OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest 2019!

Právě je 15 říj 2019, 17:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2019, 15:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1090
Has thanked: 145 times
Been thanked: 269 times
PotPalo píše:
Harddisky to vie až do 127 GB, potom sa začne prepisovať začiatok disku. Ale dá sa to opraviť nejakým programom aby to správne fungovali aj s väčšie disky.
LBA48 patch, týkalo se to i W2000 a WXP.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 01 čer 2019, 15:56 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2461
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 145 times
LBA48 patch, děkuju za informaci.
http://www.largeharddrivesupport.window ... /win98.htm
Teď tam mám 160GB a prostě tu poslední partyšn, co přelejzá 128MB nepoužívám, asi bych jím měl zrušit úplně. Disk jsem formátoval na jiném počítači.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 22:51 
Offline
Kecka

Registrován: 08 bře 2019, 21:44
Příspěvky: 35
Bydliště: Písecko
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times
W98 chodí "bezchybně" do kapacity 512MB (neřeším teď kompatibilitu s deskou a počet modulů). Při 1024MB instalátor padá po prvním legitimním restartu ve fázi, kdy je obrazovka ještě v textovém režimu. Řešením je instalovat vždy s modulem 512MB a po úspěšné instalaci upravit dva kfg. řádky v system.ini (za boha si je teď nemohu vybavit). Pak se dají osadit další moduly (mám vyzkoušeno 1024MB a 1536MB celkové paměti), samozřejmě okno Počítač -> Vlastnosti hlásí jen asi 1022MB (to po té editaci konfiguráku). Jinak by to nešlo. Na webu psané pokusy s modifikací VMM32 mi přišly zbytečné, režie O.S. je na dnešní poměry nízká.

Disk používám od roku 2004 250GB (otestoval jsem až 500GB) rozdělený na dva oddíly 120GB (fdisk to ukazuje jako 114471MB, kde MB je hodnota 1024x1024). Rozdělený je kvůli nízké fragmentaci (je-li datový oddíl zvlášť) a i proto, že pak nepadá chcandisk. LBA48 jsem nemusel řešit, jelikož "append BIOS" základní desky toto činí sám (rozšíření pro IO VIA 8237R, tedy první generace sATA) a Správce zařízení z toho důvodu hlásí, že disk využívá služby ROM BIOSu INT13 (tedy to, co novější O.S. obchází v GUI vlastními ovladači). Microsoftem modifikovaný fdisk a následný klasický format pak bez potíží připraví oddíl až do 476938MB (to je těch na etiketě disku avizovaných 500GB). S omezením souborů do 4GB délky musí každý počítat. Např. "rekordér" karty Airstar2 nabízí parcelování záznamu na víc částí po 4GB.

To, že mám v PC víc paměti, než W98 jednoduchým způsobem zvládají, není na škodu, pokud si dodatečně nainstaluju např. starší Ubuntu 12.04 (šlapalo by i s 1024MB), kupř. dva oddíly W98, dva Linux (swap sda3, / sda4 - ext3..4). A získám univerzální PeCe na práci se současným internetem (zastane novější Firefox v Ubuntu), stejně jako poměrně rychle pracujícího zástupce systémů W9x a i jeho real DOS mode (na staré hry, spec. programy a dokonce i aplikace vyžadující sběrnici ISA a přímý přístup na HW). Takže i po 40 letech života koncepce IBM PC móžme provozovat "univerzální" PC s maximální možnou míry kompatiblity.

Schovávám pro ty účely desky posledních PC PIII s ISA konektorem. Omezením je druh a počet paměťových modulů a funkčnost zásuvných karet s vhodným adaptérem sATA. :oops:
Samozřejmě současnost je blbá v tom, že dřívější HDD 500GB byly s VIA8237R funkční, dnes v době disků se sektory 4096B a sATA III, je to sázka do loterie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 23:29 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2461
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 145 times
Dal jsem to sem pro informaci, je to počítač, na kterém stále dělám, nebudu to nikam převádět a je to instalace W98 z roku 98 :)
Prostě starýho psa novejm kouskům nanaučíš :)

W98 jsem uměl oprášit, teď už mi to nejde.
Ten nepřítel se jmenuje Alzhimer ;)

Nic nového nevymyslím, tak snad ty staré projekty.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 14:08 
Offline
Kecka

Registrován: 08 bře 2019, 21:44
Příspěvky: 35
Bydliště: Písecko
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times
Taky se svého (ne jediného) PC držím, holt dospělost se snoubí s konzervativností, Václave. Proto jsem taky na téma "W98 & starší PC" přispěl. 8-) V jistých věcech je tento starší O.S. neocenitelný pomocník.


Citace:
LBA48 patch, týkalo se to i W2000 a WXP.


Tohle příliš neplatí. W2000 SP4 (poslední instalační CD dvoutisícovek) adresování LBA48 umí, jen je třeba upravit v registru klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\atapi\Parameters. Přidá se hodnota DWORD: EnableBigLba=1. Instalátor sice nabízí inicializaci disku jen do 128GiB, ale to jde napravit předložením klasické diskety s ovladači hned v úvodu instalace, kdy se v textovém režimu zobrazí výzva pro vložení diskety po klávese F6 (to bylo plánované hlavně pro různé SCSI řadiče a hardware tehdejších diskových polí; v kořeni diskety je soubor txtsetup.oem a jinak všechno na disketě vypadá strukturou stejně, jako když se ručně prochází ovladače v GUI). A i disk s oddílem kratším, než je jeho kapacita, jde pak dodatečně natáhnout nějakým vhodným partition manažerem. Pokud tedy proběhne ona úprava v registru.

XP uměly LBA48 na 100% od SP2, akorát jejich instalátor (kromě CD s SP3) nerozezná sATA disk na adaptéru v režimu AHCI a též v režimu legacy IDE, pokud základní deska klasické IDE 40pin rovněž obsahuje. Instalátor totiž hledá disk na klasických ISA portech 01F0..01F7h a pokud je připojen na rozhraní sATA, nenajde ho. Abych se vyhnul šachům z předchozího odstavce s W2000 (mít speciální ovladače na FDD, mačkání F6 v úvodu instalace), mám od té doby vždy po ruce CD XP SP3 (home i PRO).

Howgh.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 11 říj 2019, 02:02 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Dane, dratovanim Tulenu sme se na O'C foru zabyvali nekdy temer pred 20 lety (to to leti sakra...), posluz si :)
http://www.rayer.g6.cz/hardware/octekmb.htm
http://www.rayer.g6.cz/hardware/abitb133.htm
Jen bych uvedl na pravou miru, ze u Tulene neni problem s Vcore, to lze nastavit dostatcne nizko i na neTulenich deskach, ale ze Tulen pouziva nizsi uroven Vtt, kterou proste stare desky neumi dodat. Proto existovaly 2 reseni:
1) silene draha redukce od PowerLeapu, ktera to resila elektricky korektne nejakym onboard regulatorem
2) na prasaka se proste Vtt spojilo s Vcore, delalo to tak asi 99% overclockeru a chodilo to.

Co se tyce Win98, tak problem s velkou RAM se da elegantne vyresit pomoci patche a pak vyuzit az 2GB (diskove cache neni nikdy dost). Patch je nyni zdarma. Stejne tak existuje reseni pro LBA48, USB2.0 atd. Staci jen cist... http://www.rayer.g6.cz/os/os.htm#W98SENSP
Takova svata trojice updatu pro W98 = NSP + NUSB + KernelEx, to umozni behat W98 na mnohem novejsim zelezu a postet novejsi SW. Archiv toho nejnutnejsicho zde: http://windows98.xf.cz

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 11 říj 2019, 07:47 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2461
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 145 times
Mám šileně drahou redukci od PowerLeapu, kterou chci využít :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 11 říj 2019, 13:04 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
No a v cem je tedy problem?

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 11 říj 2019, 15:22 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2461
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 145 times
Nejsou lidi :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 12 říj 2019, 15:35 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Pokud je problem zastrcit procesor do redukce a do PC, tak to je pak tezky, no :)
BTW za kolik si ji sehnal? Tehda, kdyz to bylo aktualni, tak stala ne zrovna zanedbatelnej podil ceny Tualatin CPU...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 08:56 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2461
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 145 times
Jsem jí dostal, když už nebyly Tuleni aktuální.
Jde o to, že to musím strčit do počítadla, které potřebuji. A co funguje, tak do toho nehrabu :)
V poslední době na co šáhnu,to přestane fungovat, dřív to bylo naopak :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 09:19 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 280
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times
Holt spoje křehnou a deska co funguje se po výměně CPU často začne chovat jankovitě či se už nechová vůbec... Já mám alespoň takovou zkušenost s P3 a AM2 deskami že postupem času se s nimi musí víc a víc opatrně .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 13:17 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Dobre no, ale nevymlouvej se, ze by deska neprezila vytazeni redukce ze slotu a zasunuti jine. Prace na 5 minut, kdyztak vratis puvodni CPU zpet. Spis bude horsi, jak se s tim vyporada BIOS. Budes potrebovat asi microcode update a mozna ho bude deska i spatne detekovat. V lepsim pripade jen ukaze blbe frekvenci, ale s tim se da zit ;)

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 13:44 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2461
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 145 times
Blbě to ukazuje frekvenci už teď, mám tam ve slot1 adapteru P3/933/133 kterou provozuju na 100MHz :)
Deska je FIC VB-601 a hlásí to PIII na 706EB MHz.

Ale mám ještě druhý stroj, tam je socket 370, tam to půjde lépe a umí 133MHz FSB, procesor mám 1133/256/133/1.475, teď je tam P3/666/133. Jen musím zkontrolovat regulátor, jestli umí 1,5V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 23:02 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Zalezi jak je v BIOSu detekce frekvence implementovana, pokud ji meri podle TSC, tak to muze ukazovat trochu vedle podle odchylky RTC, je to jen kosmeticka vada.
1,5Vcore snad umela kazda deska pro PIII, s tim nebude problem.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz