57
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Hledanim desek s ISA sem ztratil (zbytecne) cast zivota, tak si to muzete usetrit:
http://www.rayer.g6.cz/hardware/mbisa.htm

Zkracena verze je, ze temer na kazde nove desce, i kdyz ma ISA slot, tak vam bude k hovnu, pac na nem nepobezi ISA DMA. Vyjimka sou desky pouzivajici LPC2ISA bridge cip, ale vim jen o jedine a tim to konci u LGA775. Uvazoval sem udelat vlastni adapter, ale vyzadovalo by to i tak HW zasah do MB a ten cip nejde koupit kusove za rozumne penize...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 11.10.2019, 12:19 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9074
Bydliště: Praha
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1073 times
Nechci rejpat, dal sis záležet, ale hned u druhého a třetího boardu vidím na obrázku 2xISA slot a v popisu máš 1xISA. Jak to tedy je?

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nový PC is ISA
PříspěvekNapsal: 11.10.2019, 13:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1457
Has thanked: 186 times
Been thanked: 310 times
misticjoe píše:
Nechci rejpat, dal sis záležet, ale hned u druhého a třetího boardu vidím na obrázku 2xISA slot a v popisu máš 1xISA. Jak to tedy je?
To ti možná zodpovím i já. Má tam 1x PCI/ISA, 1x ISA. A pokud si dobře pamatuju, tak to znamená, že jedna ISA pozice je kombinovaná s PCI, protože PCI má otočený plech panelu. Dá se do té pozice osadit buď jedno, nebo druhé. Pouze jedna pozice je čistá ISA do které nejde jiná karta.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz